Ухвала
від 14.05.2024 по справі 338/473/22
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

14 травня 2024 року

м. Київ

справа № 338/473/22

провадження № 61-16425св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: головуючого - Крата В. І.,

суддів: Гудими Д. А., Дундар І. О., Коротуна В. М., Краснощокова Є. В. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України»,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи заявуДержавного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про роз`яснення постанови Верховного Суду від 20 березня 2024 рокуу справі за позовом ОСОБА_1 до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Верховного Суду від 20 березня 2024 року касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 14 серпня 2023 року та постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 08 листопада 2023 року скасовано. Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (далі - ДП «Ліси України») про поновлення на роботі задоволено. Поновлено ОСОБА_1 на посаді головного лісничого ДП «Ліси України» з 23 лютого 2022 року. Справу № 338/473/22 в частині позовних вимог ОСОБА_1 до ДП «Ліси України» про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

У квітні 2024 року ДП «Ліси України» звернулося із заявою про роз`яснення постанови Верховного Суду від 20 березня 2024 року.

Заява мотивована тим, що отримавши та ознайомившись із постановою Верховного Суду від 20 березня 2024 року у ДП «Ліси України» виникли утруднення щодо можливості її виконання. Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагентство) від 18 жовтня 2021 року № 648 «Про припинення державного підприємства «Солотвинське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» ДП «Солотвинське лісове господарство», головним лісничим якого працював на момент звільнення позивач, припинено шляхом реорганізації, а саме приєднано до державного підприємства «Осмолодське лісове господарство» (далі - ДП «Осмолодське лісове господарство»). ДП «Солотвинське лісове господарство» припинено 05 серпня 2022 року. Разом з тим, в штатному розписі ДП «Осмолодське лісове господарство» на 2022 рік була передбачена одна посада головного лісничого, на якій працював з 07 липня 2017 року ОСОБА_2 (витяг з наказу ДП «Осмолодське лісове господарство» № 109\к-ос від 07 липня 2017 року).

В подальшому, під час розгляду справи № 338/473/22, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07 вересня 2022 року № 1003 «Про деякі питання реформування управління лісової галузі» розпочато реформування управління лісової галузі, прийнято рішення про утворення ДП «Ліси України» шляхом приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Держлісагентства. ДП «Ліси України» було створено 26 жовтня 2022 року відповідно до наказу Держлісагентства від 26 жовтня 2022 року № 804. Відповідно до наказів Держлісагентства, державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери його управління, були припинені шляхом реорганізації та приєднані до ДП «Ліси України». Зокрема, на підставі наказу Держлісагентства від 28 жовтня 2022 року № 920 «Про припинення державного підприємства «Осмолодське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» ДП «Осмолодське лісове господарство» припинено шляхом реорганізації - приєднано до ДП «Ліси України». Відповідно до наказів Держлісагентства та затверджених у січні 2023 року передавальних актів, ДП «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків припинених державних лісогосподарських підприємств, зокрема і ДП «Осмолодське лісове господарство» згідно з наказом Держлісагентства від 09 січня 2023 року № 60 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Осмолодське лісове господарство».

Статутом ДП «Ліси України» передбачено право, в порядку встановленому чинним законодавством, утворювати на території України та за її межами філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Організаційна структура ДП «Ліси України» включає більше 140 створених відокремлених структурних підрозділів (філій) по всій території Україні, в тому числі філію «Осмолодське лісове господарство». Філії є відокремленими підрозділами підприємства, які не мають статусу юридичної особи. За кожною із філій було закріплено майно, права та обов`язки, які були передані відповідно до затверджених передавальних актів припинених лісогосподарських підприємств. В штатному розписі працівників апарату ДП «Ліси України» посада головного лісничого не передбачена (витяг зі штатного розпису працівників апарату ДП «Ліси України» станом на 01 березня 2024 додається). Разом з тим, в штатних розписах філій ДП «Ліси України» передбачені посади головних лісничих, функціональні обов`язки яких такі ж, як і функціональні обов`язки головних лісничих у припинених лісогосподарських підприємствах. Відповідно до положень про філії ДП «Ліси України» працівники філії є працівниками підприємства.

Враховуючи викладене, дату створення ДП «Ліси України», організаційну структуру ДП «Ліси України», а також штатні розписи працівників апарату управління та відокремлених структурних підрозділів - філій, а також те, що у філії «Осмолодське лісове господарство» на посаді головного лісничого працює ОСОБА_2 , який з 07 липня 2017 року працював на посаді головного лісничого ДП «Осмолодське лісове господарство», а з 12 січня 2023 року зарахований до штатного складу філії «Осмолодське лісове господарство» у зв`язку з переведенням працівників (витяг з наказу № 3-к від 11 січня 2023 року, штатний розпис на 2024 рік додаються), керуючись статтями 43, 271 ЦПК України, просило роз`яснити постанову Верховного Суду від 20 березня 2024 року в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді, а саме:

- чи може бути поновлений ОСОБА_1 на посаді в ДП «Ліси України» з 23 лютого 2022 року, якщо ДП «Ліси України» створене 26 жовтня 2022 року;

- чи може бути поновлений ОСОБА_1 на посаді головного лісничого в одному з відокремлених структурних підрозділів (філії) ДП «Ліси України», в якому на час поновлення є вакантна посада головного лісничого?

За заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання (стаття 271 ЦПК України).

В ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 14 травня 2019 року в справі № 904/2526/18 (провадження № 12-272гс18) зазначено, що «роз`яснення судового рішення - це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового документа. Тобто йдеться про викладення судового рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Необхідність такого роз`яснення випливає з обставин неоднозначного розуміння рішення суду з метою його виконання. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, або фактично про встановлення чи зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд відмовляє в роз`ясненні рішення».

В ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 06 жовтня 2020 року в справі № 233/3676/19 (провадження № 14-65цс20) вказано, що «необхідність роз`яснення судового рішення може бути зумовлена його нечіткістю в резолютивній частині, коли воно є неясним та незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, або які будуть здійснювати його виконання. Тобто це стосується випадків, коли рішення містить положення, які викликають суперечки щодо його розуміння та під час його виконання. Отже, в ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суті рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Водночас суд, роз`яснюючи рішення, не вносить зміни в існуюче рішення».

Постанова Верховного Суду постанови Верховного Суду від 20 березня 2024 рокуз метою її виконання викладена чітко і зрозуміло, у тому числі в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді головного лісничого ДП «Ліси України» з 23 лютого 2022 року, а тому відсутні підстави для роз`яснення постанови Верховного Суду.

Керуючись статтями 260, 271 ЦПК України Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про роз`яснення постанови Верховного Суду від 20 березня 2024 рокуу справі № 338/473/22 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. І. Крата

Судді: Д. А. Гудима

І. О. Дундар

В. М. Коротун

Є. В. Краснощоков

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119168267
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —338/473/22

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Шишко О. А.

Окрема думка від 20.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 20.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 08.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Постанова від 08.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні