Ухвала
від 11.06.2024 по справі 916/1720/24
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

11 червня 2024 року м. ОдесаСправа № 916/1720/24Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Аленіна О.Ю.

суддів Богатиря К.В., Філінюка І.Г.

розглянувши заяву про самовідвід судді Аленіна О.Ю.

від розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 (складено та підписано 22.04.2024, суддя Райчева С.І.)

по справі №916/1720/24

за позовом ОСОБА_1

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ"

2) ОСОБА_2

про визнання недійсними аукціонів, скасування протоколів проведення аукціону та актів про придбання майна на аукціон

ВСТАНОВИВ

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 по справі №916/1720/24 відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову.

Не погодившись із даним рішенням до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернувся ОСОБА_1 .

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи було визначено колегію суддів у складі: головуючого судді - Аленіна О.Ю., суддів: Богатиря К.В., Філінюка І.Г.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.05.2024 було відкрито апеляційне провадження по справі №916/1720/24 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 та призначено її до розгляду на 12.06.2024.

11.06.2024 суддею Аленіним О.Ю. подано заяву про самовідвід, яка мотивована тим, що постановою Верховного Суду від 12.10.2021 у справі №916/3619/19 скасовано постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.05.2020, яка була прийнята під його головуванням, що виключає можливість його участі у розгляді справи.

Розглянувши заяву про самовідвід судді Аленіна О.Ю., колегія суддів дійшла висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Стаття 35 ГПК України визначає підстави для відводу (самовідводу) судді, а саме: суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді;

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

Відповідно до приписів частини шостої статті 36 цього Кодексу суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанцій, а також у новому розгляді справи після скасування постанови суду апеляційної інстанції.

Частинами 1, 3 статті 38 ГПК України передбачено, що з підстав, зазначених у статтях 35, 36 і 37 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

В силу положень ст. 39 ГПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу.

Частиною шостою статті 12 ГПК України передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (чинним КУзПБ, пункт 8.2) .

За змістом статті 6 КУзПБ провадження у справі про банкрутство, зокрема юридичної особи, є судовим процесом, який складається з окремих процедур, кожна з яких (розпорядження майном, санація, ліквідація) має певні етапи її проведення та передбачає відповідні судові дії. Аналогічний підхід мав місце згідно із Законом про банкрутство.

Відповідно до ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Такий порядок розгляду спорів застосовується якщо стороною майнового спору є боржник і тільки у разі якщо боржник не є стороною в майновому спорі, то такий спір розглядається в окремому позовному провадженні, а не в межах справи про банкрутство боржника.

Отже, за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника, особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Кодексу України з процедур банкрутства, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи наведені особливості розгляду справ про банкрутство, підставами для передачі справи про банкрутство на розгляд в іншому складі суду є скасування постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури та ухвал у справі про банкрутство, які вирішують питання по суті та є фактично судовими рішеннями, які стосуються всієї справи про банкрутство (ухвала підготовчого засідання, ухвала про затвердження плану санації, ухвала про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та припинення провадження у справі тощо) у тому випадку, коли справа передається на новий розгляд до суду першої інстанції.

Натомість скасування, зокрема, ухвали за результатами розгляду кредиторських вимог, судового рішення про визнання недійсними правочинів тощо, а також скасування рішення апеляційного суду, ухваленого за результатом перегляду в апеляційному порядку відповідного рішення місцевого суду, виключає відповідно до статті 36 ГПК України повторний розгляд тим самим суддею (складом суду) цих кредиторських вимог чи питання про визнання недійсними правочинів у справі про банкрутство, і тому справа про банкрутство саме в цій частині підлягає розгляду у відповідній судовій інстанції іншим складом суду, а в іншій (не скасованій) частині справа про банкрутство передається на розгляд судді (колегії суддів), який попередньо її розглядав.

При цьому, у разі скасування судом касаційної інстанції постанови суду апеляційної інстанції, прийнятої складом суду за результатами перегляду ухвал місцевого господарського суду у справі про банкрутство, виключає участь цього складу суду апеляційної інстанції у новому розгляді справи про банкрутство лише у скасованій частині, однак не у розгляді всієї справи про банкрутство, за відсутності інших підстав для відводу (самовідводу) судді, передбачених статтями 35, 36 ГПК України.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у постанові від 25.05.2021 по справі №Б8/065-12.

На розгляді колегії суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Аленіна О.Ю., суддів Лавриненко Л.В., Таран С.В. знаходилась справа №916/3619/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "Чорноморські авіалінії" на постанову Господарського суду Одеської області від 24.12.2020, якою визнано банкрутом ТОВ „Авіакомпанія „Чорноморські авіалінії", відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ „Авіакомпанія „Чорноморські авіалінії" строком на дванадцять місяців, призначено ліквідатором ТОВ „Авіакомпанія „Чорноморські авіалінії" арбітражного керуючого Колмикову Тетяну Олександрівну, припинено процедуру розпорядження майном ТОВ „Авіакомпанія „Чорноморські авіалінії" та повноваження розпорядника майна боржника.

За результатами розгляду справи №916/3619/19, постановою Південно-західного апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Аленіна О.Ю., суддів Лавриненко Л.В., Таран С.В., апеляційну скаргу ТОВ "Авіакомпанія "Чорноморські авіалінії" - задоволено, постанову Господарського суду Одеської області від 24.12.2020 по справі №916/3619/19 - скасовано, справу №916/3619/19 передано до Господарського суду Одеської області для подальшого розгляду.

Однак, постановою Верховного Суду від 12.10.2021 постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.05.2020 у справі №916/3919/19 скасовано, постанову Господарського суду Одеської області від 24.12.2020 у справі №916/3919/19 залишено в силі.

Наразі, ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" та арбітражної керуючої Колмикової Тетяни Олександрівни про визнання недійсними аукціонів, скасування протоколів проведення аукціону та актів про придбання майна на аукціоні.

Разом із вказаною позовною заявою позивачем надано до суду заяву про забезпечення позову, у якій останній просив накласти арешт на: майно, що не підлягає державній реєстрації та рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "Чорноморські авіалінії"; майно, яке входило до складу Лотів 3 та 4 та продане на аукціонах № BRE001-UA-20240328-57129 від 08.04.2024 р. та № BRE001-UA-20240328-25908 від 08.04.2024.

Як сама позовна заява, так й заява про забезпечення позову подані ОСОБА_1 саме в межах справи №916/3919/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ".

Так, у поданій позовній заяві та заяві про забезпечення позову позивач посилається на те, що у провадженні Господарського суду Одеської області перебуває справа №916/3619/19 про банкрутство ТОВ «АК «Чорноморські Авіалінії» за заявою Компанії «Джерефі Лімітед», а також на те, що такі заяви подаються саме в межах такої справи.

Також в ухвалі про відкриття провадження у справі №916/1720/24 від 20.05.2024 суд першої інстанції зазначив, що ця справа підлягає розгляду у межах справи №916/3619/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" із присвоєнням справі №916/3619/19(916/1720/24) згідно вимог п.16 розд.2 Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України №814 від 20.08.2019.

Слід також відзначити, що зі змісту позовної заяви, заяви про забезпечення позову та поданої апеляційної скарги вбачається, що ОСОБА_1 оскаржуються результати аукціонів проведених саме в межах справи №916/3619/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ".

У відповідності до протоколу автоматизованого розподілу справи від 19.04.2024 вищевказану позовну заяву, а також заяву про забезпечення позову, передано на розгляд раніше визначеному складу суду, у провадженні якого перебуває справа №916/3619/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ".

Отже, позовна заява ОСОБА_1 , а також заява про забезпечення позову, у задоволенні якої відмовлено оскаржуваною ухвалою, подані безпосередньо в межах справи №916/3619/19 та розподілені на розгляд раніше визначеному складу суду, у провадження якого й перебуває справа про банкрутство.

Наведене, з урахуванням скасування судом касаційної інстанції постанови Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.05.2020 у справі №916/3919/19 під головуванням судді Аленіна О.Ю., виключає повторну участь останнього у розгляді даної справи, та відповідно заяви ОСОБА_1 .

Крім того слід наголосити на тому, що суддею Аленіним О.Ю. за подібних обставин вже заявлявся самовідвід у справі №916/2144/15 за позовом Компанії "ДЖЕРЕФІ ЛІМІТЕД" (JEREFY LIMITED) Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" та "Карго Лизинг" ООД про визнання недійсними договору, який ухвалою суду апеляційної інстанції від 26.09.2022 був задоволений та відведено суддю Аленіна О.Ю. від участі у розгляді справи №916/2144/15.

В Бангалорських принципах поведінки суддів від 19.05.2006 року, які схвалені Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27.07.2006 року №2006/23 зазначено, об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття.

Застосування принципу об`єктивності полягає в тому, що при виконанні своїх обов`язків суддя вільний від будь-яких схильностей, упередженості чи забобонів. Поведінка судді в процесі засідання та за стінами суду має сприяти підтримці та зростанню довіри суспільства, представників юридичної професії та представників у справі до об`єктивності суддів та судових органів.

Питання самовідводу також є одним із елементів дотримання принципу об`єктивності. Суддя має заявити самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Як встановлюють вказані принципи, довіра суспільства до судової системи, а також до авторитету судової системи в питаннях моралі, чесності та непідкупності судових органів посідає першочергове місце в сучасному демократичному суспільстві.

З огляду на вищевикладене, оскільки судом касаційної інстанції було скасовано постанову суду апеляційної інстанції прийняту, зокрема, під головуванням судді Аленіна О.Ю. за наслідками перегляду постанови Господарського суду Одеської області від 24.12.2020 по справі №916/3619/19 про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, та направлено справу на новий розгляд до суду першої інстанції в новому складі суду, суддя Аленін О.Ю. не може розглядати дану справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІАКОМПАНІЯ "ЧОРНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" та арбітражної керуючої Колмикової Тетяни Олександрівни про визнання недійсними аукціонів, скасування протоколів проведення аукціону та актів про придбання майна на аукціоні.

Враховуючи вищевикладене, з метою виключення обставин, які можуть поставити під сумнів неупередженість головуючого судді Аленіна О.Ю. при розгляді цієї справи, недопущення у подальшому сумнівів у сторін чи інших осіб щодо неупередженості суду апеляційної інстанції та забезпечення довіри до судової влади України, колегія суддів вважає, що самовідвід головуючого судді Аленіна О.Ю. від розгляду справи №916/1720/24 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 підлягає задоволенню, із зазначених вище підстав.

Керуючись ст.ст. 35-40, 234 ГПК України, Південно-західний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Заяву судді Аленіна О.Ю. про самовідвід у справі №916/1720/24 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 - задовольнити.

2. Відвести суддю Аленіна О.Ю. від участі у розгляді справи №916/1720/24 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024.

3. Матеріали апеляційного провадження по справі №916/1720/24 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області від 22.04.2024 передати для здійснення повторного автоматизованого розподілу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Аленін О.Ю.

Суддя Богатир К.В.

Суддя Філінюк І.Г.

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119645515
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: визнання недійсними результатів аукціону

Судовий реєстр по справі —916/1720/24

Постанова від 01.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 27.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 13.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 11.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні