Ухвала
від 22.05.2024 по справі 353/300/24
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/300/24

Провадження № 2/353/170/24

У Х В А Л А

22 травня 2024 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Лущак Н. І.,

з участю: секретаря судового засідання - Гаврилів Х.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тлумачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом адвоката Тиніва Ігоря Дмитровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в :

Адвокат Тинів І.Д., який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, звернувся в суд до ОСОБА_2 про позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В позовній заяві адвокат Тинів І.Д. вказує, що відповідач ОСОБА_2 у 2018 році залишила дітей на чоловіка та переїхала проживати до своєї матері в с. Радехів Любомльського району Волинської області.

Ухвалою Тлумацького районого суду Івано-Франківської області від 27.03.2024 року прийнято до розгляду, відкрито провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 13 год. 22.04.224 року.

Також, витребувано з Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області інформацію про те, чи на території с. Радехів Любомльського району Волинської області проживає без реєстрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за для можливості виклику відповідача в судове засідання.

Ухвалою Тлумацького районого суду Івано-Франківської області від 22.04.2024 року клопотання адвоката Тиніва І.Д., який діє в інтересах ОСОБА_1 задоволено. Викликано для допиту в судовому засіданні свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 . Зобов`язано орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області подати до суду письмовий висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини. Закрито підготовче провадження у даній справі. Призначено справу до судового розгляду по суті на 13 год. 00 хв. 22.05.2024 року у приміщенні Тлумацького районного суду Івано-Франківської області.

30.04.2024 року на електронну адресу суду надійшов лист-повідомлення Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області № 729/01-02/2-24 від 30.04.2024 року (а.с. 65), в якому після з`ясування обставин Вишнівська сільська рада повідомила, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає без реєстрації місця проживання в будинку своєї матері за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, вказала, що згідно ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Згідно з п. 15 постанови Верховного суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Згідно п. 17 вказаної постаови, не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків вналідок не залежних від неї причин, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Тинів І.Д. не з`явилися, останній через канцелярію суду подав заяву, в якій просив долучити до матеріалів справи документи та розгляд справи в судовому засіданні 22.05.2024 року провести без участі позивача та його представника (а.с. 75).

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: органу опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області - начальник Служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області Николин З.Д. в судове засідання не з`явилася, однак через канцелярію суду подада заяву, в якій просила судове засідання 22.05.2024 року провести без її участі (а.с. 78).

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася, відзиву на позовну заяву суду не надала, причин неявки суду не повідомила, хоча була належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи (а.с. 69).

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч. 6 ст. 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

За змістом частин 4, 5 статті 19 Сімейного кодексу України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, з метою належного захисту прав, свобод та інтересів неповнолітньої дитини, слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо премета спору орган опіки та піклування виконавчого комітету Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області, з метою належного захисту прав, свобод та інтересів неповнолітньої дитини. А також зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області надати письмовий висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини.

На підставі наведеного, ст. 19 СК України, керуючись ст.ст. 53, 56, 181, 192, 260-261 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі у справі за позовом адвоката Тиніва Ігоря Дмитровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: орган опіки та піклування виконавчого комітету Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, в якості третьої особи без самостійних вимог: орган опіки та піклування виконавчого комітету Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області, який знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 80а, с. Вишнів, Ковельський район, Волинська область, 44351.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання письмових пояснень щодо позову, які слід надіслати на адресу суду, копія яких також повинна бути надіслана іншим учасникам справи. Також встановити третій особі десятиденний строк для подання письмових пояснень щодо відзиву, які слід надіслати на адресу суду, копія яких також повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Судове засідання відкласти відкласти на 10 год. 00 хв. 25 червня 2024 року.

Зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області подати до суду письмовий висновок щодо доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини, який надіслати на адресу суду до 20 червня 2024 року.

Копію ухвали, позовної заяви направити третій особі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://tl.if.court.gov.ua/sud0916/.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту проголошення.

ГоловуючийН. І. ЛУЩАК

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119193820
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —353/300/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні