Ухвала
від 27.05.2024 по справі 203/2506/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/2506/24

Провадження № 2-о/0203/86/2024

УХВАЛА

27 травня 2024 року суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська Ханієва Ф.М., розглянувши без повідомлення учасників справи питання про виправлення описки, допущеної у судовому рішенні, ухваленому в цивільній справі за заявою Органу опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальний заклад «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат» Дніпропетровської обласної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

встановив:

16.05.2024 року до Кіровського районного суду міста Дніпропетровська надійшла заява Органу опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальний заклад «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат» Дніпропетровської обласної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.05.2024 року справу № 203/2506/24, провадження № 2-о/0203/86/2024, було розподілено головуючому судді Ханієвій Ф.М., яка передана канцелярією суду - 20.05.2024 року.

Ухвалою суду від 27.05.2024 року було відкрито провадження в цивільній справі № 203/2506/24 в порядку окремого провадження за заявою Органу опіки та піклування Центральної адміністрації Дніпровської міської ради (місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, пр. Лесі Українки (кол. пр. Пушкіна), 65, код ЄДРПОУ 44209446) в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальний заклад «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат» Дніпропетровської обласної ради (місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Надії Олексіївни, 167, код ЄДРПОУ 49008), про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки; призначено заяву до розгляду у відкритому судовому засіданні на 12:00 годину 26.06.2024 року, що відбудеться у приміщенні Кіровського районного суду міста Дніпропетровська за адресою: 49006, місто Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 59, зала №2; доручено Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса зареєстрованого та фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська.

Суд під час ознайомлення з матеріалами справи виявив описку в тексті ухвали суду від 27.05.2024 року у зазначенні особи, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та якій судом доручено призначити адвоката, оскільки помилково зазначено: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса зареєстрованого та фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська» замість правильного: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська».

Суд зазначає, що відповідно до положень частин 2, 3 ст. 269 ЦПК України, питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала.

Відповідно до положень ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала.

За правовою позицією Верховного Суду, викладеною в постанові від 15 січня 2021 року, справа № 905/2135/19, описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, розділових знаках тощо).

Арифметична помилка - це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Також ВС наголосив, вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо при цьому не зачіпається суть судового рішення.

Відповідно до ч. 4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Аналіз викладеного вище та встановлених обставин щодо виявлених описок у судовому рішенні, дає суду підстави для висновку, що допущені описки мають технічний характер та необхідно внести виправлення в текст ухвали суду від 27.05.2024 року, а саме: в третій абзац резолютивної частини та замість неправильного: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса зареєстрованого та фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська», зазначити правильно: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська».

Керуючись ст. ст. 260, 269, 353 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Внести виправлення в текст ухвали суду від 27.05.2024 року та замість неправильного третього абзацу резолютивної частини: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса зареєстрованого та фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська», зазначити правильно: «Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, код ЄДРПОУ 41076819; електронна адреса: order@legalaid.dp.ua) призначити особі, стосовно якої судом розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ), адвоката для здійснення представництва її інтересів в суді, та забезпечити його прибуття у судові засідання, які відбудуться у приміщенні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська».

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя Ф.М. Ханієва

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119405443
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —203/2506/24

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні