Ухвала
від 23.05.2024 по справі 354/992/24
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/992/24

Провадження № 2/354/328/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2024 року м. Яремче

Суддя Яремчанського міського суду Івано- Франківської області Єрмак Н.В. розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа державний нотаріус Яремчанської міської нотаріальної контори Мотрук Надія Дмитрівна про усунення від прийняття спадщини, визнання заповіту дійсним, визнання заповіту дійсним та визнання права спадкування за заповітом,-

встановив:

Позивач, ОСОБА_1 , звернулась до суду з позовом до відповідача, ОСОБА_2 , третя особа державний нотаріус Яремчанської міської нотаріальної контори Мотрук Надія Дмитрівна, в якому просить суд: 1) усунути ОСОБА_2 від прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 , 2)визнати заповіт складений ОСОБА_3 на ім`я ОСОБА_2 недійсним, 3) визнати заповіт від 16.06.2020 року реєстровий №268 складений ОСОБА_3 на ОСОБА_1 дійсним, 4) визнати за позивачем право спадкування за вказаним заповітом.

Провадження у справі не відкрито.

Позивачем подано заяву про забезпечення позову, в якій просить вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони державному нотаріусу Яремчанської міської нотаріальної контори Мотрук Н.Д. вчиняти певні дії, а саме видачі свідоцтва про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 за заповітом ОСОБА_2 .

Ознайомившись із заявою про забезпечення позову, суд дійшов наступних висновків.

Згідно із ч.1 та ч.2ст.149ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихст.150 цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, встановлених законом.

Водночасст.151 ЦПК Українивизначено вимоги до заяви про забезпечення позову.

Всупереч вимогам п.6 ч.1ст.151ЦПК Україниподана заява не містить у собі пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

Пропозиція заявника щодо зустрічного забезпечення має бути зазначена у заяві про забезпечення позову, оскільки у відповідності до вимог ч.7ст.153 ЦПК Українив ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання та вирішує питання зустрічного забезпечення.

При цьому, питання необхідності застосування зустрічного забезпечення вирішується судом, а не заявником, і саме заявник зобов`язаний вказати, у відповідності до п. 6 ч.1ст.151 ЦПК України, пропозиції щодо зустрічного забезпечення.

Відповідно до ч.1, ч.6ст.154 ЦПК України суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову.

Враховуючи вищевказані положення процесуального закону, пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення у заяві про забезпечення позову є обов`язковими, а от питання щодо необхідності застосування зустрічного забезпечення, вирішується судом з урахуванням обставин забезпечення позову та пропозицій заявника.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, необхідно брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Відповідно до ч.10 ст.153 ЦПК Українисуд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

За таких обставин, з огляду на відсутність в заяві про забезпечення позову пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення заяву слід повернути позивачу.

Керуючись ст.151-154 ЦПК України, суддя, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа державний нотаріус Яремчанської міської нотаріальної контори Мотрук Надія Дмитрівна про усунення від прийняття спадщини, визнання заповіту дійсним, визнання заповіту дійсним та визнання права спадкування за заповітом - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви про забезпечення позову не позбавляє права повторно подати заяву про забезпечення позову, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви про забезпечення позову.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя: Н. В. Єрмак

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119219877
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —354/992/24

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Єрмак Н. В.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Єрмак Н. В.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Єрмак Н. В.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Єрмак Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні