Ухвала
від 27.05.2024 по справі 716/1140/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1140/24

У х в а л а

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

"27" травня 2024 р. суддя Заставнівського районного суду Чернівецької області Сірик І.С., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, Заставнівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення,

В С Т А Н О В И Л А:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Заставнівського районного суду із заявою про усиновлення.

Вивчившив матеріали заяви суд звертає увагу заявника на те, що порядок звернення до суду за захистом урегульовано нормами Цивільно-процесуального кодексу України. Подання заяви до суду має відбуватися із дотриманням певних умов, зокрема ст.293-297 ЦПК України.

Ознайомившись з матеріалами заяви суддя приходить до висновку, що заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана без додержання вимог, передбачених нормами ЦПК України.

Відповідно до ч.ч. 3,4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

З огляду на викладене, заява про визнання фізичної особи обмежено дієздатною має відповідати як загальним вимогам, передбаченим ст.175 ЦПК України, так і змісту та формі заяви, передбаченим ст.311 ЦПК України.

Заява про усиновлення дитини подається до суду у порядку, передбаченому главою 5 розділу ІV ЦПК України та повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у статтях 175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які передбачені статтею 311 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

Згідно до п. 3-5 ч.2 ст. 311 ЦПК України до заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути документи, зокрема, довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи; документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням, інші документи, визначені законом. Заявником не надано документів, підтвердження права користування житловим приміщенням.

Як свідчать матеріали, надані суду, відомості про стан здоров`я малолітньої ОСОБА_3 , відсутні, що не відповідає положенням ч.1 ст. 311 ЦПК України.

Згідно ч.4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

З матеріалів заяви вбачається, що заінтересованими особами по справі є ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, Заставнівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Однією з вимог в заяві вказано про внесення змін до актового запису про народження.

Відповідно до ч.1 ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

При цьому у заяві зазначено заінтересованою особою по справі Заставнівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, який, який 21.08.2023 року реорганізовано шляхом приєднання до Кіцманського відділу ДРАЦС.

Згідно до ч.1 ст. 312 ЦПК України суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, - уповноваженого органу виконавчої влади.

Суд звертає увагу, що заявником у заяві не вказано, чи звертався він до органу опіки та піклування в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, який є відповідно до ч.1 ст. 312 ЦПК України заінтересованою особою по справах про усиновлення, з заявою про надання висновку про доцільність усиновлення, а надає до матеріалів заяви Висновок служби у справах дітей Чернівецької районної військової адміністрації.

Отже, заявнику необхідно визначитися із колом заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.ч. 1,2,3 ст.185 ЦК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175 і 177 цього Кодексу, протягом пяти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

При зазначених недоліках, позовна заява не може бути прийнята до провадження суду і підлягає залишенню без руху.

На підставі викладеного, керуючись 175,177,185,187,353 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИЛА :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, Заставнівський відділ державної реєстрації - залишити без руху.

Повідомити позивача (його представника) про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви протягом п`яти днів з дня отримання ухвали. Роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Сірик І.С.

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119319313
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них:

Судовий реєстр по справі —716/1140/24

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні