Ухвала
від 22.05.2024 по справі 1-113/2004
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

1-113/2004

1-в/465/331/24

У Х В А Л А

судового засідання

22.05.2024 року Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючої-судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

представника КНП ЛОР «ЛОКПЛ» (лікара-психіатра): ОСОБА_5

особи,стосовно якоїрозглядається заява: ОСОБА_6

розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Львові в режимі відеоконференції заяву Комунального некомерційного підприємстваЛьвівської обласної ради«Львівська обласнаклінічна психіатрична лікарня» на предмет продовження застосування примусовихзаходів медичногохарактеру увигляді госпіталізаціїдо психіатричногозакладу іззвичайним наглядом: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особі з інвалідністю ІІ групи безтерміново, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.115 КК України, суд,-

в с т а н о в и в:

Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня звернулася до суду із заявою щодо продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особі з інвалідністю ІІ групи безтерміново, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.115 КК України.

Вобгрунтування заявизазначають,що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня», з 17.01.2012 року до даного часу знаходиться гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до якого застосовуються примусові заходи медичного характеру у вигляді- госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на підставі Ухвали, Ківерцівського районного суду Волинської області від 16.12.2011р. про зміну примусового заходу медичного характеру із лікування у відділенні з посиленим наглядом на примусове лікування у відділенні з звичайним наглядом за місцем проживання.

На підставі ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» 12.04.2024 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 88 від 12.04.2024р.), що прийшла до висновку: «на час огляду ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервний перебіг з вираженим емоційно-вольовим дефектом. Враховуючи відсутність суттєвого покращення психічного стану на тлі проведеного лікування та збереження хворобливих розладів у вигляді дефіцитарних змін мислення, емоцій, волі та інтелекту внаслідок шизофренічного процесу, а також через відсутність достатньої критики пацієнта до свого стану, близьких родичів, які готові були б опікуватись ним в амбулаторних умовах, пацієнт потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом».

В судовомузасіданні представникзаявника лікар-психіатр ОСОБА_5 заяву підтримав з мотивів, зазначених у заяві, та зазначила, що хворий ОСОБА_6 потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Прокурор заявумедичного закладупідтримав,пославшись навстановлений лікарями-психіатрамидіагноз іклінічні проявихвороби ОСОБА_6 , підтверджені відповідним висновком лікарів, які не дають підстав для зміни виду чи скасування застосування примусових заходів медичного характеру.

Захисник. щодо задоволення заяви не заперечив.

У судовомузасіданні ОСОБА_6 не скористався своїм правом на дачу пояснень.

Заслухавши пояснення учасників провадження, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява закладу з надання психіатричної допомоги підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно із ст.17 Закону України Про психіатричну допомогу, якщо буде потреба продовження госпіталізації в примусовому порядку понад 6 місяців, представник психіатричної установи повинен направити в суд за місцем знаходження психіатричної установи заяву про продовження такої госпіталізації.

Відповідно до ч. 1- 3 ст.17 Закону України «Про психіатричну допомогу» перебування особи в закладі з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію. Особа, яку було госпіталізовано до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, повинна оглядатися комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на місяць з часу госпіталізації з метою встановлення наявності підстав для продовження чи припинення такої госпіталізації. У разі необхідності продовження госпіталізації в примусовому порядку понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження такої госпіталізації. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обгрунтування про необхідність продовження такої госпіталізації. В подальшому продовження госпіталізації особи в закладі з надання психіатричної допомоги проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Згідно з ст.19 Закону «Про психіатричну допомогу» питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Судом встановлено,що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня», з 17.01.2012 року до даного часу знаходиться гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до якого застосовуються примусові заходи медичного характеру у вигляді- госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на підставі Ухвали, Ківерцівського районного суду Волинської області від 16.12.2011р. про зміну примусового заходу медичного характеру із лікування у відділенні з посиленим наглядом на примусове лікування у відділенні з звичайним наглядом за місцем проживання.

В грудні 2003 року скоїв суспільно небезпечне діяння (вбивство матері), передбачене ч.1 ст. 115 КК України, згідно якого проходив стаціонарну судово-психіатричну експертизу, за висновком якої (Акт № 97 від 31.03.2004р.): « ОСОБА_6 страждає на хронічне психічне захворювання у формі шизофренії, параноїдної форми з вираженим дефектом в емоційно-вольовій сфері, за скоєне неосудний. За своїм психічним станом в даний час не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В період інкримінованих йому дій він також перебував у хворобливому стані, не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Потребує застосування примусових заходів медичного характеру - госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом».

Згідно Постанови Пустомитівського районного суду Львівської області від 29,04.2004р. знаходився на примусовому лікуванні в Українській психіатричній лікарні із суворим наглядом м. Дніпро з 21.06.2004р. до 09.02.2011р.

Згідно Ухвали Красногвардійського районного суду м. Дніпро від 10.12.2010р. примусові заходи медичного характеру відносно ОСОБА_6 були змінені на продовження примусового лікування в психіатричній лікарні із посиленим наглядом. З 09.02.2011р. до 17,01.2012р. знаходився на примусовому лікуванні у відділенні із посиленим наглядом Волинської обласної психіатричної лікарні №2 смт. Олика.

Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області від 16.12.2011р. вид примусових заходів медичного характеру із лікування у відділенні з посиленим наглядом змінено на продовження примусового лікування у відділенні з звичайним наглядом за місце проживання. З 17.01.2012р. перебуває на примусовому лікуванні в Комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня».

ОСОБА_6 неодноразово оглядався комісією лікарів-психіатрів, які приходили до висновку, що він страждає параноїдною шизофренією, виражений змішаний тип дефекту потребує продовження застосування примусового заходу медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом. Відповідними Ухвалами Франківського районного суду м. Львова примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіатлізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом щодо ОСОБА_6 були продовжені та виконувалися на базі 23 відділення закладу до даного часу.

28.08.2012 року комісією МСЕК пацієнт був визнаний особою з інвалідністю II групи безтерміново.

В процесі проведеного комплексного лікування нейролептиками (флюанксол, кветіапін, кветірон, оланзапін, клозапін, солюкс), антидепресантами (амітріптилін), нормотиміками (карбамазепін), загальнозміцнюючою та симптоматичною терапією, психічний стан пацієнта залишився без значних змін. В поведінці у відділі адаптувався, впорядкований спокійний, виважений. Намагається бути ввічливим з медичним персоналом та лікарями. Внаслідок проведеного до даного часу комплексного лікування не вдалося досягнути достатнього покращення психічного стану пацієнта та ознак повноцінної ремісії.

На підставі ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» 12.04.2024 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 88 від 12.04.2024р.), що прийшла до висновку: «на час огляду ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервний перебіг з вираженим емоційно-вольовим дефектом. Враховуючи відсутність суттєвого покращення психічного стану на тлі проведеного лікування та збереження хворобливих розладів у вигляді дефіцитарних змін мислення, емоцій, волі та інтелекту внаслідок шизофренічного процесу, а також через відсутність достатньої критики пацієнта до свого стану, близьких родичів, які готові були б опікуватись ним в амбулаторних умовах, пацієнт потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом».

Враховуючи наведене, заяву слід задовольнити та продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_6 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 95 КК України, ст. ст. 512 514 КПК України, ст. 19 Закону України Про психіатричну допомогу, суд -

п о с т а н о в и в :

заяву Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» - задовольнити.

Продовжити застосування примусовихзаходів медичногохарактеру увигляді госпіталізаціїдо психіатричногозакладу іззвичайним наглядом: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особі з інвалідністю ІІ групи безтерміново, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч.1 ст.115 КК України.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу в порядку та строки визначені ст.395 КПК України, протягом семи днів з дня її оголошення до Львівського апеляційного суду.

Повний текст ухвали виготовлено 23.05.2024 року.

Суддя ОСОБА_1

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119258982
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —1-113/2004

Ухвала від 22.10.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні