Рішення
від 05.06.2024 по справі 939/1857/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/1857/23

РІШЕННЯ

Іменем України

05 червня 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючого судді Стасенка Г.В.,

присяжних Мельник Н.Я. і Кузьміч Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Клопот О.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи адвоката Тищенко Л.М.,

представника заінтересованої особи Сміщук В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Бородянського районного суду в селищі Бородянці Бучанського району Київської області по вул. Шевченка, 3 цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , виконавчий комітет Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, та за поданням виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області про призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до районного суду з вказаною заявою обґрунтовуючи її тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його батьком і вони проживають разом в АДРЕСА_1 . В 2021 році його батько захворів і перебував на лікуванні в КНП КОР "Київська обласна клінічна лікарня", де був прооперований та йому встановлено діагноз: церебро-васкулярна хвороба, гостре порушення мозкового кровообігу за геморагічним типом з формуванням внутрішньо мозкової інсульт гематоми правої лобно - тім`яної ділянки, двобічна пластинчаста субдуральна гематома. В подальшому ОСОБА_2 встановлено першу групу інвалідності підгрупи "А" внаслідок загального захворювання. У зв`язку з хворобою він прикутий до ліжка, не може самостійно пересуватися, потребує постійного амбулаторного лікування, стороннього догляду та опіки, у зв`язку з чим не здатен усвідомлювати свої дій та керувати ними.

Просив визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку і призначити його ( ОСОБА_1 ) опікуном.

Виконавчий комітет Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області звернувся до суду з поданням про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 свою заяву та подання виконкому Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області підтримав та викладене підтвердив, пояснивши також, що його мати померла, інших братів чи сестер у нього немає, із близьких рідних, крім батька, у нього є лише неповнолітні дочка.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області Сміщук В.М. із заявою ОСОБА_1 погодилася і подання виконавчого комітету про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 підтримала.

Представник заінтересованої особи адвокат Тищенко Л.М. заяву та подання виконкому Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області також підтримала.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився за станом здоров`я.

Вислухавши пояснення заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_3 , представника заінтересованої особи ОСОБА_2 адвоката Тищенко Л.М., дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява ОСОБА_1 і подання виконкому Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що згідно з копією паспорта громадянина України, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Бородянці Бородянського району Київської області, зареєстрований в АДРЕСА_1 . (а. с. 5-6, 11)

З копії паспорта громадянина України вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Бичева Любарського району Житомирської області і з 09 червня 1983 року він зареєстрований в АДРЕСА_1 . (а. с. 7-9)

Відповідно до копії свідоцтва про народження, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Бородянці Бородянського району Київської області і його батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_4 . (а. с. 12)

ІНФОРМАЦІЯ_4 в селищі міського типу Бородянці Бородянського району Київської області померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть. (а. с. 13)

З копії довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії АВ № 1088543 від 02 серпня 2022 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено першу групу інвалідності, підгрупи "А" з ІНФОРМАЦІЯ_5 , загального захворювання; інвалідність довічно. (а. с. 17-18)

Відповідно до копії довідки поліклінічного відділення Бородянської ЦРЛ № 13 від 28 червня 2023 року, ОСОБА_2 , 1959 року народження, встановлено діагноз F 06,8 і він потребує постійного амбулаторного лікування, стороннього догляду та опіки. (а. с. 16)

Згідно з копій виписок із історії хвороби, виданих КНП КОР "Київська обласна клінічна лікарня", ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував на лікуванні у даному медичному закладі і йому встановлено діагноз: церебро-васкулярна хвороба, гостре порушення мозкового кровообігу за геморагічним типом з формуванням внутрішньо мозкової інсульт гематоми правої лобно-тім`яної ділянки, двобічна пластинчаста субдуральна гематома. (а. с. 21-22, 25-26)

Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи № 123-ц від 24 квітня 2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний, стійкий психічний розлад судинну деменцію, як наслідок перенесеного ГПМК в 2021 році (F-01.0 за МКХ-10; за своїм психічним станом ОСОБА_2 за своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. (а.с.73-74)

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК Українисуд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Оцінюючи досліджені докази, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку і призначити його опікуном ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст. 39, 41, 60 ЦК України, ст. 259, 263-265, 268, 299, 300 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1 та подання виконкому Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Бичева Любарського району Житомирської області, недієздатним і встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця смт Бородянки Бородянського району Київської області, опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Бичева Любарського району Житомирської Київської області.

Строк діїрішення провизнання ОСОБА_1 недієздатним становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 06 червня 2024 року.

Головуючий суддя Геннадій СТАСЕНКО

Присяжні Наталія МЕЛЬНИК

Людмила КУЗЬМІЧ

СудБородянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119557173
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —939/1857/23

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні