Рішення
від 22.04.2024 по справі 910/17770/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

22.04.2024Справа № 910/17770/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Ковтуна С.А., секретар судового засідання Мамонтова О.О.. розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Укр-трейд ЛТД»

до адвокатського об`єднання «Гарантс»

про розірвання договору,

Представники:

від позивача Вільямовський Ю.В., Трощій О.С.

від відповідача Бойко К.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До суду звернулося з позовом товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Укр-трейд ЛТД» до адвокатського об`єднання (далі - АО) «Гарантс» про розірвання договору про надання правової допомоги б/н від 30.09.2020.

Позивач вважає, що відповідач порушив договір, розірвання якого є предметом позову, а тому він підлягає розірванню за рішенням суду. Порушення полягає в наданні послуг (правової допомоги), на яку позивач відповідача не уповноважував - представництво позивача у кримінальному провадженні № 42022040000000238.

Суд своєю ухвалою від 22.11.2023 відкрив провадження у справі № 910/17770/23, постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач відхилив позов повністю. Заперечення ґрунтуються на такому:

- предметом послуг, що надаються на договором, є надання правової допомоги також і у кримінальних провадженнях;

- адвокат відповідача, представляючи інтереси позивача на виконання договору у кримінальному провадженні № 42022040000000238, діяла в інтересах останнього. У кримінальному провадженні № 42022040000000238 підозрюється директор позивача у привласненні майна позивача, виконуючи договір адвокати відповідача надають послуги позивачу, який є потерпілим та цивільним позивачем у кримінальному провадженні, а подача цього позову про розірвання договору про надання правової допомоги є діями, які вчиняються не в інтересах ТОВ «Укр-трейд ЛТД»;

- позивач не довів істотного порушення відповідачем умов договору.

Відповідач подав клопотання про призначення експертизи (т. 1 а.с. 138-140) з метою встановлення належності підпису у договорі директору ТОВ «Укр-трейд ЛТД» Трощію О.С. чи іншій особі.

Оскільки позивач визнав факт укладення договору, суд відмовив у задоволенні клопотання про призначення експертизи, про що постановив протокольну ухвалу від 29.01.2024.

Відповідач подав заяву про залучення до участі у справі третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_1 .

Відповідно до частин 1-3 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Заявник не зазначив, яким чином рішення суду може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_1 . З огляду на це суд 03.02.2024 постановив протокольну ухвалу про відмову у задоволенні цієї заяви.

Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти позову, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

30 вересня 2020 року товариство з обмеженою відповідальністю «Укр-трейд ЛТД» (клієнт) та адвокатське об`єднання «Гарантс» (об`єднання) уклали договір про надання правової допомоги (далі - Договір). Укладення цього договору визнається сторонами в редакції, яка наявна у справі.

Зокрема, об`єднання за Договором зобов`язалось надавати правову (правничу) допомогу для захисту у разі порушення, невизнання чи оспорювання прав, свобод та законних інтересів клієнта, відповідно до діючого законодавства, а клієнт зобов`язався сплатити об`єднанню гонорар та винагороду (бонус успіху) за надання правової допомоги, а також оплатити витрати пов`язані з наданням правової допомоги, відповідно до умов цього договору, а також інших правочинів, що є невід`ємною частиною цього договору (п. 1.1 Договору).

Згідно з п. 2.1.1 Договору об`єднання має право представляти інтереси клієнта перед фізичними особами, в тому числі фізичними особами - підприємцями, самозайнятими особами, в установах, підприємствах, організаціях незалежно від форми власності, в тому числі, але не виключно: судах усіх інстанцій загальної юрисдикції, органах прокуратури, Національної поліції, Служби Безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, та інших правоохоронних органах, органах державного казначейства, органах державної судової адміністрації, усіх інших органах державної влади, органах нотаріату та перед приватними нотаріусами, перед органами адвокатського самоврядування, адвокатами, у банківських установах, органах місцевого самоврядування, Державній виконавчій службі та перед приватним виконавцями, тощо.

Відповідно до п. 2.1.2 Договору об`єднання має право вчиняти всі дії, передбачені цивільним, кримінальним, господарським, адміністративним процесуальним законодавством, у тому числі користуватися правами, передбаченими ст.ст. 42-43 (учасники справи), 48-49, (сторони), 52-53 (треті особи, що заявляють/не заявляють самостійні вимоги), 58-59, 64 (представник) 69 (свідок) ЦПК України, ст.ст. 42 (підозрюваний, обвинувачений), 43 (виправданий, засуджений), 45-47 (захисник), 55-58 (потерпілий), 60 (заявник), 61 (цивільний позивач), 62-63 (цивільний відповідач), 64-1 (представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження), 64-2 (третя особа щодо майна якої вирішується питання про арешт), 65-67 (свідок), 182 (заставодавець) КПК України, ст.ст. 41-42 (учасники справи), 45-46, (сторони), 49-50 (треті особи, які заявляють/не заявлять самостійні вимоги), 56-57 (представники) ГПК України, ст.ст. 42-44 (учасники справи), 46-47 (сторони) 49, 51 (треті особи, які заявляють/не заявлять самостійні вимоги), 55, 56, 60 (представник), 65 (свідок) КАС України, ст.ст. 268 (особа, яка притягається до відповідальності), 269 (потерпілий), 270 (представник), 271 (захисник), 272 (свідок) КУпАП, направляти адвокатські запити, представляти інтереси клієнта у виконавчих провадженнях у правовідносинах з державними і приватними виконавцями, а також у правовідносинах з іншими учасниками виконавчого провадження з правами, що передбачені Законом України «Про виконавче провадження» для стягувана, боржника, інших учасників виконавчого провадження.

Об`єднання має право використовувати всі передбачені чинним законодавством способи та засоби захисту прав, свобод і законних інтересів клієнта (п. 2.1.3 Договору).

Відповідно до пунктів 2.2.1, 2.2.3, 2.2.4 Договору обов`язками об`єднання є: надання клієнту правової допомоги, необхідної для захисту прав, свобод та законних інтересів; спрямування всіх своїх знань, досвіду та дій на захист прав, свобод та законних інтересів клієнта; не чинити дій, які можуть зашкодити чи обмежити права, свободи та законні інтереси клієнта.

Згідно з п. 2.4.2 Договору клієнт погоджується з тим, що позиція об`єднання визначається лише самим об`єднанням з урахуванням інтересів клієнта та відповідно до чинного законодавства.

Клієнт має право отримувати усну та письмову інформацію про дії вчинені об`єднанням для захисту прав, свобод та законних інтересів клієнта (п. 2.3.1 Договору).

Відповідно до п. 6.1 Договору він може бути достроково розірваний з ініціативи клієнта без повернення сплаченого гонорару (в тому числі додаткової винагороди, додаткових витрат пов`язаних з наданням юридичної допомоги), у разі якщо:

- клієнт з тих чи інших підстав не погоджується з позицією, запропонованою адвокатами, що входять до складу об`єднання або залучені останнім, згідно з п. 2.1.5 цього договору;

- клієнт не погоджується з порядком дій, щодо надання правової допомоги, які запропоновані адвокатами, що входять до складу об`єднання або залучені останнім, згідно з п. 2.1.5 цього договору;

- клієнт не бажає надавати об`єднанню всю відому та потрібну для захисту прав, свобод та законних інтересів інформацію, документи, речі та інші матеріали, які є в розпорядженні клієнта, та стосуються обставин справи;

- дострокового розірвання цього договору за згодою обох сторін або за рішенням суду;

- односторонньої відмови від договору, якщо така відмова передбачена чинним законодавством України;

- з інших підстав, передбачених цим договором та/або законодавством.

31.10.2023 товариство з обмеженою відповідальністю «Укр-трейд ЛТД» надіслало адвокатському об`єднанню «Гарантс» повідомлення № 31/.10-23 від 31.10.2023 про розірвання договору про надання правової допомоги б/н від 30.09.2020. Відповідно до повідомлення підставою для розірвання Договору є не погоджені з позивачем дії АО «Гарантс» щодо участі у кримінальному провадженні № 42022040000000238 як представника ТОВ «Укр-трейд ЛТД».

В контексті наведених у п. 6.1 Договору підстав його дострокового розірвання з ініціативи клієнта повідомлення № 31/.10-23 від 31.10.2023 пов`язано з односторонньою відмовою від Договору.

Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги (ч. 1 ст. 26), яким, в розумінні цього Закону, є домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст. 1).

До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права (ч. 3 ст. 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

При визначенні норм договірного права, що застосовуються для регулювання договору про надання правової допомоги, слід визначити правову природу цього договору в розрізі правової природи цивільних зобов`язань, що виникають за ним. Здійснюючи таке визначення суд звертається до рішення Конституційного Суду України від 16 листопада 2000 року у справі № 1-17/2000, у якому Суд зазначив, що право на правову допомогу - це гарантована Конституцією України можливість фізичної особи одержати юридичні (правові) послуги.

Отже, договір про надання правової допомоги є договором надання послуг.

Загальні положення щодо договорів про надання послуг закріплені у главі 63 Цивільного кодексу України (статті 901-907). Відповідно до статті 177 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) послуги розглядаються як окремий вид об`єктів цивільних прав, які відрізняються від інших об`єктів (речей, майнових прав, результатів робіт тощо).

За змістом ч. 1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Отже, відповідно до закону, послуга не зводиться до самої дії або діяльності, а розглядається як окреме явище. З огляду на це, для послуг характерним є те, що вони:

- мають нематеріальний характер, а їх результат не набуває уречевлювального вигляду;

- тісно пов`язані з особою виконавця та процесом вчинення ним дій, здійснення діяльності;

- не збігаються із самими діями, здійсненням діяльністю виконавця, а існують як окреме явище.

Для замовника за договором послуга, незважаючи на її нематеріальну сутність, виступає як певне матеріальне благо, заради якого він і вступає у договірні відносини.

Підсумовуючи викладене, послугою є певне нематеріальне благо, яке надається виконавцем і споживається замовником у процесі вчинення певних дій або здійснення певної діяльності.

Договір про надання послуг за загальним правилом може бути розірваний за згодою обох сторін (ст. 907, ч. 1 ст. 651 ЦК України). Разом з тим особливістю цього договору є те, що він може бути розірваний також шляхом відмови від договору лише однією із сторін (ст. 907 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 907 ЦК України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін.

За свою правовою природою одностороння відмова від договору є одностороннім правочином, наслідком якого є припинення зобов`язання сторін (ч. 2 ст. 653 ЦК України).

Підсумовуючи наведене суд доходить висновку, що внаслідок односторонньої відмови позивача від Договору, наведеної у повідомленні № 31/.10-23 від 31.10.2023, Договір є розірваним ще до звернення позивача з позовом.

У зв`язку з цим, оскільки порушити питання перед судом можна лише про розірвання діючого договору, тобто такого, договірне зобов`язання за яким ще не припинено, встановлення факту припинення Договору на час подачі позову є підставою для відмови у позові.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 248 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити товариству з обмеженою відповідальністю «Укр-трейд ЛТД» у позові до адвокатського об`єднання «Гарантс».

Покласти судові витрати на товариство з обмеженою відповідальністю «Укр-трейд ЛТД».

Відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст рішення складений 04.06.2024

Суддя С. А. Ковтун

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119485001
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/17770/23

Постанова від 10.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 01.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Постанова від 11.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 09.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 01.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні