Ухвала
від 15.07.2024 по справі 907/409/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"15" липня 2024 р. м. УжгородСправа № 907/409/24

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М., розглянувши заяву відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у справі

за позовом Акціонерного товариства «Українська Залізниця», м. Київ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранстелеком», м. Київ

про встановлення безстрокового оплатного земельного сервітуту

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Закарпатської області перебуває справа за позовом Акціонерного товариства «Українська Залізниця» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротранстелеком» про встановлення безстрокового оплатного земельного сервітуту.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 12.06.2024 суд закрив підготовче провадження та призначив судовий розгляд справи по суті на 06 серпня 2024 р. на 10:00 год. за участю представника відповідача адвоката Звєрєвої Катерини Сергіївни в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (https://vkz.court.gov.ua/site/login).

10 липня 2024 року через систему "Електронний суд" від представника відповідача адвоката Хитрук Наталії Ігорівни до Господарського суду Закарпатської області надійшла заява від 10.07.2024 у якій представник просить надати йому можливість брати участь у судових засідання у справі в тому числі в судовому засіданні 06.08.2024 в режимі відеоконференції поза межами суду із застосуванням власних технічних засобів. До заяви долучено, зокрема, докази надіслання її копії позивачу.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3, 5 ст. 197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Рішенням Вищої ради правосуддя № 1845/0/15-21 від 17.08.2021 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення про ЄСІТС). Так, окремі підсистеми ЄСІТС, зокрема, підсистема відеоконференцзв`язку, офіційно почали функціонувати з 05.10.2021.

Відповідно п. 45 Розділу 3 Положення про ЄСІТС підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку (п. 49 Розділу 3 Положення про ЄСІТС).

Враховуючи, що право на участь в розгляді справи гарантоване Конституцією України та ГПК України та з огляду на необхідність забезпечення балансу між правом сторони щодо участі у судовому засіданні та реалізацією ним процесуальних прав й забезпечення своєчасного розгляду господарської справи в розумні строки, з урахуванням запровадженого Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 воєнного стану в Україні, суд вважає за необхідне задовольнити заяву відповідача в частині забезпечення участі в судовому засіданні 06.08.2024 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів зв`язку.

Щодо заяви відповідача в частині його участі в усіх судових засіданнях в режимі відеоконференції, суд не вбачає підстав для її задоволення з огляду на таке.

Судове засідання в режимі відеоконференції проводиться за ухвалою суду, постановленою за результатами розгляду клопотання учасника справи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з урахуванням наявності відповідної технічної можливості в суді в день проведення судового засідання.

Разом з тим, дати наступних засідань у цій справі ще не визначені, відтак питання про проведення наступних засідань у справі в режимі відеоконференції не може бути вирішено.

Крім того, нормами процесуального права не передбачено можливості прийняття універсальної ухвали з метою бронювання судом, для окремого учасника провадження за його вказівкою, дати, часу та місця проведення майбутніх засідань суду у справі в режимі відеоконференції.

Враховуючи наведене, суд задовольняє заяву відповідача від 10.07.2024 частково та вважає за можливе проведення судового засідання 06 серпня 2024 р. о 10:00 год. за участю представника відповідача адвоката Хитрук Наталії Ігорівни в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Щодо інших судових засідань, суд зазначає, що відповідна технічна можливість визначатиметься у кожному конкретному випадку під час розгляду справи.

Керуючись ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву відповідача від 10.07.2024 про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами суду - задовольнити частково.

2. Судове засідання 06 серпня 2024 р. о 10:00 год. у справі № 907/409/24 провести за участю представника відповідача адвоката Хитрук Наталії Ігорівни в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (https://vkz.court.gov.ua/site/login).

3. Попередити заявника, що відповідно до частини п`ятої ст. 197 ГПК України, п. 46 Розділу 3 Положення про ЄСІТС ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяР.М. Лучко

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення15.07.2024
Оприлюднено16.07.2024
Номер документу120367172
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про земельні сервітути

Судовий реєстр по справі —907/409/24

Повістка від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Повістка від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 16.08.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 06.08.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 06.08.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 15.07.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні