Рішення
від 25.10.2010 по справі 31/158пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25.10.10 р. Справа № 31/158пн

Господарський суд Донець кої області, у складі судді Уш енкоЛ.В., при секретарі судово го засідання Павловій Я. В., ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні матеріали спра ви за позовною заявою Військ ового прокурора Донецького г арнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборон и України, Квартирно-експлуа таційного відділу міста Луга нськ

до відповідача Суб' єкта підприємницької діяльнос ті - фізичної особи ОСОБА_ 2, м. Жданівка

про зобов' язання відпові дача повернути Міністерству оборони України в особі його структурного підрозділу - квартирно-експлуатаційного відділу міста Луганськ само вільно зайняту земельну діля нку загальною площею 86,8м2 на те риторії військового містечк а №19 у м. Жданівка Донецької об ласті та привести зазначену земельну ділянку у придатний для використання стан, включ аючи знесення літньої площад ки-кафе

В присутності представни ків сторін:

Прокурор: Зінченко С.В. - по свідчення №112

від позивача 1: не з' явився

від позивача 2: не з' явився

від відповідача: не з' явив ся

ВСТАНОВИВ:

Військовий прокурор Доне цького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерств а оборони України, Квартирно -експлуатаційного відділу мі ста Луганськ звернувся з поз овом до Суб' єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_2, м. Жданівка про зобов' я зання відповідача повернут и Міністерству оборони Украї ни в особі його структурного підрозділу - квартирно-екс плуатаційного відділу міста Луганськ самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 86,8м2 на території війсь кового містечка №19 у м. Жданів ка Донецької області та прив ести зазначену земельну діля нку у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я літньої площадки-кафе.

В обґрунтування позовних в имог прокурор посилається на те, що 10 червня 2001р. між відповід ачкою та Міністерством оборо ни України в особі Головного квартирно-експлуатаційного управління Міністерства обо рони України укладено догові р №146/2001/ГоловКЕУ оренди держав ного майна, що знаходиться в у правлінні Міністерства обор они України, за адресою: Донец ька область, м. Жданівка, вул. К омсомольська, в/ч А0791 відповід но до умов якого відповідачк а прийняла в строкове платне користування нежитлові прим іщення загальною площею 160,73м2 п о Генеральному плану №15 війсь кового містечка №19, за вищевка заною адресою, що знаходятьс я на балансі КЕВ м. Луганськ ст роком на 5 років. В подальшому строк дії договору був проло нгований. Разом з тим, як зазна чає прокурор, 03 вересня 2008р. Каб інет Міністрів України, розп орядженням №1172-р передав до сф ери управління МВС України ц ілісний майновий комплекс ві йськового містечка №19, а в бер езні 2009р. начальником КЕВ м. Луг анськ об' єкти, комунальні с поруди і обладнання вищевказ аного цілісного майнового ко мплексу були передані на бал анс Головного управління Мін істерства внутрішніх справ У країни в Донецькій області. В раховуючи вищезазначене, дог овір №146/2001/ГоловКЕУ оренди дер жавного майна у зв' язку із н еможливістю його подальшого виконання був припинений, пр о що ОСОБА_2 листом №591 від 2 к вітня 2010р. було повідомлено. Кр ім того, як встановлено проку рорською перевіркою окрім пр одовження здійснення відпов ідачкою підприємницької дія льності у вигляді торгівлі п родовольчими товарами в рані ше орендованому нею нежитлов ому приміщенні, відповідачка самовільно зайняла земельну ділянку загальною площею 86,8м 2 на території військового мі стечка №19, де також з метою зді йснення господарської діяль ності обладнала літній майда нчик - кафе, який працює до те перішнього часу. Прокурор за значає, що внаслідок зазначе них дій відповідачки, військ ове майно, розташоване на тер иторії військового містечка №19, в порушення вимог ст.3 Закон у України „Про правовий режи м майна у Збройних Силах Укра їни” використовується не за його цільовим призначенням, чим порушується оборонний ін терес Збройних сил України т а майновий інтерес держави.

Позивачі в судові засіданн я не з' являлись, про час та де нь судового засідання були п овідомлені в установленому п орядку, про що свідчать пошто ві повідомлення повернені до канцелярії суду.

Відповідач в судове засіда ння не з' явилась, про час та д ень судового засідання була повідомлена належним чином, про причини неявки не повідо мила, ухвалу суду не виконала , відзив на позов не надала.

Технічна фіксація судовог о засідання не здійснювалась за клопотанням прокурора.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр окурора, присутнього в судов ому засіданні, господарський суд встановив.

10 червня 2001р. між Міністерств ом оброни України в особі Гол овного квартирно-експлуатац ійного управління Міністерс тва оборони України (Орендод авець) та Приватним підприєм цем ОСОБА_3 (Орендар) уклад ено договір №146/2001/ГоловКЕУ оре нди державного майна, що знах одиться в управлінні Міністе рства оборони України. Відпо відно до умов зазначеного до говору Орендодавець здав, а О рендар прийняв в строкове пл атне користування нежитлові приміщення загальною площею 160,73м2 за адресою: АДРЕСА_1, що знаходяться на балансі КЕЧ Л уганського району.

Момент користування оренд ованим майном настає одночас но із підписанням сторонами договору та акту прийому - п ередачі вказаного майна (п.2.1 д оговору).

Даний договір діє з 10 червня 2001р. по 10 червня 2006р. строком на п ' ять років (п.10.1 договору).

У разі відсутності заяви од нієї із сторін про припиненн я або зміну договору оренди п ротягом одного місяця після закінчення терміну дії догов ору, він вважається продовже ним на той самий термін і на ти х умовах, які були передбачен і договором (п.10.7 договору).

10 червня 2001р. між сторонами пі дписано акт приймання-переда чі нежитлового приміщення, р озташованого за адресою: м.Жд анівка, вул. Комсомольська, в/ч А-0791, загальною площею 213,12м2 та ор ендуємою площею 160,73м2, що здаєт ься в оренду для використанн я під магазин.

В подальшому строк дії дано го договору був пролонговани й до 10 червня 2011р.

Земельна ділянка військов ого містечка №19, на якій розта шований орендований об' єкт , площею 3,4 га входить до склад у земель оборони України і зе млекористувачем даної земел ьної ділянки є військова час тина №11345 Міноборони України, щ о підтверджується актом на п раво користування землею від 11 червня 1984р., виданим виконком ом Харцизької міськради.

Розпорядженням Кабінету М іністрів України від 03 вересн я 2008р. №1172-р. прийнято пропозицію МВС та Міноборони щодо перед ачі цілісних майнових компле ксів військових містечок №2 (м . Дніпродзержинськ Дніпропет ровської області) №19 (м. Жданів ка Донецької області) та №9 (с. Ч аниж Буського району Львівсь кої області) до сфери управлі ння МВС.

На виконання зазначеного р озпорядження, згідно акту пр о безоплатну передачу об' єк тів, комунальних споруд і обл аднання цілісного майнового комплексу військового місте чка №19 м. Жданівка Донецькій о бласті від 10 березня 2009р. з бала нсу КЕВ м. Луганськ на баланс Г оловного управління МВС Укра їни передано наступне майно: будівлі та споруди (клуб у т.ч . котельня, магазин, склад, каз арма у т.ч. штаб, кухня-їдальня , караульне приміщення, КПП, ту алет, ТП), комунальне обладнан ня і об' єкти благоустрою (зо внішні мережі, огорожа з з/б пл ит), земельну ділянку площею 2, 8га.

Листом від 02 квітня 2009р. №591 від повідачку було повідомлено, що в зв' язку з безоплатною п ередачею об' єктів, комуналь них споруд і обладнання цілі сного майнового комплексу ві йськового містечка №19 м. Ждані вка Донецької області на бал анс Головного управління МВС України в Донецькій області договір оренди від 07.06.2001р. №146/2001/Г оловКЕУ між Квартирно-експлу атаційним відділом м. Луганс ьк та Приватним підприємцем ОСОБА_3 вважається розірв аним на підставі акту прийма ння-передачі б/н від 10.03.2009р. між К ЕВ м. Луганськ та Головним упр авлінням МВС України по Доне цькій області.

21 серпня 2010р. помічником війс ькової прокуратури Донецько го гарнізону проведено огляд території військового місте чка №19, розташованого в м. Ждан івка Донецької області, за ре зультатами якого складено пр отокол огляду від 21.08.2010р.

В результаті проведеної пе ревірки встановлено, що за ви щезазначеною адресою розташ овано нежитлове приміщення, обладнане під продуктовий ма газин ПП ОСОБА_3 Поруч від будівлі магазину розташован ий майданчик на бетонній осн ові розміром 14м х 6м 20см . В ході проведення огляду О СОБА_2 пояснила, що на вказан ому майданчику з метою здійс нення підприємницької діяль ності нею обладнано літне ка фе, яке працює з 01 червня 2010р. по теперішній час, нежитлове пр иміщення, обладнане нею під п родуктовий магазин знаходит ься у неї на умовах оренди від повідно до договору оренди в ід 2001р., який діяв до 2006р. та був в подальшому пролонгований до 2011р. В зв' язку з тим, що будівл і та споруди військового міс течка в 2008р. були передані Міні стерству внутрішніх справ Ук раїни договір оренди, укладе ний з Головним квартирно-екс плуатаційним управлінням Мі ністерства оборони України в тратив свою чинність. Догові р з Міністерством внутрішніх справ України щодо оренди за значеного приміщення відпов ідачкою не укладався. Крім то го, відповідачка пояснила, що праворуч від приміщення маг азину нею обладнаний майданч ик під літнє кафе, зазначений майданчик фактично розташов аний на земельній ділянці Мі ністерства оборони України, договір оренди на дану земел ьну ділянку з відповідачкою не укладався і земельна діля нка зайнята нею самовільно, о рендна плата за користування зазначеною земельною ділян кою нею не проводилась.

Згідно довідки Квартирно-е ксплуатаційного відділу м. Л уганськ Міністерства оборон и України від 27 серпня 2010р. №1144 зе мельна ділянка, на якій розмі щене військове містечко №19 м. Жданівка, Донецької області площею 2,8га відноситься до зем ель Міністерства оборони Укр аїни, балансоутримувачем є К ЕВ м. Луганськ. Власник земель ної ділянки станом на 27.08.2010р. не змінився, в оренду земельна д ілянка не передавалася.

Господарський суд вважає, щ о позовні вимоги прокурора п ідлягають задоволенню, виход ячи з наступного.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України, зобов' я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов' язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора) п евну дію (передати майно, вико нати роботу, надати послугу, с платити гроші тощо) або утрим атися від певної дії, а кредит ор має право вимагати від бор жника виконання його обов' я зку.

Згідно із ст. 526 Цивільного к одексу України, зобов' язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Між відповідачкою та Мініс терством оборони України в о собі Головного квартирно-екс плуатаційного управління Мі ністерства оборони України у кладено договір оренди держа вного майна, відповідно до ум ов якого відповідачка отрима ла в платне строкове користу вання нежитлове приміщення з агальною площею 160,73м2 військов ого містечка №19 за адресою: До нецька область, м.Жданівка, ву л. Комсомольська, в/ч А0791, що зна ходиться на балансі КЕВ м. Луг анськ, яке відповідачкою вик ористовується під приміщенн я магазину продовольчих това рів, строк дії зазначеного до говору з врахуванням його пр олонгації становить 10 червня 2011р.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи на підста ві розпорядження Кабінету Мі ністрів України від 03.09.08р. №1172-р д о сфери управління МВС Украї ни передано цілісний майнови й комплекс військового місте чка №19 (м. Жданівка Донецької о бласті), а в березні 2009р. началь ником КЕВ м. Луганськ об' єкт и, комунальні споруди і облад нання вищевказаного цілісно го майнового комплексу були передані на баланс Головного управління Міністерства вну трішніх справ України в Доне цькій області.

Прокурорською перевіркою відповідачка крім продовжен ня здійснення підприємницьк ої діяльності в раніше оренд ованому нею нежитловому прим іщенні самовільно зайняла зе мельну ділянку розмірами 14м х 6,2 м, загальною площею 86,8м2 на те риторії військового містечк а №19, де з метою здійснення гос подарської діяльності облад нано літній майданчик - каф е.

Господарський суд зобов' язував прокурора та представ ників сторін здійснити спіль не обстеження на предмет зна ходження на спірній земельні й ділянці об' єктів відповід ача, із зазначенням яке саме майно знаходиться на спірній земельній ділянці на момент обстеження.

На виконання ухвали суду пр окурор надано протокол огляд у міста події від 22 жовтня, зді йснений за участю відповідач ки і нею підписаний.

В результаті огляду спірно ї земельної ділянки, який був проведений в присутності ві дповідачки було встановлено , що на території військового містечка №19 за адресою: Донец ька область, м. Жданівка, вул. К омсомольська, 11 в розташована нежитлова будівля, яка, на мом ент огляду, обладнана під маг азин продовольчих товарів ПП ОСОБА_3 Праворуч зазначен ого приміщення розташований майданчик розміром 14м х 6,2 м, ме жі якого огороджені фундамен тними блоками. Представник К ЕВ м. Луганськ пояснив, що на м омент передачі нежитлової бу дівлі в оренду відповідачки на підставі договору оренди від 10.06.2001р. вищезазначеного май данчика на земельній ділянці не було. В оренду зазначена зе мельна ділянка відповідачці не передавалася.

Відповідачка не спростува ла того факту, що майданчик, об ладнаний огорожею з фундамен тних блоків та замощення не н ею.

Зазначений протокол підпи сано, зокрема, і відповідачко ю без заперечень.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни „Про правовий режим ма йна у Збройних силах України ” військове майно - це державн е майно, закріплене за військ овими частинами, закладами, у становами та організаціями З бройних Сил України.

Відповідно до ст. 65 Земельно го кодексу України землями п ромисловості, транспорту, зв 'язку, енергетики, оборони та і ншого призначення визнаютьс я земельні ділянки, надані в у становленому порядку підпри ємствам, установам та органі заціям для здійснення відпов ідної діяльності. Порядок ви користання земель промислов ості, транспорту, зв'язку, енер гетики, оборони та іншого при значення встановлюється зак оном.

Землями оборони визнаютьс я землі, надані для розміщенн я і постійної діяльності вій ськових частин, установ, війс ьково-навчальних закладів, п ідприємств та організацій Зб ройних Сил України, інших вій ськових формувань, утворених відповідно до законодавства України (ст. 77 Земельного коде ксу України).

Згідно зі ст. 2 Закону Україн и „Про використання земель о брони” військовим частинам д ля виконання покладених на н их функцій та завдань земель ні ділянки надаються у пості йне користування відповідно до вимог Земельного кодексу України.

Військові частини за погод женням з органами місцевого самоврядування або місцевим и органами виконавчої влади і в порядку, визначеному Кабі нетом Міністрів України, мож уть дозволяти фізичним і юри дичним особам вирощувати сіл ьськогосподарські культури , випасати худобу та заготовл яти сіно на землях, наданих їм у постійне користування. Зем лі оборони можуть використов уватися для будівництва об'є ктів соціально-культурного п ризначення, соціального та д оступного житла (ст. 4 Закону).

Стаття 152 Земельного кодекс у України передбачає, що влас ник земельної ділянки або зе млекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщ о ці порушення не пов'язані з п озбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшко дування завданих збитків.

Пункт 1 ст.212 Земельного кодек су України передбачає, що сам овільно зайнятті земельні ді лянки підлягають поверненню власникам землі або землеко ристувачам без відшкодуванн я затрат, понесених за час нез аконного користування ними. Підприємства, установи, орга нізації та громадяни, винні у самовільному зайнятті земел ь, зобов'язані самостійно (за в ласний рахунок) привести діл янку до стану, придатного для використання, відновити пор ушені межові знаки, знести са мовільно зведені будівлі.

Відповідно до ч.3 ст. 212 цього К одексу повернення самовільн о зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суд у.

З урахуванням викладених о бставин, вимоги прокурора що до спонукання приватного під приємця ОСОБА_2 до звільне ння земельної ділянки, розта шованої на території військо вого містечка №19 у м. Жданівка , площею 86,8м2 підлягає задоволе нню.

Судові витрати у справі пок ладаються на відповідача від повідно до ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного та керуючись Земельним кодексо м України, Законом України „П ро правовий режим майна у Збр ойних силах України”, Законо м України „Про використання земель оброни”, Господарськи м кодексом України, ст.ст. 1, 2, 22, 32 , 33, 43, 49, 82-85 Господарського процес уального кодексу України суд ,

ВИРІШИВ:

Позов Військового прокуро ра Донецького гарнізону в ін тересах держави в особі Міні стерства оборони України, Кв артирно-експлуатаційного ві дділу міста Луганськ до відп овідача Суб' єкта підпр иємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_2, м. Жданівка про зобов' язання відповідача поверну ти Міністерству оборони Укра їни в особі його структурног о підрозділу - квартирно-ек сплуатаційного відділу міст а Луганськ самовільно зайнят у земельну ділянку загальною площею 86,8м2 на території війсь кового містечка №19 у м. Жданів ка Донецької області та прив ести зазначену земельну діля нку у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я літнього амйданчика - задов ольнити.

Зобов' язати Суб' єкта підприємницької діяльнос ті - фізичної особи ОСОБА_ 2 (86391, АДРЕСА_2, ІНН НОМЕР_ 1) звільнити самовільно зай няту земельну ділянку, загал ьною площею 86,8м2 на території в ійськового містечка №19 у м. Жд анівка Донецької області та привести зазначену земельну ділянку у придатний для вико ристання стан, включаючи зне сення літнього майданчика.

Стягнути з Суб' єкта п ідприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_2 (86391, АДРЕСА_2, ІНН НОМЕР_1) на користь державного бюджету України державне мито в роз мірі 85,00 грн. та витрати з інфор маційно-технічного забезпеч ення розгляду справ у судах в розмірі 236,00грн.

Видати накази після набран ня рішенням чинності.

Рішення господарського су ду може бути оскаржене до Дон ецького апеляційного господ арського суду протягом десят и днів з дня прийняття рішенн я.

Рішення господарськ ого суду набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги, я кщо апеляційну скаргу не бул о подано. У разі подання апеля ційної скарги рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після розгляду сп рави апеляційним господарсь ким судом.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.10.2010
Оприлюднено03.11.2010
Номер документу11967735
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов' язання відпові дача повернути Міністерству оборони України в особі його структурного підрозділу - квартирно-експлуатаційного відділу міста Луганськ само вільно зайняту земельну діля нку загальною площею 86,8м2 на те риторії військового містечк а №19 у м. Жданівка Донецької об ласті та привести зазначену земельну ділянку у придатний для використання стан, включ аючи знесення літньої площад ки-кафе В присутності представни ків сторін: Прокурор: Зінченко С.В. - по свідчення №112 від позивача 1: не з' явився від позивача 2: не з' явився від відповідача: не з' явив ся

Судовий реєстр по справі —31/158пн

Рішення від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 16.04.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 24.02.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні