Рішення
від 03.06.2024 по справі 290/405/24
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/405/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

03 червня 2024 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., з участю секретаря судового засіданняБагінської В.І.,заявника ОСОБА_1 , розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи, заінтересовані особи Романівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Романівська селищна рада Житомирського району Житомирської області,-

В С Т А Н О В И В :

В березні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити той факт, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_2 .

Заява обгрунтована тим, що органом державної реєстрації актів цивільного стану заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про смерть ОСОБА_2 . Необхідність встановлення даного факту остання пов`язує із отриманням свідоцтва про смерть, встановленого законодавством України зразка, та реалізацією свого права на спадщину.

До початку розгляду справи по суті, заявник уточнила вимоги своєї заяви про встановлення факту смерті особи та просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Биківка Романівського району Житомирської області.

В судовому засіданні заявник просила уточнену заяву задовольнити з підстав, зазначених в ній.

Представники заінтересованих осіб, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, не з`явилися, заявивши клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності, проти задоволення заяви про встановлення факту смерті не заперечили. При цьому представник Романівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) вказав на неможливість видачі органом державної реєстрації актів цивільного стану свідоцтва про смерть ОСОБА_2 з причин відсутності підстав для державної реєстрації смерті та видачі відповідного свідоцтва.

Суд,заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи та показання свідківвважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно пункту 8 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд вправі встановити факт смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим повторно Романівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), 01 травня 1982 року виконавчим комітетом Прутівської сільської ради Романівського району Житомирської області актовим записом № 4 було зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

15 листопада 2010 року комісією у складі службової особи начальника СНПД Романівського РВ ГУ МНС, голови селищної ради смт. Биківка та ОСОБА_1 було складено акт про пожежу, що виникла 13 листопада 2010 року о 20 годині у житловому будинку АДРЕСА_1 та яка була ліквідована 14 листопада 2010 року о 04 годині 45 хвилин, згідно якого на місці пожежі виявлено загиблого ОСОБА_2 . Вказані обставини підтверджуються відповідним актом про пожежу.

Згідно довідок старости Биківського старостинського округу Романівської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 819 від 08 грудня 2023 року та № 431 від 01 травня 2024 року, ОСОБА_2 загинув внаслідок пожежі, яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , державна реєстрація смерті останнього не проводилася.

З довідки Биківського старостинського округу Романівської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 320 від 20 березня 2024 року вбачається, що ОСОБА_1 здійснила поховання свого чоловіка ОСОБА_2 , який помер внаслідок пожежі ІНФОРМАЦІЯ_1 , поховання було здійснено на місцевому кладовищі в смт. Биківка.

Згідно показів свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , ОСОБА_2 помер внаслідок пожежі, яка виникла в ніч з 13 листопада 2010 року на 14 листопада 2010 року.

Відповідно до повідомлення Романівського РВ УМВС у Житомирській області від 29 листопада 2010 року № 5162, Романівським РВ УМВС проведено перевірку за фактом смерті ОСОБА_2 , який проживав в с. Биківка Романівського району та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порушенні кримінальної справи відмовлено за відсутності ознак складу злочину.

Згідно листаВідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Житомирськійобласті Управліннядержавної реєстраціїЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ)№ 1461/25.8.3-41від 23листопада 2023року та повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану від 26 березня 2024 року, наданого Романівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис про смерть ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Биківка Романівського (нині Житомирського) району Житомирської області, за 2007-2013 роки та по перших і других примірниках поновлених актових записів з 2011 року по час надання інформації не виявлено.

З інформації, наданої Романівською державною нотаріальною конторою вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки вказаний факт пов`язаний із реалізацією її спадкових прав та необхідний для отримання свідоцтва про смерть, встановленого законодавством України зразка.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 .

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 12, 13, 206, 259, 263-265, 315 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) про встановлення факту смерті особи, заінтересовані особи Романівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (адреса місцязнаходження: вул. Графа Ілінського, 1 смт. Романів Житомирський район Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 20407732), Романівська селищна рада Житомирського району Житомирської області (адреса місцязнаходження: вул. Сергія Лялевича, 2 смт. Романів Житомирський район Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04345185), задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Биківка Романівського району Житомирської області.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити до Романівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) для реєстрації факту смерті ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя М.В. Ковальчук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.06.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119466875
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті, з них:

Судовий реєстр по справі —290/405/24

Рішення від 03.06.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні