Рішення
від 19.10.2010 по справі 5/93-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.10.10

          Справа № 5/93-10.

За позовом:          Товариства з обмеженою відповідальністю «Чесна музика», м.Київ

до відповідача:           Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1, м. Суми  

про стягнення 248 640  грн. 00  коп.

СУДДЯ  СОП‘ЯНЕНКО О.Ю.  

при секретарі судового засідання Волоховій Н.В.

Представники:

від позивача:          Громов Р.С.

від відповідача:          не прибув.

          Суть спору: позивач просить суд стягнути з відповідача 248 640 грн. 00 коп. компенсації за порушення майнових авторських прав. В судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги.

          Відповідач письмового відзиву на позов не подав, в судові засідання не прибував. Ухвали суду про порушення провадження у даній справі та відкладення розгляду справи надсилалися відповідачу за адресою, вказаною у позовній заяві, - АДРЕСА_1,  та за адресою, зазначеною в Довідці з ЄДР станом на 16.09.2010 р., - АДРЕСА_2. Ухвали суду повернулися з відміткою поштового відділення «за зазначеною адресою не проживає». За таких обставин справа відповідно до ст. 75 ГПК України розглядається за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши повноважного представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази, суд  встановив:

          Товариство з обмеженою відповідальністю «Чесна музика» є юридичною особою, якій на підставі ліцензійних договорів правоволодарями передані виключні авторські права щодо використання окремих товарів на території України.

Відповідно до п.2.1 ліцензійного договору № ИК/10-04/2 від 01.01.2010 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавництво Моноліт» (ліцензіаром) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Чесна музика» (ліцензіатом), позивачу було передано право на використання творів, фонограм, кліпів засобами, передбаченими даним договором, а також право дозволяти або забороняти використання творів, фонограм, кліпів засобами, передбаченими даним договором, третім особам.     

Відповідно до п. 3.1.1 ИК/10-04/2 від 01.01.2010р. ТОВ «Чесна музика» передані на території України виключні авторські права, в тому числі і право на розповсюдження відповідних музичних творів на компакт-дисках будь-якого формату.

Зазначений договір не суперечить вимогам діючого законодавства, зокрема згідно ст. 7 Закону України «Про авторське право і суміжні права» суб'єктами авторського права є автори  творів,  зазначені  у частині першій статті 8 цього Закону, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права. Частиною 1 ст. 15 цього Закону визначено, що до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать: виключне право на використання твору; виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про авторське право і суміжні права» автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права, зазначені у ст. 15 цього Закону, будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором.

Згідно з ч. 1 ст. 1113 Цивільного кодексу України за договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності одна сторона (особа, що має виключні майнові права) передає другій стороні частково або у повному складі ці права відповідно до закону та на визначених договором умовах.

15.07.2010 року представником ТОВ «Чесна музика» було виявлено розповсюдження відповідачем по справі примірників музичних творів на компакт – дисках формату МР3 та DVD, шляхом продажу на торговому місці в магазині «Рапсодія», що знаходиться за адресою: Сумська область, м. Суми, вул. Набережна р. Стрілки, 2, через реалізатора ОСОБА_3, який перебуває в трудових відносинах із відповідачем. Примірники, на яких містились музичні твори, розповсюдження яких відбувалося, не були марковані контрольними марками, що є порушенням чинного законодавства, зокрема вимог ст. ст. 3, 8, 10 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» від 23 березня 2000 року, та авторських прав правоволодарів. Дані обставини підтверджуються Актом фіксації розповсюдження об'єктів авторського права від 15.07.2010р. складеним представником ТОВ «Чесна музика» Радченко О.О. в присутності працівників УДСБЕЗ УМВС у Сумській області ОСОБА_4 та ОСОБА_6, представників громадськості (свідків) ОСОБА_7, ОСОБА_8, а також довідкою про трудові відносини фізичної особи ОСОБА_3 з ОСОБА_1, свідоцтвом про сплату єдиного податку, де зазначено, що саме ОСОБА_1 здійснює діяльність за вказаною адресою.

На немаркованих контрольними марками компакт-дисках формату МРЗ, знаходились музичні твори, розповсюдження яких здійснювалось відповідачем шляхом продажу. Серед музичних творів, які знайшли своє відображення на компакт-дисках формату МРЗ, мали місце твори, виключні авторські права на які на території України належать позивачу, ТОВ "Чесна музика", авторські права передані на підставі Ліцензійного договору № ИК/10-04/2 від 01.01.2010 року, а саме:

1.          ОСОБА_12 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_1

2.          ОСОБА_12 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_2

3.          ОСОБА_13 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_3

4.          ОСОБА_9 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_4

5.          ОСОБА_10 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_5

6.          ОСОБА_11 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_6

7.          ОСОБА_12 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_7

8.          ОСОБА_14 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_8

9.          ОСОБА_12 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_9

10.          ОСОБА_14 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_10

11.          ОСОБА_12 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_11

12.          ОСОБА_12 и ОСОБА_15 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_12

13.          ОСОБА_16 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_14

14.          ОСОБА_14 - назва твору ІНФОРМАЦІЯ_13

Враховуючи обставини викладені вище, відповідач порушив майнові авторські права товариства з обмеженою відповідальністю «Чесна Музика», так як відповідно до ст. 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права» до майнових прав автора чи іншої особи, яка має авторське право, належать: виключне право на використання твору, включаючи і право на розповсюдження, а також за п. 2 ст. 426 Цивільного кодексу України - використання об'єкта права інтелектуальної власності іншої особи здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим кодексом та іншим законом. Таким правомірним використанням відповідно до ст. З Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» від 23 березня 2000 року є розповсюдження на території України примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм та баз даних, а також їх прокат лише за умови їх маркування контрольними марками. Контрольна марка відповідно до ст. 2 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» це спеціальний знак, що засвідчує дотримання авторських і (або) суміжних прав і надає право на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. Контрольна марка є самоклейним знаком одноразового використання, зовнішній бік якого має спеціальний голографічний захист.

Так як примірники компакт дисків формату МРЗ, на яких містились музичні твори, не були марковані контрольними марками, відповідач не отримував дозволу від ТОВ «Чесна музика» на розповсюдження даних музичних творів, відповідачем були порушені вимоги чинного  законодавства України, а саме: ст. 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права», ст. 3, ч. 2 ст.10 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних», а також майнові авторські права, які були передані та належать ТОВ «Чесна музика».

          Відповідно до ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права» за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб’єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції, суд має право постановити рішення чи ухвалу про: в тому числі виплату компенсації, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат, замість відшкодування збитків  або стягнення доходу.

Позивач розмір компенсації в сумі 248 640 грн. 00 коп. обґрунтовує тим, що надання дозволів (ліцензій) на використання музичних творів виробникам та розповсюджувачам, та іншим особам, що здійснюють використання на території України є основним видом діяльності позивача, і порушення авторських прав відповідачем унеможливлює ведення підприємницької діяльності позивача у місті Суми Сумської області.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

          З урахуванням всіх обставин справи суд дійшов висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню.

          Згідно ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягає стягненню в доход Державного бюджету України 2486 грн. 40 коп. державного мита та 236 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                                                  

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1 (40034, АДРЕСА_2; ідент. номер НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Чесна музика» (01042, м.Київ, бульв.Лихачова,1/27;  код 33628584) 248 640 грн. 00 коп. – компенсації за порушення майнових авторських прав.

3. Стягнути з Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1 (40034, АДРЕСА_2; ідент. номер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України (р/р 31112095700002, код бюджетної класифікації 22090200, код ЕДРПОУ 23636315, банк одержувача –ГУДКУ у Сумській області, символ звітності – 095, МФО 837013) 2486 грн. 40 коп. - державного мита.

4. Стягнути з Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1 (40034, АДРЕСА_2; ідент. номер НОМЕР_1) в доход державного бюджету України (р/р 31215259700002, код ЕДРПОУ 23636315, банк одержувача – ГУДКУ у Сумській області, символ звітності – 095, МФО 837013) 236 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

СУДДЯ                                                                                 О.Ю. СОП‘ЯНЕНКО

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.  Повний текст рішення підписано 25.10.2010 року.

    Суддя                                                                       Соп`яненко Оксана Юріївна

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.10.2010
Оприлюднено02.11.2010
Номер документу11902642
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/93-10

Рішення від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Судовий наказ від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Рішення від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Ухвала від 26.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні