Ухвала
від 13.05.2024 по справі 583/6048/23
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №583/6048/23 Головуючий у суді у 1 інстанції - Ярошенко Т. О.Номер провадження 22-ц/816/1236/24 Суддя-доповідач - Собина О. І. Категорія - 23

УХВАЛА

13 травня 2024 року м.Суми

Сумський апеляційний суд у складі колегії суддів:

Собини О. І. (суддя-доповідач), Криворотенка В. І. , Рунова В. Ю.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "РАЙЗ ПІВНІЧ" на додатковерішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 12 лютого 2024 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "РАЙЗ ПІВНІЧ" про розірвання договорів оренди землі, стягнення індексації,

в с т а н о в и в :

Ухвалою Сумського апеляційного суду від 29 квітня 2024 року у задоволенні клопотання ТОВ "РАЙЗ ПІВНІЧ" про поновлення строку на апеляційне оскарження додаткового рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 12 лютого 2024 року відмовлено. Апеляційну скаргу залишено без руху, запропоновано заявнику у строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху надати до апеляційного суду заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням поважних причин пропуску строку та відповідними доказами.

На виконання вимог ухвали апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху ТОВ "РАЙЗ ПІВНІЧ" подало заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду, причинами пропуску строку зазначило: проведення військової операції Легіоном «Свобода росії», РДК, Сибірським батальйоном на території курської та бєлгородської областей рф, у зв`язку з чим збільшилася кількість повітряних тривог; в наслідок обстрілів виникли перебої з електроживленням.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити наступне.

Учасники справи мають право оскаржити судові рішення у встановленому порядку, зокрема з додержанням встановленогоЦивільним процесуальним кодексом Українистроку. При цьому, процесуальним законом передбачено можливість поновлення пропущеного строку у разі його пропуску з поважних причин.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами.

З метою виконання процесуального обов`язку дотримання строку на апеляційне оскарження судових рішень особа, яка має намір подати апеляційну скаргу, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії на виконання вимог процесуального закону.

Апеляційний суд звертає увагу заявника на ту обставину, що сам факт запровадження воєнного стану в Україні та пов`язані з цим обставини (повітряні тривоги, постійні обстріли, перебої з елктропостачанням), без обґрунтування неможливості звернення до суду у встановлені строки у зв`язку із запровадженням такого та відсутності доказів на підтвердження непереборних перешкод, не може вважатися поважною причиною для безумовного поновлення чи продовження цих строків.

Подібні висновки викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08 грудня 2022 року у справі № 990/102/22, провадження № 11-119заі22.

Апеляційний суд зауважує, що відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309, Степанівська селищна територіальна громада Сумського району Сумської області місце знаходження відповідача ТОВ "РАЙЗ ПІВНІЧ", не включена до територій можливих бойових дій, територій активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територій України, тому немає об`єктивних підстав вважати, що введення воєнного стану в Україні, оголошення повітряних тривог та обстріли є безумовними перешкодами для своєчасного звернення до суду.

Також слід зазначити, що Сумський апеляційний суд працює у звичайному режимі, кореспонденція своєчасно отримується та реєструється співробітниками відповідального відділу.

Заявник не подав до суду жодних доказів на підтвердження того, що у період з 12 лютого 2024 року по 27 березня 2024 року відбувалися події, які перешкоджали йому вчасно звернутися до суду з апеляційною скаргою.

Відповідно до частин 3, 4 статті 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установленихстаттею 354цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленомустаттею 358цього Кодексу.

Тобто чинний процесуальний закон зобов`язує апеляційний суд проводити оцінку поважності зазначених заявником причин пропуску строку на апеляційне оскарження кожного разу при зверненні з порушенням строків, визначених частиною 1 статті 354 ЦПК України, при цьому не ставить цей обов`язок у залежність від того, вперше звертається особа з апеляційною скаргою чи повторно після її повернення, та не допускає можливості безпідставного поновлення строків.

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимогст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З огляду на зазначене, наведені у клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження підстави пропуску такого строку не можна вважати поважними, тобто такими, що не залежали від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, і пов`язана з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій. Заявник не довів поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження та не надав до суду доказів які б свідчили про належне виконання ним процесуальних обов`язків, зокрема вчинення усіх можливих та залежних від нього дій, спрямованих на своєчасне подання апеляційної скарги.

З аналізу змісту частини другоїстатті 358 ЦПКу поєднанніз положеннямистатті 354 ЦПКвбачається, що у цих нормах законодавцем встановлено правила судової процедури щодо поновлення процесуального строку за наявності поважних причин його пропуску та процесуальну заборону й обмеження щодо такого поновлення у разі визнання судом неповажними наведених скаржником підстав для поновлення строку.

Виключних підстав для поновлення строку на апеляційне оскарження, визначених пунктами 1, 2 частини другоїстатті 358 ЦПК України, заявник не наводить та жодним доказом такі підстави не підтверджує.

Європейський суд з прав людини зауважив, що «право на суд», одним із аспектів якого є право доступу, не є абсолютним і може підлягати обмеженням; їх накладення дозволене за змістом, особливо щодо умов прийнятності апеляційної скарги. Проте такі обмеження повинні застосовуватись з легітимною метою та повинні зберігати пропорційність між застосованими засобами та поставленою метою (рішення Європейського Суду з прав людини у справі VOLOVIK v. UKRAINE, N 15123/03, §53, 55, ЄСПЛ, від 06 грудня 2007 року).

Європейський суд з прав людини зазначив, що праву особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондує обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються його безпосередньо та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 1989 року у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії, № 11681/85, § 35).

Європейський суд з прав людини зауважив, що норми, які регулюють строки подачі скарг, безсумнівно, спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і юридичної визначеності. Зацікавлені особи мають розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані (рішення Європейського суду з прав людини від 21 грудня 2010 року у справі Перетяка і Шереметьєв проти України, № 17160/06 та № 35548/06, § 34).

Положеннямистатті 129 Конституції України,статті 2 ЦПК Українипередбачено, що одним із завдань судочинства є своєчасний розгляд справи. Зазначене відповідаєстатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою кожен має право на справедливий розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Вирішуючи питання про поновлення пропущеного строку, апеляційний суд враховує, що оцінка поважності причин пропуску строку має здійснюватися індивідуально у кожній справі, а будь-які причини не можуть розцінюватися як абсолютна підстава для його поновлення. Поновленню підлягає лише строк, який пропущений з об`єктивних і, які не залежали від волі та поведінки особи, причин. Якщо строк поновлюється зі спливом значного періоду часу, таке рішення може порушити принцип «resjudikata» (правової визначеності).

Відповідно до пункту 4 частини першоїстатті 358 ЦПК Українисуд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Ураховуючи, що позивач не усунув недоліки апеляційної скарги, а саме: не навів інших поважних причин пропуску строку та не надав докази на їх підтвердження, суд апеляційної інстанції на підставі пункту 4 частини першоїстатті 358 ЦПК Українивідмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись п. 4 ч. 1ст. 358 ЦПК України, суд апеляційної інстанці,

у х в а л и в:

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "РАЙЗ ПІВНІЧ" на додатковерішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 12 лютого 2024 року в цивільній справі №583/6048/23 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і протягом тридцяти днів може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач - О. І. Собина

Судді: В. І. Криворотенко

В. Ю. Рунов

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118979814
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —583/6048/23

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні