Рішення
від 30.04.2024 по справі 334/7926/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 30.04.2024

Справа № 334/7926/23

Провадження № 2/334/234/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого суддіДобрєва М.В., за участю секретаря Зайцевої С.Г., представника позивача адвоката Сухая М.В., представника відповідача адвоката Дерев`янко І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Відділ по Дніпровському району служби (управління) у справах дітей, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування про визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї та усунення перешкод у порядку побачень з дитиною,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом мотивуючи тим, що між ним та відповідачкою був укладений шлюб, в період шлюбу народилась дитина: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 15.08.2022 р., шлюб було розірвано. Розпорядженням Районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському Району №442р від 23 грудня 2022 р. ОСОБА_1 визначено порядок участі у вихованні та спілкуванні з сином - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розпорядженням встановлено наступний порядок спілкування: кожну першу та третю суботу місяця з 10.00 до 13.00 в заздалегідь узгоджених місцях, з можливістю вільного пересування по місту, в присутності матері, при умові, що батько повертає дитину за місцем проживання матері; на час святкових днів порівну з матір`ю дитини за попередньою домовленістю між батьками. Проте, наразі мати не йде на контакт та перешкоджає у спілкуванні батька з сином, тому позивач просить постановити рішення, яким зобов`язати відповідача не чинити йому перешкоди у вихованні та спілкуванні з сином та встановити порядок участі у вихованні та спілкуванні з сином, а саме: щотижня з 9:00 по 20:00 суботи; щотижня з 9:00 по 20:00 неділі; один Новий рік та один день народження син проводить з батьком, а один Новий рік і один день народження син проводить з матір`ю, по черзі (парний рік дитина з батьком, непарний з матір`ю); у випадку, якщо батько не може провести час з сином, як це визначено у графіку, він повідомляє матір про це за добу; батько має доступ до медичної карти сина та самостійно може організовувати візити до лікаря в разі необхідності; батько має бути обов`язково повідомлений про стан здоров`я дитини та необхідність лікування чи лікарського втручання; батько має право записувати сина на гуртки та секції, та організовувати їх відвідування; обов`язкове погодження з батьком вибору навчального закладу для сина, а також гуртків та секцій.

Після досягнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 трьох річного віку просить визначити наступний порядок участі ОСОБА_1 у вихованні та спілкуванні з сином: щотижня з 9:00 суботи по 20:00 неділі; додатково повних чотири дні щомісяця за попереднім погодження з матір`ю син проживає разом з батьком; один Новий рік та Різдво Христове (з 30 по 08 січня) та один день народження (з 19 по 22 квітня) син проводить з батьком, а один Новий рік та один день народження син проводить з матір`ю, по черзі (парний рік дитина з батьком, непарний з матір`ю); щороку з 04 по 10 травня (день народження батька); щороку один місяця відпустки влітку та один місяць відпустки взимку син проводить з батьком; у випадку, якщо батько не може провести час з сином, як це визначено у графіку, він . повідомляє матір про це за добу.

Просить зобов`язати ОСОБА_2 : забезпечити інформування батька сина про будь які хвороби; в разі зміни місця проживання матері з дитиною надати нову адресу; в разі зміни мобільного номера повідомити новий; в разі будь яких відпочинків з сином повідомляти батька, де і в яких умовах буде проводитись оздоровлення; узгоджувати с батьком вибір дитячого садка; узгоджувати з батьком вибір загально освітнього закладу; узгоджувати с батьком любі вакцинації сина; забезпечити відеозв`язок з сином в разі неможливості стаціонарного побачення так як батько проживає в Києві, а син в Запоріжжі; заборону блокування мобільного номера в будь яких менеджерах батька сина та в звичайному зв`язку; узгоджувати с батьком будь яке лікування сина в разі хвороби та вибір місця лікування.

Ухвалою суду від 11.09.2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального провадження.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що позовні вимоги не визнає, оскільки перешкод для спілкування з дітьми не чинить, позивач проживає у місті Києві, а дитина в Запоріжжі. Відносини позивача та відповідача були завершені, коли дитина була у віці півтора року, тож дитина фактично позивача як батька не сприймає та не знає. Відповідач вважає, що графік побачень з дитиною, який був встановлений Розпорядженням РАЗМР по Дніпровському району №442 від 23.12.2022 року є доцільним.

Представник позивача подала відповідь на відзив, в якому заперечила щодо тверджень відповідача, наполягала на задоволенні позовних вимог.

Ухвалою суду від 29.11.2023 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору залучено районну адміністрацію ЗМР по Дніпровському району, як орган опіки та піклування. Доручено районній адміністрації ЗМР по Дніпровському району, як органу опіки та піклування, скласти та подати суду письмовий висновок щодо розв`язання спору у даній справі.

Ухвалою суду від 08.04.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги, просила їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні пояснила, що відповідачка не заперечує проти зустрічей батька з дітьми, проте не у спосіб ним зазначений, а згідно висновку районної адміністрації ЗМР по Дніпровському району, як органу опіки та піклування.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без їх участі, при прийнятті рішення врахувати інтереси дитини.

Представник районної адміністрації ЗМР по Дніпровському району, як органу опіки та піклування, просив розгляд справи проводити без його присутності, 01.02.2024 року надали висновок про визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до якого зазначено, що оскільки комісія діє на засадах верховенства прав дитини та з урахуванням найкращих інтересів дитини, орган опіки та піклування дійшов висновку, беручи до уваги, тривалу перерву у спілкуванні батька з сином, врахувавши інтереси дитини, які мають пріоритет над інтересами батьків, а також закріплений у положеннях міжнародних норм права та норм чинного законодавства України принцип рівності батьків у реалізації права на вільне спілкування з дитиною та участь у її вихованні, активне бажання батька брати участь у вихованні та спілкуванні зі своїм сином, комісія вважає, що встановлений спосіб участі батька у спілкуванні та вихованні з дитиною дозволить максимально повно урахувати інтереси дитини, а саме: кожну першу та третю суботу місяця з 10.00 до 13.00 в заздалегідь узгоджених місцях, з можливістю вільного пересування по місту, в присутності матері, при умові, що батько повертає дитину за місцем проживання матері; на час святкових днів порівну з матір`ю дитини за попередньою домовленістю між батьками. Спілкування проводити враховуючи режим дня, стан здоров`я та бажання дитини. У випадку виникнення у дитини психологічного бар`єру у спілкуванні з батьком, виконувати запропонований порядок участі у вихованні та спілкуванні батька з сином за рекомендацією психолога.

Суд, вислухавши пояснення сторін, перевіривши матеріали справи та дослідивши письмові докази по справі, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до частин восьмої-десятої статті 7СК регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Відповідно до статті 1Закону України«Про охоронудитинства» контакт з дитиною - реалізація матір`ю, батьком, іншими членами сім`ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на спілкування з дитиною, побачення зазначених осіб з дитиною, а також надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Статтею 18 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Україною 27 лютого 1991 року (далі Конвенція), визначено принцип загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини, а також встановлено, що найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Частиною першою статті 3 Конвенції визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно статті 9 Конвенції держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

У статті 7 Конвенції передбачено, що кожна дитина має право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Відповідно до статті 15Закону України«Про охоронудитинства» дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

Згідно зі статтею 141СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до статті 153СК України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Статтею 157СК України встановлено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Згідно із частинами першою, другою статті 159 СК, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров`я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 171 СК України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Згідно з частиною першою статті 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною першою статті 89ЦПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судом встановлено, що батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини.

Рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 15.07.2022, шлюб між позивачем та відповідачем розірвано.

Розпорядженням Районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському Району №442р від 23 грудня 2022 р. ОСОБА_1 визначено порядок участі у вихованні та спілкуванні з сином - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розпорядженням встановлено наступний порядок спілкування: кожну першу та третю суботу місяця з 10.00 до 13.00 в заздалегідь узгоджених місцях, з можливістю вільного пересування по місту, в присутності матері, при умові, що батько повертає дитину за місцем проживання матері; на час святкових днів порівну з матір`ю дитини за попередньою домовленістю між батьками.

Встановлені фактичні обставини справи на підставі поданих учасниками справи доказів свідчать про те, що між матір`ю та батьком дитини склалися неприязні стосунки і у добровільному порядку досягти згоди щодо способу участі батька, який проживає окремо від дитини, у його вихованні і спілкуванні із ним сторони не можуть.

Позивач, який є батьком дитини, хоча певний період і не спілкувався з дитиною, проте наразі має бажання піклуватися про дитину.

Обставин, які б свідчили про аморальну або неналежну поведінку батька по відношенню до дитини, що може зашкодити розвиткові дитини, судом не встановлено.

Таким чином, жодних обставин або належних чи допустимих доказів, які б унеможливлювали право батька на спілкування із малолітнім сином, чи обставин, які б свідчили про спілкування батька з сином, яке перешкоджало б нормальному розвитку дитини, судом не встановлено, відповідачем не доведено, та матеріали справи таких доказів не містять.

З метою забезпечення виключно прав та інтересів дитини районна адміністрація ЗМР по Дніпровському району, як органу опіки та піклування, рекомендувала спосіб участі батька у спілкуванні та вихованні з дитиною: кожну першу та третю суботу місяця з 10.00 до 13.00 в заздалегідь узгоджених місцях, з можливістю вільного пересування по місту, в присутності матері, при умові, що батько повертає дитину за місцем проживання матері; на час святкових днів порівну з матір`ю дитини за попередньою домовленістю між батьками.

Вирішуючи спірщодо участіу вихованніта порядкузустрічей батьказ сином,суд бередо увагипередусім інтересидитини зурахуванням конкретнихобставин справи,а такожкерується встановленимсімейним законодавствомбезальтернативним принципомучасті батькауспілкуванніта вихованнідитини,якийможе бутилишеобмежений судомв інтересахдитини.

Європейський суд з прав людини зауважує, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків вимагатиме від судів ретельної перевірки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v.UKRAINE, №10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

При вирішенні питання побачень батька з сином, судом враховано час необхідний для встановлення довірливих відносин між батьком та дитиною, а також майбутнє дорослішання дитини.

Суд приймає до уваги висновок районної адміністрації ЗМР по Дніпровському району, як органу опіки та піклування.

Вимоги позивача про виховання та спілкування з сином без присутності матері, не відповідають якнайкращим інтересам дитини, оскільки, внаслідок триваючих бойових дій та запровадженого воєнного стану вимушено змінено обставини життя та роботи майже всіх громадян України, а територія України потерпає від ворожих дій держави агресора, міста України перебувають під загрозою ракетних ударів. Дитина тривалий час проживає з матір`ю, звикла до постійної її присутності, а тому під час повітряної тривоги, інших критичних ситуацій, пов`язаних з бойовими діями, навіть нетривале перебування дитини тільки з батьком, без присутності матері, може призвести до позбавлення дитини відчуття безпеки та спричинить інші негативні наслідки психологічного характеру.

З врахуванням встановлених обставин та доказів, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наведених вище підстав.

Також суд зазначає, що визначений судом спосіб участі батька у вихованні та спілкуванні з сином, з урахуванням вікових змін дитини, розвитку та потреб чи у випадку виникнення негативних наслідків для дитини за результатами спілкування з батьком, може бути змінений в майбутньому за позовом батьків за наявності відповідних підстав.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 19, 258-265, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Відділ по Дніпровському району служби (управління) у справах дітей, РА ЗМР по Дніпровському району, як орган опіки та піклування про визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї та усунення перешкод у порядку побачень з дитиною задовольнити частково.

Зобов`язати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), не перешкоджати у спілкування батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), з малолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити наступний порядок участі ОСОБА_1 у вихованні та спілкуванні з сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- кожну першу та третю суботу місяця з 10.00 до 13.00 в заздалегідь узгоджених місцях, з можливістю вільного пересування по місту, в присутності матері, при умові, що батько повертає дитину за місцем проживання матері;

- на час святкових днів порівну з матір`ю дитини за попередньою домовленістю між батьками.

В задоволенні інших позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Добрєв М. В.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119110262
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —334/7926/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні