Ухвала
від 13.05.2024 по справі 922/2742/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

13 травня 2024 року м. Харків Справа № 922/2742/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Тарасова І.В., суддя Білоусова Я.О. , суддя Пуль О.А.

розглянувши заяву позивача-Дочірнього підприємства Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця про участь його представника в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів з розгляду апеляційної скарги відповідача - Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут (вх. № 260 Х/2-5) на рішення Господарського суду Харківської області від 25.12.2023 у справі № 922/2742/23 (ухвалене у приміщенні Господарського суду Харківської області суддею Байбаком О.І., повний текст складено 03.01.2024)

за позовом Дочірнього підприємства Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця, с. Березівське Харківського району Харківської області

до Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут, м. Харків

про зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Східного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга

відповідача - Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут (вх. № 260 Х/2-5) на рішення Господарського суду Харківської області від 25.12.2023 у справі № 922/2742/23, розгляд якої ухвалою суду від 04.04.2024 призначено на 15.05.2024 о 16:00.

10.05.2024 від позивача -Дочірнього підприємства Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця надійшла заява про участь його представника -адвоката Букіна О.С. в судовому засіданні з розгляду апеляційної скарги відповідача - Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут (вх. № 260 Х/2-5) на рішення Господарського суду Харківської області від 25.12.2023 у справі № 922/2742/23,яке призначене на 15.05.2024 о 16 :00 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Розглянувши вказану заяву, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для повернення її без розгляду з огляду на наступне.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку (абз. 1 ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України).

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (абз. 2 ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України).

Тобто, юридична особа (учасник судового процесу), а також адвокат, який представляє її інтереси, згідно з наведеними приписами цього Кодексу, зобов"язані зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) в обов"язковому порядку. Аналогічний правовий висновок викладений в ухвалі КГС ВС від 09.11.2023 у справі № 920/857/20.

Отже, позивач - Дочірнє підприємство Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця як юридична особа зобов`язана зареєструвати електронний кабінет.

В судових засіданнях суду апеляційної інстанції 04.04.2024 та 24.04.2024, проведених за участю представника позивача адвоката Оніщенко Н.О., колегією суддів вказано представнику позивача на обов"язок позивача виконати вимоги частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України та зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі.

Натомість за даними програми "Діловодство спеціалізованого суду" позивач не зареєстрував електронний кабінет.

Відповідно до ч. 4 статті 170 Господарського процесуального кодексу України процесуальним наслідок подання особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, заяви (клопотання) передбачено повернення такої заяви (клопотання) без розгляду.

На підставі викладеного та керуючись частиною 6 статті 6, ч. 4 статті 170, статтями 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву позивача - Дочірнього підприємства Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця про забезпечення проведення судового засідання з розгляду апеляційної скарги відповідача - Приватного акціонерного товариства Харківенергозбут (вх. № 260 Х/2-5) на рішення Господарського суду Харківської області від 25.12.2023 у справі № 922/2742/23, яке призначене на 15.05.2024 о 16:00 год., за участі представника позивача-адвоката Букіна О.С. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів повернути без розгляду.

2. Звернути увагу позивача - Дочірнього підприємства Клінічний санаторій Курорт Березівські мінеральні води Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця, що приписами ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відповідно до частини восьмої зазначеної статті особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Реєстрація в ЄСІТС не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями. Порядок і строки її оскарження передбачені статтями 286- 289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.В. Тарасова

Суддя Я.О. Білоусова

Суддя О.А. Пуль

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118980230
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —922/2742/23

Постанова від 15.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Рішення від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Байбак О.І.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Байбак О.І.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Байбак О.І.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 21.09.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні