Ухвала
від 07.06.2024 по справі 542/179/23
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 542/179/23 Номер провадження 22-ц/814/2720/24Головуючий у 1-й інстанції Афанасьєва Ю. О. Доповідач ап. інст. Бутенко С. Б.

У Х В А Л А

07 червня 2024 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі судді-доповідача судової палати у цивільних справах Бутенко С.Б., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 16 квітня 2024 року у складі судді Афанасьєвої Ю. О.

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Говтва" про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,-

в с т а н о в и в :

Рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 16 квітня 2024 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Не погодившись з даним рішенням, ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, яка не може бути прийнята до розгляду, оскільки подана поза межами визначеного частиною 1 статті 354 ЦПК України строку на апеляційне оскарження рішення суду, при цьому особа, яка її подала, не подала вмотивованого клопотання щодо поновлення цього строку.

Відповідно до частини 1 статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до вимог статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

З матеріалів справи вбачається, що 16.04.2024 при прогошенні вступної та резолютивної частини рішення позивач ОСОБА_1 не була присутня, а був присутній її представник - адвокат Євтухова Т. Д.

Згідно супровідного листа суду копія рішення була направлена на поштову адресу ОСОБА_1 29.04.2024 та отримана 01.05.2024, що підтверджується рекомендованим листом про вручення поштового відправлення (а.с. 39, 63, т. 2). Відповідно до наявної в матеріалах справи розписки адвокат Євтухова Т. Д. отримала копію рішення 17.05.2024 (а.с. 69, т. 2).

Апеляційна скарга подана ОСОБА_1 до апеляційного суду засобами поштового зв?язку 24.05.2024 - з пропуском строку на апеляційне оскарження, а клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду із зазначенням поважності причин його пропуску в прохальній частині апеляційної скарги відсутнє, що позбавляє суд апеляційної інстанції вирішити відповідне питання згідно вимог процесуального закону, так як можливість вирішення цього питання при відсутності такого клопотання за власною ініціативою суду законом не передбачена.

Згідно частин 3, 4 статті 357 ЦПК України, якщо апеляційна скарга подана після закінчення строків, установлених статтею 354 ЦПК України на апеляційне оскарження судового рішення, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними, ухвалою судді-доповідача така апеляційна скарга залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

За таких обставин апеляційна скарга ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху з підстав, передбачених частиною 3 статті 357 ЦПК України, для надання заявнику права протягом десяти днів з дня вручення ухвали звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою та вказати інші підстави для поновлення пропущеного процесуального строку.

Керуючись статтями 185, 357 ЦПК України,

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 16 квітня 2024 року залишити без руху та надати заявнику строк - десять днів з дня отримання копії ухвали для усунення вказаних недоліків апеляційної скарги.

Роз`яснити заявнику, що якщо в установлений строк заяву про поновлення строку не буде подано або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження

Ухвала в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя: С. Б. Бутенко

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.06.2024
Оприлюднено12.06.2024
Номер документу119628913
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —542/179/23

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні