Ухвала
від 29.05.2024 по справі 911/1640/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"29" травня 2024 р. м. Київ Справа № 911/1640/23

за позовомДочірнього підприємства Державної компанії Укрспецекспорт - Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма Укрінмаш,

м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича компанія

Техімпекс, Київська обл., м. Бровари

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Акціонерного товариства Українська оборонна промисловість,

м. Київ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Приватного товариства з обмеженою відповідальністю «Armea s.r.o.»

(Private limited liability company «Armea s.r.o.»)

про стягнення 85 909 241,39 грн

Суддя Христенко О.О.

за участю представників:

від позивача:Косар О.О., витяг із наказу № 14 К від 09.01.2023, положення про

юридичне управління № 28 від 08.02.2023; Лук`янова І.Ю., витяг з

наказу № 151К від 04.04.2023, положення

від відповідача:Назаренко Є.О., адвокат, ордер серії ВМ № 1029999 від 06.10.2022

від третьої особи на стороні позивача:Царюк В.В. (в залі суду) - адвокат, довіреність №

Д-398/2023 від 29.06.2023

від третьої особи на стороні відповідача: не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

В провадженні Господарського суду Київської області знаходиться справа №911/1640/23 за позовом Дочірнього підприємства Державної компанії Укрспецекспорт-Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма Укрінмаш до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича компанія "Техімпекс за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Акціонерного товариства Українська оборонна промисловість та за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Приватного товариства з обмеженою відповідальністю Armea s.r.o. (Private imited liability company Armea s.r.o.) про стягнення 85 909 241,39 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 06.12.2023 було задоволено клопотання Приватного товариства з обмеженою відповідальністю Armea s.r.o. (Private limited liability company Armea s.r.o.) (вх. № 21485/23) про залучення його в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Так, судом було встановлено, що Приватне товариство з обмеженою відповідальністю Armea s.r.o. (Private limited liability company Armea s.r.o.) є іноземною особою, а отже з метою належного повідомлення третьої особи про розгляд справи за його участі, зокрема, у порядку, передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 судом, в тому числі, але не виключно, було призначено підготовче засідання на 29.05.2024 та зупинено провадження у справі № 911/1640/23, про що постановлено ухвалу суду від 06.12.2023 у справі № 911/1640/23,.

Ухвалою суду від 28.05.2024 провадження у справі № 911/1640/23 було поновлено.

20.05.2024 через канцелярію господарського суду від Дочірнього підприємства Державної компанії Укрспецекспорт - Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма Укрінмаш надійшла заява (вх. № 6048/24) про збільшення позовних вимог, підтримана представниками позивача в підготовчому засіданні 29.05.2024.

Відповідно до п. 2 ч. 2 статті 46 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження;

Відповідно до ч. 5 статті 46 Господарського процесуального кодексу України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої, частиною третьою або четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копій такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає в ухвалі.

Разом з цим, позивачем до своєї заяви доданий (нотаріально) засвідчений переклад на англійську мову такої заяви, та в засіданні суду зазначено про неможливість направлення такої заяви безпосередньої третій особі, та відсутність повноважень щодо звернення до Центрального Органу Словацької Республіки для здійснення належного повідомлення учасника у справі.

Отже, як було встановлено судом, Приватне товариство з обмеженою відповідальністю Armea s.r.o. (Private limited liability company Armea s.r.o.) - юридична особа створена за законодавством Словацької Республіки та є юридичною особою, зареєстрованою за законодавством Словацької Республіки.

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відтак Private limited liability company Armea s.r.o. (юридична особа за законодавством Словацької Республіки) слід повідомити про дату, час і місце розгляду справи та вручити заяву про збільшення позовних вимог в порядку, передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), учасником якої є Словаччина, та яка є чинною в Україні згідно із Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах".

Відповідно до ст. 1 Конвенції, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Статтями 2-3 Конвенції, визначено, що кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3-6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом. Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

В силу приписів ст. 6 Конвенції, Центральний Орган запитуваної Держави або будь-який орган, який вона може призначити для цього, складає підтвердження відповідно до формуляра, доданого до цієї Конвенції. У підтвердженні підтверджується факт вручення документу і зазначається спосіб, місце та дату вручення, а також особа, якій документ було вручено. Якщо документ не був вручений, в підтвердженні зазначаються причини, які перешкодили врученню. Запитуючий орган може вимагати, щоб підтвердження, яке було складене не Центральним Органом або судовим органом, було скріплено підписом представника одного з цих органів. Підтвердження направляється безпосередньо запитуючому органу.

Згідно зі ст. 17 Конвенції, позасудові документи, видані органами влади та судовими працівниками однієї Договірної Держави можуть бути передані з метою вручення в іншу Договірну Державу способами та відповідно до положень цієї Конвенції.

За приписами ст. 18 Конвенції, кожна Договірна Держава може призначити інші органи влади на додаток до Центрального Органу і визначити обсяг їх компетенції. Запитуючий орган, однак, в будь-якому випадку має право звернутися з проханням безпосередньо до Центрального Органу.

Вся інформація, щодо вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року розміщена на офіційному сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права (www.hcch.net).

Уповноваженим органом Словаччини є Міністерство юстиції Словацької Республіки (Ministry of Justice of the Slovak Republic), Відділ міжнародного приватного права (Department of Private International Law), до якого слід направляти прохання про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав.

Відповідно до ч. 3 ст. 5 Конвенції, якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Заповнений формуляр доручення і документи, що підлягають врученню, надсилаються у двох примірниках (п. 6.5 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів).

Таким чином, для належного повідомлення третьої особи про час і місце судового засідання та надіслання їй заяви позивача про збільшення позовних вимог, відповідно до розділу ІХ Господарського процесуального кодексу України, пунктів 6.2-6.5 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України, від 27.06.2008 № 1092/5/54, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати суду примірники нотаріально засвідчених перекладів на англійську мову копій даної ухвали суду та прохання про вручення за кордоном судових та позасудових документів.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 117 Господарського процесуального кодексу України зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

Таким чином, з огляду на необхідність отримання судом доказів надіслання третій особі заяви (вх. № 6048/24 від 20.05.2024) про збільшення позовних вимог та про обізнаність третьої особи щодо її подання суд в порядку, встановленому Конвенцією, дійшов висновку про необхідність належного повідомлення третьої особи про розгляд даної справи, з врахуванням заяви (вх. № 6048/24 від 20.05.2024) про збільшення позовних вимог, та зупинення провадження у справі.

Керуючись статтями 42, 176, 177, 182, 185, 228, 365, 367, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

постановив:

1. Підготовче засідання у справі № 911/1640/23 відкласти на 04 вересня 2024 о 10 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С. Петлюри 16/108). Повідомити учасників процесу про судове засідання.

2. Звернутися до Центрального Органу Словацької Республіки - Department of Private International Law Ministry of the Slovak Republic (Racianska 71, 813 11 Bratislava, Slovakia), обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, з судовим дорученням про вручення Приватному товариству з обмеженою відповідальністю Armea s.r.o. (Private limited liability company Armea s.r.o.) ухвали Господарського суду Київської області від 29.05.2024 та заяви про збільшення позовних вимог.

3. Зобов`язати позивача в строк до 29.06.2024 подати до Господарського суду Київської області належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на англійську мову заяви ухвали Господарського суду Київської області від 29.05.2024 у справі № 911/1640/23 у двох примірниках, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів у двох примірниках, супровідного листа від 29.05.2024 у справі № 911/1640/23.

4. Зупинити провадження у справі № 911/1640/23.

5. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ko.arbitr.gov.ua/sud5012.

6. Ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано -06.06.2024.

Суддя О.О. Христенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119575464
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань доручення, комісії, управління майном

Судовий реєстр по справі —911/1640/23

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні