Постанова
від 10.10.2024 по справі 910/17770/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2024 р. Справа№ 910/17770/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Вовка І.В.

суддів: Сибіги О.М.

Кравчука Г.А.

при секретарі судового засідання Михайленко С.О.,

за участі :

представника позивача - Трощій О.С.

представника відповідача - Тимків О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД"

про ухвалення додаткового рішення

в межах апеляційної скарги Адвокатського об`єднання "Гарантс"

на рішення Господарського суду міста Києва від 22.04.2024

(Повний текст рішення складений 04.06.2024)

у справі № 910/17770/23 (суддя Ковтун С.А.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД"

до Адвокатського об`єднання "Гарантс"

про розірвання договору, -

ВСТАНОВИВ :

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 11.09.2024 у справі № 910/17770/23 апеляційну скаргу Адвокатського об`єднання "Гарантс" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 22.04.2024 у справі № 910/17770/23 залишено без змін.

До Північного апеляційного господарського суду 16.09.2024 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД" надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якій позивач просить ухвалити додаткове рішення по справі №910/17770/23, яким стягнути з Адвокатського об`єднання "Гарантс" на користь ТОВ "Укр-трейд ЛТД" 20 000 грн судових витрат на правову допомогу.

Відповідач - Адвокатське об`єднання "Гарантс" подав до апеляційного суду заперечення на заву позивача про ухвалення додаткового рішення, в яких просить відмовити у задоволені заяви ТОВ "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення в повному обсязі, посилаючись на те, що вартість зазначених послуг значно завищена, а тому підстав для стягнення цих коштів немає.

Протоколом передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу)(складу суду) від 17.09.2024 у справі № 910/17770/23 матеріали заяви Товариство з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення, передано на розгляд колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя: Вовк І.В., судді: Сибіга О.М., ОСОБА_1.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.09.2024, в зв`язку з тим, що рішенням Вищої ради правосуддя № 2760/0/15-24 від 19.09.2024 суддю ОСОБА_1 звільнено у відставку, для вирішення питання щодо ухвалення додаткового рішення в межах господарської справи № 910/17770/23 визначено колегію суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя: Вовк І.В., судді: Сибіга О.М., Кравчук Г.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 01.10.2024 у справі № 910/17770/23 заяву ТОВ "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення в межах справи № 910/17770/23 призначено до розгляду у судовому засіданні на 10 жовтня 2024 року о 09 год. 40 хв.

У судове засідання 10.10.2024 з`явилися представники сторін, позивач просив задовольнити його заяву про ухвалення додаткового рішення, а відповідач заперечував проти задоволення заяви про розподіл судових витрат в межах даної справи.

Розглянувши заяву ТОВ "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

Як вбачається із матеріалів справи та встановлено апеляційним судом, постановою Північного апеляційного господарського суду від 11.09.2024 у справі № 910/17770/23 апеляційну скаргу Адвокатського об`єднання "Гарантс" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 22.04.2024 у справі № 910/17770/23 залишено без змін.

Проте, в постанові Північного апеляційного господарського суду від 11.09.2024 не вирішено питання щодо витрат, пов`язаних з оскарженням зазначеного рішення суду першої інстанції від 22.04.2024 у даній справі.

Із матеріалів справи вбачається та як встановлено апеляційним судом, 16.09.2024 позивач - ТОВ "Укр-трейд ЛТД" подав до апеляційного господарського суду заяву про ухвалення додаткового рішення, в якому просив стягнути з відповідача на його користь судових витрат на його користь 20 000 грн витрати на професійну правничу допомогу за наслідками апеляційного розгляду справи № 910/17770/23, на підтвердження зазначеного позивачем додано до матеріалів справи відповідні докази, а саме:

- копію договору про надання правничої допомоги від 02.10.2023 укладеного між ТОВ "Укр-трейд ЛТД" (замовник) та Вільямським Юрієм Вікторовичем (адвокат), за умовами якого адвокат бере на себе зобов`язання надати правничу допомогу замовнику щодо захисту його інтересів в господарських судах України в усіх інстанція, нотаріусів, реєстраторів інше, а замовник зобов`язується оплатити це замовлення у порядку та строки передбачені договором;

- копію додатку від 26.06.2024 до договору про надання правничої допомоги від 02.10.2023;

- копію акту приймання -передачі послуг від 16.09.2024 до договору про надання правничої допомоги від 02.10.2023, за яким сторони визначили, що загальна вартість наданих адвокатом замовнику послуг з надання правової допомоги складає 20 000 грн та в якому наведено детальний опис наданих послуг, з урахуванням витраченого адвокатом часу;

Додані договір про надання правничої допомоги, додаток до цього договору та акт приймання - передачі послуг, підписані та скріплені печатками обох сторін.

Статтею 123 ГПК України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (ч. 2 ст.126 ГПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

За ч. 8 ст. 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно з ч. 1 ст.26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (п.4 ч.1 ст.1 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність").

Статтею30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" визначено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

За змістом п.1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою. Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (п. 1 ч. 2 ст. 126 цього Кодексу).

Аналогічна правова позиція викладена у постанові об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Відповідно до ч. 4 ст. 126 ГПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Вирішуючи питання про розподіл витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги адвокатом, суд враховує, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Суд не має право втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Верховний Суд неодноразово звертав увагу на те, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц).

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності) та критерію розумності їхнього розміру, з урахуванням конкретних обставин справи та доводів сторін.

Отже, вирішуючи заяву сторони судового процесу про компенсацію понесених нею витрат на професійну правничу допомогу, суду належить дослідити та оцінити додані заявником до заяви документи на предмет належності, допустимості та достовірності відображеної у них інформації. Зокрема, чи відповідають зазначені у документах дані щодо характеру та обсягу правничої допомоги, наданої адвокатом, документам, наявним у судовій справі, чи не вчиняв адвокат під час розгляду справи дій, які призвели до затягування розгляду справи, зокрема, але не виключно, чи не подавав явно необґрунтованих заяв і клопотань, чи не включено у документи інформацію щодо витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, які не підтверджені належними доказами та навпаки, якими доказами підтверджується заявлена до відшкодування сума, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд встановивши, що позивач належними та допустимими доказами, в розумінні ст. ст. 76, 77 ГПК України, підтвердив обсяг витрат на надану професійну правничу допомогу, виходячи із принципу змагальності сторін, а також загальних засад чинного законодавства щодо справедливості, добросовісності, принципу співмірності та розумності судових витрат, враховуючи всі аспекти та складність даної справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що заявлена сума витрат на правничу професійну допомогу у сумі 20 000 грн відповідає встановленим критеріям та доведеною належним чином.

При цьому, відповідачем не доведено належним чином надмірність нарахованих позивачем витрат на оплату послуг адвоката під час розгляду даної справи в суді апеляційної інстанції.

Суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати (п. 3 ч. 1 ст.244 ГПК України).

Згідно з ч. 14 ст. 129 ГПК України, якщо суд апеляційної, касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

За таких обставин, з урахуванням вище наведеного, апеляційний господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви ТОВ "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення, стягнувши з Адвокатського об`єднання "Гарантс" на користь ТОВ "Укр-трейд ЛТД" витрати на професійну правничу допомогу адвоката в суді апеляційної інстанції у сумі 20 000 грн, оскільки таких розмір витрат є обґрунтованим та доведеним.

Таким чином, апеляційний господарський суд приймає додаткову постанову з вирішення питання за заявою позивача про розподіл судових витрат.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД" про ухвалення додаткового рішення -задовольнити.

2. Стягнути з Адвокатського об`єднання "Гарантс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-трейд ЛТД" судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 20 000 грн.

3. Доручити Господарського суду міста Києва видати наказ.

4. Матеріали справи № 910/17770/23 повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та в строк, передбачені ст.ст. 287 - 289 ГПК України.

Головуючий суддя І.В. Вовк

Судді О.М. Сибіга

Г.А. Кравчук

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122238576
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/17770/23

Постанова від 10.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 01.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Постанова від 11.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 09.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 01.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні