Рішення
від 23.05.2024 по справі 754/16241/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/1088/24

Справа №754/16241/23

РІШЕННЯ

Іменем України

23 травня 2024 року Деснянський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді Буша Н.Д.,

секретаря судових засідань Шклярської К.Ю.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Солом`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання батьківства та включення запису про батька до актового запису про народження дитини, -

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року позивач звернувся до суду із вказаним позовом, у якому просив визнати ОСОБА_1 батьком ОСОБА_2 та внести зміни до актового запису про його народження.

В обґрунтування позову зазначено, що у ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_2 , матір`ю відповідача є ОСОБА_3 . Позивач проживав з ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу впродовж багатьох років. При реєстрації народження відповідача, запис про батька було зроблено зі слів ОСОБА_3 , відповідно до ст. 55 КпШС України, який діяв на той час. У свідоцтві про народження відповідача зазначено прізвище матері, ім`я ОСОБА_4 , яке позивач та ОСОБА_3 обирали разом, а по батькові вказано ім`я позивача. Позивач з моменту народження відповідача, визнавав його своїм сином, турбувався про нього, надавав кошти на його утримання. Сторони ніколи не втрачали родинний зв`язок, разом їздили на відпочинок, дозвілля, підтримують родинні відносини. Впродовж всього життя, до моменту смерті ОСОБА_3 , позивач та ОСОБА_3 вважали себе сім`єю, чоловіком та дружиною. У період з 11.08.2015 р. по 08.12.2017 року позивач та ОСОБА_3 перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано із-за особистих обставин. Окрім того, позивач та відповідач у 2022 році звернулись до Медико-генетичного центру МАМА з метою отримання висновку генотипоскопічного дослідження. У результаті проведеного дослідження було отримано висновок: біологічне батьківство ОСОБА_5 відносно ОСОБА_6 , в рамках проведеного дослідження не виключається. Ймовірність того, що отриманий результат не є наслідком випадкового збігу індивідуалізуючи ознаки неродинних осіб складає 99,99999997%. Позивач та відповідач усвідомлюють та визнають, що вони є рідними людьми та хочуть щоб цей факт було підтверджено юридично, а тому позивач змушений був звертатись до суду з вказаним позовом.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 15.11.2023 року відкрито провадженя у справі за правилами загального позовного провадження.

26.12.2023 року на адресу суду від відповідача ОСОБА_2 надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просив позов задовольнити повністю.

02.01.2024 року від третьої особи - Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) надійшло клопотання про залучення в якості третьої особи - Солом`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Ухвалою суду від 20.02.2024 року клопотання було задоволено.

Ухвалою суду від 08.04.2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити у повному обсязі.

Відповідач подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представники третіх осіб у судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, в матеріалах справи наявні заяви про розгляд справи у відсутності їх представників.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали однією сім`єю як жінка і чоловік, вели спільне сумісне господарство, підтримували подружні відносини.

11.08.2015 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 було зареєстровано відділом державної реєстрації актів цивільного стану Деснянського районного управління юстиції у м. Києві, актовий запис №1192 та 08.12.2017 року вказаний шлюб було розірвано, що підтверджується відповідними свідоцтвами.

В період спільного проживання подружжя ІНФОРМАЦІЯ_2 народився син - ОСОБА_2 , про що 27.04.1995 року відділом реєстрації актів громадянського стану Залізничного району м. Києва зроблено відповідний актовий запис №373. В графі батько зазначений - ОСОБА_7 , в графі мати зазначено - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження.

На підставі вимог Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів, при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до ІНФОРМАЦІЯ_3 , необхідно застосовувати відповідні норми КпШС УРСР.

Згідно із ч. 1 ст. 53 КпШС України, чинного на час народження ОСОБА_2 , походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подачі спільної заяви батьком і матір`ю дитини в державні органи реєстрації актів громадянського стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 КпШС України якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, запис про матір дитини провадиться за заявою матері, а запис про батька дитини за спільною заявою батька і матері дитини, або батько записується згідно з рішенням суду.

За змістом ч. 2 ст. 55 КпШС України при народженні дитини у матері, яка не перебуває в шлюбі, якщо немає спільної заяви батьків і рішення суду про встановлення батьківства, запис про батька дитини в книзі записів народжень провадиться за прізвищем матері, ім`я, по батькові та національність батька дитини записуються за її вказівкою.

Верховний Суд України у постанові від 25 лютого 2015 року у справі №6-20цс15 висловив правову позицію та вказав на те, що за загальним правилом дії законів та інших нормативно-правових актів у часі (частина 1 статті 58 Конституції України) норми СК України застосовуються до сімейних відносин, які виникли після набрання ним чинності, тобто не раніше 1 січня 2004 року.

При розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 1 січня 2004 року, необхідно застосовувати відповідні норми КпШС України, беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема, спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матірю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 53 КпШС України у разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття.

Згідно із ч. 3 ст. 53 КпШС України при встановленні батьківства суд бере до уваги докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що Київським міським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) зроблено відповідний актовий запис №11260.

Відповідно до висновку генотипоскопічного дослідження №36205 від 19.10.2022 року Медико-генетичного центру МАМА, на вирішення якого було поставлено питання - чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , отримано висновки, згідно до яких:

- біологічне батьківство учасника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , відносно учасника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , в рамках проведеного дослідження, не виключається;

- ймовірність того, що отриманий результат не є наслідком випадкового збігу індивідуалізуючих ознак неродинних осіб, складає 99, 99999997%.

За змістом ст. 134 СК України у разі визнання батьківства орган державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом МЮ України від 12.01.2011 №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Дослідивши всі матеріали справи, надавши належну оцінку наданим доказам, а також виходячи із принципів справедливості, добросовісності і розумності суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору залишити за рахунок держави.

Керуючись ст. 53 КпШС УРСР, Постановою Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів, ст.ст. 10, 11, 60,61, 209, 212, 214-215 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Солом`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання батьківства та включення запису про батька до актового запису про народження дитини - задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьком ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який народився у місті Києві (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , видане відділом реєстрації актів громадянського стану Залізничного району м. Києва, актовий запис №373 від 27.04.1995 року).

Зобов`язати Солом`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який народився у місті Києві (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , видане відділом реєстрації актів громадянського стану Залізничного району м. Києва, актовий запис №373 від 27.04.1995 року), зазначивши батьком дитини громадянина України ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , відомості про матір залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження, залишивши ОСОБА_2 прізвище " ОСОБА_2 ".

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана Київському апеляційному суду через Деснянський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення суду складено 23.05.2024 року.

Суддя Н.Д.Буша

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено18.06.2024
Номер документу119712985
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —754/16241/23

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Буша Н. Д.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Буша Н. Д.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Буша Н. Д.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Буша Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні