Ухвала
від 09.07.2024 по справі 457/203/24
ТРУСКАВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 457/203/24

провадження №2/457/95/24

УХВАЛА

09 липня 2024 року м. Трускавець

в складі: головуючого судді Грицьківа В.Т.,

секретаря Ринди О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Трускавці в залі суду цивільну справу в режимі відеоконфереції за позовом ТзОВ «Порше Лізинг Україна» (представник позивача адвокат Чередніченко М.М.) до ОСОБА_1 , треті особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про витребування майна із чужого володіння та визнання права власності.,-

за участю:

представника позивача Чередніченка М.М.

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ТзОВ «Порше Лізинг Україна» (представник позивача адвокат Чередніченко М.М.) до ОСОБА_1 , треті особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про витребування майна із чужого володіння та визнання права власності.

03.07.2024 на адресу суду від відповідача ОСОБА_1 вдруге надійшло письмове клопотання про зупинення провадження у справі з підстав того, що станом на день звернення з даним клопотанням він проходить службу у лавах Збройних сил України та відповідно до наказу № 173 від 15.06.2024 року він з 15.06.2024 року вибув до оперативно-стратегічного угрупування військ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », для виконання бойових завдань на лінії бойового зіткнення, тому на підставі п. 2 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, просить зупинити провадження в справі.

Представник позивача в судовому засіданні 09.07.2024 року заперечив проти задоволення даного клопотання оскільки, відсутні докази, що військова частина, в яку він переведений для проходження служби, переведена на воєнний стан або відповідач перебуває у зоні бойових дій.

Заслухавши представника позивача з приводу заявленого клопотання відповідачем, дослідивши представленні на його обгрунтування докази, суд приходить до наступного:

Відповідно до положень пункту 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Частиною 2 ст. 251 ЦПК України передбачено, що з питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, зокрема, встановлених пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про Збройні Сили України» Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Військова служба у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком осіб (за винятком випадків, визначених законом), пов`язаній із захистом України.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України в Україні введено воєнний стан, який в подальшому неодноразово продовжувався та діє до тепер.

Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 65/2022 в Україні оголошено загальну мобілізацію.

Згідно з ч. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» щодо військового обов`язку громадяни України поділяються, зокрема, на військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу.

Порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, в тому числі військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та вирішення питань, пов`язаних з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов`язку врегульовано Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженимУказом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (у редакції, чинній на час винесення оскаржуваної ухвали) (далі - Положення).

Відповідно до пункту 12 Положення встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

За змістом п. 10 Положення військовослужбовці можуть бути направлені для проходження військової служби до інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту (далі - інші військові формування) з виключенням їх зі списків особового складу Збройних Сил України, а військовослужбовці інших військових формувань можуть бути прийняті до Збройних Сил України із зарахуванням їх до списків особового складу Збройних Сил України.

Аналіз вказаних вище правових норм дає підстави зробити висновок про те, що відносини проходження військової служби військовослужбовцями оформлюєються письмовими наказами по особовому складу.

При виборі і застосуванні норм права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норма права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду від 04.07.2023 у справі № 359/7297/22 (провадження № 61-7893св23) зроблено висновок, що: «відповідно до пункту 2 частини першої статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 29.03.2023 у справі № 756/3462/20 (провадження № 61-7918св22) сформулювано позицію, за якою для зупинення судом провадження у справі з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України матеріали справи мають містити достовірні докази на підтвердження того, що відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, зокрема відповідачем має бути надано наказ по особовому складу.

Отже, процесуальний закон пов`язує необхідність зупинення провадження у справі з фактом перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (частина перша статті 2 ЦПК України).

Учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається (частина перша статті 44 ЦПК України).

До основних засад судочинства частиною третьою статті 2 ЦПК України віднесено розумність строків розгляду справи судом, пропорційність, диспозитивність, змагальність сторін.

Виходячи зі змісту статті 12, частини третьої статті 13 ЦПК України кожна сторона реалізує свої процесуальні права на власний розсуд з метою досягнення бажаного процесуального результату.

Приписи пункту 2 частини першої статті 251 ЦПК України мають своєю метою захист процесуальних прав учасника цивільного процесу, який перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан. Вони покликані забезпечити об`єктивний розгляд справи.

Провадження у справі підлягає зупиненню лише у випадку наявності обставин, які перешкоджають розгляду справи.

Відповідно до витягу з наказу командира військової частини НОМЕР_1 № 173 від 15.06.2024 року, яку представив відповідач вбачається, що відповідач з військової частини НОМЕР_1 АДРЕСА_1 вибув до оперативно-стратегічного угрупування військ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою виконання бойових (спеціальних) завдань у складі оперативно стратегічного угрупування військ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який здійснює оперативне (бойове) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно з 15 червня 2024 року до окремого розпорядження.

Разом з тим, відповідачем не надано належних доказів того, що військова частина, в яку він переведений та проходить службу, є переведена на воєнний стан і на сьогодні бере безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації на території України, що є обов`язковою умовою при вирішенні питання про зупинення провадження з підстав, передбачених пунктом 2 частини першої статті 251 ЦПК України.

З огляду на викладене, суд вважає, що клопотання відповідача від 03.07.2024 року задоволенню не підлягає. Поряд з цим, суд звертає увагу, що відповідач не позбавлений та має право звертатися до суду з письмовими заявами, клопотаннями щодо питань, які стосуються предмету спору, так само, брати участь в судовому засіданні особисто в режимі відеоконференції або через свого представника.

На підставі викладеного, керуючись ст.247, п.2ч.1ст.251, ст.253, ст.ст.258-261 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання відповідача ОСОБА_1 від 03.07.2024 року про зупинення провадження у справі - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В. Т. Грицьків

СудТрускавецький міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення09.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120322627
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —457/203/24

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні