Ухвала
від 16.07.2024 по справі 243/3437/23
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 243/3437/23

провадження № 2/243/173/2024

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

16 липня 2024 року

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Воронкова Д.В.,

за участі

секретаря Каліберди А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в режимі відео конференції, діючи з використанням власних технічних засобів поза межами приміщення суду на підставі наказу голови суду № 29 «Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області» від 10.05.2022, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Орлова Любов Олексіївна, приватний нотаріус Краматорського районного нотаріального округу Бігун Віталій Валерійович про визнання недійсним заповіту

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Слов`янського міськрайонного суду перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 22.04.2024 у справі було призначено посмертну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану померлої ОСОБА_3 , проведення якої було доручено Київському міському центру судово-психіатричних експертиз, провадження у справі було зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою суду від 11.07.2024 провадженя у справі було поновлено за клопотанням представника позивача, оскільки діяльність установи, якій було доручено проведення експертизи припинена.

В своєму клопотанні представник позивача зазначає, що оскільки діяльність експертної установи, якій було доручено проведення експертизи, припинена, просить доручити проведення експертизи Одеській Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», ЄДРПОУ:44918338, адреса: 65006, Україна, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Воробйова Академіка, будинок, 9.

До судового засідання сторони не з`явились, надали заяви про розгляд справи без їх участі.

Раніше в судовому засіданні представник позивача вказав, що при складанні заповіту на користь відповідача, мати позивача- ОСОБА_3 була хворою, що негативно вплинуло на усвідомлення останньою правильності та значення її дій.

Також в попередньому судовому засіданні позивач ОСОБА_1 показала, що її мати ОСОБА_4 склала заповіт, що оскаржується, в силу своєї хвороби. 17.05.2021 року в медичній картці її матері є відмітка про виклик лікаря, де зазначено, що ОСОБА_4 ні кого не впізнає. Вона наймала доглядальницю, щодня після роботи особисто відвідувала матір, оскільки та потребувала стороннього догляду. Мати жила разом з ОСОБА_5 , який також за нею доглядав. До вузько спеціалізованих лікарів вона з приводу хвороби матері не зверталася. Вказала, що для отримання пенсії її мати в квітні 2022 року підписувала деякі документи, але вона ( позивачка) перед цим пояснила матері що треба робити і для чого.

Відповідач ОСОБА_2 , у попередньому судовому засіданні, заперечував проти призначення посмертної експертизи у справі, та вказав, що питання про житло в їх родині було вирішено раніше, коли позивачка отримала у спадщину квартиру від їх дядьки. Мати перебувала у нормальному стані, самостійно харчувалася, всіх впізнавала, самостійно попрохала викликати нотаріуса. Під час укладання заповіту мати була в адекватному стані, заповіт складався в присутності свідків.

Представник відповідача в попередньому судовому засіданні також заперечувала проти призначення експертизи, вказала, що спадкодавець складала заповіт у повній свідомості та розуміла значення своїх дій. За життя неодноразово висловлювала свій намір все заповісти синові.

Треті особи - приватний нотаріус Краматорського районного нотаріального округу Бігун В.В., приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Орлова Л.О., які були належним чином повідомлені про час, дату та спосіб розгляду справи в судове засідання не з`явилися, відомості про причини неявки суду не повідомили.

Свідок ОСОБА_6 у судовомузасіданні пояснила,що живепо сусідству,її батькидоводились кумамибатькам сторін. ОдногоразуОСОБА_3 прийшла до неї у гості та розповідала, що її чоловіка ОСОБА_7 підмінили, а підкинули іншого чоловіка. Не розуміла де знаходиться, не впізнала доньку. Також, зі слів поштаря, їй відомо, ОСОБА_3 поводить себе неадекватно. З цього приводу ОСОБА_1 консультувалася з лікарями. Останній раз вона бачила ОСОБА_3 .літом 2012року,остання невпізнавала оточуючих.

Свідок ОСОБА_8 пояснила, що вона є знайомою ОСОБА_1 . ОСОБА_3 хворіла з 2021 року, не впізнає чоловіка та дочку, розповідає сусідам, що її обікрали, чогось боялася. ОСОБА_1 доглядала батьків, часто їздила, купувала харчі, мати її хвалила. Після смерті батька Мати доглядав ОСОБА_9 , але ОСОБА_10 їх постійно відвідувала. Останній раз вона бачила ОСОБА_3 на подвір`ї в листопаді 2022 року.

Свідок ОСОБА_11 вказала, що вона жила по сусідству, але більшою мірою вона спілкувалася з ОСОБА_1 , остання доглядала батьків, кожен день відвідувала, приносила харчі, ліки. Возила до лікарів. Матір ОСОБА_3 хворіла, її стан був схожий на стан після інсульту. Про всі обставини їй відомо зі слів ОСОБА_1 , з самою ОСОБА_4 вона не спілкувалася та її не бачила.

Свідки ОСОБА_12 показав, що працював разом з відповідачем, підтримує дружні стосунки та мешкає по сусідству. Йому зателефонував ОСОБА_5 та запросив прийди, оскільки приїде нотаріус для оформлення будинку. Коли він прийшов, в будинку вже був нотаріус, ОСОБА_4 , а також ОСОБА_13 та ОСОБА_14 . ОСОБА_5 чекав на подвір`ї. ОСОБА_4 адекватно відповідала на питання нотаріуса, розуміла все, що відбувається, без будь якого тиску висловила бажання заповісти все майно ОСОБА_5 . Нотаріус прочитав вголос текст заповіту. Після цих подій він заходив до ОСОБА_5 в гості, ОСОБА_4 з ним (свідком) розмовляла, впізнала його, просила купити булок.

Свідок ОСОБА_15 в судовому засіданні показав, що мешкає по сусідству, перебуває в гарних стосунках зі сторонами. В один з днів його запросили прийти до будинку ОСОБА_4 щоб стати свідком укладання заповіту. Коли він зайшов до будинку, там вже були: його дружина, нотаріус, ОСОБА_4 , ОСОБА_12 . В цей час ОСОБА_5 чекав на вулиці. ОСОБА_4 висловила своє бажання все заповісти ОСОБА_5 , оскільки за її словами « ОСОБА_16 живе багато, має своє житло, а будинок нехай буде ОСОБА_5 ». ОСОБА_4 всіх впізнавала, адекватно відповідала на запитання нотаріуса.

Свідок ОСОБА_17 в судовому засіданні показала, що відповідач є її батьком. ОСОБА_3 є її бабкою, остання її впізнавала, розмовляла, задавала адекватні питання про її (свідка) доньку та чоловіка. Останній раз вона бачила ОСОБА_3 на початку у лютому 2022 року. Бабця постійно казала, що все мано хоче залишити синові - ОСОБА_2 , який доглядав за нею останній час. ОСОБА_1 відвідувала матір 1-2 рази на тиждень. Нотаріуса викликали на прохання ОСОБА_3 .

Як вбачається з листа КНП Слов`янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м. Слов`янська ОСОБА_3 перебувала під наглядом сімейного лікаря з 17.12.2018 по 14.12.2022 та лікувалась з приводу захворювань: Ішемічна хвороба серця, атеросклеротичний кардіосклероз з артеріальною гіпертензією, недостатність кровообігу І ст., церебральний атеросклероз. Дисциркуляторна енцефалопатія з вираженим когнітивним розладом. Хворій призначались лікарські засоби: еналаприл, мемокс, гідазепам, кветирон, цефма, пульмолор.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 виданого 30.12.2022, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис 1262.

Згідно даних спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_3 , остання 06.12.2021 року склала заповіт, який був посвідчений приватним нотаріусом Слов`янського міського нотаріального округу Донецької області Орловою Л.О., посвідчений за № № НОМЕР_2 , 3288.

З відповіді №0370 від 06.09.2023 КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» ОСОБА_3 за психіатричною допомогою до ДВОКПЛ м. Слов`янськ не зверталась.

Суд, вислухавши думку учасників справи, дійшов до наступного висновку.

Для встановлення у судовому засіданні фактів, зазначених уст. 229 ЦПК України(предмету доказування), досліджуються, зокрема висновки експертів.

Згідно зіст. 102 ЦПК України, предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Відповідно до ч. 1 п.2 ст. 145 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

Окрім того, відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», для встановлення психічного стану заповідача в момент складання заповіту, який би давав підстави припустити, що особа не розуміла значення своїх дій і (або) не могла керувати ними на момент складання заповіту, суд призначає посмертну судово-психіатричну експертизу.

Таким чином, враховуючи, що для встановлення обставин, які мають значення для розгляду даної справи, необхідні спеціальні знання, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає необхідним клопотання представника позивача задовольнити та призначити по справі посмертну судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 3ст. 103 ЦПК Українипри призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Частиною 1ст. 104 ЦПК Українипередбачено, що про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Суд погоджується з обраною стороною позивача експертною установою та переліком поставлених питань.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Приймаючи до уваги те, що на проведення експертизи може бути витрачений значний час, задля уникнення порушень стосовно строків розгляду справи, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.2,12,76,77,102,103,104,222,252,253,353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_18 про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити посмертну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Орлова Любов Олексіївна, приватний нотаріус Краматорського районного нотаріального округу Бігун Віталій Валерійович про визнання недійсним заповіту.

Проведення експертизи доручитиОдеській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», ЄДРПОУ:44918338, адреса: 65006, Україна, Одеська область, місто Одеса, вулиця Воробйова Академіка, будинок, 9.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити такі питання:

-чи мала ОСОБА_3 психічний розлад діяльності та поведінки на момент складання нею заповіту 06.12.2021 року?

-чи могла ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій або керуватися ними на момент складання нею заповіту 06.12.2021 року?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК Україниза завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

Зобов`язати ОСОБА_1 надати на адресу суду медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_3 № 405512.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 243/3437/23 та медичну документацію відносно хворої.

Судові витрати на проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , роз`яснивши їй положенняст. 109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Орлова Любов Олексіївна, приватний нотаріус Краматорського районного нотаріального округу Бігун Віталій Валерійович про визнання недійсним заповіту зупинити на час проведення судової експертизи.

На ухвалуможе бутиподано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області Д.В. Воронков

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення16.07.2024
Оприлюднено18.07.2024
Номер документу120396215
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —243/3437/23

Ухвала від 16.07.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 11.07.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні