Ухвала
від 20.05.2024 по справі 585/277/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

20.05.2024

Справа № 585/ 277 /22

н/п 1-в/644/ 207 /24

У Х В А Л А

іменем України

20 травня 2024 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника Державної установи «Харківська виправна колонія (№43) ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Орджонікідзевського районного суду м. Харкова в режимі відеоконференції подання Державної установи «Харківська виправна колонія (№43) про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом засудженого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,українця,громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, неодруженого, до засудження не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , до засудження проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

1)27.07.2012 року Ковпаківським районним судом Сумської області за ст. 185 ч.3КК України до 3 років позбавлення волі. Звільнений 25.11.2013 року на підставі ухвали Полтавського районного суду Полтавської області від 15.11.2013 року та ст. 81 КК України умовно-достроково на невідбутий строк 1 рік 2 місяці 9 днів;

2)27.08.2015 року Ковпаківським районним судом Сумської області за ст. 185 ч.3 КК України до 4 років 3 місяців позбавлення волі. На підставі ст. 71 КК України частково приєднано невідбуту частину покарання за вироком Ковпаківського районного суду Сумської області від 27.07.2012 року та остаточно призначено до відбуття 5 років 5 місяців позбавлення волі. На підставі ухвали Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 05.02.2016 року та ст. 72 ч.5 КК України зараховано строк попереднього ув`язнення з 02.03.2015 року по 17.12.2015 року із розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі. Звільнений 17.07.2018 року на підставі ухвали Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 09.07.2018 року та ст. 81 КК України умовно-достроково на невідбутий строк 1 рік 3 місяці 8 днів;

3)02.08.2022 року Роменським міськрайонним судом Сумської області за ст. 185 ч.3 КК України до 3 років 6 місяців позбавлення волі.

Засудженого 10.04.2023 року Роменським міськрайонним судом Сумської області за ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України до 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 70 ч.4 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання призначеного за вироком Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 02.08.2022 року, більш суворим покаранням призначеним за даним вироком остаточно призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Вирок, за яким засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання в Державній установі «Харківська виправна колонія (№43)» набрав чинності 26.10.2023 року.

Початок строку відбування покарання: 04.01.2022 року. Кінець строку відбування покарання 04.01.2027 року.

В С Т А Н О В И В :

Державна установа «Харківська виправна колонія (№43)», звернулась до суду із поданням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 .

До клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 у відповідності з положеннями ст.154-1 КВК України додано заяву засудженого про бажання проходити військову службу за контрактом, письмову згоду командира військової частини, в якій засуджений планує проходити військову службу за контрактом, копію військово-облікових документів та копію довідки військово-лікарської комісії з постановою про придатність до військової служби для розгляду у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством.

Відповідно до статті 539 КПК України питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби вирішуються судом за клопотанням (поданням) органу або установи виконання покарань.

Судове засідання щодо розгляду клопотання (подання) про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби проводиться за участю прокурора, засудженого та представника установи виконання покарань.

Прокурор, представник Державної установи «Харківська виправна колонія (№43) та засуджений в судовому засіданні подання підтримали та просили його задовольнити з підстав зазначених в поданні.

Окрім того засудженим подано до суду заяву про те, що в разі задоволення подання, його негайно передали підрозділу Національної гвардії України для його супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

Вивчивши матеріали особової справи засудженого, заслухавши думку прокурора, який вважав за можливе задовольнити подання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом засудженого, представника установи виконання покарань та засудженого, суд приходить до висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що засуджений ОСОБА_5 з 15.12.2023 року відбуває покарання в Державній установі «Харківська виправна колонія (№ 43)».

Засудженим ОСОБА_5 18.05.2024 року до адміністрації державної установи «Харківська виправна колонія (№ 43)» подано заяву про бажання проходити військову службу за контрактом.

Відповідно достатті 81-1 КПК України, під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, судом може бути застосовано умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

У разі застосування судом умовно-дострокового звільнення на підставі, визначеній цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково від відбування лише основного покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

На час звернення державної установи «Харківська виправна колонія (№ 43)» до суду з поданням про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом в Україні діє воєнний стан, продовжений у встановленому законом порядку.

ОСОБА_5 засуджений 10.04.2023 року Роменським міськрайонним судом Сумської області за ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України до 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 70 ч.4 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання призначеного за вироком Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 02.08.2022 року, більш суворим покаранням призначеним за даним вироком остаточно призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.

ОСОБА_5 є засудженим стосовно якого, відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 81-1 Кримінального кодексу України, можливо застосувати умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби, оскільки вчинений ним злочин не відноситься до злочинів за вчинення яких таке звільнення не застосовується.

Крім того, ОСОБА_5 відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Адміністрацією державної установи «Харківська виправна колонія (№ 43)» було організовано проведення первинного медичного огляду засудженого ОСОБА_5 .

За результатами вказаного медичного огляду ОСОБА_5 за станом здоров`я придатний до військової служби.

За результатами попереднього розгляду 19.05.2024 року комісією Державної установи «Харківська виправна колонія (№ 43)», за участі представників територіального центру комплектації та соціальної НОМЕР_1 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 - полковника ОСОБА_6 , прийнято рішення про направлення подання відносно засудженого ОСОБА_5 про умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом.

За результатами військово-лікарської комісії ОСОБА_5 за станом здоров`я придатний до військові служби, що підтверджується копією довідки військово-лікарської комісії яку додано до подання.

Таким чином, за результатами дослідженого, суд приходить до висновку про задоволення подання «Державної установи «Харківська виправна колонія (№43)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, оскільки засуджений ОСОБА_5 , який виявив бажання проходити військову службу за контрактом відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" є засудженим стосовно якого, відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 81-1 Кримінального кодексу України, можливо застосувати умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби.

У відповідності до ч.6 ст.154-1 КВК України - при умовно-достроковому звільненні з установи виконання покарань на підставі ухваленого судового рішення на підставі, визначеній статтею 81-1Кримінального кодексу України, що набрало законної сили, особа передається підрозділам Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Останнім днем відбування кримінального покарання особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, є день її передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставляння до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки";

Відповідно до статті 81-1 КК України - при ухваленні рішення про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом суд покладає на засудженого, звільненого від відбування покарання, обов`язок невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання законної сили судовим рішенням про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, прибути у супроводі ІНФОРМАЦІЯ_3 для укладення контракту та проходження військової служби.

Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» від 08.05.2024 № 3687-IX визначено, що стосовно осіб, які звільнені умовно-достроково від відбування покарання на підставі визначеній статтею 81-1 КК України, встановлюється адміністративний нагляд, який здійснюється командиром військової частини, в якій особа проходить військову службу.

За таких обставин подання «Державної установи «Харківська виправна колонія (№43)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом в частині встановлення засудженому ОСОБА_5 , адміністративного нагляду з встановленням обмежень, передбачених ст. 10, а саме:

- заборони перебування поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром;

- заборони виїзду чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт також підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» від 08.05.2024 № 3687-IX, ст.81-1 КК України, ст.154-1 КВК України, , ст. ст. 376, ст. ст. 535, 537, 539 КПК України суд

П О С Т А Н О В И В :

Подання Державної установи «Харківська виправна колонія (№43)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 задовольнити.

Звільнити умовно-достроково від відбування основного покарання у виді позбавлення волі призначеного за вироком Роменського міськрайонного суду Сумської області від 10.04.2023 року для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який виявив бажання проходити військову службу за контрактом.

Державній установі «Харківська виправна колонія (№43)» на підставі ухваленого судового рішення на підставі, визначеній статтею 81-1Кримінального кодексу України, про умовно-дострокове звільнення від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом негайно передати підрозділу Національної гвардії України для його супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

Останнім днем відбування кримінального покарання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особи, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом, до якої застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, вважати день його передачі до підрозділу Національної гвардії України для доставляння до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

Встановити до засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адміністративний нагляд строком на 12 місяців в порядку, визначеному ст. 7-1 зазначеного Закону з встановленням обмежень, передбачених ст. 10, а саме:

- заборони перебування поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром;

- заборони виїзду чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з якою укладено контракт.

Контроль за здійсненням адміністративного нагляду стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покласти на командира військової частини, в якій останній проходитиме службу.

Про взяття на окремий облік ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , для здійснення адміністративного нагляду повідомити Орджонікідзевський районний суд міста Харкова та Немишлянську окружну прокуратуру міста Харкова.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що ухилення від прийняття на військову службу за контрактом, під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану, може мати наслідком кримінальну відповідальність передбачену ст.336-1 КК України.

На виконання вимог ч.6 ст.376 КК України Ухвалу суду про умовно-дострокове звільнення від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який виявив бажання проходити військову службу за контрактом - невідкладно, але не пізніше 24 годин після її проголошення, надіслати до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до установи виконання покарань.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова протягом семи днів з дня її оголошення, а особою, яка перебуває під вартою з моменту вручення їй судового рішення.

Головуючий - суддя: ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119159392
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —585/277/22

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Шульга В. О.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні