Ухвала
від 09.07.2024 по справі 305/1475/24
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/1475/24

Провадження по справі 2/305/566/24

УХВАЛА

про призначення експертизи

"09" липня 2024 р. Рахівськийй районний суд Закарпатської області в складі: головуючої судді Марусяк М.О.

секретаря судового засідання Вербещука В.А.,

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні взалі судум.Рахів клопотанняпредставника позивача ОСОБА_1 ,адвоката ЄмчукЛідії Вікторівнипро призначеннясудової експертизи у справі за позовом ОСОБА_2 ,що дієв інтересах ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Великобичківської селищноїради Рахівськогорайону Закарпатськоїобласті, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Рахівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рахівському районі Закарпатської області, Виконавчий комітет Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Рахівського районного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 ,що дієв інтересах ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Великобичківської селищноїради Рахівськогорайону Закарпатськоїобласті, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Рахівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рахівському районі Закарпатської області, Виконавчий комітет Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області про визнання батьківства.

Разом з позовною заявою, представник позивача ОСОБА_1 , адвокат Ємчук Лідія Вікторівна, подала клопотання про призначення судової експертизи.Клопотання мотивуєтим,що предметомспору всправі євизнання позивачемсвого батьківстващодо дітей,у свідоцтвахпро народженняяких відсутнівідомостіпро біологічногобатька,оскільки записпро батькавчинено відповіднодо ч.1ст.135СК України.Виключно результатмолекулярно-генетичноїекспертизи єпідставою длякатегоричного висновкупро визнаннябатьківства всудовому порядку.З урахуваннямнаведених обставин,з метоюусунення будь-якихсуперечностей тасумнівів усправі,враховуючи,що дляз`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи потрібніспеціальні знання,просила призначитисудову молекулярно-генетичнуекспертизу,яку доручити провести судовим експертам Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Відбір об`єктів біологічного походження для проведення експертизи доручити Закарпатському науково-дослідному експетроно-криміналістичному центру МВС України. На вирішення експертизи поставити наступне питання, чи являється позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

У підготовче засідання, представник позивача ОСОБА_2 не з`явилася. 08.07.2024 надіслала через систему електронний суд заяву, в якій просила розглянути клопотання про призначення судовоїмолекулярно-генетичної експертизи без її участі. Клопотання підтримує. Просить таке задовольнити з підстав наведених у клопотанні.

Представник відповідача, Служби усправах дітейВеликобичківської селищноїрадиРахівськогорайону Закарпатськоїобласті у підготовче засідання не з`явився. Були належним чином повідомлені про день, час та місце підготовчого засідання. Причини неявки суд не повідомилм. Відзиву, письмових пояснень, заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило.

Представники третіхосіб:Рахівського районноговідділу Державноїреєстрації актівцивільного стануГоловного територіальногоуправління юстиціїу Рахівськомурайоні Закарпатськоїобласті таВиконавчого комітететуВеликобичківської селищноїради Рахівськогорайону Закарпатськоїобластіу у підготовче засідання, не з`явився. Були належним чином повідомлені про день, час та місце підготовчого засідання. Про причини неявки суд не повідомили. Письмових пояснень, заяв та клопотань про відкладення підготовчого засідання не подавали.

На підставі ч.2ст.247ЦПК України,фіксування судового засідання технічними засобами не проводилось.

Вивчивши клопотання про призначення судової експертизи експертизи, дослідивши матеріали справи, суд, дійшов до наступного висновку

Вивчивши матеріали справи, суд, дійшов до наступного висновку.

Положеннями ст.189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд, з урахуванням обставин справи, має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Відповідно до п. 2.5.1 Правил проведення судово-медичних експертиз (досліджень) у відділеннях судово-медичної імунології бюро судово-медичної експертизи, затверджених 17.01.1995 року Наказом МОЗ України за №6, експертизи спірного батьківства, спірного материнства і підміни дітей проводяться з метою встановлення можливості чи неможливості походження дитини від передбачених осіб на підставі законів наслідування властивостей людського організму методом геномної дактилоскопії, або шляхом дослідження групового поліморфізму антигенів, білків, ферментів тощо.

Як роз`яснено в п.17постановиПленумуВерховногоСудуУкраїни № 5 від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду»для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Відповідно до ст.107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд, з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати.

З урахуванням наведених обставин, з метою усунення будь-яких суперечностей та сумнівів у справі, суд вважає за необхідне призначити судову молекулярно-генетичну експертизу, оскільки в такий спосіб можливим є вирішення спору по суті.

Оскільки, для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, тому на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Виходячи з наведеного та керуючись ст. ст. 103, 104, 107, 109, 252, 253, 260, 261, 353, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представникапозивача ОСОБА_1 ,адвоката ЄмчукЛідії Вікторівнипро призначеннясудової експертизи - задовольнити.

Призначити у справі за позовом адвоката Ємчук Лідії Вікторівни, що діє в інтересах ОСОБА_1 до Служби у справах дітей Великобичківської селищноїради Рахівськогорайону Закарпатськоїобласті, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Рахівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рахівському районі Закарпатської області, Виконавчий комітет Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області про визнання батьківства, судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступнепитання:

- чи являється позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

Проведення експертизи доручити судовим експертам Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (юридична адреса: 79040, м. Львів, вул. Конюшинна, буд. 24, фактична адреса: 79040, м. Львів, вул. Збиральна, буд. 24).

Відбір об`єктів біологічного походження для проведення експертизи доручити Закарпатському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (юридична адреса: 88018, м. Ужгород, Слов`янська набережна, буд. 25 Закарпатської області).

Отримані експериментальні зразки направити до Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (юридична адреса: 79040, м. Львів, вул. Конюшинна, буд. 24, фактична адреса: 79040, м. Львів, вул. Збиральна, буд. 24).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за статтями384,385 Кримінального кодексу України.

Якщо під час проведення судової експертизи будуть встановлені обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, з приводу яких експерту не були поставлені питання, зобов`язати та надати можливість експерту у висновку викласти свої міркування і доводи щодо цих обставин.

На адресу експерта направити копію ухвали суду, зобов`язавши сторони цивільного провадження надати експерту додаткові документи, докази в разі виникнення необхідності в цьому, та забезпечити явку осіб, відносно яких проводитиметься дослідження для проведення експертизи.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача, ОСОБА_1 .

Відомості щодо учасників справи:

Позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , мешканець АДРЕСА_1 .

Відповідач, Служба у справах дітей Великобичківської селищноїради Рахівськогорайону Закарпатськоїобласті, місцезнаходження: 90616, с.Луг,буд.107,Рахівського району,Закарпатської області, код ЄДРПОУ:244279466;

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

- Рахівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рахівському районі Закарпатської області, місцезнаходження: м. Рахів, вул. Івана Франка, №5, Закарпатської області;

- Виконавчий комітет Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, місцезнаходження: смт Великий Бичків, вул. Грушевського, буд.108, Рахівського району, Закарпатської області,

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, зокрема про те, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час призначення судом експертизи, провадження у справі зупинити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Головуюча: М.О. Марусяк

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120259917
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —305/1475/24

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні