Ухвала
від 21.06.2024 по справі 910/5907/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

21.06.2024Справа № 910/5907/24

Суддя Господарського суду міста Києва Блажівська О.Є., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» від 18 червня 2024 року про скасування судового наказу, виданого за відповідною заявою Приватного акціонерного товариства «МЕНА ПАК» від 09 травня 2024 року,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2024 року Приватне акціонерне товариство «МЕНА ПАК» звернулося до Господарського суду міста Києва із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» заборгованості за договором поставки №53 від 22.06.2023, у розмірі 253 500,20 грн.

17 травня 2024 року Господарським судом міста Києва було видано судовий наказ №910/5907/24 про стягнення з Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» на користь Приватного акціонерного товариства «МЕНА ПАК» вказаної заборгованості за договором поставки, а також 302,80 грн. судового збору.

03 червня 2024 року через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» надійшла заява про ознайомлення з матеріалами справи.

03 червня 2024 року через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» надійшла заява про отримання копії судового наказу.

06 червня 2024 року через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» надійшла заява від 03.06.2024 про скасування даного судового наказу.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.06.2024 заяву Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» від 03 червня 2024 року про скасування судового наказу в справі № 910/5907/24 повернуто заявнику з підстав недотримання приписів п.п. 2, 3 частини 3 статті 157 ГПК України та п. 2 ч. 5 ст. 157 ГПК України.

10 червня 2024 вказаний судовий наказ набрав законної сили.

13 червня 2024 судовий наказ №910/5907/24 про стягнення з Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» на користь Приватного акціонерного товариства «МЕНА ПАК» 253 500,20 грн., а також 302,80 грн. судового збору, який набрав законної сили 10.06.2024 видано представнику стягувача, відмітка про що міститься в матеріалах справи.

19 червня 2024 року через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» надійшла заява про скасування судового наказу від 18.06.2024, до якої також додано клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на подання заяви про скасування судового наказу.

Розглянувши заяву боржника про скасування судового наказу від 18.06.2024 та додані до неї документи, суд зазначає таке.

Частинами 1 - 5 статті 157 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі. Заява про скасування судового наказу має містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника боржника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження; 4) наказ, що оспорюється; 5) зазначення про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача. Заява підписується боржником або його представником. До заяви про скасування судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником; 3) клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

Відповідно до частин 2, 3 статті 158 Господарського процесуального кодексу України заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви. У разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Частина 1 статті 159 Господарського процесуального кодексу України визначає, що у разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили.

Згідно з частинами 1, 4 статті 156 Господарського процесуального кодексу України (в редакції, чинній на момент видачі судового наказу в цій справі), після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.

Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно до статті 242 цього Кодексу.

За приписами частини шостої статті 242 Господарського процесуального кодексу України (в редакції, чинній на момент видачі судового наказу в цій справі) днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання вимог статті 156 Господарського процесуального кодексу України, копію судового наказу від 17.05.2024 було направлено 17.05.2024 до електронного кабінету боржника.

Згідно повідомлення про доставлення процесуального документа до електронного кабінету особи, Товариство з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» отримало копію судового наказу №910/5907/24 про стягнення з Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» на користь Приватного акціонерного товариства «МЕНА ПАК» 253 500, 20 грн., а також 302,80 грн. судового збору 17.05.2024 о 21:14 год.

За приписами частини першої статті 157 Господарського процесуального кодексу України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Статтею 113 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Відповідно до частини 1 статті 116 Господарського процесуального кодексу України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

В силу наведених вище положень, останнім днем на подання заяви про скасування судового наказу від 17.05.2024 у цій справі було 03.06.2024, тоді як із заявою про скасування судового наказу боржник повторно звернувся 19.06.2024, що свідчить про порушення встановленого законом строку.

Згідно з п. 3 ч. 5 ст. 157 Господарського процесуального кодексу України до заяви про скасування судового наказу додається клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

За приписами ч. 1 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Разом із заявою про скасування судового наказу боржником подано клопотання про поновлення пропущеного строку на подання вказаної заяви.

Клопотання боржника обґрунтоване тим, що вперше з відповідною заявою про скасування судового наказу відповідач звернувся в межах встановленого строку 03.06.2024, дана заява отримана судом 06.06.2024, але цю заяву було повернуто судом 10.06.2024. Боржник зазначає, що 14.06.2024 року Товариством з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» було отримано ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.06.2024, що підтверджується копією конверту з зазначенням трек-номеру відправлення та роздруківкою з веб-сайту «Укрпошти» про вручення поштового відправлення. Тому Товариством з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» усунені недоліки, які були підставою для повернення попередньої заяви про скасування судового наказу та подано нову заяву 19.06.2024.

Проте суд зазначає, що оскільки матеріали справи містять докази вручення боржнику 17.05.2024 копії судового наказу від 17.05.2024, а тому у боржника було достатньо часу для підготування та подання до Господарського суду міста Києва заяви про скасування судового наказу.

Відповідно до пункту 6 частини 2 статті 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Зазначеними нормами чітко встановлено процесуальну поведінку, відповідно до якої учасники справи зобов`язані діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у них прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без суттєвих затримок та зайвих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом, зокрема щодо дотримання строків на подання заяви боржника про скасування судового наказу. Для цього особа, зацікавлена у поданні такої заяви, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії, використовувати у повному обсязі наявні засоби та можливості, у передбачені законодавством строки.

Водночас інститут строків в господарському процесі сприяє досягненню юридичної визначеності, а також стимулює учасників господарського процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Отже, встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дотримання процесуальної дисципліни учасників судочинства та своєчасного виконання ними передбачених ГПК України певних процесуальних дій (подібний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 05.07.2023 у справі № 910/186/21 та постанові Верховного Суду від 04.04.2024 у справі №916/3924/23).

Інститут строків в господарському процесі сприяє досягненню юридичної визначеності, а також стимулює учасників господарського процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними. Отже, встановлення процесуальних строків законом передбачено з метою дисциплінування учасників судочинства та своєчасного виконання ними передбачених ГПК певних процесуальних дій (подібний висновок наведено в постанові Верховного Суду від 05.07.2023 у справі № 910/186/21 та постанові Верховного Суду від 04.04.2024 у справі №916/3924/23).

Отже, суд зазначає, що боржником не доведено поважності причин пропуску процесуального строку на подання заяви про скасування судового наказу.

З огляду на наведене вище, суд дійшов висновку про необхідність відмови в задоволенні заяви боржника про поновлення строку на подання заяви про скасування судового наказу.

Відповідно до частини 2 статті 158 Господарського процесуального кодексу України заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

З огляду на викладене вище, оскільки заяву про скасування судового наказу подано боржником після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи відсутність правових підстав для поновлення строку на подання цієї заяви, суд дійшов висновку про необхідність повернення заяви Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» про скасування судового наказу від 17.05.2024 у справі № 910/5907/24 боржнику.

Керуючись статтями 119, 157, 158, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» про поновлення пропущеного строку на подання заяви про скасування судового наказу відмовити.

2. Заяву Товариства з обмеженою відповід альністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ» про скасування судового наказу від 17.05.2024 у справі № 910/5907/24 повернути боржнику.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені статтями 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України.

СуддяОксана БЛАЖІВСЬКА

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119895571
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —910/5907/24

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 16.08.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 21.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Судовий наказ від 17.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні