Ухвала
від 05.07.2024 по справі 308/8567/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/8567/20

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

05 липня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді Бенца К.К.,

при секретарі судового засідання Майор Ю.В.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_6 до Виконавчого комітету Ужгородської міської ради , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , треті особи на стороні позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , третя особа на стороні відповідача Управління Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради про скасування повідомлення на початок виконання будівельних робіт та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ :

В провадженні суду перебуває справа за позовною заявою ОСОБА_6 до Виконавчого комітету Ужгородської міської ради , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , треті особи на стороні позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , третя особа на стороні відповідача Управління Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради про скасування повідомлення на початок виконання будівельних робіт та зобов`язання вчинити певні дії.

29.05.2024 року представник позивача ОСОБА_1 подав до суду заяву про залучення до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на боці відповідачів - Відділ архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради. Заяву мотивує тим, що як вбачається з матеріалів справи позивачка оскаржує повідомлення про початок будівельних робіт. У структурі виконавчого комітету Ужгородської міської ради відповідального за реєстрацію повідомлень про початок виконання будівельних робіт, відмову видачі повідомлення проведення перевірки дотримання законодавства про містобудування є Відділ архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради. Вказує на те, що рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 заявив клопотання, яке подав до суду 29.05.2024 року в письмовому вигляді про залучення до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на боці відповідачів Відділ архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради.

Представник відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5 проти задоволення клопотання не заперечила. Наголосила на тому,що у даній справі вже залучена третя особа , яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - Управління Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради

Інші учасники в судове засідання не зявилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомляли.

Заслухавши доводи учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання , суд приходить до наступного.

Відповідно дост. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч. 6ст. 56 ЦПК Україниоргани державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Заналізувказанихнормвстановлено,щонеобхідноюумовоюзалученнятретіхосіб є тойфакт, що судоверішенняусправіможевплинутинаправа,свободи,інтересиабо обов`яз-киосіб,які неє стороною усправі.

Тобто,нормиінститутутретіхосіббезсамостійнихвимогнапредметспорупокликанізахиститиправатаохоронюванізакономінтересиосіб,якінеєучасникамиспірнихматеріальнихправовідносин,алезнаходятьсяізоднієюзісторінпроцесуутакихвідносинахіякіможутьзмінитисьурезультатівинесеногорішення.

Згідно ч. 5 ст. 53 ЦПК України з питання залучення до участі в справі третьої особи суд постановляє ухвалу,в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Разом зтим слідзазначити,що у даній справі залучена в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - Управління Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради, яка в своїй структурі включає в себе Відділ архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради.

З огляду на вищенаведені вимоги законодавства, за суттю правовідносин, що виникли, враховуючи предмет спору і зміст заявлених вимог, зважаючи на те,щозізміступоданого клопотаннясудом невстановленообставин,зякимипроцесуальнийзакон пов`язуєзалучення третіхосіб, взв`язку зчим, суддійшоввисновкупроїїнеобґрунтованістьта відсутність правових підстав для залучення до участі в справі Відділу архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача .

Керуючись ст.53,258-260 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

В задоволеннізаяви представника позивача ОСОБА_1 про залучення третьої особи у цивільній справі за позовом ОСОБА_6 до Виконавчого комітету Ужгородської міської ради , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , треті особи на стороні позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , третя особа на стороні відповідача Управління Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Ужгородської міської ради про скасування повідомлення на початок виконання будівельних робіт та зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Дата складання повного тексту ухвали 10.07.2024.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду К.К. Бенца

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120325507
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо визнання незаконним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —308/8567/20

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Постанова від 14.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні