Рішення
від 07.06.2024 по справі 569/3593/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3593/24

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» адвоката Кхатера Фаді Еліас про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 23 травня 2024 року позов ТОВ «СТАРТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ТОВ «СТАРТ» заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 52 995 гривень 96 копійок. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ТОВ «СТАРТ» судовий збір в розмірі 3 028 гривень 00 копійок.

28 травня 2024 року до суду надійшла заява представника позивача адвоката Кхатера Ф.Е., в якій він просить стягнути з відповідача понесені по справі судові витрати на оплату правничої допомоги.

07 червня 2024 року до суду надійшли заперечення представника відповідача ОСОБА_2 на заяву про ухвалення додаткового рішення, в яких вказано, що витрати в сумі 14 000 грн. є неспівмірними із складністю справи та обсягом виконаних робіт, просила зменшити їх розмір до 3 000 грн. 00 коп.

Представник позивача ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце його проведення, що підтверджується його підписом в повідомленні про слухання справи. 07 червня 2024 року представник позивача ОСОБА_3 подав клопотання, в якому просив розглянути заяву про ухвалення додаткового рішення у його відсутність та ухвалити додаткове рішення щодо стягнення з відповідача судових витрат в розмірі 14000 грн. 00 коп.

Відповідач та її представник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про час, дату та місце його проведення, що підтверджується підписом представника відповідача ОСОБА_2 в повідомленні про слухання справи. 07 червня 2024 року представник відповідача ОСОБА_2 подала клопотання, в якому просила розглянути заяву про ухвалення додаткового рішення без її участі та участі відповідача.

Дослідивши заяву, матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, серед іншого, витрати на професійну правничу допомогу (ч. 2ст. 133 ЦПК України).

За приписами ч. 1, 2ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат визначається: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (ч. 2ст. 137 ЦПК України).

Згідно з ч. 3 ст. 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

За положеннямист. 246 ЦПК України якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до ч. 1ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

Представник позивача ОСОБА_3 23 травня 2024 року в судовому засіданні заявив, що докази судових витрат на професійну правничу допомогу будуть подані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

На підтвердження витрат за надання правничої допомоги представником позивача ОСОБА_3 подано докази, а саме: договір № 12-02-24 про надання правничої (правової) допомоги від 12 лютого 2024 року; доручення; додаткова угода до договору № 12-02-24 про надання правничої (правової) допомоги від 14 лютого 2024 року; додаткова угода № 2 до договору № 12-02-24 про надання правничої (правової) допомоги від 23 травня 2024 року; додаток № 1 до додаткової угоди від 23 травня 2024 року до договору № 12-02-24 про надання правничої (правової) допомоги, акт отримання послуг, в якому зазначено детальний опис наданих послуг, загальна вартість наданих послуг визначена у розмірі 14 000 грн. 00 коп.; акт здачі-прийняття робіт від 23 травня 2024 року; рахунок-фактура № 569/3593/24 від 23 травня 2024 року.

Таким чином, представником позивача ОСОБА_3 підтверджено понесені позивачем витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 14 000 грн. 00 коп.

Разом з тим, суд погоджується з клопотанням представника відповідача ОСОБА_2 щодо не співмірності розміру правничої допомоги і вважає завищеною оплату наданих послуг, тому враховуючи характер виконаної роботи, принципи співмірності та розумності судових витрат, критерій реальності адвокатських витрат, а також розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи, зі значення справи для сторін, з відповідача на користь позивача слід стягнути 4 000 грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

За таких обставин на користь позивача слід стягнути витрати на правничу допомогу у розмірі 4 000 грн. 00 коп., у стягненні інших витрат на професійну правничу допомогу відмовити.

Керуючись статями 3, 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 270, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р I Ш И В:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» адвоката Кхатера Фаді Еліас про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРТ» витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 4 000 (чотири тисячі) гривень 00 копійок.

В задоволені решти вимог заяви відмовити.

Апеляційна скарга на додаткове рішення може бути подана безпосередньо в Рівненський апеляційний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 07 червня 2024 року.

Суддя О.О. Першко

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення07.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119583972
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —569/3593/24

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 20.08.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Постанова від 20.08.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні