Ухвала
від 08.07.2024 по справі 921/788/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті

08 липня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/788/23

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопка Ю.О. розглянув матеріали справи

за позовом Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації, вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, 46021

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Департамент культури та туризму Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації, бульв. Т. Г. Шевченка, 6, м. Тернопіль, 46001

до відповідача Почаївської міської ради, площа Тараса Шевченка, 16, м. Почаїв, 47025

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Почаївський Свято-Духівський монастир Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви, вул. Липова, 51, м. Почаїв, Тернопільська область, 47025

про скасування рішення виконавчого комітету Почаївської міської ради, скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

За участі представників:

Позивача: Перейма Марія Ігорівна;

Відповідача: Бондар Галина Володимирівна;

Третьої особи на стороні позивача : Кульчицький Ігор Володимирович;

Третьої особи на стороні відповідача : Мацей Анатолій Михайлович.

В порядку ст. ст. 8, 222 Господарського процесуального кодексу України, здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів

Встановив:

В провадженні Господарського суду Тернопільської області перебуває справа за позовом Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації до Почаївської міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача -Департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації, на стороні відповідача - Почаївського Свято-Духівського монастиря Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви про : скасування рішення виконавчого комітету Почаївської міської ради №87 від 30.06.2004 "Про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря"; скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САА №271968 від 13.07.2004, виданого виконкомом Почаївської міської ради; скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря за реєстраційним номером майна 6582018; визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря за державою в особі Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації, прийнято до провадження судді Чопка Ю.О. Підготовче засідання призначено на 19 червня 2024.

Хід розгляду даної справи викладено в ухвалах суду та відображено у протоколах судового засідання.

Востаннє, ухвалою суду від 19.06.2024 підготовче засідання відкладено на 08.07.2024 з підстав викладених у ній.

В підготовче засідання 08.07.2024 прибули представники сторін, третіх осіб, надали додаткові пояснення.

Судом розглянуто питання, визначені ч. 2 ст. 182 ГПК України.

Інших заяв та клопотань, які можуть бути подані і розглянуті в підготовчому засіданні, учасники судового процесу не надали .

Учасники процесу зазначили про те, що повідомили про усі обставини даної справи, а також надали усі докази на підтвердження заявлених вимог.

Відтак, у суду відсутні, передбачені ст.ст. 177, 181, 182 ГПК України, підстави для продовження підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 ГПК України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно п. 3 ч. 2, ч. 5 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. При цьому, суд з`ясовує думку сторін щодо дати призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

Таким чином, враховуючи вирішення у підготовчому засіданні зазначених у частині 2 ст. 182 ГПК України питань, які підлягають з`ясуванню судом, беручи до уваги відсутність у суду підстав для відкладення підготовчого засідання чи оголошення перерви, суд вважає за необхідне у відповідності до ст. 185 ГПК України закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Також, в судовому засіданні представник Почаївського Свято-Духівського монастиря Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви, адвокат Мацей А.М. заявив клопотання про продовження строку розгляду справи.

Учасники підготовчого засідання не заперечив проти задоволення вищезазначеного клопотання .

Розглянувши клопотання представника третьої особи, заслухавши пояснення представників сторін, третіх осіб, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 195 ГПК України, суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

Частиною 4 статті 11 ГПК України, ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено застосування судом Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколів до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практики Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно з ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 (надалі Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Аналізуючи практику Європейського суду з прав людини, можна дійти висновку, що критерії оцінки розумності строку розгляду справи має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Згідно ст.13 Конвенції кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (ст. 2 ГПК України).

З урахуванням викладеного, з метою створення сторонам необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства та надання сторонам, передбаченого ст. ст. 7, 13 ГПК України, рівного права на захист своїх прав та охоронюваних законом інтересів, суд вважає за необхідне продовжити строк розгляду даної справи, застосувавши ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, та відкласти підготовче судове засідання.

Відповідно до ч. 2 ст. 232 ГПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 7, 12, 42, 46, 177, 178, 181-182, 185, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1.Застосувавши ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, продовжити строк розгляду справи №921/788/23.

2. Закрити підготовче провадження по справі №921/788/23 та призначити її до розгляду по суті на 14 серпня 2024 року на 10 год. 00 хв. Розгляд справи відбудеться у приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 14 А ( зал судових засідань № 1, 4 поверх ).

3. Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

4. Копію ухвали направити сторонам, третім особам у справі.

5. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою:

https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Ю.О. Чопко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120306342
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —921/788/23

Ухвала від 09.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 09.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Рішення від 14.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 19.06.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 19.06.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні