Ухвала
від 07.05.2024 по справі 904/357/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

07.05.2024м. ДніпроСправа № 904/357/24

за позовом Дніпропетровської обласної ради, м. Дніпро

до відповідача-1:Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал", м. Дніпро

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал фарм", м. Львів

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Обласне комунальне підприємство "Фармація", м. Дніпро

про виселення з нежитлового приміщення

Суддя Назаренко Н.Г.

за участю секретаря судового засідання Кшенської Д.О.

Представники:

Позивач: Орешина Тетяна Анатоліївна, посвідчення № А-547 від 07.06.2023р., самопредставництво

Відповідач-1: не з`явився

Відповідач-2:не з`явився

Третя особа: не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Дніпропетровська обласна рада звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал", відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал фарм", в якому просить виселити Товариство з обмеженою відповідальністю "Термінал" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Термінал фарм" з нежитлового приміщення площею 25,6 кв.м., яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі "Комунального закладу "Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня" за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 з одночасною передачею цього приміщення Дніпропетровській обласній раді.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачами своїх обов`язків по договору оренди від 19.10.2018 № 387-14/VII-2/40 та договору суборенди від 01.08.2019 № 01-Ко/19 в частині повернення орендованого майна після закінчення строку дії договорів.

Ухвалою від 01.02.2024 позовну заяву залишено без руху. Позивачу протягом п`яти днів з дня вручення ухвали запропоновано усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- уточнити позовну заяву шляхом зазначення відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача, відповідачів та третьої особи,

- підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

- зазначити, на чиїй стороні виступає в якості третьої особи Обласне комунальне підприємство "Фармація", а також зазначити, які його права можуть бути порушені,

- докази направлення позовної заяви з додатками відповідачам,

- докази оплати судового збору в розмірі 2 422,40 грн.

06.02.2024 від позивача через систему "Електронний суд" надійшла уточнена позовна заява, в якій позивач просить виселити Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал» (ЄДРПОУ 31944458) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал фарм» (ЄДРПОУ 42701334) з нежитлового приміщення площею 25,6 кв. м, яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі Комунального закладу "Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня" за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 з одночасною передачею цього приміщення Дніпропетровській обласній раді (ідентифікаційний код 23928934).

Ухвалою від 12.02.2024 прийняв позовну заяву до розгляду за правилами загального позовного провадження, відкрив провадження у справі та призначив підготовче засідання на 27.02.2024.

Додатково судом залучено Обласне комунальне підприємство "Фармація" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на боці позивача.

27.02.2024 в підготовчому засіданні позивач підтримав свої позовні вимоги.

Відповідачі-1, відповідач-2 та третя особа в підготовче засідання не з`явились, представників в судове засідання не направили, пояснень щодо неможливості бути присутніми в судовому засіданні суду не надали, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином.

Ухвалою від 27.02.2024 судом відкладено підготовче засідання на 19.03.2024 та зобов`язано позивача надати докази сплати судового збору в розмірі 1816,00 грн.

12.03.2024 через систему "Електронний суд" від третьої особи надійшли додаткові пояснення у справі.

18.03.2024 від позивача через систему "Електронний суд" надійшла заява на виконання ухвали суду.

19.03.2024 від позивача через систему "Електронний суд" надійшла уточнена позовна заява, в якій він просить виселити Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал» (ЄДРПОУ 31944458) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал фарм» (ЄДРПОУ 42701334) з нежитлового приміщення площею 25,6 кв. м, яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 з одночасною передачею цього приміщення Дніпропетровській обласній раді (ідентифікаційний код 23928934).

В підготовчому засіданні 19.03.2024 були присутні представники позивача та третьої особи.

Позивач підтримав уточнені позовні вимоги.

Відповідач-1 та відповідач-2 в судове засідання не з`явились, представників в судове засідання не направили, пояснень щодо неможливості бути присутніми в судовому засіданні суду не надали, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином.

Питання про прийняття уточненої позовної заяви судом відкладено через відсутність доказів її направлення відповідачу-1 та відповідачу-2.

Ухвалою від 19.03.2024 відкладено підготовче засідання на 15.04.2024.

15.04.2024 в підготовчому засіданні позивач надав клопотання про відкладення підготовчого засідання з метою мирного врегулювання спору.

Також позивач надав клопотання про залучення до матеріалів справи документів.

Третя особа проти задоволення клопотання позивача про відкладення підготовчого засідання заперечила.

Відповідач-1 та відповідач-2 в судове засідання не з`явились, представників в судове засідання не направили, пояснень щодо неможливості бути присутніми в судовому засіданні суду не надали, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином.

Ухвалою від 15.04.2024 продовжено строк проведення підготовчого провадження на 30 днів, а саме: по 11.05.2024 включно. Відкладено підготовче засідання на 07.05.2024.

30.04.2024 від позивача через систему "Електронний суд" надійшла заява, в якій він просить закрити провадження у справі №904/357/24 за позовом Дніпропетровської обласної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Термінал» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Термінал фарм», третя особа без самостійних вимог на боці позивача Обласне комунальне підприємство «Фармація» про виселення з нежитлового приміщення площею 25,6 кв. м, яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 з одночасною передачею цього приміщення Дніпропетровській обласній раді.

Заява мотивована тим, що до Дніпропетровської обласної ради після відкриття провадження у зазначеній справі звернувся представник орендаря відповідач 1, ТОВ «Термінал», з пропозицією мирного врегулювання спору стосовно виселення з орендованого нежитлового приміщення та підписання акту приймання передачі.

На даний час нежитлове приміщення площею 25,6 кв. м, яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 передане орендодавцю відповідно до акту повернення майна від 18 квітня 2024 року.

01.05.2024 від третьої особи надійшла заява про розгляд справи без її участі.

07.05.2024 в судовому засіданні позивач підтримав заяву про закриття провадження, надав заяву про повернення судового збору.

Представники відповідачів та третьої особи в підготовче засідання не з`явилися.

Розглянувши подану позивачем заяву, господарський суд вважає її такою, що підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Пунктом 2 частини 1 статті 231 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Господарський суд припиняє провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Вчинення будь-яких дій, які не є способом припинення зобов`язання, що становить предмет спору, не свідчить про відсутність спору. Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми можливе лише в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення спору та припинив існування вже після відкриття судом провадження у справі та перебування справи у суді. Якщо ж предмет спору був відсутній і до порушення провадження у справі, то зазначена обставина не тягне за собою такий наслідок, як закриття провадження у справі.

Предмет спору - це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Зважаючи на те, що спірне нежитлове приміщення площею 25,6 кв. м, яке розташоване на першому поверсі п`ятиповерхової нежитлової будівлі за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13 передане орендодавцю відповідно до акту повернення майна від 18 квітня 2024 року, предмет спору в справі відсутній.

При цьому, суд роз`яснює, що частиною 3 ст. 231 ГПК України визначено, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

За змістом положень ч.ч. 4, 5 статті 231 Господарського процесуального кодексу України про закриття провадження у справі, суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Таким чином, поверненню позивачу із державного бюджету України підлягає сплачений за платіжними інструкціями № 010657 від 05.02.2024 на суму 3 028,00 грн. та № 010699 від 05.03.2024 на суму 1816,00 грн. судовий збір у загальному розмірі 4844,00 грн.

Керуючись статтями 123, п.2 ч.1 ст.231, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Дніпропетровської обласної ради про закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у справі № 904/357/24 за позовом Дніпропетровської обласної ради до відповідача-1:Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал", відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінал фарм", Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Обласне комунальне підприємство "Фармація"про виселення з нежитлового приміщення закрити.

Повернути Дніпропетровській обласній раді (49004, м. Дніпро, пр. Поля, буд. 2, ідентифікаційний код 23928934, р/р НОМЕР_1 в ДКСУ, м. Київ) із державного бюджету України судовий збір в розмірі 4 844,00 грн., сплачений за платіжними інструкціями № 010657 від 05.02.2024 на суму 3 028,00 грн. та № 010699 від 05.03.2024 на суму 1816,00 грн. .

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 07.05.2024 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено - 13.05.2024.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118980511
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —904/357/24

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні