Ухвала
від 10.06.2024 по справі 930/3100/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/3100/23

Провадження №2/930/128/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.06.2024 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

при секретарі: Поліщук Р.В.

за участю представника позивача: адвоката Овчаренко Я.О.

представника відповідачів (в режимі відеоконференції): адвоката Путіліна Є.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Немирів клопотання представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Овчаренко Ярослави Олександрівни про призначення почеркознавчої експертизи у цивільній справі, за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІХРА», ОСОБА_2 , третя особа: Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Тульчинської міської територіальної громади Кобець Роман Олександрович, про переведення на власника прав та обов`язків покупця за договором купівлі-продажу права користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення та визнання припиненим права оренди у зв`язку із поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Немирівського районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа, за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІХРА», ОСОБА_2 , третя особа: Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Тульчинської міської територіальної громади Кобець Роман Олександрович, про переведення на власника прав та обов`язків покупця за договором купівлі-продажу права користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення та визнання припиненим права оренди у зв`язку із поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача.

У підготовчому судовому засіданні 10.06.2024 року представник позивача, адвокат Овчаренко Я.О. заявила клопотання про призначення почеркознавчої експертизи, яке мотивоване тим, що представником Позивача було надано до суду доказ, а саме лист ТОВ ВІХРА від 20.04.2023 (разом із запереченнями), у якому за словами Відповідача міститься підпис Позивача ОСОБА_1 .

Представником Позивача було подано клопотання про витребування оригіналів доказів для огляду для перевірки реальної наявності документу, це клопотання було задоволено судом.

Після ознайомлення із оригіналом доказу виник сумнів щодо достовірності та допустимості цього доказу, оскільки Позивач стверджує, що з даним документом він не ознайомлювався та не підписував.

Оскільки вказаний документ має важливе значення для розгляду справи, безпосередньо стосується позовних вимог, а саме переведення права користування за відсутності доказів направляння повідомлення та пропозиції про купівлю права оренду Позивачу для реалізації його переважного права - то виникає необхідність проведення почеркознавчої експертизи у провадженні.

Представник відповідача, адвокат Путілін Є.В. в підготовчому судовому засіданні заперечив щодо задоволення клопотання, оскільки вважає, що його задоволення призведе до затягування розгляду справи.

Третя особа Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Тульчинської міської територіальної громади Кобець Роман Олександрович в підготовче судове засідання не з`явився, 14.12.2023 року від останнього на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність.

Суд заслухавшидумку учасниківсправи таознайомившись зматеріалами справи,приходить донаступних висновків.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивач просить перевести з ОСОБА_2 на права та обов`язки покупця у договорі купівлі-продажу права оренди земельної ділянки від 26.06.2023.

Представник позивача стверджує, що лист, яким ТОВ «ВІХРА» повідомило ОСОБА_1 про продаж права оренди та з пропозицією скористатися своїм правом на придбання права оренди, останній не отримував та не підписував. Підпис, який міститься на листі від 20.04.2023 року № 11 проставлено не ним.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Порядок призначення судової експертизи, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначається Законом України «Про судову експертизу», Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Згідно ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема суду.

Судова експертиза повинна призначатися лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять саме до предмету доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Призначення експертизи є частиною дослідження обставин у справі та, у сукупності з іншими обставинами, дозволить суду максимально повно з`ясувати обставини по справі, сприятиме встановленню істини.

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Дульський проти України» від 01.06.2006 року зазначено, що експертиза, призначена судом, є одним із засобів з`ясування або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури.

Виходячи із наведеного та враховуючи, що для з`ясування питань, які мають значення для правильного вирішення справи, необхідні спеціальні знання, оскільки на них ґрунтуються вимоги позивача, що є предметом доказування, а тому суд вважає за необхідне призначити у даній справі почеркознавчу експертизу.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

На переконання суду, проведення почеркознавчої експертизи необхідно доручити експертам Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Вінниця, вул. В. Порика, 8).

У випадку призначення судом експертизи, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі (пункт 5 частини першоїстатті 252 ЦПК України).

В такому разі провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи (пункт 9 частини першоїстатті 253 ЦПК України).

Відповідно до частини першоїстатті 125 ЦПК Українизупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

На підставі ст. 103, 104, 197, 252, 258, 353, 354 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Овчаренко Ярослави Олександрівни про призначення почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі, за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІХРА», ОСОБА_2 , третя особа: Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Тульчинської міської територіальної громади Кобець Роман Олександрович, про переведення на власника прав та обов`язків покупця за договором купівлі-продажу права користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення та визнання припиненим права оренди у зв`язку із поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача, почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

Чи було виконано підпис особисто позивачем ОСОБА_1 на заяві від 20.04.2023, а саме напис «Вручено 20.04.2023» та підпис особи, чи іншою особою?

Проведення почеркознавчої експертизи доручити експертам Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Вінниця, вул. В. Порика, 8).

Оплату за проведення почеркознавчої експертизи покласти на позивача, ОСОБА_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, за статтями384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 930/3100/23.

Провадження у цивільній справі, за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІХРА», ОСОБА_2 , третя особа: Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг Тульчинської міської територіальної громади Кобець Роман Олександрович, про переведення на власника прав та обов`язків покупця за договором купівлі-продажу права користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення та визнання припиненим права оренди у зв`язку із поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119607031
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —930/3100/23

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні