Ухвала
від 10.05.2024 по справі 686/11866/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/11866/23

Провадження № 1-кс/686/3727/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,, розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання адвоката Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАТИНУМБУД» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №12023240000000163 від 05.04.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

встановив:

25.04.2024 року на розгляд слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАТИНУМБУД» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №12023240000000163 від 05.04.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, накладеного ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 16.06.2023 року у справі № 686/5191/23 було задоволено клопотання прокурора відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту з позбавленням права відчуження, розпоряджання та користування на речі, предмети та документи, які були вилучені 15.06.2023 в ході проведення санкціонованих обшуків за місцем фактичного розташування ТОВ «ПЛАТИНУМБУД» ЄДРПОУ 40227200 за адресою: м. Хмельницький, вул. Подільська, 10/3. Розгляд клопотання був здійснений судом без виклику власника майна.

Адвокат ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився але просить проводити розгляд клопотання без його участі вимоги підтримує.

Слідчий ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, але просить проводити розгляд клопотання без його участі проти задоволення не заперечує.

Дослідивши долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, у провадженні слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023240000000163 від 05.04.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_1 від 16.06.2023 року у справі №686/11866/23 було задоволено клопотання прокурора відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту з позбавленням права відчуження, розпоряджання та користування на речі, предмети та документи, які були вилучені 15.06.2023 в ході проведення санкціонованих обшуків за місцем фактичного розташування ТОВ «ПЛАТИНУМБУД» ЄДРПОУ 40227200 за адресою: м. Хмельницький, вул. Подільська, 10/3 . Розгляд клопотання був здійснений судом без виклику власника майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб; умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

У зв?язку з вищевикладеним, керуючись ч. 1 ст. 174 КПК України власником майна і подане дане клопотання.

Згідно з ухвалою суду, по справі необхідно провести ряд досліджень, слідчих дій, а арешт накладався з метою забезпечення збереження речового доказу, запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, передачі чи відчуження, а також з метою проведення в подальшому експертиз та встановлення осіб, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення та викриття інших злочинів, а тому наявна необхідність у накладенні арешту на вилучені речі.

Відповідно до ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

За змістом частини 1 статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Статтею 1 протоколу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що: кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно зі ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Обмеження права користування, володіння чи розпорядження власністю може бути лише обмежене Законом і має бути виправданим для кожного випадку окремо.

За змістом положень ст.2 КПК України, при застосуванні будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження має бути забезпечено дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Окрім того, статтями 7, 16 КПК України встановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Виходячи із визначених кримінальним процесуальним законом завдань та призначення такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, накладення арешту є тимчасовим заходом, а майно на яке він накладений може бути повернуто його власнику, залежно від його процесуального статусу у кримінальному провадженні та потреб досудового розслідування.

З матеріалів клопотання вбачається що повернення майна зазначеного в клопотанні не зашкодить подальшому досудовому розслідуванню.

Зважаючи на наведені обставини, врахувавши позицію заявника, слідчого, слідчий суддя вважає, що підстава для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, відпала.

Керуючись ст.ст. 110, 174 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт з позбавленням права відчуження, розпоряджання та користування на наступні речі, предмети та документи, накладений ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 16.06.2023, які були вилучені 15.06.2023 в ході проведення санкціонованих обшуків за місцем фактичного розташування ТОВ «ПЛАТИНУМБУД» ЄДРПОУ 40227200 за адресою: м. Хмельницький, вул. Подільська, 10/3 а саме на:

- робочий проект Том №1 «Технічний звіт з інженерно-геологічних вишукувань» 001/21-В «Будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 в місті Хмельницькому » на 9 арк.;

- проект Том № 2 «Генеральний план. Архітектурні рішення 16/09-2020-ГП, 16/09-2020-АР» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » в розшитому стані на 12 арк.;

- проект Том №1 «Загальні положення 16/09-2020-ЗП» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 88 арк.;

- проект Том № 3 «Конструктивні рішення 16/09-2020-КР Книга № 1 Пояснювальна записка» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 55 арк.;

- проект Том № 3 «Конструктивні рішення 16/09-2020-КР Книга № 2 Основні креслення» на 17 арк.;

- проект Том № 4 «Опалення та вентиляція 16/09-2020-ОВ», «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 17 арк.;

- проект Том № 5 «Електротехнічні рішення Внутрішні мережі 16/09-2020-ЕП» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 18 арк.;

- проект Том № 6 «Електротехнічні рішення. Зовнішні мережі. Зовнішнє освітлення 16/09-2020-ЕТР» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 13 арк.;

- проект Том № 8 «Водопостачання та водовідведення. Внутрішні мережі 16/09-2020-ВК» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 37 арк.;

- проект Том № 9 «Газопостачання 16/09-2020-ГПВ» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 35 арк.;

- проект Том № 10 «Проект Організації будівництва 16/09-2020-ПОБ» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 39 арк.;

- проект Том № 11 «Оцінка впливу на навколишнє середовище 16/09-2020-ОВНС» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 78 арк.;

- проект Том № 12 «Зв`язок та сигналізація 16/09-2020-СКС» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 10 арк.;

- проект Том № 13 «Система пожежної сигналізації. Системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей. Автоматика протидимного захисту 16/09-2020-ПР-СПС.СО.АВД» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 22 арк.;

- проект Том № 14 «Блискавкозахисник 16/09-2020-БЗ» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 8 арк.;

- проект Том № 15 «Розрахунок часу евакуації 16/09-2020-РЧЕ» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 24 арк.;

- проект Том № 16 «Енергетичний паспорт 16/09-2020-ЕПБ» «Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому » на 92 арк.;

- робочий проект Том № 1 «Мережі 10-0,4 КВ, 03-07/22-ЗП Загальні положення, 03-07/22-ОВНС Оцінка впливу на навколишнє середовище, 03-07/22-ЗЕ Заходи з енергозбереження, 03-07/22-ОБ Організація будівництва» «Реконструкція електричних мереж приєднання багатоповерхового 63-х квартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями ТОВ «Платинумбуд» по вул. Подільській, 6/1 в м. Хмельницькому » на 67 арк.;

- робочий проект «Газифікації житлового будинку № 6/1 по вул. Подільська, м. Хмельницький » на 5 арк.;

- технічний звіт виконавчої документації: Реконструкція електричних мереж приєднання багатоповерхового 63-х квартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями ТОВ «Платинумбуд» по вул. Подільській, 6/1 в м. Хмельницькому » на 8 арк.;

- копія робочого проекту «Нове будівництво житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільська, 6/1 в м. Хмельницькому (Розділ. ЗВК - Внутрішні мережі водопостачання та каналізації. Об`єкт № 12561)» на 29 арк.;

- копія робочого проекту «Зовнішні межі водопостачання та каналізації багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями по вул. Подільська, 6/1 в м. Хмельницькому (Розділ. ЗВК - Зовнішні мережі водопостачання та каналізації. Об`єкт № 12548)» на 19 арк.;

- копія проекту виконання робіт на нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у м. Хмельницькому на 45 арк.;

- папка зеленого кольору із надписом «6 секція «Виконавчі роботи»» в середині якої знаходяться документи:

- журнал авторського нагляду під час будівництва на 24 арк.;

- акти закриття прихованих робіт на 97 арк.;

- загальний журнал робіт на 100 арк.;

- журнал вхідного контролю якості надходження матеріалів, конструкцій та виробів на 28 акр.;

- журнал виконання бетонних робіт № 1 на 24 арк.;

- журнал виконання зварювальних робіт № 6 секц. на 24 арк.;

- журнал виконання робіт з антикорозійного захисту зварних з`єднань № 6 секц. на 24 арк.;

- технічні паспорти на залізобетонні та бетонні вироби на 118 арк., вище зазначені документи поміщено до сейф-пакету НПУ №WAR 1757794.

- папка чорного кольору із надписом «Подільська, 6/1», в середині якої міститься:

- акти на закриття прихованих робіт на 8 арк.;

- журнал занурення з/б паль методом втискування на 15 арк.;

- висновок за результатами польових випробувань грунтів статичними навантаженнями на об`єкті «Будівництво багатоповерхового будинку по вул. Подільській, 6/1 у м. Хмельницькому » на 36 арк.;

- робочий проект електропостачання житлового будинку по вул. Подільська, 6/1 у м. Хмельницькому на 9 арк.;

- проект газифікації на 9 арк.;

- інші документи, що стосуються будівництва багатоповерхового будинку по вул. Подільській, 6/1 у м. Хмельницькому на 14 арк. та копії документів на 190 арк.;

- копія акту прийняття проектної продукції від 30.09.2021 на 1 арк.;

- копія рахунку-фактури № СФ-0000264 від 20.09.2021 на 1 арк.;

- копія локального кошторису на будівельні роботи № 6-1-1 на водопровід на 6 арк.;

- копія акту прийняття проектної продукції від 30.07.2021 на 2 арк.;

- копія договору № 11 на проведення проектних робіт від 28.07.2021 на 1 арк.;

- копія договору № 6 на виконання сантехнічних робіт від 05.05.2023 на 1 арк.;

- копія договору № 17/03-23 про виконання робіт від 17.03.2023 на 2 арк.;

- копія договірної ціни на будівництво Нове будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по вул. Подільській, 6/1 у місті Хмельницькому , що здійснюється у 2023 році на 1 арк.;

- копія локального кошторису на будівельні роботи № 02-01-01 на 14 арк.;

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119029435
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —686/11866/23

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Преснякова А. А.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Преснякова А. А.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 05.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 05.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 05.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Преснякова А. А.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Преснякова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні