Ухвала
від 04.07.2024 по справі 554/3723/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 04.07.2024Справа № 554/3723/24 Провадження № 1-кс/554/7116/2024

У Х В А Л А

04 липня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого відділу розслідування злочинів загально-кримінальної спрямованості СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні № 12024170000000089 від 19 січня 2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 149, ч. 1 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України,

в с т а н о в и в:

До провадження слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання, в якому слідчий, за попереднім погодженням із прокурором, просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про зв`язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, у період часу з 00 год 00 хв 01 січня 2024 року по кінцевий термін дії ухвали, а також інші дані, які можуть бути надані (доступні) операторові, із зазначенням номера картки оператора мобільного зв`язку, ІМЕІ абонента, які знаходяться у оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що в АДРЕСА_1 , зобов`язавши ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виготовити на паперовому та електронному носії документ за номером НОМЕР_1 у період часу з 00 год 00 хв 01 січня 2024 року по кінцевий термін дії ухвали з наступними відомостями: адреси розташування та (IMEI) абонентських терміналів зв`язку, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання з мобільним номером телефону НОМЕР_1 ; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання абонента: унікальний ідентифікатор картки оператора мобільного зв`язку (IMSI), міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі - IMEI) тощо; тип з`єднання абонента: вихідні та вхідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовій смузі частот), переадресація тощо; дата та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонента; за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом надати відомості про його особу.

Обґрунтовуючи вимоги клопотання, слідчий зазначив, що в провадженні слідчих відділу СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12024170000000089 від 19 січня 2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 149, ч. 1 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України.

Управлінням міграційної поліції ГУНП в Полтавській області на виконання доручення слідчого наданого в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження було проведено комплекс заходів, спрямованих на встановлення та дослідження механізмів вчинення злочину, осіб, що відповідали за його організацію, тощо.

За результатами проведених заходів встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 у своїй злочинній діяльності для зв`язку з іншими учасниками групи використовує мобільний термінал з Imei: НОМЕР_2 , в якому активована картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 та мобільний термінал Imei: НОМЕР_4 , в якому активована картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 .

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, в органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ до інформації з`єднань оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за номером НОМЕР_1 , а саме: вихідні, вхідні, вихідні SMS-повідомлення, вхідні SMS-повідомлення (без розкриття змісту), дату, час, тривалість, з обов`язковою прив`язкою до місцевості відносно базових станцій, а також міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання (IMEI) мобільного терміналу, а також нульових з`єднань, як в печатному вигляді так і на оптичному носії за період з 00 год 00 хв 01 січня 2024 року по кінцевий термін дії ухвали, яка перебуває у розпорядженні оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що в АДРЕСА_1 .

Слідчий вказує, що зазначена інформація, у вигляді письмової роздруківки, може бути в подальшому використана в якості доказів у кримінальному провадженні, а також для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні відповідно до статті 91 КПК України.

Вилучена інформація самостійно чи в сукупності з іншими доказами матиме суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення. Завірені належним чином копії зазначених документів необхідні в матеріалах кримінального провадження для подальшого проведення слідчих дій з їх використанням (шляхом демонстрації під час допитів, тощо). В інший спосіб отримати інформацію, яка міститься у вищевказаній банківській установі неможливо, оскільки саме банківські установи є першочерговим джерелом даних щодо операції з коштами на банківських рахунках, а також даних про рух коштів між ними, тощо.

Зважаючи на викладене, тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій клопотання підтримав в повному обсязі.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого знаходяться документи, доступ до яких просить отримати слідчий, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце судового розгляду, в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив та заяви про відкладення судового засідання не подав. Разом із тим, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання (ч. 4 ст. 163 КПК України).

Зважаючи на неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть у ньому участь, на підставі положень ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Згідно положень п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно доч.5ст.163КПК України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Разом із тим, згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієїстатті,доведе можливістьвикористання якдоказів відомостей,що містятьсяв цихречах ідокументах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Частиною 7вказаної статтітакож передбачено,що слідчийсуддя,суд вухвалі пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів можедати розпорядженняпро наданняможливості вилученняречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12024170000000089 від 19 січня 2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 149, ч. 1 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України.

Проаналізувавши зміст клопотання й доданих до нього матеріалів, в тому числі витягу з ЄРДР, врахувавши обставини, які розслідуються в межах зазначеного кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що вказані у клопотанні документи перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та за допомогою отримання тимчасового доступу до них може бути виконане завдання, для виконання якого останній звернувся із відповідним клопотанням, зокрема вказані у клопотанні документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами допоможуть встановити важливі обставини кримінального провадження, можуть мати суттєве значення для здійснення його подальшого розслідування і можуть бути використані як докази, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, в зв`язку з чим наявні визначені нормами КПК України підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно доп.7ч.1ст.164КПК Українив ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено строк дії ухвали, який не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог частини другої статті 562 цього Кодексу.

З аналізу цієї норми слідує, що строк дії ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів може бути визначений в будь-який строк в межах двох місяців з дня її постановлення. Разом із тим, імперативної вказівки на те, що така ухвала має містити строк дії саме два місяці, кримінальне процесуальне законодавство не містить.

Слідчий суддя вважає достатнім визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня її постановлення.

На підставі викладеного, з метою забезпечення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 159 - 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчимСУ ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про зв`язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, у період часу з 00 год 00 хв 01 січня 2024 року по кінцевий термін дії ухвали, а також інші дані, які можуть бути надані (доступні) операторові, із зазначенням номера картки оператора мобільного зв`язку, ІМЕІ абонента, які знаходяться у оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що в АДРЕСА_1 .

Зобов`язати ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що в АДРЕСА_1 , виготовити на паперовому та електронному носії документ за номером НОМЕР_1 у період часу з 00 год 00 хв 01 січня 2024 року по кінцевий термін дії ухвали з наступними відомостями:

адреси розташування та (IMEI) абонентських терміналів зв`язку, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання з мобільним номером телефону НОМЕР_1 ;

ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання абонента: унікальний ідентифікатор картки оператора мобільного зв`язку (IMSI), міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі - IMEI) тощо;

тип з`єднання абонента: вихідні та вхідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовій смузі частот), переадресація тощо;

дата та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонента;

за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом надати відомості про його особу.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення, тобто до 04 серпня 2024 року.

В разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_13

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення04.07.2024
Оприлюднено05.07.2024
Номер документу120165936
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/3723/24

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 13.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 13.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 04.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 04.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні