Ухвала
від 14.06.2024 по справі 916/406/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про затвердження звіту

про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у ліквідаційні процедурі

"14" червня 2024 р.м. ОдесаСправа № 916/406/20Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Скогутовському І.П.

розглянувши матеріали справи

За заявою боржника: Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського Козацтва, буд. 22; код ЄДРПОУ 31640271)

про банкрутство,

За участю:

ліквідатор Банкрута: арбітражна керуюча Коваленко І.А.;

від ТОВ "Компанія Квантум": Гриценко С.М.;

від Одеської міської ради: Асташенкова О.І.;

від Південного міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції: Домбровська В.В., Лазарев Д.А.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 29.10.2021р. справу №916/406/20 прийнято до свого провадження суддею Райчевою С.І.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.02.2023р. ліквідатором Банкрута призначено арбітражну керуючу Коваленко Ірину Анатоліївну.

11.06.2024р. до господарського суду надійшло клопотання арбітражної керуючої Коваленко Ірина Анатоліївна про затвердження звітів про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у ліквідаційні процедурі Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" (т. 17 а.с. 1-96).

12.06.2024р. та 14.06.2024р. у судовому засіданні, господарським судом розглянуто вказане клопотання ліквідатора, досліджено матеріали справи, заслухано пояснення учасників справи та встановлено наступне.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Частиною 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Згідно ч. 4 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Частиною 6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Положеннями ч. 2 ст. 30 Кодексу України встановлено, що сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі, або коштів фонду, створеного кредиторами для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (у разі його створення).

Арбітражною керуючою Коваленко І.А. надано до господарського суду на затвердження звіти про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у ліквідаційні процедурі Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" за наступні періоди:

з 08.02.2023р. по 31.01.2024р. на загальну суму 278 343, 70 грн., з яких: 236 657, 14 грн. основна грошова винагорода, 41 686, 56 грн. витрати;

з 01.02.2024р. по 12.06.2024р. на загальну суму 101 670, 00 грн., з яких: 100 200, 00 грн. основна грошова винагорода, 1 470, 00 грн. витрати;

У ліквідаційні процедурі Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" здійснено часткову оплату основної грошової винагороди арбітражній керуючій Коваленко І.А. у розмірі 112 028, 82 грн. та відшкодовано витрати у розмірі 2027 грн.

Таким чином, за період з 08.02.2023р. по 12.06.2024р. виконання арбітражною керуючою Коваленко І.А. повноважень ліквідатора Банкрута у справі №916/406/20 розмір нарахованої основної грошової винагороди арбітражної керуючої складає 336 875, 14 грн., розмір витрат, понесених арбітражною керуючою - 43 156, 56 грн., несплачений залишок яких складає 224 846, 32 грн. основна грошова винагорода та 41 129,56 витрати.

З протоколів зборів кредиторів, які відбулись 31.01.2024р. та 10.06.2024р., вбачається, що кредиторами прийнято рішення про схвалення вищезазначених звітів арбітражної керуючої Коваленко І.А. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат.

Скарги на дії/бездіяльність арбітражної керуючої Коваленко І.А. при виконанні нею повноважень ліквідатора у №916/406/20 до господарського суду не надходили.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд затверджує звіти арбітражної керуючої Коваленко І.А. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат під час виконання нею повноважень ліквідатора Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" за період з 08.02.2023р. по 12.06.2024р. у сумі 336 875, 14 грн. основної грошової винагороди та 43 156, 56 грн. - витрат, несплачений залишок яких складає 224 846, 32 грн. основна грошова винагорода та 41 129,56 витрати.

Арбітражна керуюча Коваленко І.А. зазначає, що кредиторами Банкрута не прийнято рішення про створення фонд виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, а у Банкрута відсутнє майно, за рахунок реалізації якого можливо здійснити виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражної керуючої.

У зв`язку із зазначеними обставинами, арбітражна керуюча Коваленко І.А. просить суд здійснити виплату грошової винагороди та відшкодувати понесені нею витрати у ліквідаційній процедурі, що разом складають 265 957, 88 грн., шляхом стягнення з кредиторів грошових коштів на користь арбітражної керуючої, пропорційно до розміру вимог кредиторів у справі.

Господарський суд враховує, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом (частина сьома статті 43 Конституції України).

Арбітражний керуючий є суб`єктом незалежної професійної діяльності, який з моменту постановлення ухвали (постанови) про призначення його керуючим санацією або ліквідатором до моменту припинення здійснення ним повноважень прирівнюється до посадової особи підприємства-боржника. Арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень (частини перша, друга статті 10, частини перша, друга статті 30 КУзПБ).

Приписами статті 30 КУзПБ визначено, що сплата грошової винагороди арбітражного керуючого в справі про банкрутство можлива за рахунок: 1) авансування коштів заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду; 2) коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності; 3) коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі; 4) коштів створеного кредиторами фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (аналогічний висновок викладено у постановах Верховного Суду від 16 березня 2021 року у справі № 5011-15/2551-2012, від 16 липня 2020 року у справі № 918/454/18).

Діяльність ліквідатора банкрута спрямована на досягнення остаточної мети ліквідаційної процедури - найповнішого задоволення вимог кредиторів шляхом пошуку та реалізації активів ліквідаційної маси. Поза межами ліквідаційної процедури кредитори боржника не можуть задовольнити свої вимоги в інший спосіб, окрім як через реалізацію майна боржника в ліквідаційній процедурі (частина чотирнадцята статті 39 КУзПБ). Тому основними отримувачами послуг арбітражного керуючого у цій процедурі є саме кредитори неплатоспроможного боржника.

Кредитори боржника на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство можуть відмовитися від своїх вимог до боржника, заявлених у порядку статті 45 КУзПБ, припинивши свою участь у процедурі банкрутства як учасники провадження (сторони у справі).

Беручи участь у справі про банкрутство, кредитор не тільки має певні процесуальні права, зокрема на задоволення своїх грошових вимог за рахунок активів ліквідаційної маси, а й як учасник провадження (сторона) може нести певні обов`язки, пов`язані з розглядом провадження у справі. За ухвалою суду на нього можуть покладатися певні судові витрати: оплата послуг перекладача, судового експерта, арбітражного керуючого.

Як убачається із приписів статей 12, 30 КУзПБ, надання послуг арбітражного керуючого відбувається виключно на платній основі. Законодавством не передбачено випадків здійснення арбітражним керуючим своїх повноважень безоплатно.

Отже, якщо процедура банкрутства триває після закінчення коштів, авансованих заявником відповідно до абзацу шостого частини другої статті 30 КУзПБ, або таке авансування не здійснювалося через інше правове регулювання на час ініціювання процедури банкрутства, фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого кредиторами не створено, а коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника або від продажу його майна, яке не перебуває в заставі, недостатньо для оплати послуг арбітражного керуючого та його витрат, подаючи на затвердження звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого за підсумками ліквідаційної процедури, ліквідатор не може бути позбавлений права звернутися до суду із заявою про стягнення з кредиторів банкрута коштів на оплату його грошової винагороди за період виконання повноважень та відшкодування його витрат у справі. Беручи до уваги принцип пропорційності задоволення вимог кредиторів, суд покладає витрати на оплату послуг ліквідатора та його витрати на кредиторів у справі про банкрутство пропорційно до розміру визнаних кредиторських вимог за наявності на те правових підстав (близький за змістом висновок викладено у численних постановах Верховного Суду: від 15 липня 2020 року у справі № Б14/040-07/15-08, від 03 березня 2020 року у справі № 916/3600/15, від 26 лютого 2020 року у справі № 11/Б-921/1448/2013, від 14 серпня 2019 року у справі № 5/80-10, від 09 липня 2019 року у справі № 15/55/2011/5003, від 18 квітня 2019 року у справі № 5010/1864/2011-Б-13/56, від 16 квітня 2019 року у справі № 914/2458/16, від 13 лютого 2019 року у справі № 910/22696/15, від 30 січня 2019 року у справі № 910/32824/15, від 01 серпня 2018 року у справі № 912/1783/16, від 19 квітня 2018 року у справі № 265/2б-02/14/13-08, від 21 березня 2018 року у справі № 3/67-Б).

Така практика покладення судом на кредиторів витрат за оплату послуг арбітражного керуючого (ліквідатора) у справах про банкрутство залишається єдиним можливим засобом дотримання принципу оплатності послуг арбітражного керуючого відповідно до приписів статті 43 Конституції України та статті 30 КУзПБ у випадках, якщо кредитори не утворюють за власною ініціативою фонду оплати послуг ліквідатора та відсутні кошти боржника від реалізації його активів, а провадження у справі про банкрутство має бути завершеним.

Наведений правовий висновок викладено у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.04.2023 у справі № 5002-17/1718-2011.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд покладає на кредиторів витрати за оплату послуг та відшкодування витрат арбітражної керуючої Коваленко І.А. у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

Керуючись ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіти арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражної керуючої у ліквідаційні процедурі Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів" за період з 08.02.2023р. по 12.06.2024р. на загальну суму 380 031, 70 грн., з яких 265 957, 88 грн. не оплачено.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" (65039, м. Одеса, вул. Басейна, 5; код ЄДРПОУ 26472133) на користь арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (65078, м. Одеса, вул. Героїв Крут, 13; РНОКПП НОМЕР_1 ) 81 196 (вісімдесят одна тисяча сто дев`яносто шість) грн. 94 коп., у рахунок оплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Квантум» (65033, м. Одеса, вул. Желябова, 3, код ЄДРПОУ 31068996) на користь арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (65078, м. Одеса, вул. Героїв Крут, 13; РНОКПП НОМЕР_1 ) 167 260 (сто шістдесят сім тисяч двісті шістдесят) грн. 92 коп., у рахунок оплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергоімпекс» (65026, м. Одеса, вул. Жуковського, 15, кв.2; код ЄДРПОУ 31209468) на користь арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (65078, м. Одеса, вул. Героїв Крут, 13; РНОКПП НОМЕР_1 ) 6 462 (шість тисяч чотириста шістдесят дві) грн. 77 коп., у рахунок оплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

5. Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; код РНОКПП НОМЕР_2 ; дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (65078, м. Одеса, вул. Героїв Крут, 13; РНОКПП НОМЕР_1 ) 6 515 (шість тисяч п`ятсот п`ятнадцять) грн. 97 коп., у рахунок оплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

6. Стягнути з Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 1, код ЄДРПОУ 37243279) на користь арбітражної керуючої Коваленко Ірини Анатоліївни (65078, м. Одеса, вул. Героїв Крут, 13; РНОКПП НОМЕР_1 ) 4 521 (чотири тисячі двадцять одна) грн. 28 коп., у рахунок оплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі ліквідації Дочірнього підприємства "Житлосервіс" дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" "Одеський комбінат хлібопродуктів".

Ухвала набрала законної сили 14 червня 2024 року та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та ст. ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 19.06.2024р.

Суддя С.І. Райчева

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119907744
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —916/406/20

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 14.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 14.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні