Ухвала
від 31.07.2024 по справі 554/3723/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 31.07.2024Справа № 554/3723/24 Провадження № 1-кс/554/7850/2024

У Х В А Л А

31 липня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії процесуальних обов`язків у кримінальному провадженні № 12024170000000089 від 19 січня 2024 року щодо

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтави, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, освіта вища, працюючого генеральним директором ДП «ПУГР»,не одруженого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, не судимого

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України,

в с т а н о в и в :

До провадження слідчого судді надійшло вищезазначене клопотання, в якому прокурор просить продовжити строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язків: прибувати за кожним викликом до слідчого, прокурора та суду; не відлучатися з м. Полтава та Полтавської області без дозволу слідчого, прокурора та суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та підозрюваними у кримінальному провадженні, - в межах строку досудового розслідування, необхідність в чому обґрунтована наступним.

В провадженні слідчих відділу СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке 19 січня 2024 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12024170000000089 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що ОСОБА_5 , посягаючи на моральні засади суспільства, маючи умисел на вчинення дій по забезпеченню зайняття проституцією іншими особами сутенерстві, з метою власної наживи шляхом отримання незаконного прибутку від сексуального обслуговування особами жіночої статі великої кількості інших осіб, та особистої зацікавленості, ігноруючи встановлені у суспільстві принципи моралі, діючи з корисливих мотивів та особистої зацікавленості, вирішив створити місця розпусти у місті Полтаві.

Із метою створення, утримання місць розпусти для повноцінного заняття сутенерством, будучи обізнаним щодо методів роботи правоохоронців, у грудні 2023 року (точного часу органом досудового розслідування не встановлено) підшукав та почав використовувати не за призначенням орендовані членами його сім`ї павільйон для громадського харчування і відпочинку, а також приміщення «Хостел» (МАФ), які розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у місті Полтава Полтавської області (територія колишнього ринку «Шашличка»).

Згідно розробленого ним плану у павільйоні для громадського харчування і відпочинку адміністратор повинен був приймати замовлення від клієнтів про надання інтимних послуг, знайомити клієнта із особами жіночої статі, які у подальшому надавали б сексуальні послуги, та отримувати оплату за надані послуги, а в приміщенні «Хостел», що знаходиться неподалік, повинні були надаватися клієнтам безпосередні послуги інтимного характеру.

Для створення належних умов щодо обслуговування клієнтів у вказаних приміщеннях ОСОБА_5 організував відповідне облаштування, а саме: приміщення «Хостел» було обладнано душовими кабінками із гарячою водою, у яких були змінні рушники, засоби особистої гігієни, контрацептиви, та забезпечено змінну постіль у номерах.

Роботу вказаних місць розпусти було замасковано за діяльністю щодо надання послуг у сфері громадського харчування та мотельного відпочинку.

Для забезпечення постійного функціонування вказаних місць розпусти ОСОБА_5 організував оплату за отримані комунальні послуги, оренду приміщень, прибирання в них, а також залучив до роботи адміністраторами ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Утримання вказаних місць розпусти ОСОБА_5 відбувалося з грудня 2023 року по 02 травня 2024 року до проведення правоохоронцями санкціонованого судом обшуку.

За вказаний період ОСОБА_5 , а також найнятими в якості адміністраторів ОСОБА_8 і ОСОБА_7 на постійній основі за вказаним адресом вчинялося неодноразове звідництво для розпусти, за що останні отримували грошові кошти у готівковій та безготівковій формі.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у створенні й утриманні місць розпусти, а також звідництві для розпусти, з метою наживи, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 302 КК України.

Водночас, він же, посягаючи на моральні засади суспільства, маючи умисел на вчинення дій по забезпеченню зайняття проституцією іншими особами сутенерстві, з метою власної наживи шляхом отримання незаконного прибутку від сексуального обслуговування особами жіночої статі великої кількості інших осіб, та особистої зацікавленості, ігноруючи встановлені у суспільстві принципи моралі, діючи з корисливих мотивів та особистої зацікавленості, з грудня 2023 року по травень 2024 року вчинив дії по забезпеченню зайняття проституцією іншими особами за наступних обставин.

Так, у невстановлений час, але не пізніше грудня 2023 року, більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 , умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, маючи умисел, направлений на примушування особи до зайняття проституцією з використанням уразливого стану цієї особи, з метою власного збагачення, перебуваючи в павільйоні, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), де займався сутенерством, помітив ОСОБА_9 (анкетні дані якої змінені), яку вирішив у подальшому використовувати з метою отримання грошей за надання останньою послуг інтимного характеру іншим особам.

У ході знайомства із ОСОБА_10 (анкетні дані якої змінені) дізнався про її тяжке матеріальне становище, та, користуючись її уразливим через це станом, завербував для заняття проституцією.

Починаючи з грудня 2023 року у приміщенні «Хостел» (МАФ), яке розташовано на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на АДРЕСА_2 (територія колишнього ринку «Шашличка»), ОСОБА_10 на систематичній основі, проте за примушування ОСОБА_5 , надавала іншим особам послуги сексуального характеру.

При цьому застосування із сторони ОСОБА_5 примусу полягало у психологічному тиску, приниженнях, залякуванні шляхом контролю дій, обмеження її фізичних контактів, не надання можливості в будь-який час займатися особистими справами чи повернутися додому, пригнічення волі потерпілої до опору, що обмежило її здатність усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким чи іншим незаконним діям. Крім того, примушування її до заняття проституцією здійснювалося як шляхом використання уразливого стану так і з застосуванням чи погроз застосування насильства.

Отриманні від клієнтів за надання ОСОБА_10 послуги грошові кошти забирав ОСОБА_5 .

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у примушуванні особи до зайняття проституцією з використанням уразливого стану цієї особи, із застосуванням насильства та погрози застосування насильства, повторно, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 25 березня 2024 року, близько 18 години, у приміщенні павільйону, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), адміністратор ОСОБА_11 у розмові із ОСОБА_12 (анкетні дані якого змінені) запропонувала інтимні послуги за грошову винагороду у сумі 3300 грн., із них 100 (сто) гривень їй за організацію надання сексуальних послуг, 700 (сімсот) гривень за кімнату «Хостелу», де надавалися сексуальні послуги, 2500 (дві тисячі п`ятсот) гривень жінці на ім`я ОСОБА_13 за надання сексуальних послуг.

На пропозицію ОСОБА_12 погодився та передав останній грошові кошти. Після чого, ОСОБА_11 за попередньою домовленістю з ОСОБА_5 , з метою організації місця надання інтимних послуг, направила ОСОБА_13 до житлової кімнати приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого по вулиці Харківське шосе, що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава, яка в подальшому повинна була надавати послуги за грошову винагороду ОСОБА_12 .

Тобто, ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_8 , забезпечив ОСОБА_13 місцем для надання послуг сексуального характеру (заняття проституцією), а ОСОБА_11 підшукувала для цього клієнтів та виконувала функцію адміністратора.

Крім того, будучи адміністратором, з метою залучення більшої кількості постійних клієнтів, працюючи в кіоску, який розташований по АДРЕСА_2 , що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава для громадського харчування та відпочинку, ОСОБА_11 повідомляла клієнтам про вартість надання інтимних послуг, визначала час та місце їх надання, про що також повідомляла ОСОБА_13 .

Із отримуваних від клієнта за надані ОСОБА_13 послуги сексуального характеру грошових коштів у розмірі 2 500 грн за годину, частину остання передавала адміністратору ОСОБА_14 , які та перераховувала на вказану ОСОБА_5 банківську картку, а частину передавала йому особисто під час зустрічі.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у сутенерстві діях по забезпеченню зайняття проституцією іншою особою, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 16 квітня 2024 року, близько 18 години, у приміщенні павільйону, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), адміністратор ОСОБА_7 , за попередньою домовленістю із ОСОБА_5 , запропонувала ОСОБА_12 (анкетні дані якого змінені) отримати інтимні послуги за грошову винагороду.

На пропозицію останній погодився та передав їй грошові кошти у сумі 3200 грн із них 700 (сімсот) гривень за кімнату «Хостелу», де надавалися сексуальні послуги, 2500 (дві тисячі п`ятсот) гривень жінці ОСОБА_15 за надання сексуальних послуг. Після чого, ОСОБА_7 з метою організації місця надання інтимних послуг, направила ОСОБА_15 до житлової кімнати приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого по вулиці Харківське шосе, що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава, яка в подальшому повинна була надавати послуги за грошову винагороду ОСОБА_12 .

Тобто, ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_7 , забезпечив ОСОБА_15 місцем для надання послуг сексуального характеру (заняття проституцією), а ОСОБА_7 підшукувала для цього клієнтів та виконувала функцію адміністратора.

Крім того, будучи адміністратором, з метою залучення більшої кількості постійних клієнтів, працюючи в кіоску, який розташований по АДРЕСА_2 , що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава для громадського харчування та відпочинку, ОСОБА_7 повідомляла клієнтам про вартість надання інтимних послуг, визначала час та місце їх надання, про що також повідомляла ОСОБА_15 .

Із отримуваних від клієнта за надання ОСОБА_15 послуг сексуального характеру грошових коштів у розмірі 2500 грн за годину, частину остання передавала адміністратору ОСОБА_7 , які та перерахувала на вказану ОСОБА_5 банківську картку, а частину передавала йому особисто під час зустрічі.

Таким чином, ОСОБА_5 та ОСОБА_7 підозрюється у сутенерстві діях по забезпеченню зайняття проституцією іншою особою, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 24 квітня 2024 року, близько 18 год 30 хв, у приміщенні павільйону, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_12 (анкетні дані якого змінені) отримати інтимні послуги за грошову винагороду.

На пропозицію останній погодився та передав грошові кошти адміністратору ОСОБА_7 у сумі 3500 грн із них 700 (сімсот) гривень за кімнату «Хостел», де надавалися сексуальні послуги, 2000 (дві тисячі) гривень жінці на ім`я ОСОБА_13 за надання сексуальних послуг, 800 (вісімсот) гривень за презервативи та вологі серветки. Після чого, ОСОБА_5 з метою організації місця надання інтимних послуг, направив ОСОБА_13 до житлової кімнати приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого по вулиці Харківське шосе, що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава, яка в подальшому повинна була надавати послуги за грошову винагороду ОСОБА_12 .

Тобто, ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_7 , забезпечив ОСОБА_13 місцем для надання послуг сексуального характеру (заняття проституцією), а ОСОБА_7 виконувала функцію адміністратора.

Крім того, будучи адміністратором, з метою залучення більшої кількості постійних клієнтів, працюючи в кіоску, який розташований по АДРЕСА_2 , що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава для громадського харчування та відпочинку, ОСОБА_7 повідомляла клієнтам про вартість надання інтимних послуг, визначала час та місце їх надання, про що також повідомляла ОСОБА_13 .

Із отримуваних від клієнта за надання ОСОБА_13 послуг сексуального характеру грошових коштів у розмірі 2000 грн за годину, частину остання передавала адміністратору ОСОБА_7 , які та перераховувала на вказану ОСОБА_5 банківську картку, а частину передавала йому під час зустрічі.

Таким чином, ОСОБА_5 та ОСОБА_7 підозрюються у сутенерстві діях по забезпеченню зайняття проституцією іншою особою, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 01 травня 2024 року, близько 15 год 55 хв, у приміщенні павільйону, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), ОСОБА_5 запропонував не встановленій органом досудового розслідування особі отримати інтимні послуги за грошову винагороду.

На пропозицію останній погодився та передав грошові кошти адміністратору ОСОБА_7 у сумі 4000 грн із них 700 (сімсот) гривень за кімнату «Хостел», де надавалися сексуальні послуги, 3000 (три тисячі) гривень жінці на ім`я ОСОБА_13 за надання сексуальних послуг, 300 (триста) гривень за презервативи та вологі серветки. Після чого, ОСОБА_5 з метою організації місця надання інтимних послуг, направив ОСОБА_13 до житлової кімнати приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого по вулиці Харківське шосе, що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава, яка в подальшому повинна була надавати послуги за грошову винагороду невідомому чоловіку.

Тобто, ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_7 , забезпечив ОСОБА_13 місцем для надання послуг сексуального характеру (заняття проституцією), а ОСОБА_7 виконувала функцію адміністратора.

Крім того, будучи адміністратором, з метою залучення більшої кількості постійних клієнтів, працюючи в кіоску, який розташований по АДРЕСА_2 , що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава для громадського харчування та відпочинку, ОСОБА_7 повідомляла клієнтам про вартість надання інтимних послуг, визначала час та місце їх надання, про що також повідомляла ОСОБА_13 .

Із отримуваних від клієнта за надання ОСОБА_13 послуг сексуального характеру грошових коштів у розмірі 3000 грн за годину, остання положила під прилавком у вищевказаному павільйоні, які потім ОСОБА_5 положив собі до гаманця та помістив до наплічної сумки.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 01 травня 2024 року, близько 16 год 04 хв, у приміщенні павільйону, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 5310137000:19:007:0093 на вулиці Харківське шосе у м. Полтаві (територія колишнього ринку «Шашличка»), ОСОБА_5 запропонував не встановленій органом досудового розслідування особі отримати інтимні послуги за грошову винагороду.

На пропозицію останній погодився та за допомогою банківського терміналу, який надав у присутності адміністратора ОСОБА_7 та за попередньої домовленості з нею ОСОБА_5 , розрахувався через свою банківську картку у сумі 3700 грн. із них 700 (сімсот) гривень за кімнату «Хостел», де надавалися сексуальні послуги, 3000 (три тисячі) гривень жінці на ім`я ОСОБА_15 за надання сексуальних послуг. Після чого, ОСОБА_5 з метою організації місця надання інтимних послуг, направив ОСОБА_15 до житлової кімнати приміщення « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого по вулиці Харківське шосе, що на території колишнього ринку «Шашличка» в місті Полтава, яка в подальшому повинна була надавати послуги за грошову винагороду невідомому чоловіку.

Тобто, ОСОБА_5 забезпечив ОСОБА_15 місцем для надання послуг сексуального характеру (заняття проституцією).

Із отриманих від клієнта за надання ОСОБА_15 послуг сексуального характеру грошових коштів у розмірі 3000 грн за годину, частину остання передала ОСОБА_5 під час зустрічі.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у сутенерстві діях по забезпеченню зайняття проституцією іншою особою, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

02 травня 2024 року ОСОБА_5 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

В цей же день ОСОБА_5 було затримано в порядку статті 207 КПК України.

02 травня 2024 року ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави щодо підозрюваного було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначено альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в сумі 302800 грн.

06 травня 2024 року за ОСОБА_5 внесено заставу в сумі 302800 грн та з цього часу на нього покладено відповідні обов`язки.

26 червня 2024 року ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

Постановою заступника керівника Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_16 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12024170000000089 продовжено до трьох місяців, тобто до 02 серпня 2024 року.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 28 червня 2024 року продовжено строк дії обов?язків, покладених на ОСОБА_5 , строком до 02 серпня 2024 року.

Прокурор вказує, що наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами в їх сукупності, зокрема показаннями ОСОБА_12 , протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками за участю свідка ОСОБА_12 від 25 березня 2024 року, протоколами за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 19 квітня 2024 року, протоколом за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту від 26 квітня 2024 року, іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Зважаючи на обґрунтованість пред`явленої ОСОБА_5 підозри у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, зважаючи на те, що закінчити досудове розслідування до дати закінчення строку дії покладених на останнього обов`язків не представляється можливим, а ризики, які були підставою для застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на цей час не зникли та не зменшилися, виникла необхідність у продовженні строку дії обов`язків, покладених на ОСОБА_5 , в зв`язку із застосуванням щодо нього запобіжного заходу у вигляді застави.

Заслухавши думку прокура ОСОБА_3 , який підтримав подане ним клопотання та просив його заходовольнити, підозрюваного ОСОБА_5 , який не заперечував проти задоволення клопотання та з?ясувавши позицію захисника підозрюваного - адвоката ОСОБА_4 , який заперечував проти задоволення клопотання, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Слідчим суддею встановлено, що 02 травня 2024 року о 09 год 31 хв ОСОБА_5 затримано в порядку статті 207 КПК України.

В цей же день ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України.

02 травня 2024 року Октябрським районним судом м. Полтави щодо підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком до 30 червня 2024 року, 09 год 31 хв, та одночасно визначено йому альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 302 800 грн.

У зв`язку із звільненням ОСОБА_5 з-під варти 06 травня 2024 року внаслідок внесення застави, останній вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави та щодо якого діють процесуальні обов`язки: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування із свідками та та іншими підозрюваними по кримінальному провадженню; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

26 червня 2024 року ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 302 і ч. 2 ст. 303 КК України.

28 червня 2024 року ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави продовжено строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 обов?язків: прибувати за кожною окремою вимогою до слідчого, прокурора, суду у встановлений у вимозі час; не відлучатися за межі Полтавської області без дозволу слідчого, прокурора чи суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у кримінальному провадженні, строком до 02 серпня 2024 року.

Відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Статтею 199 КПК України встановлено, що клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Враховуючи зазначені положення закону, слідчий суддя при вирішенні питання про продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків, має встановити: 1) обставини які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків; 2) обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали, якою на підозрюваного покладено ряд обов`язків, визначених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Проаналізувавши доводи клопотання в сукупності з долученими до нього матеріалами, слідчий суддя вважає, що в матеріалах провадження містяться достатні дані, які переконують суд у тому, що підозрюваний міг вчинити інкриміновані йому злочини, висунута підозра є обґрунтованою. Констатуючи це, суд виходить з того, що обґрунтованість підозри - це не акт притягнення особи до відповідальності, а сукупність даних, які переконують об?єктивного спостерігача, що особа могла бути причетною до вчинення конкретного злочину.

Так, слідчий суддя приходить до висновку, що підозра ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 302, ч. 2 ст. 303 КК України, є обґрунтованою.

Строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного закінчується 02 серпня 2024 року, однак, як вбачається із змісту клопотання, завершити досудове розслідування до вказаного терміну, внаслідок особливої складності провадження, не представляється можливим, так як по кримінальному провадженню необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, зокрема провести тимчасові доступи до інформації ПрАТ «ВФ Україна», ПрАТ «Київстар»; після проведення відповідних виїмком проаналізувати вилучену інформацію, скласти протоколи оглядів; отримати висновки судових психологічної експертизи; після вирішення питання про зняття грифів секретності долучити до матеріалів кримінального провадження клопотання, документи що стали підставами для проведення негласних слідчих (розшукових) дій; виконати інші процесуальні та слідчі (розшукові) дії, необхідність у виконанні яких може виникнути під час проведення досудового розслідування; визначити остаточну кваліфікацію протиправних дій підозрюваних, повідомити про зміну раніше повідомленої підозри, повідомити сторону захисту про завершення досудового розслідування та відкрити матеріали досудового розслідування; виконати вимоги ст. 290 КПК України з підозрюваними їх захисниками та скласти обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування. Результат вищевказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій мають важливе значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази під час судового розгляду даного кримінального провадження.

В зв`язку з цим, ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 31 липня 2024 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12024170000000089 від 19 січня 2024 року продовжено до чотирьох місяців, тобто до 02 вересня 2024 року.

В ході розгляду клопотання знайшли своє об`єктивне підтвердження й наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, які були підставою для застосування щодо підозрюваного запобіжного заходу і які на цей час не зникли та не зменшилися, зокрема незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а також продовжити вчиняти кримінальні правопорушення.

Зважаючи навикладене,приймаючи доуваги наявністьобґрунтованої підозрив сукупностіз ризикамикримінального провадженняі потребамидосудового розслідування,слідчий суддяприходить довисновку пронаявність підставдля продовженнястроку діїпокладених напідозрюваного ОСОБА_5 процесуальних обов`язків: прибувати за кожною окремою вимогою до слідчого, прокурора, суду у встановлений у вимозі час; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у кримінальному провадженні, в межах строку досудового розслідування, а тому клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню в цій частині.

Разом із тим, слідчий суддя вважає можливим не покладати на підозрюваного такий обов`язок, як не відлучатися за межі Полтавської області без дозволу слідчого, прокурора та суду. На переконання слідчого судді, перспектива втрати грошового забезпечення у випадку порушення підозрюваним ОСОБА_5 покладених на нього обов`язків, слугуватиме достатнім фактором для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного та запобігатиме ризикам переховуватися від органів досудового розслідування та суду або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

За таких обставин, клопотання прокурора слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 177, 178, 182, 194, 199, 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Продовжити строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , процесуальних обов`язків, в межах строку досудового розслідування, тобто до 02 вересня 2024 року, зокрема: прибувати за кожною окремою вимогою до слідчого, прокурора, суду у встановлений у вимозі час; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у кримінальному провадженні.

В іншій частині в задоволенні клопотання прокурора - відмовити.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадження якого перебувають матеріали кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_17

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення31.07.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120766292
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —554/3723/24

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 13.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 13.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 02.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 04.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 04.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні