Рішення
від 23.05.2024 по справі 569/3593/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3593/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2024 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

з участю представника позивача Кхатера Ф.Е. ,

представника відповідача Гольонко М.М. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «СТАРТ» (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 52 995 грн. 96 коп.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 18 листопада 1996 року було зареєстровано ТОВ «СТАРТ», в якого основним видом економічної діяльності є постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря. 04 лютого 2010 року за рішенням № 41, Рівненською обласною державною адміністрацією для ТОВ «СТАРТ» було видано ліцензію серії AB № 440790 на постачання теплової енергії та ліцензію серії AB № 440789 на виробництво теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлювальних джерел енергії). Строк дії зазначених ліцензій безстроковий.

В процесі проведення господарської діяльності ТОВ «СТАРТ» розмістило обладнання котельні в приміщенні, яким володіє на праві приватної власності, а саме в нежитловому приміщенні, групи нежитлових приміщень CLIII, загальною площею 32,1 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , для надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води власникам житлових та нежитлових приміщень в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 володіє на праві приватної власності торгово-офісним приміщенням № II, загальною площею 873,3 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . 15 січня 2021 року між ТОВ «СТАРТ» та ОСОБА_3 було укладено договір № 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води. В процесі споживання житлово-комунальних послуг, що передбачені договором, в період з 01 листопада 2022 року по 31 січня 2024 року ОСОБА_4 заборгувала перед ТОВ «СТАРТ» суму в розмірі 52 995 96 коп. за надані житлово-комунальні послуги (теплову енергію на загально-будинкові потреби).

14 березня 2024 року представник відповідача адвокат Гольонко М.М. подала до суду відзив на позовну заяву, в якому просила відмовити позивачу в задоволенні вимог, оскільки вони є незаконними та необґрунтованими.

Зазначає, що позивачем до позовної заяви було долучено копію договору № 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води від 15 січня 2021 року. У пункті 3 Договору міститься інформація про власника, зокрема, адреса: АДРЕСА_2 ; опалювальна площа (об`єм квартири власника 873,9 кв. метрів).

Однак, з долученої до позову довідки-розрахунку заборгованості, позивач нарахування заборгованості здійснює на торгово-офісне приміщення № II, загальною площею 873,30 кв. метрів, тоді як предметом Договору є квартира АДРЕСА_3 , загальною площею 873,9 кв. метрів.

Договору про постачання теплової енергії та гарячої води на торгово-офісне приміщення № II, загальною площею 873,30 кв. метрів між позивачем та відповідачем укладено не було, рахунки на оплату послуг не виставлялись, останні не були долучені до позовної заяви, що свідчить про відсутність будь-яких зобов`язань між сторонами.

Торгово-офісне приміщення має ізольований вхід та вихід, не належить до житлового фонду та є самостійним об`єктом нерухомого майна. Відтак, у відповідача відсутній обов`язок сплачувати за послуги, які позивач не надає та якими відповідач не користується.

Окрім того, у довідці-розрахунку заборгованості не зазначено, яка загальна кількість виробленої теплової енергії котельнею за період, кількість теплової енергії, що була затрачена на підігрів гарячої води за період, суми спожитої теплової енергії споживачами, які обладнані вузлами обліку теплової енергії за період, взята площа при розрахунку (загальна, приміщення) тощо.

Про існування боргу відповідачу стало відомо лише з моменту відкриття провадження у даній справі. З будь-якими претензіями позивач попередньо не звертався.

22 березня 2024 року від представника позивача Кхатера Ф.Е. надійшла відповідь на відзив, в якій він зазначає, що 15 січня 2021 року між позивачем та відповідачем на прохання відповідача було укладено договір 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води. В процесі виконання даного договору товариство надавало для власника послуги, а власник в свою чергу оплачувала надані послуги в неповній мірі, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків станом на 01 лютого 2024 року.

02 квітня 2024 року представник відповідача Гольонко М.М. подала заперечення, в яких зазначила, що сам по собі акт звірки розрахунків не є належним доказом факту здійснення будь-яких господарських операцій (поставки, надання послуг тощо), оскільки не є первинним бухгалтерським обліковим документом. Даний акт не є належним доказом, оскільки є одностороннім і підписаним та скріпленим печаткою лише позивача, з відповідачем не погоджувався, а будь-яких інших документів, які б підтверджували надання послуг, позивачем надано не було.

Із наданим позивачем додатком № 12 «Визначення заборгованості на загально-будинкові потреби абонента» відповідач не погоджується, оскільки з нього не зрозуміло в якому порядку він здійснювався. Є незрозумілим, яким чином здійснювалося фіксування показників лічильника, документальне підтвердження такого фіксування, хто є відповідальною особою за зняття показників лічильника тощо. Позивачем не було надано жодних доказів на підтвердження даних обставин. При цьому з додатку № 12 вбачається, що для розрахунку використовувалась загальна площа будинку 7 426,30 кв.м., тоді як у договорі загальна площа становить - 3 186,2 кв.м.

Як випливає з позову частку загальнобудинкових потреб у відповідний період було визначено на основі двох формул. Зокрема, як випливає з формули № 15 Методики, для розрахунку береться площа усіх опалювальних приміщень у будівлі/будинку (включаючи приміщення з індивідуальним опаленням та/або окремі приміщення з транзитними мережами опалення), окрім МЗК та допоміжних приміщень, кв.м. Однак, як випливає з вищенаведеного позивачем було використано загальну площу, яка не відповідає опалювальній площі будинку та є удвічі більшою, що свідчить про завищення суми, заявленої до стягнення та невірного розрахунку. Позивачем не надано детальний помісячний розрахунок як визначалась вартість спожитої теплової енергії. Отже, відсутні докази на підтвердження нарахування та методики, за якою було здійснено нарахування, що унеможливлює здійснити перевірку наданого розрахунку заборгованості. Вважає, що позивачем не доведено наявність заборгованості.

Представник позивача Кхатер Ф.Е. в судовому засіданні позов підтримав з мотивів у ньому наведених, просив позов задовольнити.

Представник відповідача Гольонко М.М. в судовому засіданні позов не визнала, з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та запереченні, просила відмовити в задоволенні позовних вимог.

Представником позивача Кхатером Ф.Е. було заявлено клопотання про перехід розгляду справи з спрощеного в загальне провадження, в задоволенні якого було відмовлено ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 15 квітня 2024 року, яка постановлена судом не виходячи до нарадчої кімнати і занесена до протоколу судового засідання.

Представником позивача Кхатером Ф.Е. було заявлено клопотання про поновлення строку для подання доказів та приєднання їх до матеріалів справи, яке ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 15 квітня 2024 року, яка постановлена судом не виходячи до нарадчої кімнати і занесена до протоколу судового засідання, задоволено.

Представником позивача Кхатером Ф.Е. було заявлено клопотання про виклик та допит свідка директора ТОВ «СТАРТ» ОСОБА_5 , яке ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 15 квітня 2024 року, яка постановлена судом не виходячи до нарадчої кімнати і занесена до протоколу судового засідання, задоволено.

Заслухавши представника позивача Кхатера Ф.Е. , представника відповідача Гольонко М.М. , допитавши свідка ОСОБА_5 , дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, відповідач ОСОБА_3 з 13 жовтня 2020 року є власником торгово-офісного приміщення № II, загальною площею 873,3 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 229000173 від 21 жовтня 2020 року.

ТОВ «СТАРТ» є теплопостачальною організацією, що надає послуги з постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря, що підтверджується ліцензією серії AB № 440790 на постачання теплової енергії та ліцензією серії AB № 440789 на виробництво теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлювальних джерел енергії). Строк дії зазначених ліцензій безстроковий.

Для надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води власникам житлових та нежитлових приміщень в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , ТОВ «СТАРТ» розмістило тепло-генеруюче обладнання, а саме дев`ять котлів конденсаційного типу марки Buderus Logamax plus GB 162-100 V2, що підтверджується наказом № 26 від 01 жовтня 2020 року та режимними картами. І в свою чергу ТОВ «СТАРТ» є власником нежитлового приміщення, група нежитлових приміщень CLIII, загальною площею 32,1 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 239180387 від 29 грудня 2020 року.

15 січня 2021 року ОСОБА_3 звернулася із заявою до директора ТОВ «СТАРТ», в якій просила заключити з нею договір про постачання теплової енергії.

15 січня 2021 року між ТОВ «СТАРТ» та ОСОБА_3 було укладено Договір № 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води та створено картку абонента.

Відповідно до п. 1 вказаного договору позивач зобов`язується надавати власнику постачання теплової енергії для опалення квартири власника та постачання гарячої води відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будівлі, а власник зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором. Обсяг спожитої власником послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку, визначена та розподілена згідно з вимогами Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та складається з: обсягу теплової енергії на опалення житлового приміщення власника; обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання.

Підпунктом 3 Пункту 33 договору передбачено обов`язок власника оплачувати надану послугу за цінами та у строки, встановлені цим договором.

Рішеннями виконавчого комітету Рівненської міської ради від 28 жовтня 2022 року № 156 та від 19 грудня 2023 року № 128 встановлено ТОВ «Старт» тарифи на виробництво теплової енергії, а саме за адресою багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 на рівні 1734,20 грн./Гкал (без ПДВ) та 2140,85 грн./Гкал (без ПДВ) відповідно.

Проте, відповідно до п. 2 ч. 6 рішення виконавчого комітету Рівненської міської ради від 19 грудня 2023 року № 128 ТОВ «Старт» протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, для потреб населення застосувати тарифи установленими рішенням виконавчого комітету Рівненської міської ради від 12 жовтня 2021 року № 95 «Про встановлення ТОВ «Старт» тарифів на виробництво теплової енергії» та від 28 жовтня 2022 року № 156 «Про встановлення ТОВ «Старт» тарифів на виробництво теплової енергії», які застосувались станом на 24 лютого 2022 року, а саме на рівні 1734,20 грн./Гкал (без ПДВ) для багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 .

Враховуючи те, що ТОВ «Старт» є платником ПДВ відповідний тариф з врахуванням ПДВ становить 2081,04 грн./Гкал (з ПДВ).

Як слідує з довідки-розрахунку заборгованості у ОСОБА_3 за період з 01 листопада 2022 року по 31 січня 2024 року наявна заборгованість в розмірі 52 995 грн. 96 коп.

Також, ТОВ «СТАРТ» надано суду визначення заборгованості на загально-будинкові потреби абонента ОСОБА_3 , АДРЕСА_5 , в якій відображено визначення кількості теплової енергії на загально-будинкові потреби.

В актах звірки взаємних розрахунків станом на 01 лютого 2024 року відображено нарахування за надані послуги та їх оплата відповідачем. Проте вказані акти звірки взаємних розрахунків підписані тільки директором ТОВ «СТАРТ», підпис відповідача відсутній, а тому суд не приймає їх як належні та допустимі докази.

Платіжними інструкціями № @2PL288461 від 20 грудня 2022 року, № @2PL819295від 20 листопада 2022 року, № @2PL059489 від 27 грудня 2022 року, № @2PL633826 від 20 січня 2023 року, № @2PL624979 від 20 січня 2023 року, № 1 від 23 лютого 2023 року, № 8 від 24 березня 2023 року, № @2PL247063 від 24 березня 2023 року, № 11 від 20 квітня 2023 року, № @2PL737000 від 20 жовтня 2022 року, № @2PL819295від 20 листопада 2022 року, № @2PL286868 від 20 грудня 2022 року, № @2PL636692 від 20 січня 2023 року, № 6 від 23 лютого 2023 року, № @2PL247059 від 24 березня 2023 року, № @2PL879093 від 28 квітня 2024 року, №17_00000/19129319-206b4ed3-f1c-4f57858135bc від 23 травня 2023 року, №18-00000/c921ddb8-bc7e-4fb1-a898-1f7e4a2a04ca від 23 травня 2023 року, № @2PL871158 від 30 року, № @2PL839646 від 31 серпня 2023 року, № @2PL722051 від 28 вересня 2023 року, № @2PL200038 від 28 жовтня 2023 року, № @2PL329760 від 30 листопада 2023 року, № @2PL668885 від 26 грудня 2023 року, № @2PL672772 від 26 грудня 2023 року, № @2PL323842 від 30 січня 2024 року, № @2PL324804 від 30 січня 2024 року підтверджується оплата ОСОБА_3 постачання теплової енергії для опалення та постачання теплової енергії для підігріву води о/р НОМЕР_14 в розмірі 56 416 грн. 98 коп.

З наданих позивачем рахунків-фактури о/р 147 слідує, що відповідачу ОСОБА_3 здійснювалося нарахування за надані послуги з постачання теплової енергії для опалення, з постачання теплової енергії для функціонування мереж, з постачання теплової енергії на підігрів води.

Актами зняття показників вузла комерційного обліку житлового будинку АДРЕСА_4 , підтверджується щомісячне знаття менеджером зі збуту Шаховою О.А . показників основного лічильника обліку теплової енергії № 78693654/83/16 та показники лічильника обліку теплової енергії, що пішла на підігрів гарячої води № 8047501/JE/19.

Як слідує з відповіді ОСББ «Толстого 10» від 29 березня 2024 року № б.н на запит адвоката Кхатера Ф.Е., в багатоквартирному будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 наявне лише одне приміщення площею понад 850 кв.м., яке розташоване на першому поверсі багатоквартирного будинку, будь-які інші приміщення з площею понад 850 кв.м. у вищезгаданому будинку відсутні та ніколи не існували. Додатково повідомлено, що згідно долученої копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності 21 жовтня 2020 року, індексний номер витягу 229000173, вбачається, що приміщення, торгово-офісне приміщення № II, загальною площею 873,3 кв.м, є нежитловим приміщенням у багатоквартирному будинку, де створено ОСББ «Толстого 10», що розташовується на першому поверсі. Зазначений власник даного приміщення є співвласником багатоквартирного будинку.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 суду показав, що є директором ТОВ «СТАРТ». Йому відомо, що за відповідачем ОСОБА_3 є заборгованість за теплову енергію на функціонування внутрішньобудинкових мереж. Відповідач є власником приміщення на 800 кв.м. і між нею та ТОВ «СТАРТ» підписано договір про постачання теплової енергії та гарячої води. В договорі з відповідачем загальна опалювальна площа будинку вказана - 3 186 тис. кв.м., а в розрахунках загальна опалювальна площа - 7 432 тис. кв.м. Він став керівником в травні 2021 року, але йому відомо, що в момент підписання договору не вся нерухомість була зареєстрована, відтак на момент укладення договору з відповідачем вказана лише площа зареєстрованої нерухомості. Площа, яка належить відповідачу, становить 873,3 кв.м. та знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 . Відповідачу пропонували внести зміни в договір стосовно адреси, площі, цільового призначення послуг, однак остання відмовилася будь-що укладати. І з відповідачем намагалися добровільно врегулювати питання сплати заборгованості, але домовленості досягнуто не було.

Також, свідок показав, що теплова енергія це тепловтрата внутрішньобудинкових мереж і підприємство визначає її наступним чином. Менеджер зі збуту кожен місяць знімає показники лічильника всіх клієнтів, загальні і індивідуальні, та показники на підігрів води, віднявши всі показники залишок розподіляють на всіх. Менеджер зі збуту Шахова І.О. є відповідальною за зняття показників лічильника, які вона фотографує та інформацію відображає в актах, після цього фото видаляють.

Згідно зі статтею 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Відповідно до статті 319 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, власність зобов`язує.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

За приписами статті 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними зі спільним майном.

Згідно статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку, і яке, згідно ст. 11 ЦК України, виникає в тому числі і з договорів.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно частини першої статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про теплопостачання» відносини між суб`єктами діяльності у сфері теплопостачання регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 20 вказаного Закону тариф на теплову енергію для споживача визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб`єкта господарювання. Рентабельність визначається органом, уповноваженим встановлювати тарифи. Тарифи на теплову енергію, що виробляється та постачається суб`єктом господарювання за допомогою систем автономного теплопостачання, формуються та встановлюються з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон) предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках. Норми цього Закону застосовуються з урахуванням особливостей, встановлених законами, що регулюють відносини у сферах постачання та розподілу електричної енергії і природного газу, постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно з ч. 2, 3, 7 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець послуги з постачання теплової енергії повинен забезпечити постачання теплоносія безперервно, з гарантованим рівнем безпеки, обсягу, температури та величини тиску. Постачання теплової енергії для потреб опалення здійснюється в опалювальний період. Послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Зазначені положення кореспондуються з пунктами 4, 14 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 № 1198, якими передбачено, що користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією; споживач зобов`язаний до початку подачі теплоносія до системи теплоспоживання укласти з теплопостачальною організацією такий договір.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 22 листопада 2018 року за № 315, що зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 28 грудня 2018 року за № 1502/32954 було затверджено Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (далі по тексту Методика).

Ця Методика встановлює порядок розподілу між споживачами спожитих у будівлі/будинку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання (далі - комунальні послуги), обсяг споживання яких визначений за допомогою вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково у разі його (їх) відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати, та послуги з централізованого водовідведення, обсяг споживання якої визначається відповідно до обсягу споживання інших комунальних послуг (ч.1 розділ І Методики).

Згідно п. 3 ч. 2 розділу І Методики загальнобудинкові потреби - витрати на забезпечення спільних потреб будівлі/будинку комунальними послугами.

Відповідно до розділу ІІ Методики, де визначені базові правила визначення та розподілу між споживачами загальних обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг, встановлено, що обсяг спожитої теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, визначений відповідно до розділу IV цієї Методики, Гкал.

Згідно ч. 4 розділу IV Методики визначення та розподіл обсягу спожитої у будівлі/будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення, а саме при постачанні теплової енергії до індивідуального теплового пункту будівлі/будинку та у разі, якщо приміщення всіх споживачів у будівлі/будинку оснащені вузлами розподільного обліку теплової енергії, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, визначається як різниця між обсягом теплової енергії, визначеним на підставі показань вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії, та сумою обсягів: обсягу теплової енергії, витраченої на приготування гарячої води, та сумарного обсягу спожитої теплової енергії на опалення житлових/нежитлових приміщень споживачів, що визначається з урахуванням показань вузлів розподільного обліку теплової енергії та мінімального споживання теплової енергії в цих приміщеннях.

Споживач сплачує виконавцю плату за надану послугу з постачання теплової енергії, визначену відповідно до Правил та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання, а також плату за абонентське обслуговування, визначену виконавцем, розмір якої не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Споживач сплачує виконавцю послуг плату за надану послугу з постачання гарячої води визначену відповідно до Правил та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розміру, затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу спожитої гарячої води або за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування, до встановлення вузла комерційного обліку, плату за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньо-будинкової системи гарячого водопостачання (за наявності циркуляції), що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу з постачання теплової енергії та визначеного обсягу відповідно до Методики розподілу, а також плату за абонентське обслуговування.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» виконавець або визначена власником (співвласниками) інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, формує та надає споживачу (його представнику) рахунки на оплату наданої комунальної послуги щомісяця. Рахунки на оплату комунальної послуги надаються споживачу на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунки можуть надаватися споживачу в електронному вигляді, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів. Рахунки надаються споживачу на безоплатній основі.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 є власником торгово-офісного приміщення № II, загальною площею 873,3 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 .

Для надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води власникам житлових та нежитлових приміщень в будинку за адресою: АДРЕСА_1 розмістило тепло-генеруюче обладнання.

15 січня 2021 року ОСОБА_3 звернулася із заявою до директора ТОВ «СТАРТ», в якій просила заключити з нею договір про постачання теплової енергії. 15 січня 2021 року між ТОВ «СТАРТ» та ОСОБА_3 було укладено Договір № 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води.

Однак, отримавши послуги належної якості відповідач здійснювала їх оплату лише частково, остання не оплачувала послуги, що пов`язані з тепловою енергією на загально-будинкові потреби. Оскільки відповідач не виконує свої зобов`язання по сплаті коштів за теплову енергію на загально-будинкові потреби, відтак з ОСОБА_3 на користь ТОВ «СТАРТ» підлягає до стягнення заборгованість по тепловій енергії на загально-будинкові потреби за період з 01 січня 2022 року по 31 січня 2024 року в розмірі 52 995 грн. 96 коп.

Твердження представника відповідача Гольонко М.М. , що укладеного договору про постачання теплової енергії та гарячої води на торгове-офісне приміщення № II, загальною площею 873, 3 кв.м. не було, а рахунки на оплату послуг не виставлялись, не заслуговують на увагу та спростовуються, зокрема, заявою ОСОБА_3 , яку остання подала директору ТОВ «Старт» про укладення договору про постачання теплової енергії, та підписаним нею Договором 02/73-п про постачання теплової енергії та гарячої води, в якому лише помилково зазначено найменування приміщення як квартири та внесено виправлення у площу цього приміщення.

Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 229000173 від 21 жовтня 2020 року підтверджується, що відповідач є власником торгово-офісного приміщення № II, загальною площею 873,3 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 . Доказів того, що відповідачу на праві власності належить будь-яке інше майно за адресою: АДРЕСА_1 , або що за вказаною адресою розташована квартира з вказаною площею, відповідачем не подано.

Нарахування кількості та вартості послуги з постачання теплової енергії на загально-будинкові потреби проводиться згідно показів основного лічильника обліку теплової енергії № 78693654/83/18, зафіксовані помісячно актами зняття показників вузла комерційного обліку житлового будинку АДРЕСА_4 , та відображені в розрахунку позивача про визначення заборгованості на загально-будинкові потреби абонента ОСОБА_3 , із зазначенням загальної площі будинку 7 426,30 кв. м., площею приміщення відповідача 873,3 кв.м., тарифом 2081,04 грн.

З наданих позивачем доказів вбачається, що відповідачу надавались послуги, які вона частково оплачувала, при цьому, відповідач не надала суду жодних доказів на підтвердження того, що вона зверталася до позивача з приводу перевірки кількості та/або якості наданих послуг у порядку, передбаченому законом, або відмовилась від їх отримання, або не отримувала рахунки на сплату за житлово-комунальні послуги, які містять у собі суму заборгованості.

Відповідач, заперечуючи проти заявленого до стягнення розміру заборгованості, не надала суду жодних доказів на спростування наведених позивачем розрахунків, а відтак суд приймає розрахунок позивача як належний та допустимий доказ.

За таких обставин, позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України на користь позивача слід стягнути з відповідача судовий збір в розмірі 3 028 грн. 00 коп.

Керуючись статтями 3, 12, 13, 81, 141,200, 206, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд

В И Р I Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 52 995 (п`ятдесят дві тисячі дев`ятсот дев`яносто п`ять) гривень 96 копійок.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» судовий збір в розмірі 3 028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо в Рівненський апеляційний суд протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «СТАРТ», місцезнаходження: вул. Будівельників, буд. 9, м. Рівне, код ЄДРПОУ 23305207.

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_15 .

Повне судове рішення складено 28 травня 2024 року.

Суддя О.О. Першко

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119334236
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —569/3593/24

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 20.08.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Постанова від 20.08.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні