Ухвала
від 10.06.2024 по справі 453/213/23
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУНСС: 453/213/23

НП: 2/453/381/24

УХВАЛА

про участь у підготовчому засіданні у справі у режимі відеоконференції

10 червня 2024 року місто Сколе

Сколівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Микитина В.Я.,

з участю секретаря судового засідання Корнути Т.Б.,

сторони та інші учасники справи:

позивачка ОСОБА_1 ;

відповідачка 1 ОСОБА_2 ;

відповідач 2 - Міністерство оборони України;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Сколівська міська рада Стрийського району Львівської області в особі відділу соціального захисту населення;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області;

зміст позовних вимог про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання права на отримання пільг, установлених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

розглянувши у залі судових засідань у приміщенні суду, за відсутності усіх учасників справи, клопотання відповідача 2 Міністерства оборони України про проведення підготовчого та усіх судових засідань у цій справі у режимі відеоконференції, -

в с т а н о в и в:

Описова частина із зазначенням суті питання, що вирішується ухвалою.

Позивачка ОСОБА_1 13.02.2023 рокузвернулася у Сколівський районний суд Львівської області із позовною заявою, що була зареєстрована в діловодстві зазначеного суду за вх. № 734, в якій просила ухвалити рішення про: - встановлення факту спільного проживання її та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_1 , у період з 19.09.2016 року до дати загибелі останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 ; - визнання її права як члена сім`ї загиблого 06.04.2022 року військовослужбовця ОСОБА_3 на отримання пільг, установлених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Питання щодо стягнення на свою користь з відповідачів ОСОБА_2 та Міністерства оборони України судових витрат у справі, котрі полягають у справлянні судового збору у розмірі 1 073 грн. 60 коп., позивачка ОСОБА_1 не порушувала.

Ухвалою судді Сколівського районного суду Львівської області Микитина В.Я. від 07.05.2024 року, з-поміж іншого, дану цивільну справу прийнято до провадження та продовжено її розгляд за правилами загального позовного провадження.

Поза тим, відповідач 2 Міністерство оборони України, сформувавши документ в системі «Електронний суд» 04.06.2024 року, подав у Сколівський районний суд Львівської області клопотання, за змістом якого просить підготовче та усі судові засідання у цій справі проводити в режимі відеоконференції (до закінчення провадження у даній справі) поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Релевантні джерела права та норми, якими керувався суд, постановляючи ухвалу.

В силу частин 1-4 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно пункту 1 розділу ІІІ Порядку роботи з технічними засобами відеоконференції зв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (зі змінами згідно Наказу ДСА України № 196 від 23.04.2020 року), для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Порядок оформлення відповідної заяви та строк її подання врегульовані пунктом 3 розділу ІІІ зазначеного Порядку, відповідно до якого учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

У заяві учасник справи обов`язково зазначає: назву суду; номер судової справи; дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; своє прізвище, ім`я та по-батькові; свій статус в судовій справі; електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі; назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцз`язку (у разі використання іншого програмного забезпечення, ніж розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua); номер телефону для зв`язку із судом; відмітку про наявність або відсутність електронного підпису.

Між тим, суд враховує, що особливий період введений в дію на території України 24.02.2022 року, після оприлюднення Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 року за № 69/2022. Мобілізація оголошена та проведена у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно доч. 2 ст. 102,пунктів 1,17,20ч. 1 ст. 106 Конституції України. Крім того в Україні з 24.02.2022 року введений воєнний стан, котрий не однократно продовжувався.

Частиною 5 ст. 212 ЦПК України встановлено, що ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За змістом ч. 11 ст. 212 ЦПК України, використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

Підсумок суду за результатами вирішення клопотання.

Беручи до уваги все вищенаведене в сукупності, належить це клопотання відповідача 2 Міністерства оборони України, задовольнити частково у спосіб надання можливості відповідному представнику взяти участь у підготовчому засіданні, призначеному у цій справі на 11.07.2024 року о 10:00год.,у режимівідеоконференції,поза межамиприміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення ВКЗ ДП «Центр судових сервісів» із застосуванням електронного підпису за вебадресою: https://vkz.court.gov.ua., в іншій частині відмовити, оскільки єдине приміщення названого місцевого суду, обладнано лише однією залою з належним забезпеченням для здійснення повноцінної відеоконференції, при цьому у такому корпусі здійснює правосуддя четверо суддів, що унеможливлює з об`єктивних причин проведення відеоконференції із названої зали за не заздалегідь обумовлену дату та час судового засідання

Керуючись статтями 14, 212, 258, 260-261, 353 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання відповідача 2 Міністерство оборони України про проведення підготовчого та усіх судових засідання у режимі відеоконференції у справі, - задовольнити частково.

Надати можливість представнику Міністерства оборони України взяти участь у підготовчому засіданні, призначеному у цій справі на 11 липня 2024 року о 10:00 год.,у режимівідеоконференції,поза межамиприміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення ВКЗ ДП «Центр судових сервісів» із застосуванням електронного підпису за вебадресою: https://vkz.court.gov.ua.

Наголосити представнику Міністерства оборони України, що використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

У задоволенні решти вимог клопотання, - відмовити.

Роз`яснення з приводу функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Звернути увагу на положення ст. 14 ЦПК України про те, що Єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З початком функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС та в силу положень частин 6 та 7 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в добровільному порядку. Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Строк і порядок набрання ухвалою суду законної сили та її оскарження.

Ухвала суду,в силуположень ч.2ст.261та ч.1ст.353ЦПК України,набирає законноїсили негайнопісля їїпідписання суддею,оскарженню вапеляційному порядкуокремо відрішення судуне підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Дата складення ухвали та її підписання суддею: 10 червня 2024 року.

Суддя Володимир МИКИТИН

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119652687
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —453/213/23

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 11.07.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Постанова від 26.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Постанова від 26.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні