Ухвала
від 29.05.2024 по справі 709/640/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/640/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

секретаря судового засідання - Дем`яненко Н.М.,

за участі:

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача-1 - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань в селищі Чорнобай клопотання представника відповідача-1 адвоката Цинди Л.Г. про призначення комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Силікат-1», виконавчого комітету Новодмитрівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області про визнання додаткових угод до договорів оренди землі недійсними в частині строку їх дії, усунення перешкод у користуванні земельними ділянками та визнання припиненими договорів оренди земельних ділянок.,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває зазначена справа.

Одночасно з відзивом від представника відповідача-1 адвоката Цинди Л.Г. надійшло клопотання про призначення комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи щодо встановлення чи було внесено зміни у тексти оспорюваних додаткових угод в графу, де вказано строк дії договору оренди земельної ділянки; якщо так, то чи виконані дані зміни позивачем.

Представник відповідача-1 підтримала у судовому засіданні подане клопотання.

Представник позивача в судовому засіданні заперечував проти призначення експертизи з підстав недоцільності її проведення. Подав письмові заперечення, які приєднані до матеріалів справи.

Вислухавши думку учасників справи, вивчивши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

У відповідності до ч.ч. 2, 4 ст. 77 ЦПК України предметомдоказування єобставини,що підтверджуютьзаявлені вимогичи запереченняабо маютьінше значеннядля розглядусправи іпідлягають встановленнюпри ухваленнісудового рішення. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Згідно ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

У відповідності до ч. 2 ст. 102 ЦПК України предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

За правилами ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно статті 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Таким чином, судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

З матеріалів справи вбачається, що предметом спору у даній справі, зокрема, є визнання недійсними додаткових угод від 08.01.2020, укладених між позивачем та відповідачем-1, в частині строку їх дії до 2028 року з підстав того, що ОСОБА_3 при підписанні цих угод мала волевиявлення на укладення додаткових угод лише до 2023 року.

Дослідивши предмет спору, обставини на які посилаються сторони як на підставу своїх вимог і заперечень, зміст клопотання про призначення комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи документів, питання які представник відповідача-1 просить поставити перед експертами, суд дійшов висновку про відсутність підстав для призначення вказаної експертизи у даній справі.

Обставини чи було внеснено зміни до текстів оспорюваних додаткових угод досліджувалися судом під час розгляду справи № 709/1006/22, встановлені рішенням суду в даній справі, яке набрало законної сили. А відтак, в силу ч. 4 ст. 82 ЦПК України, доказуванню не підлягають.

Чи вносила саме позивач зміни до додаткових угод в графи, де вказано строк дії договору, не є тією обставиною, що має бути встановленою при розгляді даної справи.

Враховуючи зазначене, в задоволенні клопотання про призначення експертизи слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 77, 82, 102-104, 261, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника відповідача-1 адвоката Цинди Л.Г. про призначення комплексної судової почеркознавчої та технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Силікат-1»,виконавчого комітетуНоводмитрівської сільськоїради Золотоніськогорайону Черкаськоїобласті провизнання додатковихугод додоговорів орендиземлі недійснимив частиністроку їхдії,усунення перешкоду користуванніземельними ділянкамита визнанняприпиненими договоріворенди земельнихділянок- відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119367328
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —709/640/24

Рішення від 31.07.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Рішення від 19.07.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Рішення від 19.07.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні