Ухвала
від 13.05.2024 по справі 591/1815/23
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/1815/23

Провадження № 1-кс/591/1395/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2024 року слідчий суддя Зарічного районного суду м.Суми ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся із зазначеним клопотанням, яке мотивував тим, що Четвертим слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого в м.Полтаві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №62023170040000046, в якому ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, та якого ухвалою слідчого судді від 18.03.2024 року було відсторонено від посади строком на 2 місяці, до 13.05.2024. Але, оскільки ще необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, тому не можливо завершити досудове розслідування до закінчення строку дії вказаної ухвали. Крім того, продовжують існувати ризики того, що ОСОБА_5 , перебуваючи на час досудового розслідування на посаді директора ДП «Лебединський агролісгосп», може вдатись до спроб впливати на свідків, а також сховати чи спотворити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, з метою уникнення кримінальної відповідальності. За таких обставин, просив продовжити строк відсторонення від посади підозрюваного ще на два місяці.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав.

Підозрюваний та його захисник просили відмовити у задоволенні клопотання через необґрунтованість оголошеної підозри та відсутність зазначених прокурором ризиків. Захисник звертав увагу на те, що усі документи на даний час вилучені і знаходяться у органів досудового розслідування. На свідків ОСОБА_5 не впливав і не має намірів впливати. Тобто, жодних об`єктивних обставин, які б вказували на можливість ОСОБА_5 перешкоджати органам досудового розслідування в силу займаної ним посади, на даний час не існує.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали надані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що Четвертим слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого в м.Полтаві, проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 62023170040000046, у якому ОСОБА_5 оголошено про підозру за ч.2 ст.364 КК України.

Крім того, ухвалою слідчого судді від 18.03.2024 року підозрюваного ОСОБА_5 було відсторонено від посади строком до 13.05.2024 року.

Відповідно до ч.1 ст.158 КПК України прокурор має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156 цього Кодексу.

Згідно ст. 158 КПК України, слідчий суддя відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати або сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Крім того, в силу вимог ч.3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого прокурор звертається із клопотанням.

В даному випадку, додані прокурором до клопотання документи не містять ані ухвали слідчого судді про застосування до ОСОБА_5 заходу забезпечення кримінального провадження у виді відсторонення від посади, ані документів, на які прокурор у клопотанні посилається, обґрунтовуючи оголошену підозру.

За таких обставин, слідчий суддя тільки може зазначити про те, що, оскільки до ОСОБА_5 було застосовано захід забезпечення кримінального провадження у виді відсторонення від посади, то питання обґрунтованості підозри перевірялось під час такого застосування і знайшло своє відображення у відповідній ухвалі слідчого судді.

Крім того, у клопотанні прокурора йдеться про те, що такий захід забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади, був застосований ухвалою слідчого судді до підозрюваного ОСОБА_5 з огляду на наявність ризиків можливої протиправної поведінки підозрюваного, пов`язаної з його перебуванням на посаді, а саме: можливості впливу на свідків, а також -знищення чи спотворення документів.

При цьому, у поданому клопотанні прокурор, зазначаючи про ризики, обмежився лише фразами про те, що ОСОБА_5 в силу займаної посади, ділових та соціальних зв`язків, матиме можливість здійснити заходи спрямовані на перешкоджання здійсненню досудового розслідування шляхом впливу на свідків у кримінальному провадженні, а також шляхом знищення чи спотворення документів.

При цьому, на яких конкретно свідків може впливати ОСОБА_5 в силу займаної посади прокурор ані у клопотанні, ані у судовому засіданні, не зазначив; які документи ДП «Лебединський агролісгосп» він може спотворити або знищити також не зрозуміло, адже, як з`ясовано в судовому засіданні, усі документи було вилучено з вказаного підприємства та вони знаходяться у органів досудового розслідування. Згідно запитів, відповіді на які на даний час чекає прокурор, усі вони скеровані до іншої установи, в якій ОСОБА_5 не займає посаду.

За таких обставин, зрозуміти з якою метою прокурор бажає продовжити строк відсторонення ОСОБА_5 від посади чи для виконання якого завдання кримінального провадження прокурор звертається із таким клопотанням зі змісту самого клопотання не зрозуміло та в судовому засіданні з пояснень прокурора не вдалось з`ясувати.

Водночас, із з`ясованих в судовому засіданні обставин вбачається, що до ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, в силу якого забезпечені ризики, у тому числі щодо впливу на свідків та знищення чи спотворення документів.

Таким чином, всупереч вимогам п.2,3 ч.3 ст.132 та ч.2 ст.158 КПК прокурор у клопотанні та у судому засіданні не довів як існування ризиків, так і взагалі доцільність подальшого застосування заходу забезпечення кримінального провадження до підозрюваного ОСОБА_5 .

Щодо посилань прокурора у судовому засіданні на приписи абз. 1 ч. 5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», якою передбачено, що особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом, суд зазначає наступне.

Питання і порядок застосування заходу забезпечення кримінального провадження у виді відсторонення від посади регулюється Главою 14 КПК України, а тому застосування приписів Закону України «Про запобігання корупції» щодо можливості відсторонення особи, якій повідомлено про підозру, від посади без застосування глави 14 КПК України тільки за наявності факту повідомлення особі про підозру порушує принцип рівності усіх учасників судового процесу та законності, відповідно до якого при здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить Кримінальному процесуальному кодексу.

За наведених вище обставин, слідчий суддя не вбачає підстав для подальшого застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади, і вважає, що оскільки прокурор всупереч вимогам п.2,3 ч.3 ст.132 та ч.2 ст.158 КПК у клопотанні та у судому засіданні не довів існування ризиків, то, відповідно, в даному випадку відсутній такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні, доводи прокурора про існування ризиків протиправної поведінки ОСОБА_5 у зв`язку із займаною ним посадою є непереконливими та необґрунтованими.

З урахуванням вказаного, у задоволенні клопотання про відсторонення від посади ОСОБА_5 слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 154-158 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання прокурора про продовження строку дії відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора дочірнього агролісогосподарського підприємства «Лебединський агролісгосп» Сумського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Сумиоблагроліс».

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту вручення її підозрюваному, а особами, що не були присутні під час її оголошення з моменту отримання копії ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118978302
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —591/1815/23

Ухвала від 13.06.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Сибільов О. В.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні