Ухвала
від 29.05.2024 по справі 2-587-09
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 2-587-09

Провадження № 4-с/185/2/24

29 травня 2024 року м. Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Шаповалової І.С., за участю секретаря судового засідання Величко А.О., за участю заявника скарги - ОСОБА_1 , його представника адвоката Савченка С.А., представника заінтересованої особи Коновал Л.В., державного виконавця Кукаріної Н.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність державного виконавця, заінтересована особа: Селянсько-фермерське господарство «Сокол»,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою в якій просить визнати неправомірною бездіяльність Павлоградського відділу державної виконавчої служби у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) щодо не вчинення виконавчих дій щодо опису, оцінки, реалізації посівів сільськогосподарських культур належних боржнику СФГ «Сокол» на земельних ділянках, що належать членам СФГ «Сокол»: земельна ділянка, площею 38,2 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0032, земельна ділянка, площею 34 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0033, земельна ділянка, площею 7,8 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0922.

В судовому засіданні ОСОБА_1 та його представник підтримали скаргу, просили задовольнити в повному обсязі. Вказали, якщо члени фермерського господарства не вийшли зі складу фермерського господарства, то мають відповідати за зобов`язаннями СФГ «Сокол». Проте державний виконавець не діяв відповідно до закону.

В судовому засіданні представник СФГ «Сокол» та начальник Павлоградського відділудержавної виконавчоїслужби уПавлоградському районіДніпропетровської області Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро) просили відмовити в задоволенні скарги за її безпідставністю.

Суд, вислухавши учасників та перевіривши матеріали скарги, дійшов такого висновку.

На виконанні у державного виконавця Павлоградського відділу державної виконавчої служби у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) перебуває зведене виконавче провадження № 71789726, в межах якого стягував ОСОБА_1 01.04.2023 та повторно 28.09.2023 звернувся із заявою до начальника Павлоградського відділу державної виконавчої служби у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), в якій просив накласти арешт та провести стягнення посівів сільськогосподарських культур належних боржнику СФГ «Сокол», на земельних ділянках, що належать членам СФГ «Сокол» на земельних ділянках, що належать членам СФГ «Сокол»: земельна ділянка, площею 38,2 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0032, земельна ділянка, площею 34 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0033, земельна ділянка, площею 7,8 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0922.

Відповідно до ч.5 ст.48 Закону України «Про виконавче провадження» у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається виконавцем.

Відповідно до ч.5 ст.52 «Особливості звернення стягнення на кошти та майно боржника - юридичної особи, фізичної особи підприємця» Закону України «Про виконавче провадження» разі відсутності у боржника - юридичної особи коштів в обсязі, необхідному для покриття заборгованості, стягнення звертається на інше майно, належне такому боржникові або закріплене за ним, у тому числі на майно, що обліковується на окремому балансі філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу боржника - юридичної особи (крім майна, вилученого з цивільного обороту, або обмежено оборотоздатного майна, майна, на яке не може бути звернено стягнення), незалежно від того, хто фактично використовує таке майно.

В даномуаспекті такожважливою єобставина перебуванняУкраїни устані повномасштабноївійни зросійською федерацією.Відповідно допозиції вищихорганів державноївлади Україниз початкомвійни державнаполітика Україниздійснюється назасадах продовольчоїбезпеки,яка єскладовою національноїбезпеки України.Підтвердженням чогоє,зокрема,прийняття ЗаконуУкраїни «Провнесення зміндо деякихзаконодавчих актівУкраїни щодостворення умовдля забезпеченняпродовольчої безпекив умовахвоєнного стану»від 24березня 2022року. В пояснювальній записці до проекту вказаного Закону України зазначено, що в умовах воєнного стану продовольча безпека держави набуває критичного значення, що вимагає якнайповнішого та невідкладного використання усіх доступних сільськогосподарських угідь для проведення посівної кампанії та забезпечення інтенсивного сільськогосподарського виробництва.

З огляду на що, вказаним Законом України аграріїв забезпечено додатковими інструментами, направленими на забезпечення населення України продуктами харчування.

Отже, метою такої політики держави є забезпечення населення України продовольство-харчовими продуктами та продовольчою сировиною тваринного, рослинного або мінерального походження.

В свою чергу, стаття 23 Земельного кодексу України декларує пріоритетність використання земель сільськогосподарського призначення за цільовим призначення.

З огляду на наведені обставини, є очевидною необхідність у забезпеченні використання земель сільськогосподарського призначення за їх безпосереднім призначення.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.18 Закону України «Про виконавче провадження», виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Виконавець зобов`язаний: 1)здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом; 2)надавати сторонам виконавчого провадження, їхнім представникам та прокурору як учаснику виконавчого провадження можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження; 3)розглядати в установлені законом строки заяви сторін, інших учасників виконавчого провадження та їхні клопотання; 4)заявляти в установленому порядку про самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Законом; 5)роз`яснювати сторонам та іншим учасникам виконавчого провадження їхні права та обов`язки.

Відповідно до ст.56 Закону України "Про виконавче провадження", арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення (ч.1). Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника. Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису. Постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна. Виконавець за потреби може обмежити право користування майном, здійснити опечатування або вилучення його у боржника та передати на зберігання іншим особам, про що він виносить постанову або зазначає обмеження в постанові про арешт. Вид, обсяг і строк обмеження встановлюються виконавцем у кожному конкретному випадку з урахуванням властивостей майна, його значення для власника чи володільця, необхідності використання та інших обставин (ч. 2).

Правова належність земельних ділянок особам, які є членами СФГ «Сокол» не є ототожненням з належністю майна безпосередньо СФГ, що кореспондується з положеннями розділу 5 статуту СФГ «Сокол»: Землі Господарства, Землі Господарства можуть складатися з: а) земельної ділянки, що належить на-праві власності Господарству як юридичній особі; б) земельних ділянок, що належать, громадянам - членам Господарства на праві приватної власності; в) земельної ділянки, що використовується Господарством на умовах оренди. Права володіння та користування земельними ділянками, які знаходяться у власності членів Господарства, здійснює Господарство.

До того ж, відповідно до ст.12 Закону України «Про фермерське господарство» від 19 червня 2003 року № 973-IV, в редакції на час виникнення спірних правовідносин, землі фермерського господарства можуть складатися із:а) земельної ділянки, що належить на праві власності фермерському господарству як юридичній особі;б) земельних ділянок, що належать громадянам - членам фермерського господарства на праві приватної власності;в) земельної ділянки, що використовується фермерським господарством на умовах оренди.Права володіння та користування земельними ділянками, які знаходяться у власності членів фермерського господарства, здійснює фермерське господарство.

Поряд з цим, розглядом скарги не доведено, що земельна ділянка, площею 38,2 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0032, земельна ділянка, площею 34 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0033, земельна ділянка, площею 7,8 га, кадастровий номер 1223587500:01:003:0922 належить безпосередньо боржнику у виконавчому провадженню № 71789726 СФГ «Сокол».

Всі інші доводи скарги зведені до незгоди стягувача ОСОБА_1 з раніше постановленою за аналогічних доводів та правових підстав ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 грудня 2021 року (справа № №2-587-09, провадження №4-с/185/26/21), залишеною без змін Постановою Дніпровського апеляційного суд від 15 березня 2022 року.

Згідно з ч.3 ст.450 ЦПК України якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

Керуючись ст. 260, 450-451 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні скарги ОСОБА_1 на бездіяльність державного виконавця, заінтересована особа: Селянсько-фермерське господарство «Сокол» відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання до Дніпровського апеляційного суду апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвалу не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Повний текст ухвали складено 03 червня 2024 року.

Суддя І.С.Шаповалова

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119437880
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-587-09

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Врона А. О.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Перекопський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні