Ухвала
від 20.05.2024 по справі 697/298/24
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/298/24

№ пров. 2-о/697/43/2024

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

20.05.2024 м. Канів

Канівський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Скирди Б.К.,

присяжних: Куцокінь А.С., Бузницького Д.О.,

за участю секретаря судового засідання Васянович Ю.В.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_1 адвоката Хорошун О.В.,

адвоката особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Канів Черкаської області клопотання органу опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Черкаської області про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі, яка подана в порядку окремого провадження за заявою Органу опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Черкаської області, заінтересована особа - ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник орган опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Черкаської області звернувся до Канівського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення йому опікуна.

В обґрунтування заяви вказано, що ОСОБА_1 є сусідом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає в с. Григорівка Черкаської області, подав до органу опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради заяву в якій виявив бажання опікуватися на ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 є інвалідом дитинства, у зв`язку з психічним захворюванням, з 21.10.1974 року йому встановлена друга група інвалідності. Внаслідок психічної хвороби він не може висловити свої думки, оскільки не усвідомлює їх значення, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому. Саме тому заявник змушений звернутися до суду із заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в с. Григорівка, в адміністративних межах Бобрицької сільської ради Черкаської області недієздатним та призначити йому опікуна ОСОБА_1 .

До заяви також додане клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними. На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 яким-небудь психічним захворюванням?

2. Чи перешкоджає дане захворювання ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 за станом свого здоров`я брати участь у судових засіданнях?

Проведення експертизи доручити експертам судово-психіатричної експертної комісії Черкаської філії Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України. Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвалою суду від 23.02.2024 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні, витребувано з КНП «Канівська багатопрофільна лікарня» медичну картку хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заявника - Органу опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Черкаської області у судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвокат Хорошун О.В. в судовому засіданні клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 та здатності усвідомлювати ним значення своїх дій підтримала, клопотання просила задовольнити.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання його недієздатним ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився.

Адвокат особи, щодо якої розглядається справа про визнання його недієздатним ОСОБА_2 у судовому засіданні не заперечувала щодо призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 .

Суд, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку про наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам судово-психіатричної експертної комісії Черкаської філії Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що є психіатричною установою Міністерства охорони здоров`я України.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

На підставі вищенаведеного та враховуючи предмет спору, суд вважає за необхідне для об`єктивного розгляду даної справи призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання в галузі медицини.

Для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, а тому на час проведення експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

У відповідності з ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103-105, 252, 259, 260, 298, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання про призначення експертизи задовольнити.

Призначити по цивільній справі № 697/298/24 за заявою Органу опіки та піклування виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Черкаської області, заінтересована особа - ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу.

В ході проведення судово-психіатричної експертизи дати відповідь на наступні запитання:

1. Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічну хворобу?

2. Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом свого здоров`я брати участь у судових засіданнях?

Проведення експертизи доручити експертам судово-психіатричної експертної комісії Черкаської філії Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46, Черкаської області), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 697/298/24 та медичну картку хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка після проведення експертизи підлягає поверненню до суду.

Оплату експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя Б . К . Скирда

Присяжні: Д. О. Бузницький

А. С. Куцокінь

СудКанівський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119131314
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —697/298/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні