Ухвала
від 12.06.2024 по справі 925/674/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

12 червня 2024 року м. Черкаси справа № 925/674/21(925/734/24)

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., розглянувши матеріали за позовом

Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

до Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп»

про визнання дій протиправними, скасування рішення про державну реєстрацію припинення іншого речового права та визнання права постійного користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовом до Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп» (вул. Смілянська, 2, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 00476814) з такими позовними вимогами:

1) визнати дії боржника Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп», які полягали в прийнятті його Наглядовою радою рішення, оформленого протоколом № 2 від 01.03.2019 про звернення до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Баршацького Ігоря Вікторовича щодо проведення державної реєстрації припинення права постійного користування земельною ділянкою з кадастровим номером 7124989000:01:001:0548 та в подальшому зверненні до приватного нотаріуса за вчиненням цих дій неправомірними;

2) скасувати рішення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Баршацького Ігоря Вікторовича індексний номер 45901383 від 12 березня 2019 року про державну реєстрацію припинення права постійного користування земельною ділянкою водного фонду з кадастровим номером 7124989000:01:001:0548 площею 147,9738 га для рибогосподарських потреб на території Червонослобідської сільської ради Черкаської області за Приватним акціонерним товариством «Черкасирибгосп»;

3) визнати за Приватним акціонерним товариством «Черкасирибгосп» право постійного користування земельною ділянкою водного фонду з кадастровим номером 7124989000:01:001:0548 площею 147,9738 га для рибогосподарських потреб на території Червонослобідської сільської ради Черкаської області.

У провадженні Господарського суду Черкаської області перебуває справа № 925/674/21 про банкрутство Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп», у процедурі розпорядження майном.

Абзацом першим частини другої статті 7 Кодекс України з процедур банкрутства встановлено, що господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Абзаци третій, четвертий, п`ятий частини другої статті 7 Кодекс України з процедур банкрутства містять такі норми:

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Позивач у позовній заяві зазначає, що справи має розглядатися за правилами загального позовного провадження.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що справа за позовом Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп» про визнання дій протиправними, скасування рішення про державну реєстрацію припинення іншого речового права та визнання права постійного користування земельною ділянкою підлягає розгляду Господарським судом Черкаської області в межах справи № 925/674/21 про банкрутство Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп» в порядку загального позовного провадження.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтею 162 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України), підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, передбачені статтями 174-175 ГПК України, відсутні.

Оскільки право власності на земельну ділянку зареєстроване за Черкаською обласною військової адміністрацію та рішення суду в разі задоволення позову може вплинути на права та обов`язки адміністрації, зокрема, на можливості розпоряджатись нею, у позовній заяві міститься клопотання про залучення адміністрації до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до частин 1, 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу, зокрема, подавати докази; брати участь у судових засіданнях; брати участь у дослідженні доказів.

Враховуючи наведені в позові обставини та предмет спору, суд доходить висновку, що необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Черкаську обласну військову адміністрацію.

З матеріалів справи судом також встановлено, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Червонослобідської сільської ради, на території якої знаходиться земельна ділянка.

Верховний Суд неодноразово наголошував на тому, що рішення є таким, що прийнято про права, інтереси та (або) обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо у мотивувальній частині цього рішення містяться висновки суду про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи, або у резолютивній частині рішення суд зазначив про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи. У такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов`язків. Будь-який інший правовий зв`язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги. Наведене відповідає правовій позиції, викладеній у постановах Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 21.02.2019 у справі № 908/1141/15-г, від 17.10.2022 у справі № 904/6084/21.

Саме на суд покладено обов`язок визначити суб`єктний склад учасників спору залежно від характеру правовідносин і норм матеріального права, які підлягають застосуванню. Суд не має права вирішувати питання про права та обов`язки осіб, не залучених до участі у справі. Вказаний правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 12.09.2022 у справі № 910/1744/21.

На підставі зазначеного, суд вважає за необхідне також залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача Червонослобідську сільську раду.

Керуючись статтями 50, 121, 176, 234 ГПК України, ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву для розгляду в межах справи про банкрутство Приватного акціонерного товариства «Черкасирибгосп».

Відкрити провадження у справі і розглядати її за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 09 год. 30 хв. 23 липня 2024 року.

Засідання суду відбудеться в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, зал судових засідань 219, тел. канцелярії суду (0472) 31-21-49.

Залучити до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача

1) Черкаську обласну військову адміністрацію (бульв. Шевченка, 185, м. Черкаси, Черкаська область, Черкаський район, 18001, ідентифікаційний код 00022668).

2) Червонослобідську сільську раду (вул. Соборна, 2/1, село Червона Слобода, Черкаський район, Черкаська область, ідентифікаційний код 26323717).

Зобов`язати позивача направити третім особам копії позовної заяви та доданих до неї документів, суду надати докази надсилання.

Повідомити позивача, відповідача та третіх осіб про дату, час і місце призначеного судового засідання.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов у відповідності з вимогами статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання ухвали; надати відомості про наявність на земельній ділянці нерухомого майна, яке перебуває у його власності.

Встановити позивачу строк на подання до суду відповіді на відзив у відповідності з вимогами ст. 166 ГПК України протягом п`яти днів з дня його отримання.

Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь позивача на відзив у відповідності з вимогами ст. 167 ГПК України протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Встановити третім особам строк для подання пояснень щодо позову у відповідності з вимогами статей 168, 179 Господарського процесуального кодексу України протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання ухвали.

Роз`яснити учасникам справи про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у підготовче засідання і, що у разі їх неявки наступають наслідки передбачені статтями 183, 202 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, - сourt.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119678222
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: інші вимоги до боржника

Судовий реєстр по справі —925/674/21

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні