Рішення
від 23.05.2024 по справі 155/1480/23
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/1480/23

Провадження №2-о/155/56/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2024 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Сметани В.М.,

при секретарі судових засідань - Воронюк Н.М.

за участі: заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3

представника заінтересованої особи Лесик-Гошко О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_4 в інтересах якої діє матір ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_3 , Міністерство оборони України, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про встановлення факту батьківства

УСТАНОВИВ:

Заявник 27 вересня 2023 року звернувся до суду із заявою про встановлення факту батьківства.

Свої вимоги обґрунтовує, що вона з 2006 року до червня 2023 року перебувала у фактичному шлюбі із ОСОБА_5 . За час спільного проживання однією сім`єю вони вели спільне господарство, формували спільний бюджет, були пов`язані спільним побутом, разом обробляли земельні ділянки, які були в них в наявності, спільно проживали.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в них народилася дочка ОСОБА_4 . Однак, на час народження дитини, ОСОБА_7 перебував в зареєстрованому шлюбі, який заочним рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 06 грудня 2012 року розірвано. У зв`язку з чим, з метою уникнення ймовірних судових проблем при розлученні з колишньою дружиною, вони спільно прийняли рішення щодо запису інформації про батька у свідоцтві про народження ОСОБА_4 у відповідності до ч.1 ст.135 СК України та з її слів вказали батьком « ОСОБА_8 ».

Зазначає, що ОСОБА_5 сприяв розвитку ОСОБА_4 , виховував її, вона була на його забезпеченні. Однак 17 червня 2023 року внаслідок кульового поранення, несумісного з життям, виконуючи бойове завдання по захисті батьківщини він загинув.

Враховуючи наведена просить суд встановити, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , №18 від 20 травня 2010 року, складеного Скобелківською сільською радою Горохівського району, зазначивши батьком дитини: « ОСОБА_5 ».

Ухвалою судді Горохівського районного суду Волинської області від 04 березня 2024 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження в справі.

На адресу суду 01 травня 2024 року від представника заінтересованої особи, Міністерства оборони України, Лесик - Гошко О.Є. надійшли письмові пояснення, в яких представник зазначила, що в заяві наведено недостатньо доказів факту батьківства, єдиним належним доказом може бути лише результати судово-генетичної експертизи, а тому в задоволені заяви слід відмовити.

Заявник та її представник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали у повному обсязі з викладених у поданій заяві підстав, просили позов задовольнити.

Представник Горохівського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, надійшов лист в якому зазначено розгляд справи здійснювати у їх відсутності, заперечень щодо ухвалення рішення немає.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні вказувала, що ОСОБА_4 є її зведеною сестрою та дочка її батька ОСОБА_5 . Неодноразово бачилися, підтримують дружні стосунки, не заперечує щодо задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи, Міністерство оборони України, Лесик - Гошко О.Є. в судовому засіданні просила відмовити в задоволенні заяви.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_6 в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Заслухавши пояснення сторін по справі, свідків, розглянувши подані докази, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява та які мають юридичне значення для вирішення справи по суті, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 4 ЦПК України, передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 76 ЦПК України).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_4 , в графі батько зазначено ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Горохівського районного управління юстиції Волинської області (а.с.14).

Відповідно до копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження №00040286322 від 27 червня 2023 року, ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України та зазначено ОСОБА_8 (а.с.15, 16).

Відповідно до копії акта від 29 червня 2023 року, виданого виконавчим комітетом Горохівської міської ради, ОСОБА_5 дійсно проживав в АДРЕСА_1 із співмешканкою ОСОБА_1 та її дітьми: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 . Зі слів ОСОБА_1 померлий проживав із нею близько 15 років. Разом вели спільне господарство та утримували трьох дітей, що підтвердять свідки (а.с.27).

Як вбачається з копії довідки №498 від 29 червня 2023 року, виданої Скобелківським старостинським округом Горохівської міської ради Луцького району Волинської області ОСОБА_5 проживав без реєстрації разом з ОСОБА_4 (а.с.28).

Відповідно до копії акта №151 обстеження матеріально-побутових умов сім`ї від 03 липня 2023 року, сім`я ОСОБА_1 і ОСОБА_5 проживала в АДРЕСА_2 з 2006 року по 2010 рік. Спільно вели господарство та спільно виховували дітей. Працювали в ПП «Люкс» та ПП «Лобачівка Люкс». В 2010 році житловий будинок в якому проживала сім`я згорів. Після цього сім`я переїхала на проживання в село Скобелка. Заявниця ОСОБА_1 проживала разом з громадським чоловіком і спільно виховували дітей (а.с.29-31).

Згідно з копії характеристики учениці Скобелківської гімназії Горохівської міської ради, ОСОБА_4 , мама і тато приділяються належну увагу вихованню дочки. Цікавилися її навчанням та поведінкою. Батько, ОСОБА_5 , приділяв належну увагу вихованню дочки. Відвідував батьківські збори, допомагав з ремонтом класної кімнати. Активно цікавився життям дочки в школі, допомагав їй з заняттями (а.с.34).

На підтвердження вимог заяви про встановлення факту батьківства заявником надані фото, на яких зображені ОСОБА_5 з дочкою. Фото вказують на їх теплі та гарні стосунки. Суд бере до уваги дані фотознімки, оскільки вони відображають спілкування ОСОБА_5 з дитиною, вказують на родинне ставлення один до одного.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 кожен зокрема вказували, що ОСОБА_4 є дочкою ОСОБА_5 , останній з самого народження ОСОБА_4 спільно проживав з нею, матеріально забезпечував, займався її вихованням.

Свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 попереджені судом про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві показання і відмову від дачі показань за ст.ст.384, 385 КК України, що підтверджується їх підписом, тому у суду відсутні підстави ставити під сумнів дані покази.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 СК України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї.

Судом було заслухано пояснення дитини ОСОБА_4 , яка вказувала, що проживала постійно з татом ОСОБА_5 з її народження. Під час спілкування судом встановлено, що дитина реагує емоційно на факт смерті ОСОБА_5 , розповідає обставини життя з ним як з батьком, що вказує на її родинні зв`язки з ОСОБА_5 як дочки та батька.

Відповідно до ст.125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст.126 СК України, походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ч.1 ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Відповідно до ст.130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст.135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у ч. 3 ст.128 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п.п.20 п.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п.2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Щодо предмету доказування у даній категорії справи, то СК України будь-яких особливостей не визначає.

Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі частини другої статті 128 СК України, можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

У відповідності до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Як роз`яснено в п. 15 вказаної Постанови Пленуму, суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Згідно з п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3 у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст.135 СК України. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття.

Таким чином, закон розрізняє порядок визначення походження дитини від батька шляхом визнання батьківства - про що позов заявляється до особи, яка вважається батьком дитини, або нею самою, та шляхом встановлення факту батьківства у разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

Заяви про встановлення факту батьківства (материнства) суд розглядає у разі смерті особи, яку заявник визнає батьком (матір`ю) дитини, і вирішує їх з огляду на обставини, передбачені статтями 125, 130 Сімейного кодексу України. Передумовою звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства є смерть особи, батьківство якої встановлюється, або оголошення її померлою.

Відповідно до змісту ч.1 ст.121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 21.02.2020 року у справі №643/9245/18 (провадження №61-16732св19) зроблено висновок щодо застосування ст.130 СК України та вказано, що закон не встановлює конкретного переліку доказів для встановлення факту батьківства. Підставою для встановлення факту батьківства можуть бути будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від даної особи, зібрані відповідно до вимог ЦПК України.

Отже, сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про встановлення факту батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ст.130 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

За таких обставин, на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які заявник посилався як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, суд приходить до висновку про задоволення заяви в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 126, 128, 130, 134 135 Сімейного кодексу України та ст.ст. 76, 81, 265, 293, 294, 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Внести зміни до актового запису про народження №18, складеного 20 травня 2010 року виконавчим комітетом Скобелківської сільської ради Горохівського району Волинської області про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме: записати батьком дитини громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторонами по справі є:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: місто Горохів, вулиця Шевченка, 25, Луцький район, Волинська область, 45701, ЄДРПОУ: 26038951.

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: село Романів, Луцький район, Волинська область, паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Міністерство оборони України, місцезнаходження: місто Київ, проспект Повітрофлотський, будинок, 6, Код ЄДРПОУ: 00034022

Заінтересована особа: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_3 .

Дата складення повного тексту рішення 28 травня 2024 року.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області В.М. Сметана

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119364134
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —155/1480/23

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Матвійчук Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні