Ухвала
від 18.06.2024 по справі 668/5843/15-ц
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер справи: 668/5843/15-ц

Номер провадження: 22-ц/819/7/24

У Х В А Л А

18червня 2024року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої Воронцової Л.П.,

суддів: Кутурланової О.В.,

Орловської Н.В.,

секретар: Доброва К.О.,

розглянувши клопотання адвоката УстюжиноїТетяни Юріївни,яка дієвід імені ОСОБА_1 ,про залученняправонаступника усправіза апеляційними скаргами адвоката Устюжиної Тетяни Юріївни, яка діє від імені ОСОБА_2 , правонаступником якої є Херсонська міськавійськова адміністраціяХерсонського районуХерсонської області, Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 11 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім Укрспецреалізація", ОСОБА_4 , Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Суворовський районний відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та скасування свідоцтва про придбання нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2022 року Херсонський міський суд Херсонської області ухвалив у зазначеній справі рішення, на яке адвокат Устюжина Тетяна Юріївна, яка діє від імені ОСОБА_2 , правонаступником якої є Херсонська міськавійськова адміністраціяХерсонського районуХерсонської області, Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України", подали до Херсонського апеляційного суду апеляційні скарги.

Адвокат Устюжина Тетяна Юріївна, яка діє від імені ОСОБА_1 , подала до суду клопотання про залучення ОСОБА_1 як правонаступника відповідача ОСОБА_2 , обґрунтовуючи його тим, що спадкоємцем померлої ОСОБА_2 є її син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим повторно 21 вересня 2023 року Малиновським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). Так, 08 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Нікодон О.О. із заявою щодо заведення спадкової справи та видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , однак, приватним нотаріусом відмовлено у заведенні спадкової справи, оскільки ОСОБА_1 було пропущено шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини. 29 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Херсонського міського суду Херсонської області із позовною заявою про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини і в провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебуває цивільна справа № 766/7314/23 за заявою ОСОБА_1 до Херсонської міської ради про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. За таких підстав, просить суд апеляційної інстанції вилучити Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області та залучити ОСОБА_1 як правонаступника відповідача ОСОБА_2 .

В судовому засіданні апеляційної інстанції адвокат Устюжина Т.Ю., яка діє від імені ОСОБА_1 підтримала зазначене клопотання, повідомивши, що Херсонським міським судом ухвалено рішення, яким визначено ОСОБА_1 додатковий строк на подання заяви про прийняття спадщини.

Заслухавши думку учасників справи, що з`явилися в судове засідання, та надаючи правову оцінку вказаному клопотанню, суд дійшов такого висновку.

Встановлено, що ухвалою Херсонського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року зупинено апеляційне провадження у даній справі до залучення до участі у справі правонаступників ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На запит Херсонського апеляційного суду надійшла відповідь Першої Херсонської державної нотаріальної контори, а також інформаційна довідка зі Спадкового реєстру № 75954704 від 23 лютого 2024 року, відповідно до яких спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 01 травня 2024 року поновлено провадження у даній справі та залучено до участі у справі в якості правонаступника відповідача ОСОБА_2 - Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області.

Рішенням Херсонського міського суду Херсонської обдасті від 27 травня 2024 року визначено ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1ст. 55 ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. При процесуальному правонаступництві всі процесуальні дії, виконані попередником, є обов`язковими для правонаступника.

Відповідно до ст. ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до положень частини 1 статті 1268 ЦК України- частини 1 статті 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно інформації, наданої Першою Херсонською державною нотаріальною конторою відповідно до даних зі Спадкового реєстру спадкова справа після смерті ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 не заводилася, рішення суду про визначення ОСОБА_1 додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини не набрало чинності, не реалізовано ним: не подано заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, спадкова справа за заявою останнього не заведена.

За вказаних обставин, заявником не надано доказів прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 , тому відсутні підстави для задоволення клопотання та заміни відповідача у справі ХМВА на ОСОБА_1 .

Керуючисьст. 55 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання адвоката Устюжиної Тетяни Юріївни, яка діє від імені ОСОБА_1 , про залучення правонаступника у справі за апеляційними скаргами адвоката Устюжиної Тетяни Юріївни, яка діє від імені ОСОБА_2 , правонаступником якої є Херсонська міська військова адміністрація Херсонського району Херсонської області, Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 11 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім Укрспецреалізація", ОСОБА_4 , Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Суворовський районний відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та скасування свідоцтва про придбання нерухомого майна, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуюча Л.П. Воронцова

Судді: О.В. Кутурланова

Н.В. Орловська

СудХерсонський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119825507
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —668/5843/15-ц

Постанова від 18.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Постанова від 18.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні