Рішення
від 01.05.2024 по справі 334/10899/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 01.05.2024

Справа № 334/10899/23

Провадження № 2-о/334/40/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Коломаренко К.А., присяжних Мартиненко І.І., Соловйова С.А., за участю секретаря судового засідання Цілінко А.С., представника заявника адвоката Кузнєцова Д.О., представника заінтересованої особи ОСОБА_1 , представника особи, стосовно якої подана заява, - адвоката Ковтун В.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною

встановив:

28 листопада 2023 року до Ленінського районного суду міста Запоріжжя надійшла заява ОСОБА_2 , за підписом представника адвоката Кузнєцова Д.О. (діє на підставі Ордеру на надання правничої (правової) допомоги Серії АР №1150679 від 24.11.2023 року), подана в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи обмежено дієздатною та призначення опіки, в якій просить визнати обмежено дієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити над ним піклування, піклувальником призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В прохальній частині заяви також просить призначити по справі судову психіатричну експертизу, з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є його братом. ОСОБА_3 є інвалідом другої групи по загальному захворюванню. Причиною інвалідності є хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що ОСОБА_3 має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, орієнтації, спілкування, до контролю за своєю поведінкою, трудової діяльності, навчання. Загальна тривалість перебування на інвалідності з 10.05.2022 року. В період з 21.03.2017 року по 27.10.2022 ОСОБА_3 дев`ять разів проходив стаціонарне лікування та один раз проходив стаціонарне обстеження, що свідчить, що захворювання має тривалий характер. ОСОБА_3 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. Весь цей час заявник піклується про брата, має добрий стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає, на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває, окрім брата інших утриманців немає. Посилаючись на вимоги ст. ст. 39, 41ЦК України, ст. ст. 293-299 ЦПК України просить заяву задовольнити.

Ухвалою суду від 28.11.2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 22.01.2024 призначено у справі судову психіатричну експертизу, на вирішення якої поставлено питання: 1) чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на будь-яке психічне захворювання? 2) чи є захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , хронічним і стійким? 3) чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручено експертам Запорізької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України»

01.04.2024 року до суду надійшов висновок судової психіатричної експертизи №94 від 07.03.2024 року стосовно ОСОБА_3 , згідно якого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді шизофренії, параноїдної форми, безперервний перебіг, змішаний дефект особистості. Вказаний психічний розлад є хронічним, стійким. Тому, він не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Запоріжжя від 09.04.2024 провадження у справі поновлено.

25.04.2024 від представника заявника адвоката Кузнєцова Д.О. надійшла заява про зміну предмету заяви, в якій представник просить Визнати недієздатним громадянина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Запоріжжя, що мешкає за адресою: АДРЕСА_2 . Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви зазначає, що заявником було подано заяву про визнання ОСОБА_3 обмежено дієздатним, проте згідно висновків судової психіатричної експертизи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді шизофренії, параноїдна форма, безперервний перебіг, змішаний дефект особистості, про що свідчать дані анамнезу: початок захворювання у молодому віці з кататонічної симптоматики, маячних ідей впливу, власної значущості, обманів сприйняття, неодноразове лікування у психіатричному закладі, облік у лікаря психіатра з діагнозом: «Параноїдна шизофренія». Госпіталізації часті, ремісії короткі, неякісні, в 2023 році госпіталізувався 4 рази. На тлі негативної симптоматики сформувався змішаний (емоційно-вольовий, параноїдний) дефект особистості. Підекспертний соціально дезадаптований, інвалідізований. При теперішньому дослідженні виявляє: відсутність будь-якого контакту, аутистичне мислення, мутичність, негативістичність, емоційну сплощеність, вихолощеність, бідність міміки, незграбність моторики, зниження енергетичного потенціалу, відсутність критики до свого стану та реальних планів на майбутнє. Ступінь наявних порушень такий, що він не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Тобто є підставі для визнання ОСОБА_3 недієздатним та встановлення над ним опіки.

В судовому засіданні представник заявника просив заяву в частині визнання ОСОБА_3 недієздатним задовольнити в повному обсязі, вимоги щодо призначення ОСОБА_2 опікуном залишити без розгляду.

Представник районної адміністраціяЗапорізької міськоїради поДніпровському району як органу опіки та піклування в судовому засіданні з огляду на результати проведеної у справі судово-психіатричної експертизи проти задоволення вимог щодо визнання особи недієзданою не заперечувала, щодо встановлення опіки та призначення опікуна зазначила, що такі вимоги не можуть розглядатись одночасно з вимогами про визнання особи недієздатною, оскільки подання про призначення опікуном орган опіки та піклування може надати лише після подання особою всіх документів, в тому числі рішення суду про визнання особи, над якою встановлюється опіка, недієздатною, тому не заперечувала проти залишення вимог в цій частині без розгляду.

Дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши надані учасниками справи докази, суд доходить наступних висновків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 Цивільного Кодексу (далі ЦК) України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу (далі ЦПК) України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Встановлено, що заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Факт родинних відносин заявника ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 від 01.04.2004 актовий запис № 3184, відповідно до якого батьками ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , свідоцтвом про народження ОСОБА_3 , серії НОМЕР_3 , актовий запис 1783, відповідно до якого батьками ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ;

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 94 від 07.03.2024, проведеної експертами Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді шизофренії, параноїдної форми, безперервний перебіг, змішаний дефект особистості. Вказаний психічний розлад є хронічним, стійким. Тому, він не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, взявши до уваги та оцінивши зазначені обставини, як належні докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_3 недієздатним

Відповідно до ч. 1, ч. 5, ч. 6, ч. 7 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Як передбачено ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Щодо клопотання представника заявника про залишення без розгляду вимог про призначення ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 суд зазначає таке.

Стаття 5ЦПКУкраїни передбачає, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ст.293ЦПКУкраїни окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом ч.ч. 1, 3 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно з ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право, зокрема, подавати до суду заяви та клопотання.

Відповідно до п. 5 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, в тому числі якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

За таких обставин суд приходить до висновку про необхідність залишити без розгляду заяву Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною в частині вимог про призначення ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 .

Керуючись ст.13,81,258,259,264,265,294,297-299,300 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Визнати недієздатним громадянина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Запоріжжя, що мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Визначити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , недієздатним - 2 (два) роки.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зобов`язати районну адміністрацію Запорізької міської ради по Дніпровському району як орган опіки та піклування для захисту прав недієздатної особи звернутись до суду із поданням про призначення опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною в частині вимог про призначення ОСОБА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 - залишити без розгляду.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Коломаренко К. А.

Присяжні С.А. Соловйов

І.І. Мартиненко

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119055031
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —334/10899/23

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні