Ухвала
від 13.05.2024 по справі 280/4193/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАЛИШЕННЯ ЗАЯВИ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

13 травня 2024 року Справа № 280/4193/24 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Максименко Л.Я.

за участю секретаря судового засідання П`яниди Б.В.

представників позивача Ткаченко О.Л., Єсаянца М.Г., Бєлікова О.С.

представника відповідача Завгородньої К.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про залишення без розгляду заяви про забезпечення позову в адміністративній справі

за позовною заявою Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради (вул. Культурна, 177 а, м. Запоріжжя, 69040, код ЄДРПОУ 02006691)

до Запорізької обласної військової адміністрації (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107, код ЄДРПОУ 00022504)

про визнання незаконним та скасування розпорядження, -

ВСТАНОВИВ:

Комунальне некомерційне підприємство Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради ( далі позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Запорізької обласної військової адміністрації (далі відповідач), в якій позивач просить суд визнати незаконним та скасувати розпорядження Голови обласної державної адміністрації, Начальника обласної військової адміністрації Івана Федорова № 262 від 06.05.2024 року Про припинення комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Запорізька обласна клінічна лікарня Запорізької обласної ради, яким зобов`язано припинити комунальне некомерційне підприємство Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради (код ЄДРПОУ 02006691) шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Запорізька обласна клінічна лікарня Запорізької обласної ради.

10.05.2024 від позивача до суду надійшла заява вх. №22253 про забезпечення позову, в якій заявник просив суд вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії розпорядження голови обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації № 262 від 06.05.2024 «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, а також шляхом заборони комісії з припинення Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради вчиняти дії щодо припинення комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до Комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради.

Судом для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову викликано сторін у судове засідання 13.05.2024.

Представником позивача Бєліковим О.С. 10.05.2024 подано клопотання вх. №22253, в якому він просив заяву про забезпечення позову залишити без розгляду та повернути судовий збір.

У судовому засіданні представник позивача Бєліков О.С. підтримав подану заяву, з підстав, зазначених у ній.

Представники позивача Ткаченко О.Л., Єсаянц М.Г., заперечили проти залишення позовної заяви без розгляду, покликаючись на відсутність у представника повноважень на подання такої заяви.

Представник відповідача залишив вирішення заяви на розсуд суду.

У судовому засіданні 13.05.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Згідно ч. 3 ст. 243 КАС України, складання повного тексту ухвали, залежно від складності справи, може бути відкладено на строк не більш як п`ять днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали.

Суд, заслухавши думку учасників процесу, вивчивши письмові матеріали справи, зазначає наступне.

Розпорядженням Голови обласної державної адміністрації № 262 від 06.05.2024 року Про припинення комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Запорізька обласна клінічна лікарня Запорізької обласної ради зобов`язано припинити комунальне некомерційне підприємство Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради (код ЄДРПОУ 02006691) шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Запорізька обласна клінічна лікарня Запорізької обласної ради.

Відповідно до частини першої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Частинами першою, третьою, четвертою статті 105 ЦК України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов`язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи ( комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Аналіз вищенаведених положень законодавства дає підстави для висновку, що юридична особа, в тому числі та, що є суб`єктом владних повноважень, вважається ліквідованою з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. До цього моменту юридична особа перебуває у процесі ліквідації, а повноваження щодо управління справами такої юридичної особи переходять до комісії з припинення юридичної особи з моменту призначення комісії. При цьому, голова комісії, її члени виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Отже, голова ліквідаційної комісії будь-якої юридичної особи не діє від власного імені, а у відносинах з іншими особами, у тому числі з судом та учасниками справи, представляє відповідну юридичну особу та виступає в суді від її імені.

Подібний висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2023 року у справі №640/26846/20, та у постанові КАС ВС від 28.03.2024 по справі № 580/3256/23.

Так, до матеріалів справи долучено виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з якої вбачається, що Комунальне некомерційне підприємство Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради перебуває у стані припинення.

Розпорядженням Запорізької обласної військової адміністрації №270 від 08.05.2024 створено комісію з припинення Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради та призначено голову комісії з припинення Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 є головою комісії з припинення Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради.

Згідно з частиною першою статті 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

За таких обставин, станом на день подання та розгляду заяви про забезпечення позовної заяви Комунальне некомерційне підприємство Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради перебуває в стані припинення, а повноваження щодо представництва його інтересів, в силу закону покладено на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_1 , що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців.

Водночас, відповідно до частини першої, третьої статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Так, згідно наданої суду довіреності, що складена на бланку Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради та підписана головою комісії з припинення ОСОБА_1 , ОСОБА_2 уповноважено представляти інтереси довірителя, Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр, в тому числі, в усіх адміністративних судах, з правом підписання та/або пред`явлення до суду заяв про забезпечення позову, з правом повної або часткової відмови від позовних вимог, відкликання позовних заяв тощо.

Тож, з огляду на вищенаведені положення законодавства та надані документи у суду відсутні підстави вважати ОСОБА_2 не уповноваженим представником Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр на подання відповідних заяв, оскільки його повноваження належним чином підтверджені.

Суд зауважує, що ст. 150-157 КАС України, що регулюють правовідносини щодо забезпечення позову не передбачають наслідків звернення із клопотанням про залишення заяви про забезпечення позову без розгляду, у зв`язку з чим, суд за аналогією застосовує ст.240 КАС України.

Відповідно до п.5 ч.1, ч. 2 ст.240 КАС України, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо надійшло клопотання позивача про відкликання позовної заяви.

Враховуючи те, що клопотання про залишення заяви без розгляду надійшло від уповноваженого представника заявника, суд дійшов висновку, про наявність підстав для його задоволення та залишення заяви про забезпечення позову без розгляду.

Щодо повернення судового збору, слід зазначити наступне.

За ч. 5 ст. 240 КАС України, в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Водночас, згідно п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 №3674-VI, сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Тож, оскільки заяву суд залишає без розгляду за клопотанням представника заявника, відсутні підстави для повернення судового збору.

Керуючись ст.ст. 150-157, 240, 241, 248, 256 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради про залишення заяви без розгляду, - задовольнити.

Заяву про забезпечення позову в адміністративній справі №280/4193/24 за позовною заявою Комунального некомерційного підприємства Запорізький регіональний протипухлинний центр Запорізької обласної ради (вул. Культурна, 177 а, м. Запоріжжя, 69040, код ЄДРПОУ 02006691) до Запорізької обласної військової адміністрації (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107, код ЄДРПОУ 00022504) про визнання незаконним та скасування розпорядження, - залишити без розгляду.

В іншій частині клопотання, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її постановлення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала в повному обсязі складена та підписана 13.05.2024.

Суддя Л.Я. Максименко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119019088
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Судовий реєстр по справі —280/4193/24

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 13.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні