Постанова
від 29.05.2024 по справі 300/525/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 рокуЛьвівСправа № 300/525/23 пров. № А/857/23443/23

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді - Іщук Л. П.,

суддів Обрізка І. М., Шинкар Т.І.,

за участі секретаря судового засідання Доморадової Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління ДПС в Івано-Франківській області на рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року (головуючий суддя Микитин Н.М., 11:03 год., м. Івано-Франківськ, повний текст виготовлено 20 жовтня 2023 року) у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ Шкіри" до Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ Шкіри" звернулося з позовом до Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, в якому просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення від 25.01.2023 № 000366/0701, 000367/0701 та 000368/0701.

Обгрунтовує позов тим, що висновки контролюючого органу про нереальність господарських операцій між ТОВ "Світ Шкіри" та фізичними особами-підприємцями ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за договорами на промислову обробку шкірсировини органу є неправомірні та спростовуються фактичними даними, наявними первинними документами, реальним здійсненням господарських операцій, рухом активів між ТОВ "Світ Шкіри" та фізичними особами- підприємцями (як замовниками так і виконавцем) змінами у майновому стані ТОВ "Світ Шкіри". Підтвердженням реальності здійснення господарських операцій з фізичними особами- підприємцями, зокрема, рух активів, зміни обсягу зобов`язань та власного капіталу, реальності настання правових та економічних наслідків, їх безпосередній зв`язок з господарською діяльністю платника податків та отриманням прибутку підтверджується первинними документами та господарськими операціями.

Щодо документального оформлення господарських операцій із фізичними особами- підприємцям, то замість актів приймання-передачі сировини на обробку складено накладні на передачу шкірсировини, напівфабрикату вет-блу від фізичних осіб-підприємців (замовників) до Виконавця на промислову обробку на умовах давальницької сировини, в яких відображені всі обов`язкові реквізити, передбачені статтею 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

Також, позивач вважає неправомірним визначення контролюючим органом суми податкового зобов`язання з ПДВ в розмірі 1956513,00 грн., яка необґрунтовано розрахована контролюючим органом, як добуток середньозваженої ціни реалізації готової продукції за вересень 2022 р. за 1 m2 від ціни продажу готової продукції в розмірі 950,00 грн. за m2 на кількість в m2 шкіри взуттєвої з промпереробки (давальницької) - 5405,61 m2 та шкіри ремінної з промпереробки (давальницької) - 2902 m2, та середньозваженої ціни від реалізації на експорт напівфабрикату вет-блу в розмірі 183,54 грн. за 1 кг на кількість в кг промпереробки шкірсировини (давальницької) - 34610 кг. Вважає, що контролюючий орган взагалі не обґрунтував та не надав формулу розрахунку ціни продажу готової продукції в розмірі 950,00 грн. за м2 (шкіри взуттєвої та шкіри ремінної) та ціни напівфабрикату вет-блу в розмірі 183,54 грн. за квітень 2021 р. - вересень 2022 р.

Щодо доводів контролюючого органу про проведення товариством інвентаризації з порушенням чинного законодавства і, як наслідок, неможливість встановити фактичну наявність запасів із врахуванням чого такі ТМЦ використані платником податку не в господарській діяльності, то позивач вказав, що на виконання вимоги контролюючого органу від 22.11.2022 «Щодо проведення інвентаризації» проінформувало контролюючий орган про проведення інвентаризації на основі наказу «Про проведення інвентаризації» № 95 від 28 жовтня 2022р. і надало останньому копію наказу в перший день перевірки. Твердження контролюючого органу про те, що було надано не засвідчені копії інвентаризаційних описів від 01.12.2022 року, не заслуговують на увагу, оскільки такі були представлені для ознайомлення контролюючому органу в оригіналі, з яких були зроблені копії, та надані органу перевірки.

Також, позивач вважає неправомірними висновки контролюючого органу про те, що матеріальні цінності на суму 6339051,1 грн використані товариством не в господарській діяльності, тільки на підставі того, що інвентаризація проведена «без участі контролюючого органу» та з порушенням Положення №879, оскільки жодного такого факту використання ТМЦ не в господарській діяльності в акті не наведено, так як і не вказано про те, що на балансі ТОВ "Світ Шкіри" відсутні залишки ТМЦ вартістю 6339051,1 грн.

Крім того, позивач зазначає, що контролюючий орган не мав права вимагати проведення інвентаризації «заднім числом», адже перевіряти наявність активів можна тільки станом «на сьогодні». Отже, результат інвентаризації - це підтвердження залишків активів поточного звітного періоду, в даному випадку інвентаризація була проведена станом на 01 грудня 2022 року. Тому в акті перевірки результати інвентаризації не можуть бути враховані щодо заниження зобов`язань з ПДВ в періоді, що підлягав перевірці контролюючим органом (за вересень 2022 року).

Щодо доводів контролюючого органу про нереальність господарських операцій по взаємовідносинах між ТОВ "Світ Шкіри" та ТОВ «САЛІС-ПЛЮС», то такий висновок відповідача також не ґрунтується на фактичних обставинах справи, оскільки позивачем надано до перевірки первинні документи, які свідчать про реальність здійснених господарських операцій, ділової мети, руху активів та зміну стану зобов`язань ТОВ "Світ Шкіри". Позивач вважає безпідставними посилання контролюючого органу на відсутність товарно- транспортних накладних в підтвердження нереальності господарських операцій з поставки товарів, оскільки товарно-транспортні накладні призначені для обліку руху товарно-матеріальних цінностей та розрахунків за їх перевезення автомобільним транспортом. Позивач зазначає, що ТТН для перевезення товару не складалися, оскільки 04 січня 2021 року між ТОВ "Світ Шкіри", як Орендодавцем та ТОВ «САЛІС ПЛЮС», як Орендарем, укладено Договір оренди нерухомого майна №1 від 04.01.2021 р. Об`єкт оренди розташований за адресою: м. Болехів, вул. Д. Галицького, 171, загальною площею 150,1 кв. м.

Також, позивач стверджує про безпідставність посилання відповідача в акті перевірки на те, що ТОВ «САЛІС ПЛЮС» проходить по кримінальному провадженню №32018060000000004 від 29.01.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів одержаних злочинним шляхом, оскільки кримінальне провадження стосується ТОВ «Шкірзавод «Велес», в зазначеному кримінальному провадженні відсутній вирок, а відомості отримані в ході оперативно-розшукових заходів чи досудового слідства, не є доказами при доведенні фактів допущення порушень вимог податкового законодавства у взаємовідносинах ТОВ «САЛІС ПЛЮС» з ТОВ "Світ Шкіри".

В частині застосування відповідачем штрафних санкцій в розмірі 748788,00 грн., то позивач вказує на відсутність розрахунку суми грошового зобов`язання, а як вбачається із математичних розрахунків до ТОВ "Світ Шкіри" неправомірно застосовані максимальні штрафні санкції у розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов`язання, оскільки жодних умисних діянь товариство не вчиняло, жодних підтверджуючих судових рішень з цього приводу не має.

Зазначає, що сума заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість в розмірі 2995152,00 грн. визначена відповідачем невірно, оскільки при простому арифметичному додаванні сум заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість, відображених в акті перевірки неможливо отримати розмір 2995152,00 грн.

Також, позивач вважає, що ТОВ "Світ Шкіри" не було допущено жодних порушень нарахування сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість за вересень 2022 року.

За результатами камеральних перевірок контролюючим органом були підтвердженні бюджетні відшкодування, визначені в податкових деклараціях за відповідні звітні (податкові) періоди (рядок 20.2 Декларації), в результаті чого кошти були перераховані на банківські рахунки ТОВ "Світ Шкіри".

Аналогічні висновки стосуються завищення суми завищення від`ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2) до декларації з ПДВ за вересень 2022 року в розмірі 281578,00 грн. (рядок 20.3 та рядок 21 Декларації).

Також позивачем зазначено, що сума заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість в розмірі 2995152,00 грн. визначена невірно, оскільки при простому арифметичному додаванні сум заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість, відображених в акті перевірки не можливо отримати розмір 2995152,00 грн.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року позов задоволено.

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, покликаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, неповне з`ясування обставин справи, мотивуючи тим, що відсутність необхідних основних фондів та невстановлення факту реального придбання (виробництва) товарів (робіт, послуг) як в постачальників позивача, так і в їх безпосередніх постачальників, дає змогу стверджувати про неможливість здійснення господарської діяльності в розумінні п.п. 14.1.36 Податкового кодексу та частин першої і другої ст.3 Господарського кодексу України.

Посадовими особами ТОВ «СВІТ ШКІРИ» у визначений контролюючим органом термін та до завершення перевірки не надано пояснення та документальне підтвердження (акти приймання-передачі сировини, матеріалів, замовлення на виготовлення, акти приймання-передачі готової продукції), документи на перевезення/переміщення (товарно-транспортні накладні) сировини (шкірсировини та напівфабрикату) на обробку до виробничих приміщень ТОВ «СВІТ ШКІРИ», документи на перевезення/переміщення (товарно- транспортні накладні) товару після обробки від виробничих приміщень (складу) ТОВ «СВІТ ШКІРИ» до замовників, інформацію щодо витрат понесених на послуги обробки, обґрунтування розрахунку собівартості послуг обробки, про що ГУ ДПС в Івано-Франківській області складено акти від 01.12.2022 № 6216/09-19-07-01/32624277 та від 13.12.2022 № 1492/09-19-07-01/32624277.

Згідно наданих до перевірки договорів на промислову обробку шкірсировини відсутня інформація про те, що робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалів замовника, відсутні норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів.

Також до перевірки не надано жодного документу на повернення відходів замовнику, утилізацію відходів за дорученням замовника, компенсацію витрат на утилізацію, переходу права власності на відходи переробнику.

Згідно наданих до перевірки документів (договори, накладні, видаткові накладні), крім шкірсировини, відсутня будь-яка інформація щодо давальницької сировини (хімматеріали, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії інші), інформація щодо витрат понесених на послуги обробки, обгрунтування розрахунку собівартості послуг обробки.

Враховуючи зазначене неможливо визначити відсоток сировини замовника на конкретному етапі її переробки до загальної вартості готової продукції.

Вважає, що ТОВ «СВІТ ШКІРИ» безпідставно відображено в бухгалтерському опіку операції, які фактично не відбулися, а лише відображені на первинних документах по взаємовідносинах із фізичними особами-підприємцями.

Відповідно до інформаційних баз даних ДПС України, контролюючим проведено аналіз діяльності 10 підприємців, за результатами якого встановлено що деякі підприємці, здійснюють свою діяльність у житлових будинках, не маючи у власності виробничих приміщень, складських приміщень, найманих осіб - з дозволами здійснювати забій ВРХ, ветеринарних свідоцтв тощо.

ФОП ОСОБА_4 ( НОМЕР_1 ) по кодах КВЕД здійснює реалізацію хлібобулочних виробів, а ФОП ОСОБА_2 (код НОМЕР_2 ) займає посаду завскладу ТОВ "Світ Шкіри".

Щодо донарахування зобов`язань з ПДВ за результатами проведення інвентаризації з порушенням чинного законодавства, що регламентують її проведення, відповідач вказав на наступне. В ході перевірки ГУ ДПС в Івано-Франківській області листами-вимогами зобов`язувало товариство надати всі наявні документи, що пов`язані з предметом перевірки, однак представниками товариства до завершення перевірки не надано інформацію про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи про внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт та інші про що складено акти від 07.12.2022 № 1477/09-19-07-01/32624277 та від 13.12.2022 № 1492/09-19-07-01/32624277.

ГУ ДПС в Івано-Франківській області вручило під час проведення перевірки ТОВ "Світ Шкіри" вимогу від 22.11.2022 «Щодо проведення інвентаризації», на виконання якої товариством було проведено інвентаризацію однак з порушенням Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затверджених наказом від 02.09.2014 № 879. Так, у перший день інвентаризації, а саме 01.12.2022 представниками контролюючого органу здійснено вихід на склад шкірсировини, однак їм не було надано інвентаризаційні описи з розписками матеріально-відповідальних осіб про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність оприбутковані, а ті, що вибули, списані, не надано інформації про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори з такими особами.

Вважає, що товариство провело інвентаризацію за відсутності уповноважених осіб ГУ ДПС, а 07.12.2022 контролюючому органу надано не засвідчені копії інвентаризаційних описів від 01.12.2022, що слугувало до висновку ГУ ДПС в Івано-Франківській області про неможливість підтвердження фактичної наявності запасів у ТОВ "Світ Шкіри" і використання ТМЦ не в господарській діяльності платника податку та, як наслідок, нарахування податкових зобов`язань в розмірі 1267810 грн.

В частині господарських відносин із ТОВ «Саліс Плюс», то відповідач вказує, що в ході проведення перевірки згідно даних ЄРПН та даних оборотно-сальдових відомостей по рахунку 631 «Розрахунки з постачальниками» встановлено придбання у ТОВ «САЛІС ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 34634170) товар (хімматеріали) на загальну суму 5 002 268,57 грн. в т. ч. ПДВ 833 711,4 грн.

Відповідно до наданих до перевірки та до заперечення видаткових накладних, місцем складання даних накладних зазначено м. Харків, однак ТОВ "Світ Шкіри" до перевірки та до заперечення так і не надано документи на перевезення/переміщення (товарно-транспортні накладні) придбаних у ТОВ «САЛІС ПЛЮС» товарів.

Згідно інформаційних баз даних ДПС, а саме звітності за формою 20-ОПП у ТОВ «САЛІС ПЛЮС» встановлено відсутність власних чи орендованих об`єктів оподаткування, Декларації за формою 4ДФ ТОВ «САЛІС ПЛЮС» у 2022 році не подавались. Крім того, ТОВ "САЛІС ПЛЮС" проходить по кримінальному провадженню №32018060000000004 від 29.01.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів одержаних злочинним шляхом.

Контролюючим органом не враховано наданий товариством до перевірки договір оренди нерухомого майна від 04.01.2021р. № 1; додаток № 1 до Договору оренди нерухомого майна від 04.01.2021р. № 1; акт приймання - передачі від 04.01. 2021р. щодо оренди ТОВ "САЛІС ПЛЮС" частини нежитлового приміщення, яке належить ТОВ "Світ Шкіри", оскільки згідно даних ЄРПН не встановлено нарахування та виплати орендних платежів ТОВ «САЛІС ПЛЮС».

Також до перевірки надано сертифікати відповідності терміном дії з 02.12.2010 по 30.11.2015р., що свідчить про закінчення терміну придатності на період проведення перевірки.

В сукупності вказаних обставин контролюючий орган у акті перевірки навів висновки щодо відсутності реально вчиненої господарської операції та, як наслідок, недостовірність даних відповідних первинних документів за змістом пункту 44.1 Податкового кодексу України.

Так, за результатами перевірки встановлено, що ТОВ "Світ Шкіри" завищено податковий кредит, відобразивши в податковому обліку оформлені первинні документи на придбання від ТОВ "Світ Шкіри" хімматеріалів, зокрема за вересень 2022 року - 47163 грн.

Просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове, яким в задоволенні позову відмовити.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу, в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, представника відповідача, який просить задовольнити апеляційну скаргу, представників позивача, які просять залишити без змін рішення суду, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково з таких підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено доказами, які є в матеріалах справи, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ Шкіри" відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстроване 16.12.2003, взято на облік як платник податків та є платником ПДВ. Види діяльності 15.11 Дублення шкур і оздоблення шкіри; вичинка та фарбування хутра (основний); 14.11 Виробництво одягу зі шкіри; 15.12 Виробництво дорожніх виробів, сумок, лимарно-сідельних виробів зі шкіри та інших матеріалів; 15.20 Виробництво взуття; 46.11 Діяльність посередників у торгівлі сільськогосподарською сировиною, живими тваринами, текстильною сировиною та напівфабрикатами; 46.16 Діяльність посередників у торгівлі текстильними виробами, одягом, хутром, взуттям і шкіряними виробами; 46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами.

16 листопада 2023 року Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області на пп. 20.1.4. п. 20.1. ст. 20, п.п. 75.1.2 п.75.1 ст.75, пп.78.1.8 п. 78.1 ст. 78, п. 82.2 ст.82, п. 200.11 ст. 200, пп. 69.2 п.69 підрозділу 10 р. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України видано наказ №1957-п про проведення у період з 22.11.2022 по 12.12.2022 документальної позапланової виїзної перевірки з питань дотримання ТОВ "Світ Шкіри" податкового законодавства при декларуванні від`ємного значення з податку на додану вартість ТОВ "Світ Шкіри" за період з 01.04.2021 по 30.09.2022.

Підставою до призначення та проведення перевірки стала сформована та подана ТОВ "Світ Шкіри" засобами електронного зв`язку до ДПС України податкова декларація з податку на додану вартість за вересень 2022 року з додатками, в якій було задекларовано до бюджетного відшкодування від`ємне значення податку на додану вартість за вересень 2022 року в розмірі 500 000 грн, а також подання відповідної заяви про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток №4 до декларації).

22.11.2022 Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області надано запит, адресований ТОВ "Світ Шкіри", про надання до перевірки документів, яким повідомлено про необхідність подання, зокрема, але не виключно наведеного переліку документів за звітний період у якому виникло від`ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, а саме з 01.04.2021 по 30.09.2022 (т. VІІІ а.с.168). Вказаний запит вручено головному бухгалтеру ОСОБА_10 ТОВ "Світ Шкіри", що підтверджується її підписом та відміткою «отримано».

Цього ж дня, 22.11.2022 головному бухгалтеру ОСОБА_10 ТОВ "Світ Шкіри" вручено вимогу ГУ ДПС в Івано-Франківській області щодо проведення інвентаризації в присутності головних державних інспекторів Вірстюка М.В. та ОСОБА_11 у термін не пізніше 30.11.2022 та надати розшифровки основних фондів, нематеріальних активів та запасів (товарних залишків) придбаних товаро-матеріальних цінностей станом на 30.09.2022.

Також, 29.11.2022 Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області в особі головних державних інспекторів Вірстюка М. та ОСОБА_12 сформовано другий запит про надання до перевірки документів, а саме щодо договорів на промислову переробку шкірсировини: пояснення та документальне підтвердження надання даних послуг, всі документи на перевезення/переміщення (ТТН), сировини (шкірсировини та напівфабрикату) на обробку до виробничих приміщень ТОВ "Світ Шкіри", замовлення на виготовлення продукції, акти приймання передачі сировини на обробку, акти приймання передачі сировини після обробки, документи на перевезення/переміщення(ТТН) товару після обробки від виробничих приміщень (складу) ТОВ "Світ Шкіри" до замовників, інформацію щодо витрат понесених на послуги обробки, обґрунтування розрахунку собівартості послуг обробки та їх відображення в бухгалтерському обліку товариства та будь-які інші документи, які б вказували на фактичне надання таких послуг. Вказаний запит вручено 29.11.2022 о 15:26 головному бухгалтеру ТОВ "Світ Шкіри" ОСОБА_10 ..

Листом від 30.11.2022 товариства надало первинні документи за період з 01.04.2021 по 30.09.2022 відповідно до переліку.

Також, листом від 30.11.2022 ТОВ "Світ Шкіри" надано письмові пояснення на запит від 29.11.2022 про те, що транспортування шкірсировини для промпереробки від фізичних осіб-підприємців до ТОВ "Світ Шкіри" та повернення переробленої готової продукції замовнику здійснюється транспортом замовника. Прийом сировини від Замовника здійснюється на складах ТОВ "Світ Шкіри". Замовник виписує накладну, на основі якої робиться прихід на склад шкірсировини. Облік ведеться в штуках. При відгрузці готової продукції виписується видаткова накладна в штуках і м2. Накладні розцінюються згідно розроблених калькуляцій на кожний вид готової продукції за m2. Облік руху сировини, яка надається на промпереробку, ведеться по кожному Замовнику в штуках. Собівартість ведеться в загальному по заводу. Акти наданих послуг виписуються на вимогу замовника, як додаток до видаткової накладної.

Актом від 01.12.2022 «Про ненадання посадовими особами (представниками) ТОВ "Світ Шкіри" документів та пояснень, що належать або пов`язані з предметом перевірки та незабезпечення головою і членами інвентаризаційної комісії ТОВ "Світ Шкіри" додержання правил проведення інвентаризації», складеним головними державними інспекторами Вірстюком М. та ОСОБА_12 , встановлено ненадання товариством пояснень та документального підтвердження надання послуг промислової обробки шкірсировини, (акти приймання-передачі сировини, матеріалів, замовлення на виготовлення, акти приймання-передачі готової продукції), документи на перевезення/переміщення (ТТН) сировини (шкірсировини та напівфабрикату) на обробку до виробничих приміщень ТОВ "Світ Шкіри", документи на перевезення/переміщення (ТТН) товару після обробки від виробничих приміщень (складу) ТОВ "Світ Шкіри" до замовників, інформацію щодо витрат понесених на послуги обробки, обґрунтування розрахунку собівартості послуг обробки.

01.12.2022 економічним директором ТОВ "Світ Шкіри" Бунчак Л. Я., головним бухгалтером ТОВ "Світ Шкіри" Карвацькою Г. С., директором ТОВ "Світ Шкіри" Бунчаком О. М. у присутності головних державних інспекторів Вірстюка М.В. та ОСОБА_11 , здійснено вихід та огляд за місцями зберігання ТМЦ, виробництва готової продукції. Однак, станом на 01.12.2022, посадовими особами (представниками) ТОВ "Світ Шкіри" не надано інформації про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи на внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт, не надано інвентаризаційні описи з розписками матеріально-відповідальних осіб.

01.12.2022 втретє Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області надано запит «Про надання до перевірки документів», яким запропоновано ТОВ "Світ Шкіри" надати пояснення та документальне підтвердження придбання ТМЦ (хімматеріалів) у ТОВ "САЛІС ПЛЮС", документи на перевезення, сертифікати якості та походження на придбаний товар, технічна документація про продукт (товар), методичні рекомендації щодо застосування товару, гарантійні талони, паспорти виробника, доцільності їх придбання, та будь-які інші документи, які б вказували на фактичне придбання товарів.

Товариством 02.12.2022 надано письмову відповідь на вищевказаний запит податкового органу, в якій зазначено про надання всіх документів, що стосуються питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.04.2021р. по 30.09.2022р., які пов`язані з предметом перевірки (відповідь на запит від 30.11.2022). Щодо придбання хімматеріалів у ТОВ «Саліс Плюс», то між цим товариством та ТОВ "Світ Шкіри" укладено договір про оренду нерухомого майна (Договір №1 оренди нерухомого майна від 04.01.2021р. Додаткова угода до договору №1 оренди нерухомого майна від 02 січня 2022р), відповідно до якого ТОВ "Світ Шкіри" передає в оренду ТОВ «Саліс Плюс» частину складського приміщення площею 150,1 м кв. за адресою : м.Болехів, вул. Данила Галицького 171. Так, транспортування товару проводилось з орендованого складу автонавантажувачем на склад ТОВ "Світ Шкіри" з подальшим використанням даних хімматеріалів в виробничих процесах. Паспорти та сертифікати якості не є документами, що фіксують факти здійснення господарських операцій, тобто не є первинними документами, на підставі яких формуються показники податкової звітності, а їх відсутність не може свідчити про відсутність факту постачання товару.

Уповноваженими особами ГУ ДПС в Івано-Франківській області за результатами документальної позапланової виїзної перевірки з питань дотримання ТОВ "Світ Шкіри" податкового законодавства при декларуванні від`ємного значення з податку на додану вартість ТОВ "Світ Шкіри" за період з 01.04.2021 по 30.09.2022 складено акт перевірки №6707/09-19-07-01/32624277 від 19.12.2022.

Висновками акту перевірки встановлено порушення ТОВ "Світ Шкіри" пп.14.1.36, пп. 14.1.41, пп.14.1.71, пп. 14.1.134, п.14.1 ст. 14, п.187.1 ст. 187, п.188.1 ст. 188, п. 198.1 п. 198.2, п. 198.3, п. 198.5, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1 ст. 201 ПК України, в результаті чого:

- завищено суму від`ємного значення за вересень 2022 року, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду в розмірі 281578 грн;

- занижено суми податку, що підлягає сплаті до бюджету всього у сумі 6544236 грн. в тому числі за липень 2021 року в сумі 225644 грн., за серпень 2021 року в сумі 174892грн., за вересень 2021 року в сумі 467133 грн., за листопад 2021 року в сумі 203431 грн., за грудень 2021 року в сумі 423169 грн., за травень 2022 року в сумі 397839 грн., за червень 2022 року в сумі 357955 грн., за липень 2022 року в сумі 1269000 грн., за вересень 2022 року в сумі 3025173 грн;

- завищено суми від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню (показник рядка 20.2 Декларації) всього в сумі 1464476 в тому числі за липень 2021 року в сумі 199994 грн., за січень 2022 року в сум 64482 грн., за травень 2022 року в сумі 200000 грн., за червень 2022 року в сумі 200000 грн., за липень 2022 року в сумі 300000 грн. вересень 2022 року в сумі 500000 грн.

Актом від 07.12.2022 № 1477/09-19-07-01/32624277 «Про ненадання посадовими особами (представниками) ТОВ "Світ Шкіри" документів та пояснень, що належать або пов`язані з предметом перевірки та незабезпечення головою і членами інвентаризаційної комісії ТОВ "Світ Шкіри" додержання правил проведення інвентаризації», складеним головними державними інспекторами Вірстюком М. та ОСОБА_12 , встановлено ненадання посадовими особами товариства щодо господарських відносин із ТОВ «Саліс Плюс» документів на перевезення, актів приймання-передачі, технічної документації про продукт (товар), методичні рекомендації щодо застосування товару, гарантійні талони, паспорти виробника, доцільності їх придбання, та будь-які інші документи, які б вказували на фактичне придбання товарів. Вказано, що 07.12.2022 року ТОВ "Світ Шкіри" надано копії (не завірені) інвентаризаційних описів від 01.12.2022. Крім того, зазначено про те, що посадовими особами ТОВ "Світ Шкіри", до початку інвентаризації (перевірки фактичної наявності активів) та станом на 07.12.2022 року не надано інформації про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи на внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт, не надано інвентаризаційні описи з розписками матеріально-відповідальних осіб про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність.

Також, головними державними інспекторами ОСОБА_13 та ОСОБА_11 складено акт від 13.12.2022 № 1492/09-19-07-01/32624277 «Про ненадання посадовими особами (представниками) ТОВ "Світ Шкіри" документів та пояснень, що належать або пов`язані з предметом перевірки та незабезпечення головою і членами інвентаризаційної комісії ТОВ "Світ Шкіри" додержання правил проведення інвентаризації», яким зафіксовано факт ненадання до завершення перевірки посадовими особами ТОВ "Світ Шкіри":

- по взаємовідносинах із ТОВ "Саліс Плюс" документи на перевезення, акти приймання-передачі, технічну документацію про продукт (товар), методичні рекомендації щодо застосування товару, гарантійні талони, паспорти виробника, доцільності їх придбання, та будь-які інші документи, які б вказували на фактичне придбання товарів;

- пояснення та документальне підтвердження надання послуг промислової обробки шкірсировини для фізичних осіб-підприємців в т. ч. акти приймання- передачі сировини, матеріалів, замовлення на виготовлення, акти приймання-передачі готової продукції, документи на перевезення/переміщення (ТТН) сировини (шкірсировини та напівфабрикату) на обробку до виробничих приміщень ТОВ "Світ Шкіри", документи на перевезення/переміщення (ТТН) товару після обробки від виробничих приміщень (складу) ТОВ "Світ Шкіри" до замовників, інформацію щодо витрат понесених на послуги обробки, обґрунтування розрахунку собівартості послуг обробки.

Також встановлено, що ТОВ "Світ Шкіри" не проводило інвентаризацію в присутності головних державних інспекторів Вірстюка М.В. та ОСОБА_11 , не надано інформації про матеріально- відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи на внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт, не надано інвентаризаційні описи з розписками матеріально-відповідальних осіб про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність оприбутковані, а ті, що вибули, списані внаслідок чого не забезпечено додержання правил проведення інвентаризації, не здійснено внесення до інвентаризаційних описів (актів інвентаризації) даних про фактичні залишки активів та повноту відображення зобов`язань, що свідчить про проведення інвентаризації з порушенням норм чинного законодавства, та в результаті чого неможливо встановити фактичну наявність запасів.

Не погоджуючись із актом перевірки, позивачем 06.01.2023 до ГУ ДПС у Івано-Франківській області подано заперечення від 05.01.2023 року за № 01 на акт перевірки від 19.12.2022 за № 6707/09-19-07-01/32624277.

За результатами розгляду заперечення на акт перевіри відповідачем надано відповідь на заперечення ТОВ Світ шкіри від 20.01.2023 р. № 661/6/09-19-07-01/06, в якій висновки акта перевірки від 19.12.2022 № 6707/09-19-07-01/32624277 викладено в наступній редакції:

- завищено суму від`ємного значення за вересень 2022 року, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду в розмірі 281578 грн;

- занижено суми податку, що підлягає сплаті до бюджету всього у сумі 6514215 грн, в тому числі за липень 2021 року в сумі 225 644 грн, за серпень 2021 року в сумі 174892 грн, за вересень 2021 року в сумі 467133 грн, за листопад 2021 року в сумі 203431 грн, за грудень 2021 року в сумі 423169 грн, за травень 2022 року в сумі 397839 грн, за червень 2022 року в сумі 357955 грн, за липень 2022 року в сумі 1269000 грн, за вересень 2022 року в сумі 2995152 грн;

- завищено суми від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню (показник рядка 20.2 Декларації) всього в сумі 1 464 476 в тому числі за липень 2021 року в сумі 199994 грн, за січень 2022 року в сум 64482 грн, за травень 2022 року в сумі 200000 грн, за червень 2022 року в сумі 200000 грн, за липень 2022 року в сумі 300000 грн, вересень 2022 року в сумі 500000 грн(т. ІІ а.с. 1-12).

На підставі акта перевірки від 19.12.2022 р. за № 6707/09-19-07-01/32624277, в редакції висновків, що викладений у відповіді на заперечення від 20.01.2023 р. № 661/6/09-19-07-01/19, ГУ ДПС в Івано-Франківській прийнято податкові повідомлення рішення від 25.01.2023:

- № 000366/0701 форми «Р», за платежем «податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів, робіт, послуг», код платежу 14060100, яким збільшено суму грошового зобов`язання на 3 743 940,00 грн в т.ч. за податковими зобов`язаннями - в сумі 2995152,00 грн та за штрафними (фінансовими) санкціями (штрафами) - в сумі 748788,00 грн;

- № 000367/0701 форми «В1», яким: зменшено суму бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, задекларовану на рахунок платника у банку у розмірі 500000,00 грн. (встановлено, що по податковій декларації з ПДВ за вересень 2022 року від 19.10.2022 р. сума завищення бюджетного відшкодування - 500000,00 грн.); визначено податкове зобов`язання з ПДВ та зобов`язано сплатити суму ПДВ в розмірі 0 грн. та штрафні (фінансові) санкції (штраф) у розмірі 125000,00 грн за платежем «податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів, робіт, послуг», код платежу 14060100;

- № 000368/0701 форми «В4», яким зменшено розмір від`ємного значення суми податку на додану вартість в розмірі 281578,00 грн.

Не погоджуючись з винесеними податковими повідомленнями-рішеннями, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з часткової обґрунтованості доводів контролюючого органу в частині непідтвердження реальності господарських операції ТОВ "Світ Шкіри" із фізичними особами -підприємцями та ТОВ «САЛІС ПЛЮС» та враховуючи ненадання відповідачем детальних розрахунків щодо кожного податкового повідомлення-рішення в розрізі контрагентів та порушень, незважаючи на неодноразове витребування таких судом, що, в свою чергу, не дає суду об`єктивної можливості виокремлення вірно нарахованих грошових зобов`язань та фінансових санкцій, а, відтак, має наслідком визнання протиправними та скасування оскаржуваних податкових повідомлень-рішень від 25.01.2023 № 000366/0701, 000367/0701 та 000368/0701.

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, апеляційний суд зазначає наступне.

У частині 2 статті 19 Конституції України та частині 2 статті 2 КАС України законодавцем визначено критерії для оцінювання рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які одночасно є принципами адміністративної процедури, що вироблені у практиці європейських країн.

Наведені норми визначають, що суб`єкт владних повноважень зобов`язаний діяти лише на виконання закону, за умов і обставин, визначених ним, вчиняти дії, не виходячи за межі прав та обов`язків, дотримуватися встановленої законом процедури, обирати лише встановлені законодавством України способи правомірної поведінки під час реалізації своїх владних повноважень.

Згідно підпункту 20.1.4 пункту 20.1 статті 20 ПК України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків (крім Національного банку України), у тому числі після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 ПК України контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

Відповідно до пункту 14.1.134 статті 14 ПК України операція з давальницькою сировиною - операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції.

Звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до статті 39 цього Кодексу (п.14.1.71 статті 14 ПК України).

У випадках, передбачених статтею 189 цього Кодексу, база оподаткування визначається з урахуванням положень статті 189 цього Кодексу.

Згідно із пунктом 187.1. статті 187 ПК України датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", незалежно від дати накладення електронного підпису.

Згідно із пунктом 198.1. статті 198 ПК України до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів та послуг;

б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;

г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу;

ґ) ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Пунктом 198.2 статті 198 ПК України встановлено, що датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником податку товарів/послуг.

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов`язаннями згідно з пунктом 187.8 статті 187 цього Кодексу, а для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України - дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Датою віднесення сум до податкового кредиту замовника з договорів (контрактів), визначених довгостроковими відповідно до пункту 187.9 статті 187 цього Кодексу, є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами).

Для товарів/послуг, постачання (придбання) яких контролюється приладами обліку, факт постачання (придбання) таких товарів/послуг засвідчується даними обліку.

Відповідно до 198.3. статті 198 ПК України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з:

придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи); ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Згідно пункту 198.5 статті 198 ПК України платник податку зобов`язаний нарахувати податкові зобов`язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися г) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пунктом 189.9 статті 189 цього Кодексу).

Пунктом 198.6. статті 198 ПК України встановлено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

У разі коли на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними у абзаці першому цього пункту документами, платник податку несе відповідальність відповідно до цього Кодексу.

Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних.

Платники податку, які застосовують касовий метод податкового обліку, суми податку, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та не включені до податкового кредиту протягом періоду 1095 календарних днів з дати складення таких податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних у зв`язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, мають право на включення таких сум до податкового кредиту у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, але не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такого списання, надання інших видів компенсацій.

Стаття 200 ПК України встановлює порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню).

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду (п. 200.1 ст. 200 ПК України).

Відповідно до пункту 200.4. ст. 200 ПК при від`ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету;

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Відповідно до п. 201.1 статті 201 ПК України на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Частиною 2 ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 №996-ХІV (далі - Закон України №996-ХІV) визначено, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов`язкові реквізити, якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

В абз.11 ст.1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні визначено, що первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію.

Отже, платник податку, має право на включення сум ПДВ, сплачених у вартості товарів, робіт чи послуг, до складу податкового кредиту з податку на додану вартість відповідного податкового (звітного) періоду і, як наслідок, на його врахування при визначенні різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту такого періоду, лише за умови фактичного здійснення господарських операцій з придбання у контрагента товарів, робіт чи послуг, що підтверджується первинними та іншими документами, а також податковими накладними, складеними у відповідності до вимог чинного законодавства.

Тобто, для бухгалтерського обліку мають значення лише ті документи, які підтверджують фактичне здійснення господарських операцій.

Судом встановлено, що між ТОВ "Світ Шкіри" (як виконавцем) та суб`єктами підприємницької діяльності фізичними особами підприємцями (як замовниками), а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 укладено договори на промислову обробку шкірсировини, а саме договір №18/03 ПП від 18.03.2021 та №06/04 ПП від 06.04.2022 (СПД ОСОБА_1 ); №01/02 ПП від 01.02.2021 та №01/02 ПП від 01.02.2022 (СПД ОСОБА_2 ); №12/01 ПП від 12.01.2021 та №12/04 ПП від 12.04.2022 (СПД ОСОБА_3 ); №11/01 ПП від 11.01.2021 та №14/01 ПП від 14.01.2022 (СПД ОСОБА_4 ); №19/01 ПП від 19.01.2021 та №08/02 ПП від 08.02.2022 (СПД ОСОБА_5 ); №02/02 ПП від 02.02.2021 та №05/01 ПП від 05.01.2022 (СПД ОСОБА_6 ); №15/01 ПП від 15.01.2021 та №01/02 ПП від 01.02.2022 (СПД ОСОБА_7 ); №18/01 ПП від 18.01.2021 та №01/04 ПП від 01.04.2022 (СПД ОСОБА_8 ); №15/01 ПП від 15.01.2021 та №17/01 ПП від 17.01.2022 (СПД ОСОБА_9 ); №14/01 ПП від 14.01.2021 та №12/01 ПП від 12.01.2022 (СПД ОСОБА_14 ).

Досліджені судом зазначені договори на промислову переробку шкірсировини є типовими, із одинаковими умовами та подавались контролюючому органу у ході перевірки.

Так, згідно договору на промислову обробку шкірсировини замовник постачає, а виконавець приймає на обробку шкірсировину та напівфабрикат "вет-блу" різних видів і сортів в кількості до 100 тон (п.1.1. договорів).

Пунктом 1.2, 1.3 договорів передбачено, що виконавець здійснює обробку давальницької шкірсировини та напівфабрикату за повним технологічним процесом до стадії хромового напівфабрикату "вет-блу", "красту" та готової шкіри, надалі "готовий товар". Готовий товар повинен відповідати вимогам державних стандартів і технічних умов, які регламентують його виготовлення, а також взірцям замовника, погодженими виконавцем.

Пунктом 2.1, 2.3 договорів передбачено, що замовник здійснює доставку шкірсировини на склад виконавця за власний рахунок, а пунктом 2.2. передбачено, що виконавець приймає сировину поштучно за кількістю, вагою, видами і сортами. Виконавець відпускає замовнику готовий товар в кількості з урахуванням фактичний витрат сировини на 1 м2 та готового товару, а пунктом 2.4 передбачено, що замовник отримує готовий товар на складі виконавця та доставляє його до місця призначення за свій рахунок.

Сторони погодили ціну виготовлення одиниці готового товару, яка вказується накладних по кожному виду товару окремо. Замовник здійснює попередню оплату - 50 % вартості переробки кожної партії: другу половину (50%) вартості переробки - протягом п`яти днів з дня одержання повідомлення про готовність товару. За погодженням сторін оплату вартості наданих виконавцем послуг замовник може проводити постачанням шкірсировини, матеріалів та наданням послуг. При цьому сторони додатково погоджують ціни на послуги та матеріали (пункт 3.1 3.3 договорів).

Відповідно до п.4.1- 4.7 договору, виконавець повідомляє замовника про готовність кожної партії товару трьохденний термін. Виконавець відпускає готовий товар замовнику після проведення ним оплати вартості наданих послуг по переробці сировини. Замовник забезпечує вивезення готового товару не пізніше 5-ти денного терміну дня одержання повідомлення про його готовність та проведення оплати вартості наданих послуг. За несвоєчасне проведення оплати наданих послуг замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення. Сторони не несуть відповідальності за невиконання своїх зобов`язань, якщо таке є наслідком дії форс-мажорних обставин непереборної сили, зокрема: повені, пожежі, змін законодавства та інше. Виконавець - платник ПДВ, зобов`язується надати замовнику належно оформлену податкову накладну (надалі ПН), складену в електронній формі з дотриманням умови, щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних. У випадку відсутності реєстрації податкової накладної в ЄРПН, то виконавець зобов`язується відшкодувати замовнику у повному обсязі збитки на суму ПДВ за такою ПН протягом 10-ти днів з моменту подання замовником декларації по ПДВ за відповідний період, в якому внаслідок порушення виконавцем ця сума не включена до податкового періоду.

На підтвердження реальності щодо здійснення господарських операцій надано накладні на передачу шкірсировини на обробку від замовника до виконавця та видаткові накладні.

Перевіркою встановлено, що отриману від ФОП ОСОБА_1 шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №4/07П від 01.07.2021; №3/05П від 02.05.2022; №2/06П від 01.06.2022; №3/07П від 25.07.2022; №4/07П від 27.07.2022; №6/07П від 29.07.2022; №5/09П від 25.08.2022. З видаткових накладних встановлено, що для ФОП ОСОБА_1 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_1 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та м. кв, ціни, а саме: № 72 від 23.07.2021; № 89 від 04.08.2021; № 124 від 07.10.2021; № 47 від 10.05.2022; № 73 від 13.06.2022; № 96 від 14.07.2022; № 101 від 25.07.2022; № 105 від 21.09.2022; № 114 від 29.08.2022; у вересні 2022 року - № 117 від 01.09.2022; № 129 від 21.09.2022; № 142 від 29.09.2022.

Перевіркою встановлено, що отриману від ФОП ОСОБА_2 шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних, які надано в ході перевірки: №1/04П від 05.04.2021, №4/06П від 01.06.2021, №12/07П від 13.07.2021, №14/07П від 14.07.2021, №1/05П від 02.05.2021, №7/05П від 18.05.2022, №3/06П від 08.06.2022, №1/07П від 05.07.2022, №2/07П від 18.07.2022, №5/07П від 28.07.2022, №2/09П від 01.09.2022, у вересні 2022 - №4/09П від 12.09.2022. З видаткових накладних встановлено, що для ФОП ОСОБА_2 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_2 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 45 від 20.04.2021, № 64 від 16.06.2021, № 84 від 29.07.2021, № 87 від 30.07.2021, № 116 від 28.09.2021 № 139 від 23.11.2021, № 147 від 03.12.2022, №21 від 18.03.2022, № 38 від 29.04.2022, № 41 від 04.05.2022, № 46 від 09.05.2022, № 54 від 19.05.2022, № 61 від 24.05.2022, № 82 від 28.06.2022, № 98 від 22.07.2022, № 99 від 22.07.2022, № 104 від 29.07.2022, № 118 від 06.09.2022, у вересні 2022 року № 126 від 16.09.2022, № 131 від 22.09.2022, № 141 від 28.09.2022.

Перевіркою встановлено, що отриману від ФОП ОСОБА_3 шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №5/07П від 02.07.2021, №2/05П від 02.05.2022; №5/05П від 18.05.2022, №2/08П від 01.08.2022, які було надано в ході перевірки. З наданих видаткових накладних вбачається, що для ФОП ОСОБА_3 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_3 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 62 від 16.06.2021, №119 від 28.09.2021, № 138 від 23.11.2021, № 151 від 13.12.2021, №42 від 06.05.2022, № 52 від 18.05.2022, № 72 від 13.06.2022, № 94 від 13.07.2022, № 102 від 25.07.2022, № 113 від 29.08.2022, у вересні 2022 року № 138 від 23.09.2022.

Щодо контрагента ФОП ОСОБА_4 , то контролюючим органом в ході перевірки, встановлено, що отриману від даного підприємця шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №1/10П від 08.10.2021; №4/06П від 10.06.2022, у вересні 2022 - №1/09П від 01.09.2022, які було надано в ході перевірки. З наданих видаткових накладних вбачається, що для ФОП ОСОБА_4 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_4 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 68 від 08.07.2021, № 75 від 26.07.2021, № 115 від 28.09.2021 № 123 від 07.10.2021, № 152 від 13.12.2021, № 9 від 26.01.2022, № 22 від 18.03.2022, № 85 від 28.06.2022, № 88 від 07.07.2022, № 92 від 11.07.2022, у вересні 2022 - № 119 від 07.09.2022, № 137 від 23.09.2022.

Щодо контрагента ФОП ОСОБА_5 , то контролюючим органом в ході перевірки, встановлено, що отриману від даного підприємця шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: № 3/06П від 01.06.2021, № 10/07П від 06.07.2021, №4/10П від 15.10.2021, №2/02П від 08.02.2022, № 1/08П від 02.08.2021, №5/04П від 28.04.2022, №7/06П від 20.06.2022, які було надано в ході перевірки. З наданих видаткових накладних вбачається, що для ФОП ОСОБА_5 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_5 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 43 від 20.04.2022, № 47 від 26.04.2021 № 63 від 16.06.2021, № 74 від 26.07.2021, № 99 від 25.08.2021, № 121 від 28.09.2021, № 133 від 29.10.2021 , № 141 від 23.11.2021, № 155 від 17.12.2021, № 19 від 21.02.2022, № 35 від 26.04.2022, № 40 від 03.05.2022, № 59 від 23.05.2022, № 84 від 28.06.2022, № 87 від 04.07.2022, № 112 від 29.08.2022, у вересні 2022 - № 125 від 13.09.2022 № 135 від 23.09.2022.

Щодо контрагента ФОП ОСОБА_6 , то отриману ТОВ "Світ Шкіри" від підприємця шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу, як встановлено перевіркою, оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №2/06П від 01.06.2021, №9/07П від 05.07.2021, №1/11П від 01.11.2021, №6/05П від 18.08.2022, №4/09П від 22.08.2022, які було надано в ході перевірки. Також в ході перевірки контролюючому органу надано видаткові накладні про те, що для ФОП ОСОБА_6 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_6 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 61 від 15.06.2021, № 91 від 09.08.2021, № 95 від 10.08.2021, № 103 від 30.08.2021 № 114 від 27.09.2021, № 125 від 07.10.2021, № 1 від 05.01.2022, № 23 від 28.03.2022, № 43 від 06.05.2022, № 70 від 08.06.2022, № 100 від 25.07.2022, № 108 від 15.08.2022, у вересні 2022 - № 123 від 13.09.2022 р., № 134 від 23.09.2022.

По контрагенту ФОП ОСОБА_7 , то отриману позивачем від підприємця шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу, як встановлено перевіркою, оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №15/07П від 14.07.2021, №1/02П від 01.02.2022, №4/05П від 03.05.2022, №17/П від 17.06.2022, №1/08П від 01.08.2022. З наданих видаткових накладних вбачається, що для ФОП ОСОБА_7 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_7 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 52 від 18.05.2021, №88 від 04.08.2021, № 94 від 10.08.2021, № 97 від 11.08.2021, № 109 від 10.09.2021, № 132 від 27.10.2021, № 154 від 13.12.2021, № 14 від 11.02.2022, № 30 від 14.04.2022, № 45 від 09.05.2022, № 53 від 18.05.2022, № 75 від 14.06.2022, № 83 від 28.06.2022, № 90 від 08.07.2022, № 91 від 11.07.2022, № 110 від 25.08.2022, у вересні 2022 - № 121 від 13.09.2022, № 130 від 22.09.2022.

Контролюючим органом в ході перевірки, встановлено, що отриману від ФОП ОСОБА_8 шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №8/07П від 05.07.2021, №2/11П від 05.11.2021, №3-12П від 22.12.2021, у вересні 2022 - № 6/09П від 20.09.2022. З наданих видаткових накладних вбачається, що для ФОП ОСОБА_8 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_8 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 44 від 20.04.2021, № 60 від 15.06.2021, № 79 від 27.07.2021, № 83 від 29.07.2021, №120 від 28.09.2021, № 158 від 23.12.2021, № 31 від 15.04.2022, № 36 від 27.04.2022, № 44 від 09.05.2022, № 56 від 23.05.2022, № 74 від 14.06.2022, № 95 від 14.07.2022, № 103 від 25.07.2022, № 107 від 11.08.2022, у вересні 2022 р. № 124 від 13.09.2022, № 136 від 23.09.2022.

Щодо контрагента ФОП ОСОБА_9 , то контролюючим органом в ході перевірки, встановлено, що отриману від даного підприємця шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу ТОВ "Світ Шкіри" оприбутковано на склад по внутрішній накладній № 16/07П від 27.07.2021. Надано видаткові накладні про те, що для ФОП ОСОБА_9 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ "Світ Шкіри" та ФОП ОСОБА_9 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 81 від 28.07.2021, № 100 від 27.08.2021, № 117 від 28.09.2021, № 122 від 07.10.2021, № 140 від 23.11.2021, № 150 від 13.12.2021, № 7 від 26.01.2022, № 34 від 26.04.2022, № 48 від 12.05.2022, № 57 від 23.05.2022, № 76 від 17.06.2022, № 93 від 13.07.2022.

Також, контролюючим органом в ході перевірки, встановлено, що отриману від ФОП ОСОБА_14 шкірсировину, напівфабрикат, вет-блу " ІНФОРМАЦІЯ_1 " оприбутковано на склад по внутрішніх накладних: №1/06П від 01.06.2021, №3/07П від 01.07.2021, №3/10П від 11.10.2021, №2/12П від 09.12.2021. В ході перевірки контролюючому органу надано видаткові накладні про те, що для ФОП ОСОБА_14 здійснено пром.переробку шкірсировини та напівфабрикату, поставлених на умовах давальницької сировини, які підписані відповідальними особами за здійснення господарських операцій, скріплені печатками ТОВ «Світ Шкіри» та ФОП ОСОБА_14 , із зазначенням номенклатури, кількості в штуках та метрах кв, ціни, а саме: № 51 від 18.05.2021, № 76 від 26.07.2021, № 77 від 26.07.2021, № 82 від 29.07.2021, № 86 від 30.07.2021, № 96 від 11.08.2021, № 102 від 27.08.2021, № 118 від 28.09.2021, № 157 від 23.12.2021, № 160 від 29.12.2021, № 8 від 26.01.2022, № 13 від 07.02.2022

ТОВ "Світ Шкіри" на вищезазначені господарські операції із фізичними особами-підприємцями ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 складено та подано на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні, які прийнято і зареєстровано в ЄРПН.

Також, товариством по податкових накладних включено ПДВ до податкового зобов`язання в податкових деклараціях з податку на додану вартість в декларації з ПДВ за період з квітня 2021 по вересень 2022 року.

Згідно акту перевірки, контролюючим органом зроблено висновок про непідтвердження реальності таких операцій на підставі поданих товариством до перевірки документів в сукупності із встановленими обставинами, оскільки ОСОБА_2 займає посаду завскладом у позивача, ОСОБА_3 провадить господарську діяльність у м.Львів, ФОП ОСОБА_4 провадить господарську діяльність основним видом якої є КВЕД 47.24 оптова торгівля хлібобулочними виробами, борошняними та цукровими кондитерськими виробами в спеціалізованих магазинах. Також, у всіх підприємців відсутні наймані працівники, нерухоме майно для здійснення господарської діяльності, та наявність відповідно до поданої звітності 20-ОПП земельних ділянок для ведення селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, відсутності іншого рухомого та нерухомого майна для здійснення господарської діяльності, як то місця для зберігання і розвантаження ТМЦ, відсутність ТТН, відсутність замовлення на виготовлення продукції за кількістю, вагою, сортами і видами, відсутність інформації щодо витрат понесених на послуги обробки, обґрунтування розрахунку собівартості послуг обробки, актів приймання передачі. Наявні недоліки у наданих до перевірки накладних та видаткових накладних, а саме, відсутня інформація щодо місця складання видаткових накладних, відсутня інформація щодо договору.

Апеляційний суд не приймає до уваги такі покликання контролюючого органу та вважає, що судом першої інстанції не надано належної оцінки доказам, які досліджувались судом та стверджують про здійснення господарських операцій між ТОВ "Світ Шкіри" (виконавець) та суб`єктами підприємницької діяльності ФОП (замовники), а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , які уклали зазначені вище договори на промислову обробку шкірсировини.

Так, на підтвердження реальності господарських операцій по промисловій переробці давальницької шкірсировини із десятьма фізичними особами-підприємцями ТОВ "Світ Шкіри" додатково було подано накладні, акти приймання - передачі та товарно-транспортні накладні, зокрема, щодо господарських відносин:

-із ФОП ОСОБА_1 № б\н від 23.07.2021 та ТТН № 72 від 23.07.2021; № б\н 04.08.2021 та ТТН №89 від 04.08.2021; № б\н від 07.10.2021 та ТТН № 124 від 07.10.2021; № б\н від 10.05.2022 та ТТН № 47 від 10.05.2022; № б\н від 13.06.2022 та ТТН №73 від 13.06.2022; № б\н від 14.07.2022 та ТТН №96 від 14.07.2022; № б\н від 25.07.2022 та ТТН №101 від 25.07.2022; № б\н від 02.08.2022; № б\н від 29.08.2022 та ТТН № 114 від 29.08.2022; у вересні 2022 року - № б\н від 01.09.2022; № б\н від 21.09.2022 та ТТН №129 від 21.09.2022; № б\н від 29.09.2022 та ТТН №142 від 29.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_2 № б\н від 20.04.2021 та ТТН № 45 від 20.04.2021; № б\н від 16.06.2021 та ТТН № 64 від 16.06.2021; № б\н від 29.07.2021 та ТТН № 84 від 29.07.2021; № б\н від 30.07.2021 та ТТН № 87 від 30.07.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН № 116 від 28.09.2021; № б\н від 23.11.2021 та ТТН № 139 від 23.11.2021 ; № б\н від 03.12.2021 та ТТН № 147 від 03.12.2021; № б\н від 18.03.2022 та ТТН № 21 від 18.03.2022; № б\н від 29.04.2022 та ТТН № 38 від 29.04.2022; № б\н від 04.05.2022 та ТТН № 41 від 04.05.2022; № б\н від 09.05.2022 та ТТН № 46 від 09.05.2022; № б\н від 19.05.2022 та ТТН № 54 від 19.05.2022; № б\н від 24.05.2022 та ТТН № 61 від 24.05.2022; № б\н від 28.06.2022 ; № б\н від 22.07.2022 та ТТН № 98 від 22.07.2022; № б\н від 22.07.2022; № б\н від 29.07.2022; у вересні 2022 - № б\н від 06.09.2022; № б\н від 16.09.2022 р. та ТТН № 126 від 16.09.2022 р.; № б\н від 22.09.2022 та ТТН № 131 від 22.09.2022; № б\н від 28.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_3 № б\н від 16.06.2021 та ТТН № 62 від 16.06.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН №119 від 28.09.2021; № б\н від 23.11.2021 та ТТН №138 від 23.11.2021; № б\н від 13.12.2021 та ТТН №151 від 13.12.2021; № б\н від 06.05.2022 та ТТН №42 від 06.05.2022; № б\н від 18.05.2022 р. та ТТН №52 від 18.05.2022; № б\н від 13.06.2022 р. та ТТН №72 від 13.06.2022; № б\н від 13.07.2022 та ТТН №94 від 13.07.2022; № б\н від 25.07.2022 та ТТН № 102 від 25.07.2022; № б\н від 29.08.2022 та ТТН №113 від 29.08.2022, у вересні 2022 - № б\н від 23.09.2022 р. та ТТН №138 від 23.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_4 № б\н від 08.07.2021 та ТТН № 68 від 08.07.2021; № б\н від 26.07.2021 та ТТН №75 від 26.07.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН №115 від 28.09.2021 ; № б\н від 07.10.2021 та ТТН №123 від 07.10.2021; № б\н від 13.12.2021 та ТТН №152 від 13.12.2021; № б\н від 26.01.2022 та ТТН №9 від 26.01.2022; № б\н від 18.03.2022 та ТТН №22 від 18.03.2022; № б\н від 28.06.2022 та ТТН №85 від 28.06.2022; № б\н від 07.07.2022 та ТТН № 88 від 07.07.2022; № б\н від 11.07.2022 та ТТН №92 від 11.07.2022, у вересні 2022 року - № б\н від 07.09.2022 та ТТН №119 від 07.09.2022; № б\н від 23.09.2022 та ТТН №137 від 23.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_5 № б\н від 20.04.2021 та ТТН № 43 від 20.04.2021; № б\н від 26.04.2021 та ТТН № 47 від 26.04.2021; № б\н від 16.06.2021 та ТТН № 63 від 16.06.2021; № б\н від 26.07.2021 та ТТН № 74 від 26.07.2021; № б\н від 25.08.2021 та ТТН № 99 від 25.08.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН № 121 від 28.09.2021; № б\н від 29.10.2021 та ТТН № 133 від 29.10.2021; №б\н від 23.11.2021 та ТТН № 141 від 23.11.2021; № б\н від 17.12.2021 та ТТН № 155 від 17.12.2021; № б\н від 21.02.2022 та ТТН № 19 від 21.02.2022; № б\н від 26.04.2022 та ТТН № 35 від 26.04.2022; № б\н від 03.05.2022 та ТТН № 40 від 03.05.2022; № б\н від 23.05.2022 та ТТН № 59 від 23.05.2022; № б\н від 28.06.2022 та ТТН № 84 від 28.06.2022; № б\н від 04.07.2022 та ТТН № 87 від 04.07.2022; № б\н від 29.08.2022 та ТТН № 112 від 29.08.2022, у вересні 2022 - № б\н від 13.09.2022 р. та ТТН № 125 від 19.09.2022 № б\н від 23.09.2022 р. та ТТН № 135 від 23.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_6 № б\н від 15.06.2021 та ТТН № 61 від 15.06.2021; № б\н від 09.08.2021 та ТТН №91 від 09.08.2021; № б\н від 10.08.2021 та ТТН №95 від 10.08.2021; № б\н від 30.08.2021 та ТТН №103 від 30.08.2021; № б\н від 27.09.2021 та ТТН №114 від 27.09.2021; № б\н від 07.10.2021 та ТТН №125 від 07.10.2021; № б\н від 05.01.2022 та ТТН № 1 від 05.01.2022; № б\н від 28.03.2022 та ТТН №23 від 28.03.2022; № б\н від 06.05.2022 та ТТН №43 від 06.05.2022; № б\н від 08.06.2022 та ТТН №70 від 08.06.2022; № б\н від 25.07.2022 та ТТН №100 від 25.07.2022; № б\н від 15.08.2022 та ТТН №108 від 15.08.2022, у вересні 2022 - № б\н від 13.09.2022; № б\н від 23.09.2022 та ТТН № 134 від 23.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_7 № б\н від 18.05.2021 та ТТН №52 від 18.05.2021; № б\н від 04.08.2021 та ТТН №88 від 04.08.2021; № б\н від 10.08.2021 та ТТН №94 від 10.08.2021; № б\н від 11.08.2021 та ТТН №97 від 11.08.2021; № б\н від 10.09.2021 та ТТН №109 від 10.09.2021; № б\н від 27.10.2021 та ТТН №132 від 27.10.2021; № б\н від 13.12.2021 та ТТН №154 від 13.12.2021; № б\н від 11.02.2022 та ТТН №14 від 11.02.2022; № б\н від 14.04.2022 та ТТН №30 від 14.04.2022 № б\н від 09.05.2022 та ТТН №45 від 09.05.2022; № б\н від 18.05.2022 та ТТН №53 від 18.05.2022; № б\н від 14.06.2022 та ТТН №75 від 14.06.2022; № б\н від 28.06.2022; № б\н від 08.07.2022 та ТТН №90 від 08.07.2022; № б\н від 11.07.2022 та ТТН №91 від 11.07.2022; № б\н від 25.08.2022, у вересні 2022 - № б\н від 13.09.2022 та ТТН №121 від 13.09.2022; № б\н від 22.09.2022 та ТТН №130 від 22.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_8 № б\н від 20.04.2021 та ТТН № 44 від 20.04.2021; № б\н від 15.06.2021 та ТТН № 60 від 15.06.2021; № б\н від 27.07.2021 та ТТН № 79 від 22.07.2021; № б\н від 29.07.2021 та ТТН № 83 від 29.07.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН № 120 від 28.09.2021; № б\н від 23.12.2021 та ТТН № 158 від 23.12.2021; № б\н від 15.04.2022 та ТТН № 31 від 15.04.2022; № б\н від 27.04.2022 та ТТН № 36 від 27.04.2022; № б\н від 09.05.2022 та ТТН № 44 від 09.05.2022; № б\н від 23.05.2022 та ТТН № 56 від 23.05.2022; № б\н від 14.06.2022 та ТТН № 74 від 14.06.2022; № б\н від 14.07.2022 та ТТН № 95 від 14.07.2022; № б\н від 25.07.2022 та ТТН № 103 від 25.07.2022; № 107 від 11.08.2022 та ТТН № 107 від 11.08.2022, у вересні 2022 - № б\н від 13.09.2022 та ТТН № 124 від 13.09.2022; № б\н від 23.09.2022 та ТТН № 136 від 23.09.2022.

-із ФОП ОСОБА_9 № б\н від 28.07.2021 та ТТН №81 від 28.07.2021; № б\н від 27.08.2021 та ТТН №100 від 27.08.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН №117 від 28.09.2021; № б\н від 07.10.2021 та ТТН №122 від 07.10.2021; № б\н від 23.11.2021 та ТТН №140 від 23.11.2021; № б\н від 13.12.2021 та ТТН №150 від 13.12.2021; № б\н від 26.01.2022 та ТТН №7 від 26.01.2022; № б\н від 26.04.2022 та ТТН 34 від 26.04.2022; № б\н від 12.05.2022 та ТТН №48 від 12.05.2022; № б\н від 23.05.2022 та ТТН №57 від 23.05.2022; № б/н від 17.06.2022 та ТТН №76 від 17.06.2022; № б/н від 13.07.2022 та ТТН №93 від 13.07.2022.

-із ФОП ОСОБА_14 № б\н від 18.05.2021 та ТТН №51 від 18.05.2021; № б\н від 26.07.2021 та ТТН №76 від 26.07.2021; № б\н від 26.07.2021 та ТТН №77 від 26.07.2021; № б\н від 29.07.2021 та ТТН №82 від 29.07.2021; № б\н 6 від 30.07.2021 та ТТН №86 від 30.07.2021; № б\н від 11.08.2021 та ТТН №96 від 11.08.2021; № б\н від 27.08.2021 та ТТН №102 від 27.08.2021; № б\н від 28.09.2021 та ТТН №118 від 28.09.2021; № б\н від 23.12.2021 та ТТН №157 від 23.12.2021; № б\н від 29.12.2021 та ТТН №160 від 29.12.2021; № б\н від 26.01.2022 та ТТН №8 від 26.01.2022; № б\н від 07.02.2022 та ТТН №13 від 07.02.2022.

- Розрахунок за виконані роботи по промисловій переробці давальницької шкірсировини із фізичними особами підприємцями ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 товариством проведено в безготівковій формі шляхом зарахування грошових коштів з банківського рахунку підприємця на банківський рахунок ТОВ "Світ Шкіри" згідно банківських виписок та платіжних доручень, що визнається сторонами. В банківських виписках зазначено призначення платежу розрахунок «за промпереробку згідно договорів на промобробку». У вересні 2022 року господарські операції з СПД ОСОБА_14 не здійснювались.

Апеляційний суд обумовлює ту обставину, що в акті перевірки не ставиться під сумнів наявність накладних на передачу шкірсировини на обробку від Замовника до Виконавця, а лиш зазначається про те, що відсутня інформація щодо місця складання видаткових накладних та відсутня інформація щодо договору. Натомість, судом встановлено, що на накладних зазначено місце складання актів м. Болехів та на підставі якого договору складена накладна. В акті перевірки та надалі відсутні зауваження контролюючого органу щодо ненадання накладних на передачу шкірсировини, напівфабрикату вет-блу від ФОП до товариства на промислову обробку на умовах давальницької сировини. Надані бухгалтерські документи містять обов`язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

Абз.2 п.44.6 ст.44 ПК України передбачає, що якщо платник податків після закінчення перевірки та до прийняття рішення контролюючим органом за результатами такої перевірки надає в порядку п.86.7 ст.86 цього Кодексу документи, що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, не надані під час перевірки, такі документи повинні бути враховані контролюючим органом під час розгляду ним питання про прийняття рішення.

п.86.7 ст.86 ПК України встановлено, що у разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення та додаткові документи і пояснення, зокрема, але не виключно, документи, що підтверджують відсутність вини, наявність пом`якшуючих обставин або обставин, що звільняють від фінансової відповідальності відповідно до цього Кодексу, до контролюючого органу, який проводив перевірку платника податків, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки). Такі заперечення, додаткові документи і пояснення є невід`ємною частиною матеріалів перевірки.

Із змісту поданих контролюючому органу в ході перевірки письмових пояснень ТОВ "Світ Шкіри" видно, що платник податків зазначив наступне надано всі необхідні документи з придбання ТМЦ (договори, прихідні документи, ТТН, акти приймання-передачі матеріальних цінностей, видаткові накладні) та інші документи, які підтверджують прихід даного товару на склад та видачу готової продукції з цеху.

Одночасно, платником податків надано документи на формування партій замочки по сировині, і передачі їх для подальшої переробки в цеху. Надано документи на використання хімматеріалів, які використано в процесі переробки шкірсировини до н/ф вет-блу і готової продукції та інші документи, які підтверджують реальність здійснення господарських операцій.

Отже, суд апеляційної інстанції звертає увагу апелянта, що у поясненнях щодо оформлення господарських відносин із ФОП по промисловій переробці давальницької шкірсировини ТОВ "Світ Шкіри" чітко вказав, що надав всі наявні документи. Зокрема, накладні, на основі яких робиться прихід на склад шкірсировини, а при відгрузці готової продукції, видаткова накладна. Вказані документи надано в ході перевірки.

Відповідно до норм Цивільного кодексу України (ЦК України) договори давальницької переробки відносять до договорів підряду з виконанням роботи з матеріалу замовника.

Апеляційний суд звертає увагу, що ТОВ «Світ Шкіри» в жодному випадку не було продавцем готової продукції, як вказує контролюючий орган.

ч.1 ст.837 ЦК України передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу; Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові (частина 2 цієї статті).

Згідно ч.1 ст.839 ЦК України підрядник зобов`язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. Підрядник відповідає за неналежну якість наданих ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обтяженого правами третіх осіб (частина 2 цієї статті).

ч.-ч. 1-3 ст.840 ЦК України встановлено, якщо робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підрядник зобов`язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу та повернути його залишок.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у договорі підряду мають бути встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов`язків.

Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути ним виявлені при належному прийманні матеріалу.

Стосовно доводів відповідача на відсутність у позивача документів на перевезення/переміщення (товаро-транспортні накладні) ТМЦ, а саме напівфабрикату вет-блу -промпереробка, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що за умовами договорів замовник здійснює доставку шкірсировини на склад виконавця за власний рахунок Тому, наявність чи відсутність у контрагентів власних транспортних засобів жодним чином не може свідчити про неможливість доставки шкірсировини на склад виконавця.

Тобто, відсутність у контрагентів матеріальних та трудових ресурсів не виключає можливості реального виконання господарської операції та не свідчить про одержання необґрунтованої податкової вигоди покупцем, оскільки залучення працівників є можливим за договорами цивільно-правового характеру. Основні та транспортні засоби можуть перебувати в постачальника на праві оренди, лізингу, позички тощо.

Податкова інформація, що наявна в інформаційно-аналітичних базах контрагентів ТОВ «Світ Шкіри» по ланцюгах постачання, а також податкова інформація, надана іншими контролюючими органами, носить інформаційний характер та не є належним доказом в розумінні процесуального закону та не доводить наявності порушень податкового законодавства позивачем.

Щодо доводів апелянта про визначення 20% сировини замовника загальній вартості готової продукції. ( ст.14 ПК України) колегія суддів звертає увагу на наступне.

Зокрема, така вимога застосовується тільки у випадках, коли ПК України. передбачено спеціальні норми саме для операцій із давальницькою сировиною. Однак, ПК України не передбачено норм для оподаткування давальницьких операцій.

Тому, до ТОВ «Світ Шкіри» не застосовується вимога щодо визначення 20 відсотків сировини замовника у загальній вартості готової продукції.

Крім того, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що товаро-транспортні накладні надавались до перевірки, які контролюючий орган залишив поза увагою. Товарно-транспортні накладні були приєднані до заперечення на акт перевірки.

Апеляційний суд погоджується з судом першої інстанції, що товарно-транспортна накладна є обов`язковим документом на супроводження вантажу, проте не належить до документів бухгалтерського чи податкового обліку, що підтверджують обставини придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей.

У постанові Верховного Суду від 02 березня 2023 року у справі №804/644/16 зазначено, що товарно-транспортна накладна (ТТН) не є документом, що підтверджує факт придбання або продажу товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), оскільки її обов`язковість передбачена лише у випадку надання послуг з перевезення, тому наявність або відсутність ТТН та/або недоліки у її оформленні не є підставою для висновків про безтоварність господарської операції.

Статтею 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" встановлено вимоги до первинних документів, які є підставою для бухгалтерського та податкового обліку. Згідно з даною нормою, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Щодо твердження контролюючого органу про ненадання до перевірки замовлень на промпереробку шкірсировини, то апеляційний суд вважає, що відповідно до змісту укладених договорів не передбачено оформлення замовлень, та не передбачено укладення заявок саме в письмовій формі.

Апеляційний суд вважає неправомірним визначення контролюючим органом суми податкового зобов`язання з ПДВ в розмірі 1956513,00 грн., яка необгрунтовано розрахована контролюючим органом, як добуток середньозваженої ціни реалізації готової продукції за вересень 2022 р. за 1 м2 від ціни продажу готової продукції в розмірі 950,00 грн. за м2 на кількість в м2 шкіри взуттєвої з пром. переробки (давальницької) - 5405,61 м2 та шкіри ремінної з пром.. переробки (давальницької) - 2902 м2, та середньозваженої ціни від реалізації на експорт напівфабрикату вет-блу в розмірі 183,54 грн. за 1 кг на кількість в кг пром.. переробки шкірсировини (давальницької) - 34610 кг.

Контролюючий орган взагалі не обґрунтував та не надав формулу розрахунку ціни продажу готової продукції в розмірі 950,00 грн. за м2 (шкіри взуттєвої та шкіри ремінної) та ціни напівфабрикату вет-блу в розмірі 183,54 грн. за квітень 2021 р. - вересень 2022 р.

Щодо тверджень контролюючого органу про порушення, допущені ТОВ «Світ Шкіри», які на його думку, призвели до завищення податкових зобов`язань з ПДВ на вартість наданих послуг обробки давальницької сировини на суму 2963605 грн. та заниження податкових зобов`язань з ПДВ на вартість реалізації (безоплатного надання виробленої продукції) готової продукції, то контролюючий орган не взяв до уваги такий вид послуг, як промпереробка на умовах давальницької сировини, що передбачений в статутній діяльності для ТОВ «Світ Шкіри», та відповідає його профілю діяльності з моменту заснування.

Апеляційний суд звертає увагу, що контролюючий орган жодного разу при всіх попередніх перевірках (планових, позапланових, камеральних), які проводилися протягом всієї господарської діяльності ТОВ «Світ Шкіри», жодного разу не поставив під сумнів господарські операції по промисловій обробці шкірсировини на умовах давальницької сировини та не визнавав операції з контрагентами-замовниками по промисловій обробці шкірсировини на умовах давальницької сировини нереальними. (Акт планової виїзної перевірки податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи від 16.08.2021 року за № 4555/09-19-07-05/32624277 «Про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ «СВІТ ШКІРИ», акт перевірки від 16.08.2021).

Щодо фінансово-господарських операцій ТОВ «Світ шкіри» із ТОВ «САЛІС ПЛЮС», то апеляційний суд зазначає наступне.

Як вбачається з акту перевірки, ГУ ДФС в Івано-Франківській області встановлено проведення фінансово-господарських операцій ТОВ "Світ Шкіри" із ТОВ "САЛІС ПЛЮС" щодо придбання останнього товару (хімічні матеріали) на загальну суму 5 002 268,57 грн в т. ч. ПДВ 833 711,4 грн.

Операції з контрагентом ТОВ «САЛІС ПЛЮС» відображено в податковому обліку ТОВ "Світ Шкіри" в деклараціях з податку на додану вартість за відповідні звітні періоди: наступним чином:- до складу податкового кредиту віднесено ПДВ в сумі 833 711,43 грн, в тому числі, за квітень 2021 в сумі 41197,95 грн, за травень 2021 - 12129,24 грн, за червень 2021 - 21418,02 грн, за липень 2021 - 465084,75 грн, за жовтень 2021 - 43583,16 грн, за грудень 2021 - 67033,1 грн, за травень 2022 - 61377,24 грн, за липень 2022 - 26993,94 грн, за серпень 2022 - 47730,96 грн та за вересень 2022 - 47163,10 грн.

Так, між ТОВ «САЛІС ПЛЮС», як Продавцем та ТОВ "Світ Шкіри", як Покупцем, укладено у м.Харкові договір поставки № 11-21 від 04.01.2021, відповідно до якого Продавець зобов`язується постачати Покупцю хімматеріали в асортименті та в строк (надалі - Товар), а Покупець зобов`язується прийняти цей товар та своєчасно здійснити його оплату на умовах цього Договору (п. 1.1.).

Згідно п. 1.2 договору поставки найменування, кількість, ціна кожної партії Товару визначаються рахунком-фактури. Покупець отримує товар на складі Продавця та доставляє його за власний рахунок (п. 2.2.). Продавець надає Покупцю супровідні документи (рахунок- фактуру, накладну на товар, податкову накладну (п. 2.3.). Відповідно до п. 2.4 договору поставки Строк поставки товару за договором ставить 3-х робочих днів з моменту надходження передплати за товар якщо інше не передбачено додатковими угодами. Продавець гарантує якість і комплектність товару у межах державних стандартів і технічних умов (п. 3.1). Якість та кількість товару, що поставляється, перевіряється «Покупцем» в момент його отримання. У випадку виявлення нестачі або пошкодження товару під час транспортування складається акт, підписаний уповноваженими представниками сторін (п. 3.3). Розрахунок за кожну окрему партію товару здійснюється у безготівковому порядку на поточний рахунок «Продавця» шляхом 100 % передплати вартості товару «Покупцем», якщо інші умови та порядок розрахунків не зазначені Товар вважається оплаченим з дня надходження коштів в повному обсязі на рахунок Продавця (п. 5.1.). Відповідно до п. 6.1. Договір набирає чинності з моменту підписання Сторонами і діє до 31.12.2022.

На підтвердження реальності господарських операцій на поставку від ТОВ «САЛІС ПЛЮС» до ТОВ "Світ Шкіри" хімічних матеріалів до перевірки подано копії видаткових накладних із зазначенням місця складання м.Харків: № РН-0000064 від 27.04.2021, № РН-0000068 від 29.04.2021, № РН-0000077 від 31.05.2021, № РН-0000096 від 30.06.2021, № РН-0000090 від 01.07.2021, № РН-0000093 від 05.07.2021, № РН-0000102 від 07.07.2021, № РН- 0000106 від 22.07.2021, № РН-0000108 від 27.07.2021, № РН-0000154 від 29.10.2021, № РН-0000168 від 15.12.2021, № РН-0000023 від 09.05.2022, № РН-0000033 від 30.05.2022, № РН-0000037 від 28.06.2022, № РН-0000042 від 01.08.2022; у вересні 2022 - № РН- 0000048 від 17.08.2022 на суму 235815,50 грн без ПДВ, на загальну суму 282978,60 грн з ПДВ, в т.ч. ПДВ - 47163,10 грн.

Всього за період 01.03.2021 - 30.09.2022 за вищевказаними накладними ТОВ "Світ Шкіри" отримано хімічних матеріалів на загальну суму 5002268,57 грн. з ПДВ, в т.ч. ПДВ - 833711,43 грн, в т.ч. за вересень 2022 - на загальну суму 282978,60 грн. з ПДВ, в т.ч. ПДВ - 47163,10 грн.

Станом на 30.09.2022 року розрахунки ТОВ "Світ Шкіри" з ТОВ «САЛІС ПЛЮС» проведено в сумі 6 424 146,04 грн. в т.ч. за вересень 2022 р. - 280488,50 грн, що підтверджено платіжними дорученнями наданими в ході проведення перевірки, які досліджувались судом.

ТОВ «Світ Шкіри» по вищезазначених господарських операціях отримано складені ТОВ «САЛІС ПЛЮС» та зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, в т.ч. за вересень 2022 - ПН №4 від 17.08.2022 на суму 235815,50 грн. без ПДВ, на загальну суму 282978,60 грн. з ПДВ, в т.ч. ПДВ - 47163,10 грн.

За цими господарськими операціями ТОВ "Світ Шкіри" включило ПДВ до податкового кредиту в податкові декларації з податку на додану вартість: за квітень 2021р. в сумі 41198 грн., за травень 2021р. - 12129 грн., за червень 2021р. - 21418 гри., за липень 2021р. - 465085 грн., іза жовтень 2021р. - 43583 грн., за грудень 2021р. - 67033 грн., за травень 2022р. - 61377 грн., за липень 2022р. - 26994 грн., за серпень 2022р. - 47731 грн., за вересень 2022р. - 47163 грн.

Хімматеріали згідно складених накладних, ТОВ «САЛІС ПЛЮС» відвантажило, а ТОВ «Світ Шкіри» отримало із орендованого за договором оренди від 04 січня 2021 року складського приміщення, що знаходиться за адресою: м. Болехів, вул. Данила Галицького, буд. 171, і знаходиться на території майнового комплексу ТОВ «Світ Шкіри» та належить йому на праві власності.

Так, 04 січня 2021 року між ТОВ «Світ Шкіри», як Орендодавцем та ТОВ «САЛІС ПЛЮС», як Орендарем, укладено Договір оренди нерухомого майна №1 від 04.01.2021 р., відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування частину нежитлового складського приміщення площею 150,1 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Болехів, вул. Д. Галицького, 171 (в подальшому «Об`єкт оренди») та підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (п. 1.1).

Майно передається в Оренду з метою здійснення підприємницької діяльності (зберігання хімматеріалів) (п. 1.2.). Орендодавець гарантує, що технічний стан приміщень, відповідає вимогам, встановленим нормами законодавства, приміщення введено в експлуатацію та придатне для використання згідно п.1.2. цього Договору (п. 1.3.). Орендодавець передає, а Орендар приймає Об`єкт оренди, з моменту підписання Сторонами Акта прийому-передачі Об`єкта оренди (п. 2.1. Договору).

Термін дії договору оренди становить до 31.12.2021 р. (п. 9.1).

Нерухоме майно передано в оренду ТОВ «Світ Шкіри» та прийнято TOB «САЛІС ПЛЮС» на підставі Акту приймання-передачі від 04 січня 2021 року (додаток №1 до Договору оренди нерухомого майна від 04.01.2021 р.). Об`єкт оренди розташований за адресою: м.

Болехів, вул. Д. Галицького, 171, загальною площею 150,1 кв. м.

02 січня 2022 року між ТОВ «Світ Шкіри», як Орендодавцем та ТОВ «САЛІС ПЛЮС», як Орендарем, укладено Додаткову угоду до Договору оренди нерухомого майна №1 від 04.01.2021 р. якою внесено зміни до п.9 Договору оренди, а саме: «термін дії договору оренди становить до 31.12.2022 р.

Таким чином, ТОВ «САЛІС ПЛЮС» використовувало отриманий в оренду Об`єкт оренди для здійснення своєї господарської діяльності з метою складування та зберігання .чім. матеріалів.

Вищенаведені операції ТОВ «Світ Шкіри» по отриманих хімматеріалах ТОВ «САЛІС ПЛЮС» відобразило в бухгалтерському обліку в журналі-ордері №6 по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за період 01.04.2021 р. - 30.09.2022 р. по контрагенту ТОВ «САЛІС ПЛЮС» згідно договору № 11-21 від 04.01.2021 р. та відобразило бухгалтерськими проводками: Дт 20,22 - Кт 631; Дт 6411 - Кт 631 ; ДтбЗІ-Кт 311; В т.ч. за вересень 2022 р.; Дт [ 20,22 - Кт 631 ;Дт 6411 - Кт 631 ;Дт 631 - Кт 311 та відобразило в журналі -ордері № 6 . по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними поставниками» .

Взаємовідносини, що виникли в 2021-2022 р.р. з ТОВ «САЛІС-ПЛЮС» мали систематичний характер, ТОВ «САЛІС-ПЛЮС» не був віднесений контролюючим органом до "ризикового", а видані ним податкові накладні реєструвалися в Єдиному реєстрі податкових накладних без зауважень.

ТОВ «Світ Шкіри» за описаними вище господарськими операціями включено ПДВ до податкового кредиту в податкових деклараціях з податку на додану вартість у відповідних періодах, в т.ч. за вересень 2022 р. в сумі 47163,00 грн.

Таким чином реєстрація контролюючим органом в Єдиному реєстрі вищезазначених податкових накладних складених ТОВ «САЛІС ПЛЮС» в межах договору № 11-21 від 04.01.2021р., по поставці хім. матеріалів, беззаперечно підтверджує реальність здійснення господарських операцій ТОВ «Світ Шкіри» та ТОВ «САЛІС ПЛЮС» згідно умов договору № 11-21 від 04.01.2021 р.

В даному випадку відсутність товарно-транспортних накладних, які призначені для обліку руху товарно-матеріальних цінностей та розрахунків за їх перевезення автомобільним транспортом, не може спростовувати реальність господарських операцій, оскільки реальність таких операцій підтверджується іншими первинними документами.

Не підтвердження операцій за ланцюгом постачання, так само як і податкова інформація про інші порушення податкової дисципліни, допущені на думку контролюючого орган) ТОВ «САЛІС ПЛЮС» або третіми особами у відносинах з ТОВ «САЛІС ПЛЮС», не є свідченням нереальності господарських операцій, оскільки господарські операції підтвердженні належними і допустимими іншими первинними документами, які стали підставою формування бухгалтерського обліку.

Господарські операції ТОВ «Світ Шкіри» з контрагентом-постачальником - ТОВ «САЛІС-ПЛЮС» здійснено в порядку, встановленому правилами податкового та бухгалтерського законодавства, підтверджується первинними і розрахунковими документами, та відображено в бухгалтерському обліку ТОВ «Світ Шкіри» за 2021 р. та 2022 р.

Апеляційний суд вважає, що висновки контролюючого органу про неповноту первинних документів для підтвердження господарських операцій, зокрема відсутність ТТН, та визнання на підставі тільки цього документу господарських операцій по поставці хімматеріалів контрагентом- постачальником нереальними, є невірними.

Також, суд вважає безпідставним посилання в акті перевірки на те, що ТОВ «САЛІС ПЛЮС» (код 34634170) проходить по кримінальному провадженню №32018060000000004 від 29.01.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст.212 КК України, щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів одержаних злочинним шляхом, оскільки кримінальне провадження стосується ТОВ «Шкірзавод «Велес»; в зазначеному кримінальному провадженні відсутні вироки; відомості, отримані в ході оперативно-розшукових заходів чи досудового слідства, не є доказами при доведенні фактів допущення порушень вимог податкового законодавства у взаємовідносинах ТОВ «САЛІС ПЛЮС» з ТОВ «Світ Шкіри».

Вищезазначений договір поставки був виконаний, товар поставлений, сторони претензій одна до одної не мають.

Факт придбання та оплати товару підтверджуються документально, господарські операції належним чином відображені у бухгалтерському обліку ТОВ «Світ Шкіри» та податковій звітності; право на формування податкового кредиту з податку на додану вартість підтверджується податковими накладними. Наявність певної податкової інформації^ одержаної від інших підрозділів податкового органу чи з інформаційних систем державної податкової служби, що не є юридичним фактом, утворює лише привід і підстави для перевірки такої інформації.

На запит ТОВ «Світ Шкіри» ТОВ «САЛІС ПЛЮС» було надано документи: копії квитанцій про надання податкових розрахунків сум доходу, нарахованого сплаченого) на користь платників податку-фізичних осіб і сум отриманих з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, що спростовує твердження контролюючого органу про те, що декларації за формою 4 ДФ ТОВ «САЛІС ПЛЮС» у 2022 році не подавалися. копії вантажно-митних декларацій із приєднаними заявками до договору транспортного експедирування, довідки про транспортно-експедиційні витрати та рахунки, в яких підтверджується інформація про те, що ТОВ «САЛІС-ПЛЮС» здійснювало розвантаження хім. матеріалів у місті Болехів (на складі, що орендувався ним в ТОВ «Світ Шкіри»), копія Договору оренди нежитлового приміщення від 30.09.2020 р., що підтверджує отримання в оренду ТОВ «САЛІС ПЛЮС» нежитлового приміщення за адресою: м. Харків, 2-й Вологодський в`їзд, 6, копія Договору оренди нежитлового приміщення №1 від 04.01.2021 р., що підтверджує отримання в оренду ТОВ «САЛІС ПЛЮС» нежитлового приміщення під офіс за адресою: м. Харків, вул. Б. Хмельницького, буд. 25.

Податкове законодавство не ставить у залежність податковий облік (стан) певного платника податку - покупця від перебування його контрагента (Продавця) за юридичною адресою, дотримання ним податкової дисципліни та правильності ведення податкового або бухгалтерського обліку. Тобто, у разі підтвердження реального характеру здійснених поставок та виконання послуг, як у даній ситуації, платник не може відповідати за порушення, допущені постачальником, якщо не буде доведено його безпосередню участь у зловживанні цієї особи.

Така правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду від 21.03.2018 у справі № 822/1815/17.

Крім того, ТТН для перевезення товару від ТОВ «САЛІС ПЛЮС» до ТОВ «Світ Шкіри» не складалися, оскільки 04 січня 2021 року між ТОВ «Світ Шкіри», як Орендодавцем та ТОВ «САЛІС ПЛЮС», як Орендарем, укладено Договір оренди нерухомого майна №1 від 04.01.2021 р.

Щодо донарахувань контролюючим органом податку на додану вартість за результатами проведеної ТОВ «"Світ Шкіри" інвентаризації, апеляційний суд виходить з такого.

В акті перевірки контролюючий орган прийшов до висновку про неможливість встановлення фактичної наявності запасів, а отже такі ТМЦ використані ТОВ "Світ Шкіри" не в господарській діяльності платника податку, у зв`язку з чим ТОВ "Світ Шкіри" відповідно до п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України нараховано податкові зобов`язання всього в сумі 1267810 грн. (6339051,1х20%).

Такі висновки відповідача ґрунтувались на проведенні товариством інвентаризації з порушеннями чинного законодавства, що регламентують її проведення, у відсутності головних державних інспекторів Вірстюка М.В. та ОСОБА_11 , надання товариством не засвідчених копій інвентаризаційних описів, неповідомлення про проведення інвентаризації, ненадання товариством інвентаризаційних описів з розписками матеріально-відповідальних осіб про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність оприбутковані, а ті, що вибули, списані, не надано інформації про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи на внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт.

ТОВ "Світ Шкіри" отримано від контролюючого органу лист-вимогу від 22.11.2022 з проханням провести інвентаризацію основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей в термін не пізніше 30.11.2022 та надати розшифровки основних фондів, нематеріальних активів та запасів (товарних залишків), придбаних товарно- матеріальних цінностей станом на 30.09.2022 в присутності представників контролюючого органу, що здійснювали перевірку Товариства.

За змістом ст. 10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов`язані проводити інвентаризацію активів і зобов`язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. Об`єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов`язковим згідно з законодавством.

Згідно з пп. 16.1.5 п. 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов`язаний: подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов`язаних із визначенням об`єктів оподаткування (податкових зобов`язань), первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов`язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов`язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання.

Відповідно до пп. пп. 20.1.2, 20.1.9 п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право:

для здійснення функцій, визначених законом, отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, усіх форм власності у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов`язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом;

вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю.

Пунктом 7 Розділу І Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань (далі - Положення № 879) затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 879 від 02.09.2014 визначено, що проведення інвентаризації є обов`язковим, зокрема за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації. У цих випадках інвентаризація має розпочатися у термін та в обсязі, зазначених у належним чином оформленому документі цих органів, але не раніше дня отримання підприємством відповідного документа.

За змістом п. 1 Розділу ІІ Положення № 879 у разі проведення інвентаризації за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації, посадові особи відповідного органу (за їх згодою) можуть бути присутні при проведенні інвентаризації.

Інвентаризація проводиться повним складом інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційної комісії) та у присутності матеріально відповідальної особи.

Відповідно до пп. "г", п. 198.5 ст. 198 ПК України платник податку зобов`язаний нарахувати податкові зобов`язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися: в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пунктом 189.9 статті 189 цього Кодексу).

У разі якщо на момент перевірки платника податку контролюючим органом в акті вибіркової (часткової) інвентаризації, проведеної платником податку на вимогу такого органу, виявлено нестачу придбаних таким платником товарів (крім випадку, якщо така нестача обумовлена знищенням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджується відповідно до законодавства), для цілей розділу V цього Кодексу такі товари вважаються використаними платником податку в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Апеляційний суд погоджується з висновком суду першої інстанції про відсутність обов`язку її проведення із залученням службових осіб контролюючого органу, натомість, останні можуть бути присутніми в силу п. 1 Розділу ІІ Положення № 879, за їх згодою. При цьому, негативні наслідки у вигляді визнання ТМЦ використаними в негосподарських операціях, настають лише у разі фактичного проведення інвентаризації.

Чинне податкове законодавство не визначає форми вимоги про проведення інвентаризації, водночас, оскільки такий документ визначає обов`язок конкретної особи вчинити дії, така вимога, за визначенням, є актом індивідуальної дії.

На виконання отриманої вимоги відповідача про проведення інвентаризації уповноваженим особам відповідача в ході перевірки ТОВ "Світ Шкіри" надало копію наказу від 28.10.2022 року №95 «Про проведення інвентаризації», згідно якого ТОВ "Світ Шкіри" буде проводити у період з 01.12.2022 по 08.12.2022 повну інвентаризацію активів та зобов`язань підприємства з перевіркою їх фактичної наявності та документального підтвердження станом на 01.12.2022 року, чим спростовуються доводи відповідача про не повідомлення про проведення інвентаризації і вірно взято до уваги судом першої інстанції.

Призначено робочу інвентаризаційну комісію у складі: голова комісії - Бунчак Л.Я. - економічний директор; члени комісії - ОСОБА_15 - головний бухгалтер; ОСОБА_16 - бухгалтер, ОСОБА_17 - в.о. головного механіка, - ОСОБА_18 - бухгалтер; інвентаризацію провести в присутності матеріально-відповідальних осіб: ОСОБА_2 - завідуючого складом; ОСОБА_19 - в.о. начальника зольно-дубильного цеху, ОСОБА_20 - начальника викінчувального цеху.

Судом встановлено, що 01.12.2022 близько 10:00 год представники контролюючого органу з членами комісії по інвентаризації спільно здійснено вихід на склад шкірсировини, де зробили вибірковий перерахунок шкірсировини, однак під час огляду (вибірковому перерахунку) членами комісії не надано інвентаризаційні описи з розписками матеріально-відповідальних осіб про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність оприбутковані, а ті, що вибули, списані, не надано інформації про матеріально-відповідальних осіб, накази про їх призначення, договори із відповідальними особами, документи на внутрішнє переміщення, накладні вимоги, щодо використаних матеріалів при виконанні робіт.

В подальшому участі в інвентаризації представники контролюючого органу не брали.

На підтвердження проведення інвентаризації 07.12.2022 (в межах строку проведення перевірки), позивачем надано незасвідчені копії інвентаризаційних описів від 01.12.2022р. №1 «Шкірсировина», №3 «Незавершене виробництво», №4 «Незавершене виробництво», №5 «Основні засоби», №6 «Основні засоби», №7 «Основні засоби», №8 «Товарно-матеріальних цінностей», №9 «Основні засоби», №10 «Основні ^засоби», №11 «Основні засоби», №12 «Основні засоби», №13 «Основні засоби», №14 «Основні засоби», №15 «Основні засоби», №16 «Основні засоби», акт про результати інвентаризації наявних коштів що зберігаються у касі ТОВ "Світ Шкіри" від 01.12.2022р. №2, інвентаризаційні описи від 07.12.2022р. №1 «Матеріали», №2 «Товарно-матеріальних цінностей», №3 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», №4 «Товарно-матеріальних цінностей», №5 «Тара й тарні матеріали», №6 «Товари на складі», №7 «Товар на складі», №8 «Будівельні матеріали».

Відповідачем не враховано подані інвентаризаційні описи через подання їх копій без належного посвідчення копії на відповідність оригіналу.

Суд першої інстанції вірно не погодився з висновками ГУ ДПС в Івано-Франківській області в акті перевірки про те, що інвентаризація товариством проведена з порушеннями вимог норм чинного законодавства, в результаті чого неможливо підтвердити фактичну наявність запасів у ТОВ "Світ Шкіри".

Як вже зазначалось, наслідки у вигляді визнання ТМЦ використаними в негосподарських операціях, у розумінні п. 198.5 ст. 198 ПК України, настають лише у разі фактичного її проведення. Таким чином, проведення інвентаризації з порушеннями вимог норм чинного законодавства та неврахування інвентаризаційних описів із формальних підстав незасвідчення їх копій, не свідчить про відсутність ТМЦ. Контролюючим органом не надано жодних пояснень щодо неявки з 02.12.2022 по 04.12.2022 на проведення інвентаризації, не зважаючи на те, що згадана дата охоплюється періодом проведення перевірки.

Апеляційний суд погоджується з судом першої інстанції, що викладений в акті перевірки факт неможливості встановлення фактичної наявності ТМЦ на суму 6339051,1 грн та використання ТОВ "Світ Шкіри" таких не в господарській діяльності, тільки на підставі того, що інвентаризація проведена без участі контролюючого органу (що спростовано в ході розгляду справи) та з порушенням Положення №879, встановлений не у спосіб, передбачений податковим законодавством та спростовується відсутністю встановлення відповідачем такого факту, так і встановлено відсутність на балансі ТОВ "Світ Шкіри" залишків ТМЦ вартістю 6339051,1 грн.

В результаті встановлених судом обставин, з`ясовано, що відсутні передумови для нарахування податкового зобов`язання відповідно до п. 198.5 ПКУ в сумі 1267810 грн.

В ході розгляду справи судом витребовувався детальний розрахунок суми заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість зокрема двічі протокольними ухвалами суду під час підготовчого засідання та втретє ухвалою про закриття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду.

15.06.2023 представником відповідача надано письмову пояснення щодо визначення суми заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість, де зазначено, що сума заниження податкових зобов`язань та завищення податкового кредиту становить 3776730 грн, на відповідну суму і винесено податкові повідомлення-рішення, а саме завищення суми від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню (рішення форми В1) на суму 500 000 грн, завищення суми від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рішення форми В4) на суму 281578 грн та заниження суми податку, що підлягає сплаті до бюджету (рішення форми Р) на суму 2995152 грн.

Суд першої інстанції, вірно не взяв до уваги вказані пояснення, оскільки такі не є належним виконанням ухвал суду, оскільки відповідних розрахунків суду не надано в частині додавання сум заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість, відображених в акті для визначення суми заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість в розмірі 2995152,00 грн.

Під час розгляду справи представником відповідача, як суду першої, так і апеляційної інстанції, надано пояснення, що сума заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість, розрахована наступним чином: від суми сум заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість, відображених в акті перевірки, яка становить 2 753 183 (підприємці 1438210 грн + ТОВ «САЛІС ПЛЮС» 47163 грн + інвентаризація 1267810 грн) віднято суму від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду ( 21 рядок декларації) 281578 грн та бюджетне відшкодування (20 рядок декларації) 500 000 грн та додано скорегований за результатами перевірки 21 рядок (визначений в додатку 3 до акту перевірки) 741969 грн. (2 753 183-281 578- 500 000+741969 = 2 713 574).

Апеляційний суд погоджується з судом першої інстанції, що наведений представниками відповідача розрахунок підтверджує доводи позивача, оскільки сума заниження податкових зобов`язань з податку додану вартість в розмірі 2995152,00 грн. не виводиться.

Доводи апеляційної скарги та висновки суду першої інстанції щодо нереальності господарських операцій з суб`єктами підприємницької діяльності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , колегія суддів вважає такими, що не знайшли свого підтвердження та спростовуються висновками суду апеляційної інстанції, які зроблені на підставі повного, всебічного та об`єктивного аналізу відповідних правових норм та фактичних обставин справи. В решті рішення суду першої інстанції відповідає вимогам ст. 242 КАС.

При обгрунтуванні цієї постанови колегія суддів також враховує позицію ЄСПЛ (в аспекті оцінки аргументів апелянта), сформовану у справі Серявін та інші проти України (№ 4909/04): згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються; хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент; міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (рішення у справі Руїс Торіха проти Іспанії (RuizTorijav. Spain) № 303-A, пункт 29).

Також згідно з п. 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Ради Європи щодо якості судових рішень, обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення.

Відповідно до ч.2 ст.6 КАС України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини, а ст.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» передбачає, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Наведене дає підстави для висновку, що доводи сторін у кожній справі мають оцінюватись судами на предмет їх відповідності критеріям конкретності, доречності та важливості в межах відповідних правовідносин з метою належного обґрунтування позиції суду.

З врахуванням усіх вищенаведених обставин колегія суддів дійшла висновку, що рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року у справі № 300/525/23 відповідно до ст. 317 КАС через невідповідність висновків суду обставинам справи підлягає зміні в частині мотивів задоволення позову з підстав зазначених у цій постанові.

Щодо розподілу судових витрат, то такий відповідно до ст. 139 КАС України не здійснюється.

Керуючись ст. 242, 252, 308, 310, 316, 317, 321, 325, 328, 329 КАС України, суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС в Івано-Франківській області задовольнити частково.

Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року у справі №300/525/23 змінити в частині мотивів задоволення позову.

В решті рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26 вересня 2023 року у справі №300/525/23 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку виключно у випадках, передбачених частиною 4 статті 328 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя Л. П. Іщук судді І. М. Обрізко Т. І. Шинкар Повне судове рішення складено 10 червня 2024 року

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119661767
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них бюджетного відшкодування з податку на додану вартість

Судовий реєстр по справі —300/525/23

Ухвала від 17.09.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 30.08.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 18.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Постанова від 29.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Іщук Лариса Петрівна

Рішення від 26.09.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Рішення від 26.09.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні