Ухвала
від 14.06.2024 по справі 916/406/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про затвердження звіту ліквідатора та

закриття провадження у справі

"14" червня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/406/20Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Скогутовському І.П.

За заявою боржника: Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271)

про банкрутство,

За участю:

ліквідатор Банкрута: арбітражна керуюча Коваленко І.А.;

від ТОВ "Компанія Квантум": Гриценко С.М.;

від Одеської міської ради: Асташенкова О.І.;

від Південного міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції: Домбровська В.В., Лазарев Д.А.

СУТЬ СПОРУ:

Дочірнє підприємство Житлосервіс дочірнього підприємства державної акціонерної компанії Хліб України Одеський комбінат хлібопродуктів звернулось до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, посилаючись на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Процесуальні дії суду.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 03.03.2020 (суддя Лепеха Г.А.) відкрито провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства «Житлосервіс» дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «Хліб України» «Одеський комбінат хлібопродуктів», введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражну керуючу Драгун Ірину Іванівну.

Ухвалою попереднього засідання від 28.04.2020р. (суддя Лепеха Г.А.) визначено розмір та перелік визнаних господарським судом вимог конкурсних кредиторів для внесення розпорядником майна боржника до реєстру вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Одеської області від 19.05.2020р. (суддя Лепеха Г.А.) Дочірнє підприємство «Житлосервіс» дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «Хліб України» «Одеський комбінат хлібопродуктів» визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців; ліквідатором банкрута призначено арбітражну керуючу Драгун Ірину Іванівну.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.07.2021р. (суддя Лепеха Г.А.) провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" закрито, у зв`язку із затвердженням звіту ліквідатора.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2021р. ухвалу Господарського суду Одеської області від 08.07.2021р. скасовано; справу направлено до Господарського суду Одеської області для продовження розгляду на стадію ліквідаційної процедури.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.10.2021р. для подальшого розгляду справи №916/406/20 про банкрутство Дочірнього підприємства „Житлосервіс дочірнього підприємства державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів визначено суддю Антощук С.І.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 29.10.2021р. справу №916/406/20 прийнято до свого провадження суддею Райчевою С.І. (Антощук С.І.)

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.12.2021р. арбітражну керуючу Драгун Ірину Іванівну відсторонено від виконання повноважень ліквідатора у справі №916/406/20 про банкрутство Дочірнього підприємства „Житлосервіс дочірнього підприємства державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.12.2021р. ліквідатором Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" призначено арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.02.2023р. арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича відсторонено від виконання повноважень ліквідатора у справі №916/406/20, ліквідатором Банкрута призначено арбітражну керуючу Коваленко Ірину Анатоліївну.

31.01.2024р. арбітражна керуюча Коваленко Ірина Анатоліївна звернулась до господарського суду із клопотанням про залучення до матеріалів справи доказів проведення зборів кредиторів Банкрута (т. 14 а.с. 191-201) та клопотанням про затвердження ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (т. 14 а.с. 202 т. 15 а.с. 223).

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.02.2024р. клопотання ліквідатора Банкрута про затвердження ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" призначено до розгляду у засіданні суду на 03.04.2024р. Учасникам справи встановлено строк для надання до суду відзивів/письмових пояснень на ліквідаційний звіт.

27.02.2024р. до господарського суду надійшов відзив Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОКС» на звіт ліквідатора про проведення ліквідаційної процедури (т. 16 а.с. 10-17).

03.04.2024р. у судовому засіданні, господарським судом постановлено ухвалу у протокольній формі про перерву у розгляді справи №916/406/20 та звіту ліквідатора Банкрута до 29.05.2024р.

24.05.2024р. до суду від Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) надійшли письмові пояснення (заперечення) на ліквідаційний звіт Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (т. 16 а.с. 65-77).

28.05.2024р. ліквідатор Банкрута арбітражна керуюча Коваленко Ірина Анатоліївна звернулась до господарського суду із клопотанням про відкладення розгляду ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів", у зв`язку необхідністю надання відповіді на пояснення Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) та необхідністю додаткового часу на завершення процесу передачі гуртожитку за адресою м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, 22, який перебував на балансі Банкрута до комунальної власності територіальної громади м.Одеси (т. 16 а.с. 91).

29.05.2024 р. у судовому засіданні, господарським судом постановлено ухвалу у протокольній формі про перерву у розгляді справи №916/406/20 та звіту ліквідатора Банкрута до "12" червня 2024 р.

10.06.2024р. арбітражна керуюча Коваленко Ірина Анатоліївна до господарського суду подала звіт про проведення ліквідаційної процедури, у якому просила суд затвердити ліквідаційній звіт та ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (т. 16 а.с. 106 179). Також, ліквідатором надано до суду клопотання про залучення до матеріалів справи доказів організації та проведення засідання комітету кредиторів Банкрута (т. 16 а.с. 193-204).

10.06.2024р. до суду надійшли додаткові пояснення Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) на звіт ліквідатора (т. 16 а.с. 181-192).

11.06.2024р. до господарського суду від арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни надійшли заперечення на письмові пояснення Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса)(т. 16 а.с. 205-210).

12.06.2024р. у судовому засіданні, господарським судом постановлено ухвалу у протокольній формі про перерву у розгляді справи до "14" червня 2024 р.

Розглянувши матеріали справи №916/406/20, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів", суд встановив:

Частиною 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Згідно ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна або майно не виявлено чи відсутнє, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Відповідно до ч. 3 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Ліквідатор Банкрута арбітражна керуюча Коваленко І.А. у звіті про хід ліквідаційної процедури зазначила про наступне.

З метою виявлення майна Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" ліквідатором банкрута арбітражною керуючою Коваленко І.А. було направлено запити про надання інформації/відомостей до установ та організацій, які ведуть реєстри майнових прав та отримано наступні відповіді:

- відповідно до листа ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області за Боржником не зареєстровані трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми в Одеській області;

- АТ Українська залізниця повідомлено, що в Автоматизованому банку даних парку вантажних вагонів відсутня інформація про вагони та відсутні відомості про зареєстровані локомотиви за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС";

- Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради повідомило, що у реєстрі будівельної діяльності відсутня інформація щодо видачі документів дозвільного/декларативного характеру на об`єкт будівництва де замовником будівництва виступає Дочірнє підприємство "ЖИТЛОСЕРВІС". Також повідомлено про те, що до Управління не надходили документи дозвільного/декларативного характеру на виконання будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, де замовником будівництва є Дочірнє підприємство "ЖИТЛОСЕРВІС";

- ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» повідомило, що Дочірнє підприємство "ЖИТЛОСЕРВІС" в інформаційній системі «Єдиний державний реєстр тварин» як власник тварин не зареєстроване, інформація про наявність тварин у Дочірнього підприємства "ЖИТЛОСЕРВІС" відсутня;

- Управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса), повідомило, що згідно з відомостями Автоматизованої системи виконавчого провадження виконавчі документи, за якими стороною є Дочірнє підприємство "ЖИТЛОСЕРВІС" на примусове виконання до відділів державної виконавчої служби Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) не надходили та на примусовому виконанню не перебувають.

- Головним управляння ДПС в Одеській області повідомлено ліквідатору Банкрута інформацію щодо розміру переплат по податкам та зборам, що обліковуються в інтегрованих картках Дочірнього підприємства "ЖИТЛОСЕРВІС";

- відповіддю Одеської митниці повідомлено, що фактів митного оформлення Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" за останні три роки не виявлено;

- Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці надало інформаційну довідку, з якої вбачається відсутність зареєстрованих за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" великовантажних та інших транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування;

- листом ГУ Держгеокадастру України повідомлено ліквідатору про те, що за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" не зареєстровані державні акти на право власності, постійного користування та оренди земельних ділянок;

- згідно відповіді ГСЦ МВС в Одеській області транспортні засоби Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" не реєструвались та не знімались з обліку;

- згідно даних з Державного реєстру Державної авіаційної служби України за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" повітряні судна не зареєстровані;

- відповідно до листа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку вбачається про відсутність в Державному реєстрі випусків цінних паперів інформації щодо реєстрації випусків цінних паперів Дочірнього підприємства "ЖИТЛОСЕРВІС";

- згідно щоквартальних адміністративних даних, наданих депозитарними установами Дочірнє підприємство "ЖИТЛОСЕРВІС" серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств, відсутнє;

- з листа Держводагенства вбачається, що сектором Держводагенства в Одеській області дозвіл на спеціальне водокористування Дочірньому підприємству "ЖИТЛОСЕРВІС" не видавався.

Також, з метою встановлення інформації стосовно майна Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" ліквідатором Банкрута було отримано витяги з державних реєстрів.

З відомостей наявних у Базі даних «Спеціальної інформаційної системи Укрпатенту» (С1С) щодо «Винаходів (корисних моделей) в Україні», «Зареєстрованих в Україні знакі для товарів і послуг», «Промислових зразків, зареєстрованих в Україні» встановлено, що за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" не зареєстровано жодних авторських прав на винаходи, знаки для товарів і послуг та промислові зразки.

У Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань наявні відомості щодо підприємств, засновником яких є Дочірнє підприємство «ЖИТЛОСЕРВІС», а саме 50 % в уставному капіталі ТОВ «ГРАНД ЮГ».

Згідно даних з Автоматизованої системи виконавчого провадження Міністерства юстиції України записи щодо виконавчих проваджень, за якими стягувачем є ДП «ЖИТЛОСЕРВІС», відсутні.

Також, арбітражною керуючою Коваленко І.А. повідомлено про те, що під час виконання повноважень ліквідатора Банкрута нею були вжиті заходи щодо скасування арештів та обтяжень майна Дочірнього підприємства "ЖИТЛОСЕРВІС".

Зі звіту ліквідатора Банкрута вбачається, що до ліквідаційної маси Дочірнього підприємства "Житлосервіс" Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" підлягало включенню наступне майно:

-50% у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ЮГ»;

-дебіторська заборгованість споживачів мешканців житлових будинків, які розташовані за адресами: м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 34. вул. В. Інбер, 17 (пров. Купальний, 17), вул. Єлізаветинська. 17 (вул. Щєпкіна. 17), вул. Онезька, буд. 26, вул. Платанова, буд. 36а у загальному розмірі 868 288, 55 грн. (заборгованість за отримані послуги з водопостачання та водовідведення, обслуговування та заміни комерційного вузлу обліку за період по 01.03.2023року);

-дебіторська заборгованість, що складається з переплат до держаного та місцевого бюджетів;

-дебіторська заборгованість за ухвалою Господарського суду Одеської області від 02.02.2021р. у справі №916/406/20, якою стягнуто солідарно з громадянина Дайчмана Романа та громадянина ОСОБА_1 заборгованість у розмірі 146 674,35 грн.;

-грошові кошти, стягнуті з засновника боржника Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів на користь дочірнього підприємства „Житлосервіс дочірнього підприємства державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів у розмірі 1 555 955, 84 грн.

30.01.2024р. відбулось засідання комітету кредиторів Банкрута, з протоколу якого вбачається, що кредиторами, зокрема, прийнято рішення про погодження прийняття ліквідатором рішення про виключення зі складу ліквідаційної маси Банкрута наступного майна:

1) право вимоги на дебіторську заборгованість споживачів мешканців житлових будинків, які розташовані за адресами: м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 34, вул. В. Інбер, 17 (пров. Купальний, 17), вул. Єлізаветинська, 17 (вул. Щєпкіна, 17), вул. Онезька, буд. 26, вул. Платанова, буд. 36а у загальному розмірі 868 288, 55 грн., що складається з заборгованості за отримані послуги з водопостачання та водовідведення, обслуговування та заміну комерційного вузлу обліку за період по 01.03.2023 року;

2) право вимоги на дебіторську заборгованість, що складається з переплат до держаного та місцевого бюджетів по: податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності (району або міста республіканського або обласного значення) у сумі 122,05 грн.; земельному податку з юридичних осіб на суму 499,76 грн; податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у сумі 8 633, 24 грн.; єдиному внеску, нарахованому роботодавцями на суми: заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги по тимчасовій непрацездатності, у сумі 3 430,12 грн.;

3) право вимоги на дебіторську заборгованість за ухвалою Господарського суду Одеської області №916/406/20 від 02.02.2021 р., якою стягнуто солідарно з Дайчмана Р. та ОСОБА_1 заборгованість у розмірі 146 674, 35 грн.

Зазначене рішення прийнято більшістю голосів кредиторів. Проти схвалення рішення голосував кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНФОКС».

У відзиві на звіт ліквідатора, що надійшов до господарського суду 27.02.2024р., Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНФОКС» зазначило, що проголосувало проти схвалення вказаного вище рішення, оскільки вважає, що відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства комітет кредиторів не наділений повноваженнями стосовно надання згоди на виключення активів з ліквідної маси Боржника (т. 16 а.с. 10-17).

Натомість, Кредитор вважає, що ліквідатор Банкрута не вжила всіх можливих заходів для повернення у ліквідаційну масу грошових коштів, переплачених сплачених до держаного та місцевого бюджетів.

Також, Кредитор зазначав про передчасність закриття провадження про банкрутство з огляду на те, що станом на дату проведення засідання зборів кредиторів не завершено процес передачі житлових будинків, які перебувають на балансі Дочірнього підприємства "Житлосервіс" до комунальної власності територіальної громади.

Письмові пояснення Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) на ліквідаційний звіт, що надійшли до господарського суду 24.05.2024р. (т. 16 а.с. 65-77), містять ті ж зауваження до ліквідаційного звіту, що викладені у вищевказаному відзиві Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНФОКС».

Ліквідатор Банкрута у звіті, що надійшов до господарського суду 10.06.2024р., надала додаткові пояснення на зауваження Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОКС» та Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) та повідомила про вжиття нею додаткових заходів у ліквідаційній процедурі.

Зокрема ліквідатором було повідомлено господарському суду і кредиторам та надано підтверджуючі докази стосовно вжитих заходів для повернення грошових коштів, переплачених Боржником до бюджету. Зокрема, Головним управлінням ДПС в Одеській області Боржнику повернуто грошові кошти у розмірі 2 180, 00 грн.

Стосовно підстав виключення зі складу ліквідаційної маси Банкрута дебіторської заборгованості споживачів мешканців житлових будинків, які розташовані за адресами: м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 34, вул. В. Інбер, 17 (пров. Купальний, 17), вул. Єлізаветинська, 17 (вул. Щєпкіна, 17), вул. Онезька, буд. 26, вул. Платанова, буд. 36а у загальному розмірі 868 288, 55 грн., ліквідатором Банкрута зазначено, що така дебіторська заборгованість не може бути стягнута у зв`язку із тим, що у вказаних житлових будинках відсутні лічильники води. Вказані обставини унеможливлюють встановлення розміру заборгованості за спожиті послуги водопостачання та водовідведення, обслуговування та заміну комерційного вузлу обліку за кожним власником квартири у вказаних будинках, а також об`єктивно унеможливлює встановлення відомостей стосовно оплати вказаних послуг власниками таких квартир.

Щодо списання дебіторської заборгованості ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зазначено, що ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.07.2021р. замінено стягувана в наказах Господарського суду Одеської області від 02.02.2021, виданих на виконання ухвали Господарського суду Одеської області від 02.02.2021, а саме: Дочірнє підприємство «Житлосервіс» ДП ДАК «Хліб України «Одеський комбінат хлібопродуктів» на правонаступника ДП ДАК «Хліб України «Одеський комбінат хлібопродуктів».

Ліквідатор Банкрута арбітражна керуюча Коваленко І.А. зверталась до господарського суду із заявою заміну стягувача у вищезазначеному виконавчому документів.

Однак, у зв`язку із відсутністю підстав для поновлення пропущеного процесуального строку, ухвалою Господарського суду Одеської області від 26.02.2024року у задоволенні вказаної вище заяви ліквідатора Банкрута відмовлено.

Крім того, ліквідатор зазначила, що у матеріалах справи відсутні відомості стосовно РНОКПП, дати народження та місця реєстрації ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що унеможливлює виконання наказів Господарського суду Одеської області від 02.02.2021р. у примусовому порядку.

Також, ліквідатором у звіті зазначено, що у зв`язку із ліквідаційною процедурою засновника боржника - Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів неможливе здійснення примусового виконання рішення Господарського суду Одеської області від 24.02.2021р. у справі № 916/406/20. Зазначеним рішенням на засновника боржника покладено субсидіарну відповідальності та стягнуто з Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів на користь Дочірнього підприємства „Житлосервіс Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії „Хліб України „Одеський комбінат хлібопродуктів грошові кошти у розмірі 1 555 955, 84 грн.

У зв`язку із викладеними обставинами, ліквідатором ініційовано проведення засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання щодо надання згоди на продаж майна боржника та погодження умов продажу майна боржника у процедурі ліквідації банкрута права вимоги Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» до Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» на підставі наказу Господарського суду Одеської області № 916/406/20 від 24.02.2021 року на суму 1 555 955, 84 грн.

Вказане право вимоги було продано на першому повторному аукціоні, покупцем повністю сплачено запропоновану вартість майна, що склала 112 028, 82 грн, сторонами складено АКТ про придбання майна на аукціоні від 14 грудня 2023 року.

Корпоративні права Боржника - 50% у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ЮГ» продано на першому повторному аукціоні, про що розміщено відомості за посиланням https://prozorro.sale/auction/UA-PS-202Q-09-22-000034-2, за 754 311, 60 грн.

Таким чином, усе майно Банкрута, включене до ліквідаційної маси, було реалізоване під час проведення ліквідаційної процедури у справі.

За рахунок отриманих було частково погашено вимоги кредиторів; станом на 06.06.2024р. розмір незадоволених вимог кредиторів у справі складає 2 884 994, 58 грн.

Ліквідатором Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» складено ліквідаційний баланс станом на 07.06.2024 р., відповідно до якого у банкрута відсутні будь-які активи (рядок 1300), власний капітал Банкрута на кінець звітного періоду складає (2 936, 37) тис. грн. (рядок 1495) поточні зобов`язання складають 2 936,37 тис.грн. (рядок 1695). Баланс, рядок 1900, на кінець звітного періоду - 0.

Також, ліквідатором Банкрута під час виконання обов`язків було встановлено, що на балансі Дочірнього підприємства "ЖИТЛОСЕРВІС" перебували об`єкти житлового фонду, зокрема, будинки за адресами: вул. Онезька, 26; вул. Щепкіна (Єлисаветинська), 17; вул. Чічеріна (Успенська), 67/69; вул. Котовського, 243; АДРЕСА_1 ; вул. Чорноморського козацтва, 22; вул. Чорноморського козацтва, 24; пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Воровського (Мала Арнаутська), 34; вул. Платанова. 36а; вул. Жуковського, 15.

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ліквідатором Банкрута були встановлені відомості про зареєстроване за Дочірнім підприємством "ЖИТЛОСЕРВІС" право власності на нерухоме майно: триповерхову будівлю гуртожитку, реєстраційний номер майна: 1985564051101, загальною площею: 931, 7 кв.м., що розташована за адресою: Одеська обл, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22.

Відповідно до ч. 7 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства у разі ліквідації підприємства-банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, ліквідатор передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 1, 2, 5 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Основні засади передачі об`єктів права державної власності у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах або у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, а також об`єктів права комунальної власності у державну власність безоплатно або шляхом обміну визначаються Законом України "Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності".

Відповідно до частини 1 статті 2 цього Закону об`єктами передачі згідно з цим Законом є, зокрема, об`єкти житлового фонду (у тому числі гуртожитки як об`єкти нерухомого майна, житлові комплекси та/або їх частини) та інші об`єкти соціальної інфраструктури (навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров`я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек), соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори), які перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, установ, організацій (далі - підприємств) або не увійшли до статутного капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), у тому числі не завершені будівництвом.

Відповідно до положень пункту 3 Положення про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, встановлено що відомчий житловий фонд передається у комунальну власність безоплатно. Разом з відомчим житловим фондом передаються відповідним комунальним підприємствам зовнішні мережі електро-, тепло-, газо-, водопостачання і водовідведення, а також будівлі, призначені для обслуговування цього фонду (бойлерні, котельні, каналізаційні та водопровідні споруди, вбудовані і прибудовані приміщення, обладнання тощо).

У разі ліквідації підприємства-банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, ліквідатор передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законом (частина 7 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства).

На виконання вимог ч. 7 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства гуртожиток, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва. 22, передано у власність територіальної громади м. Одеси. Суду надано рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради № 390 від 23.05.2024р., яким затверджено акт приймання-передачі гуртожитку з державної до комунальної власності.

Об`єкти житлового фонду за адресами вул. Щепкіна (Єлисаветинська), 17; вул. Чічеріна (Успенська), 67/69; вул. Котовського, 243; пров. Соляний, 3; вул. Чорноморського козацтва, 22; 17; вул. Воровського (Мала Арнаутська), 34; вул. вул. Жуковського, 15 вибули з управління Банкрута у зв`язку із створенням співвласниками будинків ОСББ, відповідно до положень Законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», оскільки були передані до таких ОСББ.

Щодо інших об`єктів житлового фонду, які залишились на балансі Банкрута, за адресами: пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Онезька, 26; вул. Платанова. 36а та вул. Чорноморського козацтва, 24, та які не підлягають включенню до ліквідаційної маси відповідно до положень ч. 7 ст. 62 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор Банкрута звернулась з відповідним клопотанням до територіальної громади м. Одеси про прийняття об`єктів до комунальної власності.

Як вбачається з матеріалів справи, між ліквідатором Банкрута та органом місцевого самоврядування територіальної громади м. Одеси Одеською міською радою, здійснювалось листування, у якому ліквідатор просила раду виконати вимоги ч. 7 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, однак, згоди стосовно прийняття у комунальну власність вказаних об`єктів нерухомого майна між ліквідатором Банкрута та Одеською міською радою не досягнуто. Органом місцевого самоврядування заперечувалась можливість прийняття об`єктів через ненадання ліквідатором Банкрута належної та достатньої документації щодо вказаних будинків.

За вказаних обставин, та з урахуванням завершення усіх інших, передбачених у ліквідаційній процедурі заходів, підготовки ліквідаційного звіту та балансу на затвердження кредиторам, ліквідатор Банкрута звернулась до Суду з клопотанням про зобов`язання органу місцевого самоврядування територіальної громади м. Одеси Одеською міською радою, прийняти у комунальну власність територіальної громади м. Одеси без додаткових умов об`єкти житлового фонду, розташовані у місті Одесі за адресами: пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Онезька, 26; вул. Платанова. 36а та вул. Чорноморського козацтва, 24.

Статтею 61 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута, складає висновок про наявність або відсутність ознак доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій під час провадження у справі про банкрутство за результатом його проведення; формує ліквідаційну масу, тощо.

Відповідно до ч. 7 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства - у разі ліквідації підприємства-банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, ліквідатор передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законом.

Усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси (частина 1 ст. 62 Кодексу). Майно, щодо якого боржник є користувачем, балансоутримувачем або зберігачем, повертається його власнику відповідно до закону або договору (ч. 7 ст. 62 КУзПБ).

Закон не наділив ліквідатора повноваженнями розпоряджатися майном, яке не належить на праві власності банкруту (списання об`єктів державної власності, передачу в оренду, передачу у комунальну власність, виключення з фонду захисних споруд та інше). Вказані функції покладені на органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, центральні органи виконавчої влади.

Враховуючи знаходження на балансі банкрута об`єктів житлового фонду, неможливість їх включення до складу ліквідаційної маси банкрута, обмеженість ліквідаційної процедури у часі та повноваження ліквідатора у процедурі, суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора.

Тому, господарський суд зобов`язує ліквідатора Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» арбітражну керуючу Коваленко І.А. передати, а Одеську міську раду прийняти у комунальну власність територіальної громади м. Одеси без додаткових умов об`єкти житлового фонду, розташовані у місті Одесі за адресами: пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Онезька, 26; вул. Платанова. 36а, вул. Чорноморського козацтва, 24.

07.06.2024р. відбулось засідання комітету кредиторів Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ». З протоколу вказаного засідання вбачається, що арбітражна керуюча Коваленко І.А. довела до відома кредиторів ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс Банкрута.

Комітетом кредиторів одноголосно вирішено: прийняти до відома інформацію про проведену арбітражною керуючою Коваленко І.А. роботу в процедурі ліквідації Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ»; схвалити ліквідаційний баланс та ліквідаційний звіт Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ».

Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» господарський суд розглядав у судових засідання, що були призначені на 12.06.2024р. та 14.06.2024р. Присутні у судовому засіданні кредитори Банкрута та Південне міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) стосовно затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» не заперечували.

Під час проведення процедури банкрутства скарг на дії ліквідатора Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» до Господарського суду Одеської області не надходило.

Враховуючи вищезазначене, господарський суд вважає, що ліквідатором у повній мірі проведено ліквідаційні заходи, передбачені ст. ст. 61-67 Кодексу України з процедур банкрутства, що відображено у звіті ліквідатора та ліквідаційному балансі банкрута.

Враховуючи викладене, господарський суд затверджує звіт ліквідатора банкрута арбітражної керуючої Коваленко І.А. та ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271).

Відповідно до ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

У відповідності з ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) у разі затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 4 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у випадках, передбачених пунктами 5-8 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Частиною 6 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства зазначено, що ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Враховуючи затвердження судом звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Дочірнього підприємства «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ», які засвідчують про відсутність майна банкрута, господарський суд припиняє юридичну особу Дочірнє підприємство «ЖИТЛОСЕРВІС» Дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «ХЛІБ УКРАЇНИ» «ОДЕСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ» (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271), закриває провадження у справі №916/406/20, припиняє повноваження ліквідатора банкрута арбітражної керуючої Коваленко І.А.

Керуючись ст. ст. 61, 65, п.7 ч.1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Зобов`язати ліквідатора Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271) арбітражну керуючу Коваленко Ірину Анатоліївну у 30-ти денний строк, з дати отримання даної ухвали, відповідно до вимог частини 7 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства передати Одеській міській раді (65026, м. Одеса, пл. Думська, 1; код ЄДРПОУ 26597691) до комунальної власності міста Одеси без додаткових умов об`єкти житлового фонду, розташовані у місті Одесі за адресами: пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Онезька, 26; вул. Платанова. 36а та вул. Чорноморського козацтва, 24.

2. Зобов`язати Одеську міську раду (65026, м. Одеса, пл. Думська, 1; код ЄДРПОУ 26597691) у 30-ти денний строк, з дати отримання даної ухвали, відповідно до вимог частини 7 статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства прийняти до комунальної власності міста Одеси без додаткових умов об`єкти житлового фонду, розташовані у місті Одесі за адресами: пров. Купальний (вул. В. Інбер), 17; вул. Онезька, 26; вул. Платанова. 36а та вул. Чорноморського козацтва, 24.

3. Зобов`язати арбітражну керуючу Коваленко Ірину Анатоліївну надати до господарського суду докази виконання п.п. 1-2 резолютивної частини даної ухвали Суду, у строк, що не перевищує 5 днів з дати підписанням Актів приймання-передачі об`єктів житлового фонду.

4. Затвердити звіт ліквідатора Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271).

5. Затвердити ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271).

6. Вимоги, не задоволені за відсутності майна банкрута, вважати погашеними.

7. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк або були відхилені господарським судом, вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

8. Припинити юридичну особу Дочірнє підприємство "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271).

9. Припинити повноваження ліквідатора Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271) арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (свідоцтво про здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №521 від 21.03.2013 р.) з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи банкрута, але не раніше виконання п.п. 1-2 резолютивної частини даної ухвали Суду.

10. Провадження у справі №916/406/20 про банкрутство Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271) закрити.

Ухвала набрала законної сили 14 червня 2024 року та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та ст. ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 19.06.2024р.

Суддя С.І. Райчева

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119907743
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —916/406/20

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 14.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 14.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні