Ухвала
від 26.06.2024 по справі 293/274/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/274/24

Провадження № 2/293/226/2024

УХВАЛА

26 червня 2024 рокуселище Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В.,

за участі секретаря судового засідання Мудрик В.М.

представника позивача ОСОБА_1 , ордер серії АМ № 1022529 від 20.02.2024

розглянувши у підготовчому провадженні питання про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_2

до ОСОБА_3

про визнання батьківства

ВСТАНОВИВ:

22.02.2024 ОСОБА_2 звернувся до Черняхівського районного суду Житомирської області з позовною заявою до ОСОБА_3 за змістом якої просить:

- визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Жлобін, Білорусь, громадянина України, батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Вільськ, Черняхівського району, Житомирської області, України, громадянина України;

- внести відомості в актовий запис №2, складений 23.02.2003 року Виконавчим комітетом Вільської сільської ради Черняхівського району Житомирської області, (зареєстрований у Реєстрі 23 серпня 2014 року за № 00120129979 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Черняхівського районного управління юстиції у Житомирській області) про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в якому зазначити відомості про батька дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Жлобін, Білорусь, громадянина України.

22.02.2024 суд у порядку ч.6 ст. 187 ЦПК України звернувся до Високівської ОТГ з метою отримання інформації щодо зареєстрованого місця проживання ОСОБА_3 та 21.03.2024 суд у порядку ч.6 ст. 187 ЦПК України звернувся до Виконавчого комітету Оліївської сільської ради з метою отримання інформації щодо зареєстрованого місця проживання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою від 26.03.2024 суд позовну заяву ОСОБА_2 залишив без руху та надав позивачу строк для усунення виявлених недоліків.

03.04.2024 на адресу суду надійшла заява про усунення недоліків позову.

Ухвалою від 08.04.2024 суд прийняв позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання батьківства, до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи постановив здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче судове засідання призначив на 14:00 год.29.04.2024.

Пунктом 4 ухвали суду від 08.04.2024 суд залучив до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районів, Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Ухвалою від 29.04.2024, яка у порядку ч.5 ст. 259 ЦПК України занесена до протоколу судового засіданні від 29.04.2024 суд відклав підготовче засідання на 22.05.2024.

Ухвалою від 22.05.2024, яка у порядку ч.5 ст. 259 ЦПК України занесена до протоколу судового засіданні від 22.05.2024 суд відклав підготовче засідання на 26.06.2024 за клопотанням представника позивача.

В судове засідання від 26.06.2024 позивач та відповідач не з`явились.

Відомості про належне повідомлення відповідача у суду відсутні.

За даними матеріалів справи встановлено, що відповідач з 01.12.2023 зник безвісти під час виконання військового обов`язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України.

Третя особа повноважного представника в судове засідання не направив, 17.06.2024 подав заяву, за змістом якої просить розглядати справу у відсутності їх представника, рішення просить прийняти відповідно до вимог чинного законодавства.

Представник позивача в судовому засіданні зазначив про можливість розгляду справи. Вказав, що по факту зникнення безвісти відповідача внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст. 115 КК України, за вказаним кримінальним провадженням в розшук ОСОБА_3 не оголошено, родичі безвісти зниклого ОСОБА_3 про оголошення його померлим з відповідною заявою до суду не звертались, оскільки мають надію, що він живий та перебуває у полоні.

Щодо зупинення розгляду справи до припинення перебування відповідача ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України та отримання інформації про безвісти зниклого за особливих обставин висловив свої заперечення, зазначаючи, що це порушуватиме права позивача.

Заслухавши думку представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно доУказу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, в Україні введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який після його продовжень триває на сьогоднішній день.

Згідно з Указом Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 69/2022, на території України оголошено мобілізацію.

Із наявних у справі матеріалів встановлено, що відповідач ОСОБА_3 мобілізований до Збройних Сил України.

Відповідно до змісту копії сповіщення сім`ї № 4 від 06 грудня 2023 року ІНФОРМАЦІЯ_3 , адресованого на ім`я ОСОБА_4 , зазначено про те, що її син сержант ОСОБА_3 1974 р.н., пропав безвісти під час виконання військового обов`язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України 01.12.2023 року в районі населеного пункту Часів Яр Бахмутського району Донецької області (а.с. 15).

Згідно із копією витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви матері ОСОБА_5 - ОСОБА_4 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023060410000741 від 07.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, за фактом зникнення безвісти ОСОБА_3 під час виконання завдання (а.с.16).

У статті 1 Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин" (далі -Закон) особа, зникла безвісти за особливих обставин, - це особа, зникла безвісти у зв`язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Відповідно до статті 4 Закону особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин не позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством (частина третя статті 4 Закону).

Відповідно до ст. 5 Закону особа, зникла безвісти за особливих обставин, має всі права, гарантовані Конституцією та законами України, а також має право на всебічне розслідування обставин її зникнення та встановленняї ї місцеперебування. Держава зобов`язана вжити всіх можливих заходів для розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Права та інтереси особи, зниклої безвісти за особливих обставин, а також її майно підлягають захисту до моменту припинення її розшуку у порядку, передбаченому цим Законом, або оголошення її померлою відповідно до законодавства.

Згідно із нормами ст. 8 Закону набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не зменшує обсяг цивільної правоздатності такої особи.

Верховний суд в постанові від 28 лютого 2018 року по справі № 317/3139/15-ц зазначив, що завідоме залучення, як сторони-відповідача у справі, фактично відсутньої фізичної особи щодо якої є нескасоване судове рішення про визнання її безвісно відсутньою, всупереч вимогам закону унеможливлює здійснення такою особою її процесуальних прав і виконання нею її процесуальних обов`язків, передбачених цивільним процесуальним законодавством.

З огляду на положення пункту першого статті 6 Європейської Конвенції з Прав Людини, частини першої, п`ятої статті 263 ЦПК України, фізична відсутність у сторони зазначеної вище можливості принципово позбавляє суд змоги ухвалити обґрунтоване судове рішення, що не відповідає завданню цивільного судочинства в аспекті справедливого розгляду і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, а також суперечить одній з основних засад цивільного судочинства - принципу змагальності сторін.

Засада рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом забезпечує гарантії доступності правосуддя та реалізації права на судовий захист, закріпленого в частині першій статті 55 Конституції України. Ця засада є похідною від загального принципу рівності громадян перед законом, визначеного частиною першою статті 24 Основного Закону України, і стосується, зокрема, сфери судочинства. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом передбачає єдиний правовий режим, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав.

Отже, продовження розгляду даної справи без участі відповідача, який набув статусу особи зниклої безвісти за особливих обставин, приведе до грубого порушення принципу змагальності сторін (ст. 12 ЦПК України).

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення. З огляду на зазначені вимоги закону для вирішення питання про зупинення провадження у справі суд повинен у кожному конкретному випадку з`ясувати: - чи існує вмотивований зв`язок між предметом судового розгляду у справі, яка розглядається судом, з предметом доказування в конкретній іншій справі, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства; - чим обумовлюється об`єктивна неможливість розгляду цієї справи. Об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи полягає у тому, що рішення суду в справі встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі, зокрема факти, що мають преюдиційне значення.

Відтак,враховуючи,що відповідачє особою,яка перебуваєу складі Збройних Сил України, та є зниклим безвісти за особливих обставин, відомості за даним фактом зникнення внесені до ЄРДР та відповідно проводиться досудове розслідування, суд уважає за необхідне зупинити провадження по даній справі на підставі п.2 ч.1 ст. 251 та п. 4 ч. 1 ст. 252 ЦПК України до припинення перебування відповідача ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України та отримання інформації про безвісти зниклого за особливих обставин, у тому числі, щодо його місцеперебування.

Керуючись ст.ст. 5,12,13,79,81,252,258,259,263-265,268,272,273,354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Зупинити провадженняу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнаннябатьківства на підставіп.2ч.1ст.251, п.4ч.1ст.252ЦПК України до припинення перебування відповідача ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України та отримання інформації про безвісти зниклого за особливих обставин відповідача - ОСОБА_3 , у тому числі, щодо його місцеперебування.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Повний текст ухвали складений 01.07.2024.

Суддя Людмила ЛОСЬ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.06.2024
Оприлюднено02.07.2024
Номер документу120074838
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —293/274/24

Ухвала від 26.06.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 26.06.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 25.06.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні