Рішення
від 27.03.2024 по справі 175/6319/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/6319/23

Провадження № 2/175/1694/23

2024 рік

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2024 року смт Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої: судді Дараган Л.В.

за участю секретаря судового засідання: Коломоєць Т.А.

учасники справи:

позивачка ОСОБА_1 ,

представник позивачки адвокат Андрієнко Вікторія Анатоліївна,

відповідач Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області,

третя особа приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко Світлана Валентинівна,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко Світлани Валентинівни,

В С Т А Н О В И В:

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ПОЗОВНИХ ВИМОГ.

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В..

В позові зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина, що складається із земельних ділянок, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 . Позивачка є спадкоємицею першої черги за законом, також спадкоємцями першої черги є діти померлого ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , які у встановлений законом строк звернулися до нотаріальної контори із заявами, в яких відмовилася від спадщини, інших спадкоємців першої черги, що прийняли б спадщину, немає. Згідно з діючим законодавством позивачка звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак, позивачка не може оформити своє право на спадщину, оскільки за життя спадкодавиця її чоловіка його померла мати після отримання свідоцтва про право на спадщину за законом не зареєструвала своє право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, а її померлий чоловік за життя належним чином не оформив своє право на це спадкове майно. Таким чином, позивачка, як законна спадкоємиця, має всі законні права на належну їй спадщину, однак не може оформити свої права на спадщину і вільно нею користуватися. Позивачка просить суд визнати за нею право власності на спадкове майно земельну ділянку, площею 0,1149 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0059, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для ведення особистого селянського господарства, та земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0058, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

ІІ. ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ) УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

В судове засідання позивачка та її представник не з`явилися, від представника позивачки надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечують.

В судове засідання представник відповідача не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся шляхом направлення судової повістки про виклик до за адресою місцезнаходження відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, про причини неявки суд не повідомив, заяви про відкладення розгляду справи та про розгляд справи за його відсутності від нього не надходило, тому суд вважає, що представник відповідача був повідомлений належним чином про дату, час і місце судового засідання, визнає його неявку неповажною та вважає можливим ухвалити заочне рішення за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

В судове засідання третя особа не з`явилася, від неї надійшла заява про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи та здійснення судом розгляду справи за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ІІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 10 жовтня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 09 листопада 2023 року відкрито провадження у цивільній справі та справу призначено до підготовчого судового засідання.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 лютого 2024 року закрито підготовче провадження та справу призначено цивільну справу до судового розгляду по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Оскільки наявних у цій справі доказів достатньо для вирішення спору по суті та враховуючи, що належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання відповідач в судове засідання не з`явився без повідомлення причин такої неявки та не подав відзив, а позивач не заперечує проти заочного розгляду справи, суд у відповідності до положень ст.ст. 280, 281 ЦПК України постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Згідно з свідоцтвом про укладення шлюбу, виданим 03 червня 1978 року Будинком щастя Жовтневого району м. Дніпропетровська, 03 червня 1978 року ОСОБА_2 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб, прізвища чоловіка ОСОБА_6 та дружини ОСОБА_6 , про що 03 червня 1978 року складено відповідний актовий запис № 988.

Згідно з свідоцтвом про смерть, виданим 08 липня 2021 року Новокодацьким районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 08 липня 2021 року складено відповідний актовий запис № 1381.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно земельні ділянки, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які належали йому в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_7 ..

Спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є позивачка. Також спадкоємцями першої черги є діти померлого ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , які у встановлений законом строк звернулися до нотаріальної контори із заявами, в яких відмовилася від спадщини. Інших спадкоємців першої черги за законом немає.

Згідно з інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрита спадкова справа.

Згідно із заявою від 02 листопада 2021 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В., у визначений законом строк позивачка звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ..

Згідно із заявою від 02 листопада 2021 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В., у визначений законом строк ОСОБА_3 звернувся до нотаріальної контори із заявою про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ..

Згідно із заявою від 02 листопада 2021 року, посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В., у визначений законом строк ОСОБА_4 звернувся до нотаріальної контори із заявою про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ..

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за законом від 21 квітня 2023 року, яке було видане приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В. і зареєстроване в реєстрі за № 149, спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 .. Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з: житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , які належали спадкодавцеві на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 27 червня 2017 року.

Однак, оформити своє право на іншу частину спадщини позивачка не може, оскільки за життя спадкодавиця її чоловіка його померла мати ОСОБА_7 після отримання свідоцтва про право на спадщину за законом не зареєструвала своє право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, а її померлий чоловік ОСОБА_2 за життя належним чином не оформив своє право на це спадкове майно.

Згідно з постановою приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко С.В. про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом від 15 серпня 2023 року, позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, площею 0,1149 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0059, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для ведення особистого селянського господарства, та земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0058, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, так як спадкоємцем не надано документів, які посвідчують право власності спадкодавця ОСОБА_2 або його матері ОСОБА_7 на вказане нерухоме майно.

Згідно з витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 1221482000:06:002:0059, площа 0,1149 га, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, адреса земельної ділянки: АДРЕСА_1 , зареєстроване за ОСОБА_8 ..

Згідно з витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 1221482000:06:002:0058, площа 0,2500 га, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, адреса земельної ділянки: АДРЕСА_1 , зареєстроване за ОСОБА_8 ..

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за законом від 10 листопада 2004 року, яке було видане державним нотаріусом Дніпропетровської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Кобрусєвою Л.В. і зареєстроване в реєстрі за № 1-3329, спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_7 .. Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з: 1/2 частини житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці, площею 3761 кв. м, які належали спадкодавцеві на підставі договору купівлі-продажу від 25 квітня 1974 року; приватизованої земельної ділянки, площею 3761 кв. м, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого підсобного господарства, розташованої на території Горьківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала спадкодавцеві на підставі державного акту на право приватної власності на землю від 02 жовтня 1996 року.

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за законом від 27 червня 2017 року, яке було видане державним нотаріусом Дніпровської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Кобрусєвою Л.В. і зареєстроване в реєстрі за № 1-2078, спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_2 .. Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з: житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці, площею 3761 кв. м, який належав спадкодавцеві на підставі свідоцтва про право власності від 09 листопада 2004 року та свідоцтва про право на спадщину за законом від 09 листопада 2004 року.

Згідно з постановою державного нотаріуса Дніпровської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Кобрусєвої Л.В. про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом від 27 червня 2018 року, ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , так як спадкоємцем не надано документів, які підтверджують належність спадкодавці вказаного нерухомого майна.

V. МОТИВИ СУДУ ТА ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА.

Відповідно до ч. 1 ст. 178 ЦК України, об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1, ч. 5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивачка не може вільно користуватися належним їй спадковим майном у виді земельної ділянки, площею 0,1149 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0059, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для ведення особистого селянського господарства, та земельної ділянки, площею 0,2500 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0058, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, оскільки вона, як законна спадкоємиця, має всі законні права на зазначене спадкове майно, але не може оформити своє право власності на нього, в зв`язку з тим, що за життя спадкодавиця ОСОБА_2 його мати ОСОБА_7 після отримання свідоцтва про право на спадщину за законом не зареєструвала своє право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, а спадкодавець ОСОБА_2 , отримавши у спадщину вказане майно, за життя належним чином не оформив своє право на це спадкове майно.

На підставі вищевикладеного, аналізуючи забрані у справі докази, кожний окремо та всі в сукупності, суд приходить до висновку про можливість задоволення позову та визнання за позивачкою права власності на спадкове майно земельну ділянку, площею 0,1149 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0059, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для ведення особистого селянського господарства, та земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 1221482000:06:002:0058, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 178, 1217, 1218, 1220, 1222, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст. 19, 263 265, 280 282 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності, на спадкове майно, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко Світлани Валентинівни, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 правовласності наспадкове майно земельнуділянку,площею 0,1149га,кадастровий номер1221482000:06:002:0059,яка розташованаза адресою: АДРЕСА_1 ,призначена дляведення особистогоселянського господарства,та земельнуділянку,площею 0,2500га,кадастровий номер1221482000:06:002:0058,яка розташованаза адресою: АДРЕСА_1 ,призначена длябудівництва іобслуговування житловогобудинку,господарських будівельі споруд,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне найменування та ім`я сторін та інших учасників справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, місцезнаходження: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Миколаївка, вул. Центральна, 31-Г, код ЄДРПОУ 04339758.

Третя особа: приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Бондаренко Світлана Валентинівна, місцезнаходження: м. Дніпро, площа Старомостова, 2/22.

Повне судове рішення складено 27 березня 2024 року.

Суддя:

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119607939
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —175/6319/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні