Ухвала
від 20.05.2024 по справі 910/5094/23
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 травня 2024 року

м. Київ

cправа № 910/5094/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Зуєва В.А. - головуючого, Берднік І.С., Міщенка І.С.

розглянувши заяву представника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви - адвоката Чекмана Микити Петровича

про приєднання до касаційної скарги ОСОБА_1

на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 14.03.2024 (у складі колегії суддів: Ткаченко Б.О. (головуючий), Андрієнко В.В., Шапран В.В.) про закриття апеляційного провадження

за позовом Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Міністерство культури та інформаційної політики України

про усунення перешкод у користуванні майном,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 22.04.2024 було відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 14.03.2024 у справі № 910/5094/23 і призначено розгляд справи в порядку письмового провадження.

15.05.2024 через систему "Електронний суд" до Касаційного господарського суду від представника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви - адвоката Чекмана Микити Петровича надійшла заява про приєднання до касаційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 14.03.2024 у цій справі на підставі статті 297 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подану заяву, колегія судів дійшла висновку про залишення її без розгляду, з урахуванням наступного.

Відповідно до частини другої статті 170 Господарського процесуального кодексу України письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

За змістом частин першої та третьої статті 56 Господарського процесуального кодексу України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Частиною першою статті 58 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до частин першої та четверної статті 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Крім цього, згідно з частини першої статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Як вбачається із заяви про приєднання до касаційної скарги її підписано представником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви - адвокатом Чекманом М.П.

Водночас, до цієї заяви додано ордер № 1611728 від 15.05.2024, в якому вказано, зокрема, в графі "Прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога" зазначено: ОСОБА_1 ; а в графі "Прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правову допомогу" зазначено: ОСОБА_2 .

Тобто, адвокат Чекман М.П. не надав доказів щодо наявності у нього повноважень на підписання та подання вказаної заяви до Верховного Суду від імені Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви в порядку статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини четвертої статті 170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

У такий спосіб оскільки зазначена заява підписана особою без надання документів на підтвердження наявності повноважень представляти інтереси Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви у Верховному Суді, колегія суддів Касаційного господарського суду дійшла висновку про залишення вказаної заяви без розгляду.

Керуючись статтями 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви - адвоката Чекмана Микити Петровича про приєднання до касаційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 14.03.2024 у справі № 910/5094/23 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає

Головуючий В. Зуєв

Судді І. Берднік

І. Міщенко

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119168240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5094/23

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 17.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні